AD

George Balanchine | Ο πατέρας του αμερικανικού μπαλέτου

120 χρόνια πριν, στις 22 Ιανουαρίου του 1904, γεννήθηκε ένας από τους πιο παραγωγικούς χορογράφους.

 

 

Ο διεθνής superstar με τα λαμπρά και χαοτικά εφέ τα οποία δεν γίνονται αισθητά μόνο στην Αμερική αλλά σε όλο τον κόσμο.

 Στις αρχές του 20ου αιώνα, η Ρωσία θεωρούνταν η παγκόσμια πρωταθλήτρια του μπαλέτου, παράγοντας τεχνικούς βιρτουόζους, θεαματικούς ερμηνευτές και τους πιο παραγωγικούς χορογράφους. Ο Balanchine ήταν ένας από αυτούς τους παραγωγικούς χορογράφους και μαθητής άλλων ρωσικών ειδώλων. Από την παιδική του ηλικία και την πρώιμη ενήλικη ζωή του στη Ρωσία, ο Balanchine έλαβε ένα μοναδικό σύνολο καλλιτεχνικών δεξιοτήτων. Στην πραγματικότητα, το προκλητικό, αθλητικό και μουσικό του στυλ έχει τις ρίζες του στην πρώιμη εκπαίδευσή του.

Ως γιος ενός Γεωργιανού μουσικοσυνθέτη, ο Balanchine απέκτησε νωρίς στη ζωή του μια γνώση της μουσικής που ξεπερνά κατά πολύ αυτή των περισσότερων από τους συναδέλφους του χορογράφους.

 Ενθαρρυμένος από τη μητέρα και τον πατέρα του, άρχισε να ασχολείται με τις τέχνες. Από πέντε χρονών άρχισε να σπουδάζει πιάνο και σε ηλικία δέκα ετών μπήκε στο Imperial Theatre School of Ballet. Από αυτή την πρώιμη εκπαίδευση, ο Balanchine απέκτησε μια ενστικτώδη μουσικότητα και εξασκούσε παγκοσμίου φήμης, ολοκληρωμένες τεχνικές μπαλέτου.

Άρχισε να σπουδάζει πιάνο σε ηλικία πέντε ετών και μετά την αποφοίτησή του το 1921, από την Imperial Ballet School (την ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης όπου είχε ξεκινήσει τις σπουδές χορού σε ηλικία εννέα ετών), γράφτηκε στο Κρατικό Ωδείο Μουσικής , όπου σπούδασε πιάνο και θεωρητικά μουσικής, συμπεριλαμβανομένων σύνθεσης, αρμονίας και αντίστιξης, για τρία χρόνια. Μια τέτοια εκτεταμένη μουσική κατάρτιση έδωσε τη δυνατότητα στον Balanchine ως χορογράφο να επικοινωνήσει με έναν συνθέτη τέτοιου μεγέθους όπως ο Igor Stravinsky. η εκπαίδευση έδωσε επίσης στον Balanchine την ικανότητα να μειώνει τις ορχηστρικές παρτιτούρες στο πιάνο, ένα πολύτιμο βοήθημα στη μετάφραση της μουσικής σε χορό.

george balanchine jewels choreography

Jewels (χορογραφικό έργο: Balanchine): George Balanchine with Ballerinas by Martha Swope, 1967, via The New York Public Library

Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Αυτοκρατορικού Θεάτρου το 1921 στα 17, ο Balanchine άρχισε να εργάζεται στο The Mariinsky Theatre, που τότε ονομαζόταν The State Theatre of Opera and Ballet. Σε αυτό το διάστημα άρχισε και να χορογραφεί. Πριν από την αποφοίτησή του, έστησε το πρώτο του κομμάτι, ένα ντουέτο που ονομάζεται La Nuit, που ερμήνευσε ο ίδιος και μια συνάδελφός του χορεύτρια. Μετά την αποφοίτησή του, συνέχισε τις μουσικές του σπουδές, εστιάζοντας στο πιάνο, την αντίστιξη, την αρμονία και τη σύνθεση. Ενώ ο Balanchine εμφανιζόταν στη Ρωσία, δοκίμαζε επίσης πειραματική χορογραφία που ξέφυγε από τις ρωσικές συμβάσεις και απειλήθηκε για αυτό.

Στη συνέχεια, ενώ περιόδευε στην Ευρώπη το 1924, ο George Balanchine αρνήθηκε να επιστρέψει στη νέα Σοβιετική Ένωση. Μαζί του ήταν η πρώτη του σύζυγος, Tamara Geva, καθώς και οι Ρωσίδες χορεύτριες Alexandra Danilova και Nicholas Efimov. Αυτούς τους τέσσερις χορευτές δεν θα τους έβλεπε στο Λονδίνο κανείς άλλος από τον διαβόητο Sergei Diaghilev. Μετά από αυτό, όλοι θα γίνονταν διεθνείς φιγούρες στον κόσμο του χορού.

Ballets Russes

portrait young george balanchine

George Balanchine του George Platt Lynes, 1941, μέσω της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων, Ινστιτούτο Smithsonian, Ουάσιγκτον DC

Καθώς η Bronislava Nijinsky έφευγε από τα Ballets Russes, ο ιμπρεσάριος Sergei Diaghilev έστρεψε το βλέμμα του στον Balanchine. Όταν ο Diaghilev τον προσκάλεσε επίσημα να χορογραφήσει για τα Ballets Russes, ο Balanchine δέτηκε. Σε νεαρή ηλικία 21 ετών, ο Balanchine θα γινόταν ο κορυφαίος χορογράφος του πιο διαβόητου μπαλέτου της εποχής – και κάποιοι θα υποστήριζαν, ένα από τα πιο σημαντικά μπαλέτα όλων των εποχών. Ως ο πέμπτος και τελευταίος χορογράφος με τα Ballets Russes, θα έκλεινε την ιστορία της εταιρείας.

Στα τέσσερα χρόνια του στα Ballets Russes, ο Balanchine χορογράφησε κρίσιμα έργα όπως το Apollo και Prodigal Son. Επιπλέον, θα αναπτύξει το σήμα κατατεθέν του νεοκλασικό στυλ. Κάτω από προηγούμενους χορογράφους στο Ballet Russes, οι ρομαντικές παραδόσεις της τέχνης είχαν καταρρεύσει εντελώς στο όνομα των ιδεωδών της πρωτοπορίας και της μοντερνιστικής σκέψης. Υπό τον Balanchine, πολλές συμβάσεις θα παρέμεναν σπασμένες, αλλά τα θέματα της ρομαντικής εποχής θα επέστρεφαν. Ο Balanchine θα επέστρεφε για άλλη μια φορά στα ελληνορωμαϊκά θέματα και την κλασική αισθητική, διατηρώντας παράλληλα την αφαίρεση και τον πειραματισμό που είχε μπροστά του.

prodigal son george balanchine ballets russes

The Prodigal Son by Sasha, 1929, via the Victoria and Albert Museum, Λονδίνο

Από την πρώιμη ενηλικίωση, η ζωή του George Balanchine είχε καθοριστεί από τα διεθνή ταξίδια και τη μετανάστευση. Από την αναχώρησή του από τη Σοβιετική Ένωση μέχρι την ίδρυση του μπαλέτου της Νέας Υόρκης, ο δρόμος του ήταν μακρύς και στροφορμής. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ήταν άχρηστο. Ο χρόνος του στο εξωτερικό απέφερε πολλούς καρπούς.

Μετά τον θάνατο του Sergei Diaghilev των Ballets Russes το 1929, ο Balanchine ξεκίνησε μια σειρά από λανσαρίσματα, συνεργασίες και χορογραφίες εταιρείας. Σχεδόν αμέσως μετά το οριστικό κλείσιμο των Ballets Russes, άρχισε να χορογραφεί αλλού στην Ευρώπη, κυρίως στη Βρετανία με τους Cochran Revues και μετά με το Εθνικό Μπαλέτο της Δανίας. Λίγο αργότερα, έγινε ο Ballet Master για τα Ballets Russes de Monte Carlo, μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Rene Blum που προσπάθησε να αναβιώσει και να επανενώσει τους Ballets Russes. Μόλις το Ballet Russes de Monte Carlo άλλαξε ηγεσία, ο Balanchine έφυγε και αντικαταστάθηκε από τον Leonide Massine.

Το 1933, ο Balanchine δημιούργησε τη δική του εταιρεία, Les Ballets, στο Παρίσι. Ενώ χορογραφούσε με τους Les Ballets, τον Balanchine θα τον έβλεπε ο Leonard Kirstein, ο οποίος θα ήταν θεμελιώδης στην ίδρυση του The New York City Ballet. Μόλις γνώρισε τον Balanchine από τη Romola Nijinsky, σύζυγο του διάσημου χορογράφου Vaslav Nijinsky, ο Leonard Kerstein μοιράστηκε το όνειρό του για ένα αμερικανικό μπαλέτο. Πεπεισμένος, ο Balanchine μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και μαζί ίδρυσαν το The School of American Ballet το 1934, το οποίο σήμερα είναι μια παγκοσμίου φήμης εταιρεία. Ένα από τα πιο διαβόητα έργα του Balanchine, το Serenade, χορογραφήθηκε για φοιτητές στο SAB την ίδια χρονιά.

serenade george balanchine new york city ballet

Παραγωγή μπαλέτου της Νέας Υόρκης του «Serenade» με την Karin von Aroldingen, χορογραφία του George Balanchine (Νέα Υόρκη) από τη Martha Swope, 1981

Περίπου την ίδια περίοδο το 1935, ο Balanchine και η Kerstein δημιούργησαν το American Ballet, το οποίο, εν ολίγοις, ήταν ανεπιτυχές. Στη συνέχεια, προσκλήθηκαν από το Metropolitan Ballet της Νέας Υόρκης να γίνουν το resident ballet. Το 1938, και αυτό απέτυχε λόγω χαμηλής χρηματοδότησης και καλλιτεχνικών διαφορών. Αμέσως μετά, ο Balanchine πήρε τους χορευτές του στο Χόλιγουντ και άρχισε να δουλεύει στον κινηματογράφο. Λίγο αργότερα, ο Balanchine και η Kirstein δημιούργησαν το American Ballet Caravan, περιοδεύοντας στη Νότια Αμερική. Μετά την περιοδεία, το Ballet Caravan διαλύθηκε. Επιστρέφοντας ξανά στα Ballets Russes de Monte Carlo μετά την αποχώρηση του Massine, ο Balanchine χορογράφησε για τις παγκόσμιες περιοδείες της εταιρείας. Από το 1944 έως το 1946, η εταιρεία περιόδευσε εκτενώς στην Αμερική. Έτσι, οι ΗΠΑ γνώρισαν καλά τον George Balanchine.

Το 1947, ο Balanchine και η Kirstein σχημάτισαν την Ballet Society, μια εταιρεία παραστάσεων με συνδρομή που στόχευε σε πλούσιους θαμώνες. Αφού είδε μια παράσταση του Ορφέα, ο πλούσιος θαμώνας Morton Baum κάλεσε τον Balanchine να συμμετάσχει στο Κέντρο Πόλης, γνωστό πλέον ως Κέντρο Lincoln. Τελικά, το σήμα κατατεθέν της καριέρας του Balanchine εδραιώθηκε. γεννήθηκε το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης.

To αμερικανικό μπαλέτο

Σε ηλικία 43 ετών, η χορογραφία του Balanchine είχε βρει στέγη στο New York City Ballet. Ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του NYCB, χορογράφησε πολυάριθμα έργα που παίζονται ακόμα και σήμερα σε όλο τον κόσμο. Το NYCB και ο Balanchine θα γίνουν επίσης το πρόσωπο του αμερικανικού μπαλέτου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ενώ βρισκόταν στο Μπαλέτο της Νέας Υόρκης, ο Balanchine θα παρήγαγε μια πληθώρα έργων, συμπεριλαμβανομένων διάσημων έργων όπως Jewels, Stripes, Agon and Vienna Waltzes. Δημιούργησε την υπογραφή του «leotards ballets» και ξαναδούλεψε βασικά είδη μπαλέτου όπως The Nutcracker, Sleeping Beauty και The Firebird σε στυλ Balanchine. Ωστόσο, o χρόνος του Balanchine με το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης έτυχε να συμπίπτει με την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου.

Ως μετανάστης από την Ανατολική Ευρώπη με βαθύ αμερικανικό πατριωτισμό, ο Balanchine βρισκόταν σε μια περίεργη θέση ως πολιτιστικός πρεσβευτής. Σύμφωνα με τη συμφωνία Lacy-Zarubin του 1958, οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν στη διπλωματία μέσω πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών. Καλλιτέχνες όπως η Martha Graham, ο Alvin Ailey και ο ίδιος ο Balanchine ταξίδεψαν στη Σοβιετική Ένωση και σε άλλες χώρες για λογαριασμό των ΗΠΑ.

To 1962, το New York City Ballet περιόδευσε στη Σοβιετική Ρωσία. Αν και πολλοί πίστευαν ότι το έργο του Balanchine δεν θα έβλεπε καλά, οι απόψεις ήταν ανάμεικτες. Η επιρροή των Ρωσικών Μπαλέτων και της ρωσικής τεχνικής βρέθηκε στο έργο του από το ρωσικό κοινό. Την ίδια στιγμή, ορισμένα μέλη του κοινού, συνηθισμένα στη γραμμική φύση του ρωσικού θεάτρου, δεν κατανοούσαν την αφηρημένη φύση του έργου του. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Balanchine χρησίμευσε ως πολιτιστική σύνδεση μεταξύ δύο αντίπαλων χωρών. Ωστόσο, παρόλο που ο Balanchine ήταν ένας ενωτικός κρίκος σε μια δύσκολη περίοδο, έβλαψε και τον διεθνή χορό.

O Balanchine και οι γυναίκες

balanchine suzanne farrel don quixote

George Balanchine and Suzanne Farrell in Don Quixote by Martha Swope, 1965

Αν και η συμπεριφορά του Balanchine για τις γυναίκες συχνά παραβλέπεται υπέρ της ιδιοφυΐας του, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχε στην ιεραρχία του χορού. Στο Μπαλέτο της Νέας Υόρκης, ο άνδρας χορογράφος ήταν ο δημιουργός και η γυναίκα χορεύτρια η δημιουργία. Από πολλές απόψεις, αυτό σήμαινε ότι η χορεύτρια είχε μικρή καλλιτεχνική και προσωπική αυτονομία. Οι γυναίκες που χόρευαν κάτω από τον Balanchine ήταν στο έλεος των προσωπικών του προτιμήσεων και ιδιοτροπιών.

Ο Balanchine είχε τη συνήθεια να παντρεύεται τις χορεύτριές του. Στο παρελθόν είχε παντρευτεί την Tamara Geva και τη Vera Zorina, οι οποίες ήταν και οι δύο συχνά το θέμα της δουλειάς του. Ενώ ήταν στο NYCB, είχε παντρευτεί τόσο τη Maria Tallchief όσο και την Tanquil Le Clercq. Επιπλέον, καταδίωξε επίσης τη χορεύτρια Suzanne Farrel. Αυτές οι γυναίκες ήταν όλες παραγωγικές χορεύτριες από μόνες τους. Η Maria Tallchief, για παράδειγμα, ήταν η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδα μπαλαρίνα. Η Gelsey Kirkland, μια διάσημη μπαλαρίνα, δηλώνει ότι ο Balanchine χρησιμοποίησε ενδεχομένως την επιρροή του για να εξασφαλίσει αυτούς τους γάμους.

rehearsal george balanchine suzanne farrel

Πρόβα μπαλέτου της Νέας Υόρκης του «Clarinade» με τους Anthony Blum, George Balanchine και Suzanne Farrell, χορογραφία του George Balanchine (Νέα Υόρκη) από τη Martha Swope, 1964, μέσω της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης

Ο George Balanchine είναι γνωστός για την κακομεταχείριση των γυναικών και μέσω των ιδανικών της εικόνας του σώματος που ώθησε στις χορεύτριές του. Για τον Balanchine, μια επιτυχημένη μπαλαρίνα ήταν αδύνατη και γρήγορη.

stars stripes beorge balanchine new york city ballet

Παραγωγή μπαλέτου της Νέας Υόρκης του «Stars and Stripes» με την Carol Sumner, χορογραφία του George Balanchine (Νέα Υόρκη) από τη Martha Swope, 1973

Παρά το πάνω μελανό σημείο,  κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το στυλ του George Balanchine ήταν θεμελιώδες για το αμερικανικό μπαλέτο και το σύγχρονο μπαλέτο παγκοσμίως. Το τεράστιο έργο του βρίσκεται ακόμα στο σύγχρονο ρεπερτόριο και μπορεί να βρεθεί από το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης μέχρι τα Μπολσόι και το Μπαλέτο της Όπερας.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >