AD

Thierry Mugler | H μόδα είναι σαν μια ταινία. Κάθε πρωί, καθώς ντύνεσαι, σκηνοθετείς τον εαυτό σου

Η διαδρομή του `προφήτη του φουτουρισμού` που έντυσε τις πιο διάσημες γυναίκες, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Γάλλου σχεδιαστή μόδας του οποίου τις avant-garde δημιουργίες έχουν φορέσει οι περισσότερες διάσημες γυναίκες, από τη Madonna και τη Lady Gaga έως τη Rihanna

 

«Ο προφήτης του φουτουρισμού», όπως τον έχουν αναφέρει, ο Thierry Mugler ήταν ένας ενστικτώδης σχεδιαστής που δεν αναζήτησε ποτέ έμπνευση. Σύμφωνα με τον Thierry Mugler, «η διάνοια είναι ο υπηρέτης του πνεύματος».

Ένιωθε έντονα ότι τα ρούχα του είναι μοντερνιστικά και όχι φουτουριστικά. Τα ρούχα του σήμερα, θεωρούσε ότι δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με το παρελθόν. Θα πρέπει να δημιουργούν κομψότητα με απλή μορφή και δομή και να προσθέτουν καθορισμένο σχήμα στο σώμα, όγκο, φόρμα και απλότητα.

Όταν κάποιος έχει βρει μια μέθοδο αυτοέκφρασης, εξελίσσεται μαζί της. Τα ρούχα του προσελκύουν μια γυναίκα με δύναμη και αυτοπεποίθηση.

Ο Manfred Thierry Mugler γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1948 στο Στρασβούργο της Γαλλίας και ξεκίνησε στον κόσμο της μόδας τη δεκαετία του 1970. Έκανε την πρώτη του στολή για μια φίλη του σε ηλικία 14 ετών. Μπήκε σε μια ομάδα μπαλέτου, την Opera du Rhin, ως χορευτής. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Παρίσι στα 19 του και σπούδασε στο Ecole Arts Decoratifs, όπου ανέπτυξε τις γνώσεις του στο σχέδιο. Το 1968 ξεκίνησε να εργάζεται ως επιμελητής βιτρίνας στο παριζιάνικο κατάστημα «Gudule», ενώ παράλληλα ασχολήθηκε ως ελεύθερος συνεργάτης με ραπτικούς οίκους σε Παρίσι, Μιλάνο και Λονδίνο.

 Άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στο Παρίσι και συνέχισε να ντύνει διασημότητες όπως ο David Bowie, ο George Michael, η Sharon Stone και η Cindy Crawford. Το θρυλικό του άρωμα, Angel, είναι επίσης best-seller εδώ και δεκαετίες.

Το 1971 επέστρεψε στο Παρίσι. Έδειξε την πρώτη του συλλογή για γυναίκες που ονομαζόταν «Cafe de Paris». Ο Azzedine Alaia ενώθηκε μαζί του και βοήθησε στο σχεδιασμό των δημιουργιών του, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του `70.

Το 1972 η εταιρεία σχεδιασμού “Moonlighting” τον προσέλαβε ως σχεδιαστή για τα ιταλικά έτοιμα ρούχα τους.

Το 1973 ο Mugler άρχισε να σχεδιάζει με τη δική του ετικέτα σε συνεργασία με τον Alain Cardeuc, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 1976 ο Mugler έδειξε μια συλλογή από χρυσές μπότες Atric.

Το “Punk” look ήταν μέσα, οπότε ο Mugler εφάρμοσε αυτό το street look στη συλλογή του για το 1977. Το 1978 έδειξε κοστούμια με φαρδιούς ώμους παρόμοια με τα γαλλικά παλτά Militaire, φτιαγμένα από γκαμπαρντίνα και δέρμα.

Το 1979 λάνσαρε τη γραμμή του για άνδρες

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του `80, ο Thierry Mugler ήταν μέρος μιας τάσης. Μαζί με τη Montana και τoν Alaia, ο Mugler απεικόνιζε τις γυναίκες ως πονηρούς δολοφόνους του Χόλιγουντ, λιανοπωλητές παράνομων σεξουαλικών δεσμών ή κλώνους της Mae West. Έκανε τα μοντέλα του να φορούν στενές φούστες, φαρδιούς επιθετικούς ώμους, αποκαλυπτικα κορσέ φορεμένα ως πανοπλία με μελανιασμένο πρόσωπο, που ισοδυναμούσε με παρωδία της γυναικείας ιδιότητας.

Το 1984 ο Mugler γιορτάζει 10 χρόνια από την ύπαρξη του οίκου του διοργανώνοντας ένα «Super Paying Show». Αυτή ήταν μια απίστευτη επιτυχία, ενώ 6.000 άτομα βοήθησαν στους εορτασμούς.

Το 1985, δημιούργησε τα κοστούμια για το μιούζικαλ “Emilie Jolie”.

Το 1989 ο Mugler γέννησε το look “New Age Man”, το μήνυμά του ήταν να χαλαρώσει και να ανανεωθεί από ένα νέο σύνολο προτεραιοτήτων και όχι να προσπαθήσει να εντυπωσιάσει τους ανθρώπους. Η συλλογή γυναικείων ενδυμάτων του περιελάμβανε ένα έντονο πράσινο φόρεμα με φτερά από ρόπαλο Lycra με παπούτσια με σφήνα Perspex.

To 1989-1990 ο Mugler παρουσίασε μια συλλογή από φορέματα σε όξινα χρώματα, μπότες μέχρι τους μηρούς, λοφία show-girl, σουτιέν από διαμάντια και μια ειδική ομάδα ρούχων που εμπνεύστηκαν από το σχήμα των αυτοκινήτων της εποχής. Αυτά έδειχναν σχήματα προφυλακτήρα σε φορέματα, προβολείς και μια φωτογραφία δείχνει τη Naomi Campbell να φορά ένα από αυτά τα φορέματα και να ποζάρει μαζί με τον ίδιο τον Mugler.

Το 1990 αρκετοί εξέχοντες σχεδιαστές δημιούργησαν ρούχα βασισμένα σε διάσημους πίνακες. Ο Mugler πήρε ως έμπνευση έναν ακροβάτη που ζωγράφισε o Picasso το 1930.

Το 1992 λάνσαρε το πρώτο του άρωμα “Angel” Το 1994 ο Thierry Mugler αλλάζει το σαλόνι του σε 4, Street of the Bears. Το 1994 λάνσαρε επίσης τη «γρατσουνισμένη» γραμμή του με ανομοιόμορφα στριφώματα και λαιμόκοψη.

Ο Thierry Mugler ήταν ένας από τους λίγους Γάλλους σχεδιαστές που είχαν δικό τους εργοστάσιο, όπου τα φορέματα κατασκευάζονται από πρωτότυπα υλικά τελειοποιημένα στα εργαστήρια. Πολλά από τα σχέδιά του είναι φτιαγμένα κατά παραγγελία, για τις διασημότητες που συνθέτουν την πελατεία του. Το 1998, ήταν ο πρώτος σχεδιαστής που δημιούργησε την εικονική του επίδειξη μόδας στον υπολογιστή, έτσι ώστε να είναι ορατή στο διαδίκτυο.

Ο  Mugler συνήθως σχεδίαζε ρούχα 2 τεμαχίων με χαρακτηριστικό σακάκι, γεμάτα μανίκια, ανδρικά κοψίματα, δίνοντας έμφαση στη μέση και τους γοφούς για να δημιουργήσει ένα τέλειο σώμα.

Χρησιμοποιούσε συχνά συμπαγή χρώματα όπως θα έκανε ένας γλύπτης. Χρησιμοποιεί συχνά μυτερές γωνίες σε γιακά, στριφώματα, μανίκια, μέση και γοφούς.

Χρησιμοποιούσε  πολλές εκτυπώσεις, αλλά μερικές φορές χρησιμοποιούσε μπαλώματα από δέρμα. Χρησιμοποιούσε λιγότερα αξεσουάρ και καλύμματα κεφαλής. Προσπαθούσε να δημιουργήσει δράμα στα ρούχα του, αλλά συνήθως τα χαρακτηριστικά του διαβόλου, για παράδειγμα με ζελατίνα μαλλιά σε σχήμα κέρατων.

Ο Mugler σχεδίαζε επίσης ρούχα για άνδρες, αλλά συχνά χρησιμοποιούσε έντονα χρώματα για αυτούς, όπως πορτοκαλί, κίτρινο, κ.λπ., κάτι που είναι ασυνήθιστο για τα ανδρικά ρούχα.

Τα αγαπημένα του υλικά για τις δημιουργίες του ήταν : ζέρσεϊ, βινύλιο, Lycra, Gingham και δέρμα. Η αναζήτηση του Mugler ήταν  πάντα να διαμορφώσει μια τέλεια γυναίκα, αλλά κάτω από αυτό το λαμπερό εξωτερικό, τα ρούχα του είναι πολύ καλά δομημένα και κατασκευασμένα, και φυσικά σέξι.

Το άρωμα Angel έβγαλε το Chanel No. 5 από το νούμερο ένα slot στη γαλλική αγορά αρωμάτων το 1998. Έτσι στις αρχές του 1999 ο Muglier δημιούργησε 5 καινοτόμα προϊόντα ομορφιάς με το όνομα Secrets D`Angel. Η σειρά περιλαμβάνει μια κρέμα προσώπου, δύο σπρέι για σώμα, μαλλιά και πρόσωπο και δύο μάσκες για πρόσωπο και μαλλιά.

Ο Mugler αποσύρθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά συνέχισε να εργάζεται σε μεγάλα δημιουργικά έργα — το 2009, σχεδίασε τα κοστούμια για την  παγκόσμια περιοδεία της Beyonce “I Am”…και πέρασε οκτώ μήνες κάνοντας το 2019 Met Gala της Kim Kardashian. Η Kardashian επαίνεσε τον σχεδιαστή κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης του 2019, λέγοντας στο περιοδικό People ότι ο  Mugler ήταν πάντα «ένα πλήρες όραμα από τα μαλλιά μέχρι τα νύχια σε όλα. Τα σόου του στις πασαρέλες ήταν τα πιο θρυλικά και εμβληματικά σόου πασαρέλας που έγινε ποτέ».

Έλεγε: “Η μόδα είναι ταινία. Κάθε πρωί που ντύνεσαι σκηνοθετείς τον εαυτό σου”. Έχει κερδίσει τη φήμη του μισογυνισμού που δεν του αρέσει και λέει “όταν οι άνθρωποι λένε ότι τα ρούχα μου είναι ενάντια στις γυναίκες, είναι επειδή δεν φοριούνται εύκολα. Πρέπει να είσαι σε καλή φόρμα για να φοράς τα ρούχα μου και μου αρέσει να σχεδιάζω για τέτοιες γυναίκες – τα ρούχα είναι πιο όμορφα έτσι».

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >