AD

Ο Covid πυροδοτεί αυτοάνοσα

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

 

Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και επανεμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας μετά την COVID-19. Ωστόσο, τα στοιχεία που υποστηρίζουν τη συσχέτιση μεταξύ COVID-19 και γυροειδούς αλωπεκίας ήταν περιορισμένα μέχρι σήμερα.

Τι έδειξαν οι συγκρίσεις των αποτελεσμάτων

Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «JAMA Dermatology» στις 10 Ιανουαρίου 2024, και συνοψίζουν η παθολόγος καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη, σε σύγκριση 259.369 ασθενών με COVID-19 με αντίστοιχους υγιείς (μάρτυρες) που δεν είχαν νοσήσει, βρέθηκε ότι η επίπτωση της γυροειδούς αλωπεκίας σε ασθενείς με COVID-19 ήταν αναλογικά υψηλότερη από την επίπτωση στην ομάδα ελέγχου.

Κατά τη μελέτη αυτή, η συχνότητα εμφάνισης γυροειδούς αλωπεκίας μετά την COVID-19 αυξήθηκε σημαντικά σε όλες τις ομάδες άνω των 20 ετών, ανεξαρτήτως φύλου. Αυτή η σημαντική αύξηση της επίπτωσης και του επιπολασμού της γυροειδούς αλωπεκίας μετά τον COVID-19 υποστηρίζει τον πιθανό ρόλο του ιού στην εμφάνιση και έξαρση της γυροειδούς αλωπεκίας, αν και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες επίσης, όπως το ψυχολογικό στρες, μπορεί να έχουν συμβάλει στην εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για την επικύρωση της συσχέτισης
Οι πιθανοί μηχανισμοί της γυροειδούς αλωπεκίας μετά την COVID-19 περιλαμβάνουν αντιγονική μοριακή μίμηση μεταξύ του SARS-CoV-2 και των αντιγόνων του θύλακου της τρίχας, ενεργοποίηση κυτταροκινών και ακολούθως ενεργοποίηση της φλεγμονώδους απόκρισης.

Αυτή η μελέτη αναδεικνύει την επιδημιολογική συσχέτιση μεταξύ της COVID-19 και της γυροειδούς αλωπεκίας, και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επικυρώσουν τη συσχέτιση μεταξύ διαφόρων ανοσολογικών νοσημάτων και της νόσησης από COVID-19.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Δεν θα μαντεύατε ποτέ τον κωδικό πρόσβασης του κλειστού κυκλώματος καμερών στο Λούβρο – Ή μήπως όχι;

Γαλλικό δικαστήριο δημοσίευσε έκθεση, στην οποία η ηγεσία του Λούβρου κατηγορείται ότι εστίαζε σε αγορές και έργα ανακαίνισης που τραβούν την προσοχή των δημοσιογράφων αντί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΕΕ: Οι εισβολές μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποτελούν μέρος του υβριδικού πολέμου κατά της Ευρώπης

Οι εισβολές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της ΕΕ, αποτελούν μέρος του υβριδικού πολέμου κατά της Ευρώπης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εξιχνιάστηκε η ληστεία σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου – Συνελήφθη ένας από τους δράστες, αναζητείται συνεργός του

Στα ίχνη των δραστών της ληστείας που σημειώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε κοσμηματοπωλείου της Ρόδου έφθασαν οι αστυνομικές αρχές του νησιού. Οι αστυνομικοί που ανέλαβαν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Λήδα Ματσάγγου: «Δεν μπορείς να φεύγεις από μια συνεργασία που δεν περνάς καλά και να κρεμάς έτσι κόσμο»

Tην Λήδα Ματσάγγου υποδέχθηκαν ο Κρατερός Κατσούλης και η Μαρία Ηλιάκη, το πρωινό της Παρασκευής, στο πλατό της εκπομπής “Νωρίς νωρίς” στην ΕΡΤ με αφορμή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πάτμος: Πρόστιμο στον Δήμο για την προβληματική λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού

Πρόστιμο ύψους 17.820 ευρώ, για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σχετικά με τη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων, επέβαλε στον Δήμο Πάτμου, με απόφαση του ο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >