AD

Dora Maar | Η καινοτόμος καλλιτέχνιδα & μούσα του Picasso

Η Dora Maar δεν ενέπνευσε μόνο τον Picasso, αλλά ήταν και η ίδια καλλιτέχνις. Η δουλειά της περιλαμβάνει φωτομοντάζ, πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφία δρόμου.

 

 

Η Dora Maar θεωρείται συχνά η γυναίκα που ενέπνευσε τον Picasso πίσω από τη σειρά “Γυναίκα που κλαίει”. Οι δυο τους  ήταν εραστές και επηρέασαν ο ένας τη δουλειά του άλλου. Την ενθάρρυνε να ζωγραφίσει ξανά και η πολιτική φύση της Dora Maar Μάαρ επηρέασε τον Picasso. Η έντονη σχέση τους συχνά επισκίαζε τη δουλειά της ίδιας της Maar ως καλλιτέχνιδα. Εργάστηκε με διάφορα υλικά, εξερεύνησε διαφορετικά στυλ και δημιούργησε έργα με διαφορετικούς σκοπούς, όπως διαφήμιση, τεκμηρίωση ή κοινωνική υποστήριξη. Σήμερα, είναι περισσότερο γνωστή για την παράξενη, παράξενη και ονειρική συνεισφορά της στον σουρεαλισμό. Το σύνολο της δουλειάς της προσφέρει απίστευτα έργα τέχνης που καταδεικνύουν πόσο ευέλικτη και καινοτόμος ήταν η Γαλλίδα καλλιτέχνις.

Η πρώιμη ζωή και η καριέρα της Dora Maar

dora maar self portrait fan

Αυτοπροσωπογραφία με θαυμαστή από την Dora Maar, 1930, μέσω του New Yorker

Η Dora Maar γεννήθηκε το 1907 στη Γαλλία. Η μητέρα της ήταν Γαλλίδα και ο πατέρας της Κροάτης. Παρόλο που η καλλιτέχνης είναι γνωστή με το όνομα Dora Maar, αρχικά ονομαζόταν Henrietta Theodora Markovitch. Δεδομένου ότι ο πατέρας της Maar εργαζόταν ως αρχιτέκτονας στο Μπουένος Άιρες, πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Αργεντινή. Το 1926 πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει τέχνη στην Union Centrale des Arts Décoratifs, την École de Photographie και την Académie Julian. Άρχισε να εργάζεται ως φωτογράφος στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Maar μοιραζόταν ένα σκοτεινό θάλαμο με τον Ουγγρικής καταγωγής Γάλλο φωτογράφο Brassaï και προσκλήθηκε να μοιραστεί ένα στούντιο με τον σκηνογράφο Pierre Kéfer.

dora maar spider web photo

Τα χρόνια σε περιμένουν από την Ντόρα Μάαρ, γ. 1935, μέσω της Βασιλικής Ακαδημίας, Λονδίνο

Σε αυτό το στούντιο, οι Maar και Kéfer παρήγαγαν πορτρέτα, διαφημίσεις και έργα για τη βιομηχανία της μόδας με το όνομα Kefer-Dora Maar. Έτσι γεννήθηκε το ψευδώνυμο Dora Maar. Το εμπορικό έργο που δημιούργησε η Maar στα πρώτα στάδια της καριέρας της συχνά διασχίζει τη γραμμή μεταξύ της οπτικά καινοτόμου διαφήμισης και σουρεαλιστικές εικόνες. Το έργο της με τίτλο “Τα χρόνια σε περιμένουν” ήταν πιθανώς μια διαφήμιση για ένα προϊόν αντιγήρανσης, αλλά εμφανίζει επίσης σουρεαλιστικά χαρακτηριστικά όπως η ορατή κατασκευή του έργου και η ονειρική ποιότητα.

Η σχέση της Dora Maar με τον Pablo Picasso

dora maar picasso

Φωτογραφία της Dora Maar (στα δεξιά) δίπλα στον Pablo Picasso στην Αντίμπ του Man Ray, 1937, μέσω του Gagosian Quarterly

Λάβετε τα πιο πρόσφατα άρθρα που παραδίδονται στα εισερχόμενά σα

Η Dora Maar  παρουσιάστηκε στον Picasso το 1936. Ο ποιητής Paul Eluard τη σύστησε στον καλλιτέχνη στο Cafe Deux Magots. Όπως φαίνεται, η πρώτη τους συνάντηση ήταν εξίσου έντονη με τη σχέση τους. Ο Picasso γοητεύτηκε από την ομορφιά της και τη θεατρική της συμπεριφορά. Κατά την πρώτη τους συνάντηση, η Maar φορούσε μαύρα γάντια διακοσμημένα με μικρά ροζ λουλούδια. Έβγαλε τα γάντια, έβαλε το χέρι της στο τραπέζι και χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι για να μαχαιρώσει το τραπέζι ανάμεσα στα δάχτυλά της. Μερικές φορές αστοχούσε με αποτέλεσμα τα χέρια της καθώς και τα γάντια της να είναι γεμάτα αίματα. O διάσημος ζωγράφος κράτησε τα γάντια και τα έβαλε εκτεθειμένα σε ένα ιερό στο διαμέρισμά του. Έγιναν εραστές και η Dora Maar έγινε η μούσα του.

Όταν η Maar και ο Picasso συναντήθηκαν, η καριέρα της πήγαινε καλά, αλλά ο Picasso μόλις ανέκαμψε από μια καλλιτεχνικά μη παραγωγική περίοδο. Δεν είχε δημιουργήσει κανέναν πίνακα ή γλυπτό για μήνες. Περιέγραψε δε, αυτή τη φάση ως τη χειρότερη περίοδο της ζωής του.

picasso weeping woman

Weeping Woman του Πάμπλο Πικάσο, 1937, via Tate, Λονδίνο

Η Dora Maar ήταν το μοντέλο του Picasso στη σειρά “Γυναίκα που κλαίει”. Ο ζωγράφος είπε ότι αυτός ήταν ακριβώς ο τρόπος που έβλεπε τη Maar και ότι δεν αντλούσε ευχαρίστηση από την απεικόνισή της σε «βασανισμένες μορφές», αλλά ο ιστορικός τέχνης John Richardson ερμήνευσε την κατάσταση διαφορετικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τραυματική χειραγώγησή της από τον Picasso προκάλεσε τα δάκρυα της Maar. Δεν ήταν ικανοποιημένη με τον τρόπο που την απεικόνιζε ο ζωγράφος.

dora maar pablo picasso

Φωτογραφία της Dora Maar και του Pablo Picasso στην παραλία από την Eileen Agar, 1937, via Tate, Λονδίνο

Η Maar δεν ήταν μόνο η μούσα του Picasso , αλλά ενίσχυσε επίσης τις πολιτικές του γνώσεις και του δίδαξε την τεχνική cliche verre, μια μέθοδο που αποτελείται τόσο από τη φωτογραφία όσο και από τη χαρακτική. Τεκμηρίωσε επίσης τη διαδικασία του Picasso δημιουργώντας την Guernica, ένα από τα πιο γνωστά έργα του. Ήταν ο Picasso που την ενθάρρυνε να ζωγραφίσει ξανά και μέχρι το 1940 το διαβατήριο της Maar έλεγε ότι ήταν φωτογράφος/ζωγράφος.

Οι άνθρωποι που γνώριζαν τη σχέση τους έλεγαν ότι ο Picasso απολάμβανε την ταπείνωση της Dora Maar. Στη δεκαετία του 1940 το ζευγάρι αποξενωνόταν όλο και περισσότερο. Ο Picasso άφησε τη Dora Maar για τη ζωγράφο Francoise Gilot και η Maar έπαθε νευρικό κλονισμό. Στάλθηκε σε ψυχιατρείο και έλαβε θεραπεία ηλεκτροπληξίας. Ο Paul Eluard, που τους σύστησε πρώτος ο ένας στον άλλο, ήταν ακόμα στενός φίλος της Maar και ζήτησε τη μεταφορά της στην κλινική του διάσημου ψυχαναλυτή Jacques Lacan. Στην κλινική του, ο Lacan θεράπευε την Maar για δύο χρόνια.

Η Maar και το σουρεαλιστικό κίνημα

dora maar portrait dubu

Portrait of Ubu by Dora Maar, 1936, via Tate, Λονδίνο

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, η Dora Maar ενεπλάκη στον κύκλο των σουρεαλιστών. Είχε στενή σχέση με τον Andre Breton και τον Paul Eluard, και οι δύο ιδρυτές του σουρεαλιστικού κινήματος. Οι αριστερές πολιτικές απόψεις της εκπροσωπούνταν στο κίνημα. Υπέγραψε τουλάχιστον πέντε μανιφέστα, φωτογράφισε πολλούς σουρεαλιστές καλλιτέχνες και εξέθεσε μαζί τους σε ομαδικές εκθέσεις. Οι φωτογραφίες της αναπαράγονταν συχνά στις δημοσιεύσεις τους. Δεν προσκλήθηκαν πολλοί καλλιτέχνες να συμμετάσχουν στις εκθέσεις των σουρεαλιστών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ήταν ακόμη λιγότερο πιθανό να συμπεριληφθούν γυναίκες καλλιτέχνες, η συμμετοχή της Maar δείχνει ότι η δουλειά της εκτιμήθηκε από τα ηγετικά μέλη της ομάδας.

Το Πορτρέτο του Ubu έγινε εμβληματική εικόνα του σουρεαλιστικού κινήματος. Η Maar δεν αποκάλυψε ποτέ τι απεικόνιζε η φωτογραφία, αλλά εικάζεται ότι είναι φωτογραφία ενός εμβρύου αρμαδίλλου. Το 1936, παρουσιάστηκε στην έκθεση υπερρεαλιστικών αντικειμένων στην Galerie Charles Ratton στο Παρίσι και στοΔιεθνής Σουρεαλιστική Έκθεση στο Λονδίνο. Και τα δύο έργα της Πορτρέτο του Ubu και 29 Rue d`Astorg διανεμήθηκαν ως σουρεαλιστικές καρτ ποστάλ.

dora maar astorg road

29 Rue d`Astorg by Dora Maar, 1937, via Getty Museum Collection, Λος Άντζελες

Η εξερεύνηση του υποσυνείδητου, η απόρριψη της λογικής σκέψης και η ενσωμάτωση του ονείρου και της φαντασίας στην πραγματικότητα ήταν κεντρικά θέματα του σουρεαλιστικού κίνηση. Η Dora Maar χρησιμοποίησε μανεκέν, ξεκάθαρα κατασκευασμένα φωτομοντάζ και ονειρικά γραφικά για να δημιουργήσει σουρεαλιστικές εικόνες. Τα έργα της απεικονίζουν θέματα όπως ο ύπνος, το ασυνείδητο και ο ερωτισμός.

Ωστόσο, το 29 Rue d`Astorg φαίνεται σαν ένα τρομακτικό όραμα από έναν ενοχλητικό εφιάλτη. Ενώ το θέαμα κάποιου που κάθεται σε ένα παγκάκι σε έναν διάδρομο δεν είναι τίποτα ασυνήθιστο, η μανεκέν και παραμορφωμένη φιγούρα σε ένα παραμορφωμένο περιβάλλον έχει ένα απίθανο αποτέλεσμα που συναντάται συχνά σε σουρεαλιστικές εικόνες. Άλλα έργα της Dora Maar, όπως “Ο προσομοιωτής”, έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Ο καλλιτέχνης ως φωτογράφος δρόμου

dora maar street photography woman

Χωρίς τίτλο από την Dora Maar, γ. 1934, μέσω MoMA, Νέα Υόρκη

Η φωτογραφία δρόμου αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς της Maar. Τράβηξε τις περισσότερες από αυτές τις φωτογραφίες στο Παρίσι, όπου έζησε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, αλλά δημιούργησε επίσης μερικές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στη Βαρκελώνη το 1933 και στο Λονδίνο το 1934. Η Maar ήταν πολιτικά ενεργή σε διάφορες ομάδες κατά τη δεκαετία του 1930, κάτι που μπορεί να δει κανείς σε πολλές των φωτογραφιών δρόμου της. Σε συνέντευξή της στα 90s, η καλλιτέχνις αποκάλυψε ότι ήταν πολύ αριστερή στα νιάτα της.

Λόγω της οικονομικής κρίσης του 1929, οι κοινωνικές συνθήκες δεν ήταν μόνο επισφαλείς στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη. Η Maar κατέγραψε αυτές τις συνθήκες και οι εικόνες της συχνά απεικονίζουν μειονεκτικά άτομα που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας. Φωτογράφισε φτωχούς ανθρώπους, άστεγους, ορφανά, ανέργους και ηλικιωμένους. Για να καταγράψει γρήγορα τα άτομα και τα αντικείμενα που είδε στο δρόμο, η Maar χρησιμοποίησε μια κάμερα Rolleiflex.

dora maar street photography

Χωρίς τίτλο από την Dora Maar, 1932, μέσω MoMA, Νέα Υόρκη

Παρά τις πολιτικές πτυχές της φωτογραφίας δρόμου της, τα κομμάτια αποκαλύπτουν επίσης τις σουρεαλιστικές τάσεις της Maar. Φωτογραφίζοντας μανεκέν, άψυχες κούκλες και παράξενες ή παράλογες σκηνές, η φωτογραφία δρόμου του Maar συνδυάζει κεντρικά θέματα του σουρεαλισμού με κοινωνική υπεράσπιση και τεκμηρίωση. Σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης Naomi Stewart, η Dora Maar αποδεικνύει ότι ο σουρεαλισμός και η κοινωνική ανησυχία μπορούν να φανούν ότι συνυπάρχουν με διαφορετικούς τρόπους στο σώμα της φωτογραφίας δρόμου. Η Maar χρησιμοποίησε ακόμη και κομμάτια της φωτογραφίας δρόμου της για τα σουρεαλιστικά φωτομοντάζ της. Προκειμένου να δημιουργήσει το έργο της “Ο προσομοιωτής” η καλλιτέχνις ενσωμάτωσε μια φωτογραφία που τράβηξε από έναν ακροβάτη δρόμου στη Βαρκελώνη. Οι φωτογραφίες που τράβηξε η Dora Maar στους δρόμους του Λονδίνου εκτέθηκαν στην Galerie van den Berghe στο Παρίσι, αλλά η φωτογραφία δρόμου της, γενικά, δεν κυκλοφόρησε ευρέως.

Η Dora Maar ως ζωγράφος

dora maar studio

Φωτογραφία της Dora Maar στο στούντιο της στην οδό 6 rue de Savoie, Παρίσι από τον Cecil Beaton, 1944, via Tate, Λονδίνο

Όταν ήταν νέα, η Dora Maar σπούδασε ζωγραφική, αλλά φαίνεται ότι αμφέβαλλε για τις ικανότητές της ως ζωγράφος και αντ` αυτού εργάστηκε ως φωτογράφος. Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 άρχισε ξανά να ζωγραφίζει και παίρνει ενθάρρυνση από τον Picasso. Αυτοί οι πίνακες παρουσιάζουν κυβιστικά χαρακτηριστικά υποδηλώνοντας ότι τα έργα της επηρεάστηκαν από “ To στυλ του Picasso”. Μετά την κατάρρευσή της, η Maar συνέχισε να ζωγραφίζει. Οι περισσότεροι πίνακές της ήταν νεκρές φύσεις και τοπία.

Η δεκαετία του 1940 ήταν μια δύσκολη περίοδος για τη Dora Maar, κάτι που φαίνεται σε μερικά από τα έργα τέχνης που έκανε εκείνη την περίοδο. Ο πατέρας της άφησε το Παρίσι και επέστρεψε στην Αργεντινή, η μητέρα της και ο στενός της φίλος Nusch Eluard πέθανε, μερικοί από τους φίλους της πήγαν στην εξορία και χώρισε από τον Picasso. Η Maar συνέχισε να εκθέτει τα έργα της στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και της δεκαετίας του 1950, αλλά επίσης αποσύρθηκε από τον κόσμο. Οι πίνακές της από τη μεταπολεμική εποχή εκτέθηκαν σε ατομικές εκθέσεις στην γκαλερί του René Drouin και στην γκαλερί του Pierre Loeb στο Παρίσι.

dora maar painting

The Conversation by Dora Maar, 1937, via The Royal Academy, Λονδίνο

O πίνακας “Η συζήτηση” ήταν μέρος της συνολικής αναδρομής της τέχνης της Dora Maar στο Tate. Η γυναίκα με τα μαύρα μαλλιά και την πλάτη της γυρισμένη στον θεατή είναι μια απεικόνιση της ίδιας της καλλιτέχνιδας. Η άλλη γυναίκα που αντικρίζει τον θεατή είναι μια απεικόνιση της Marie-Thérese Walter. Η Marie-Thérese Walter δεν ήταν μόνο η ερωμένη του Picasso, αλλά ήταν και η μητέρα της κόρης του. Σύμφωνα με την Emma Lewis, τη βοηθό επιμελήτρια στο Tate, οι τρεις τους είχαν μια περίπλοκη σχέση. Είπε ότι ο Picasso κρατούσε τις γυναίκες στη ζωή του σε άβολη γειτνίαση η μία με την άλλη. Το έργο της “H συζήτηση” είναι επομένως άλλη μια απόδειξη της περίπλοκης και συχνά καταχρηστικής σχέσης με τον Picasso.

 

Dora Maar με μια γάτα – Ο πίνακας με τη μούσα του Picasso που πωλήθηκε για 95,2 εκατομμύρια δολάρια

Αυτό το κολακευτικό, ζωντανό πορτρέτο αποδίδει το μεγαλύτερο σεβασμό στη Dora Maar. Τα μακριά δάχτυλα είναι ένα στυλ που χρησιμοποιείται σταθερά από τον Picasso, όπως στο Le reve. Στο εν λόγω πορτραίτο, η Maar κάθεται σε μια απλή ξύλινη καρέκλα, με μια μικρή μαύρη γάτα να κάθεται στον ώμο της.

Ο Pablo ήταν διάσημος για την αγάπη του τόσο για τις γυναίκες όσο και για τα ζώα, ενσωματώνοντας διάφορα παραδείγματα και των δύο στο έργο του σε πολλές περιπτώσεις. Οι γάτες μπορούν να έχουν μεγάλες συμβολικές δυνάμεις. Άλλοτε θεωρούνται ανεξάρτητες, άλλοτε μοχθηρές, ενώ άλλες φορές αντιπροσωπεύουν την αθωότητα, την άνεση και την ομορφιά.

María Béjar Rodríguez: A PIECE OF ART: DORA MAAR AU CHAT

Η γάτα που εμφανίζεται εδώ χρησιμοποιείται πιθανώς ως σύμβολο των γυναικείων σεξουαλικών αξιών της ερωμένης του Picasso.

Πικάσο, κακοποιητής γυναικών»: Μια διαμαρτυρία υπενθυμίζει την τοξική σχέση  του με την Ντόρα Μάαρ | LiFO

Ο καλλιτέχνης θέλησε να αποτυπώσει μερικά από τα συναισθήματά του απέναντι στη Dora Maar και να παρουσιάσει στους άλλους μια εικόνα για τη σχέση τους. Αρκετά αντικείμενα που ήταν χαρακτηριστικά της γυναίκας βρίσκονται προσεκτικά προστιθέμενα σε αυτόν τον καμβά, όπως το καπέλο της- το οποίο φορούσε τακτικά. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το καπέλο σε αυτό το έργο τέχνης δείχνει τη συμμετοχή της στο σουρεαλιστικό κίνημα.Η προσοχή που έχει δώσει ο Πικάσο στο καπέλο έρχεται σε αντίθεση με το πλούσιο μοτίβο του φορέματός της. Τοποθέτησε το καπέλο σαν να ήταν ένα στέμμα στο κεφάλι της, η έντονη κόκκινη ζώνη και τα πολύχρωμα φτερά προσθέτουν στους συμβολισμούς.

Η κυβιστική προσέγγιση του κορμού της δίνει μια τρισδιάστατη εμφάνιση, σχεδόν σαν ένα γλυπτό άγαλμα. Ενώ το υπόβαθρο είναι απλό σε περιεχόμενο, ο καλλιτέχνης κατάφερε να δημιουργήσει κάποιο ενδιαφέρον γύρω του, μεταδίδοντας και εδώ την κυβιστική του προσέγγιση.

Υπάρχει μια σαφώς βασιλική ματιά στη Maar σε αυτό το έργο τέχνης, καθισμένη περήφανα σαν μια βασίλισσα που παρακολουθούσε τα από έναν θρόνο.  Λέγεται επίσης ότι η Maar μοιάζει με ειδωλολατρική θεά, λόγω του τρόπου με τον οποίο ο Picasso την έχει καθίσει στην καρέκλα, καθώς η καρέκλα αντιπροσωπεύει έναν θρόνο. Ο τρόπος που έχει ζωγραφίσει τις γωνίες της καρέκλας, σε συνδυασμό με τα χρώματα που έχει χρησιμοποιήσει, αφήνει αυτή την εντύπωση.

More than a muse and mistress: 80 years on from Picasso`s Dora Maar Seated  | Barnebys Magazine

Η Dora Maar είχε σημαντική επιρροή στον Pablo. Δεν ήταν απλά μια ερωμένη του.  Ήταν μια έξυπνη γυναίκα με την οποία συζητούσε πολιτικά ζητήματα της εποχής, ένας άνθρωπος που τον ενέπνεε. Ως καλλιτέχνης, μοιράζονταν μαζί της ιδέες και εκείνη ήταν πολύ περισσότερο ισάξια με τον Pablo σε σχέση με άλλες γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του. Σε ό, τι τον αφορούσε, μπορεί να υπήρχε ωμό πάθος, αλλά και σημαντικός σεβασμός.

H Dora Maar με τη γάτα είναι ένας εξαιρετικός πίνακας όσον αφορά την εκτέλεσή του, την επιλογή των χρωμάτων, την προσοχή στη λεπτομέρεια και τους συμβολισμούς που χρησιμοποιούνται. Ξεχωρίζει από τα άλλα πορτρέτα του Picasso στο ότι αυτό δείχνει μια στάση σώματος τριών τετάρτων και όχι μόνο το κεφάλι, οπότε το περιθώριο για την απόδοση των ιδιοτήτων και των απογοητεύσεων όπως περιγράφηκε παραπάνω, όχι μόνο έγινε δυνατό, αλλά πραγματοποιήθηκε.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >