AD

Anita Steckel | H επαναστάτρια καλλιτέχνιδα που ασχολήθηκε με τη γυναικεία αντικειμενικοποίηση

Υπήρξε μια φεμινίστρια καλλιτέχνιδα του τέλους του 20ου αιώνα που ξεπέρασε τα όρια αυτού που θεωρούνταν αποδεκτό, με μια καριέρα που διήρκεσε περίπου 50 χρόνια.

 

Υπήρξε μια φεμινίστρια καλλιτέχνιδα του τέλους του 20ου αιώνα που ξεπέρασε τα όρια αυτού που θεωρούνταν αποδεκτό, με μια καριέρα που διήρκεσε περίπου 50 χρόνια.

 Η τέχνη και τα πιστεύω της δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα. Μάλιστα, θεωρούνταν εκκεντρικά για μια γυναίκα. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και του 1970, όταν η Anita Steckel κέρδισε την αναγνώριση, οι γυναίκες καλλιτέχνιδες δεν είχαν την αποδοχή που θα έπρεπε από τον κόσμο της τέχνης.  Παρόλο που ήταν πολλές, οι γυναίκες καλλιτέχνιδες έπρεπε να παλέψουν για να κερδίσουν μια θέση στο πάνθεον των μεγάλων καλλιτεχνών της εποχής. H Steckel ήταν μία από αυτούς.

Στα έργα της ασχολήθηκε με θέματα όπως η γυναικεία αντικειμενοποίηση, η σεξουαλική επιθυμία και η κοινωνική αδικία.  Θεωρούσε τον Αμερικανό ζωγράφο Edwin Dickinson έναν από τους δασκάλους της με τη μεγαλύτερη επιρροή.

 Μαζί με άλλες γυναίκες καλλιτέχνες της εποχής, ίδρυσε το Fight Censorship Group το 1973, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τη λογοκρισία εναντίον των συναδέλφων της καλλιτεχνών. Αγωνίστηκε για την καλλιτεχνική ελευθερία και τη φεμινιστική διαύγεια και ορατότητα σε όλη της τη ζωή.

Τα πρώτα χρόνια

Anita Steckel, c. 1970. ArtForum.

Anita Steckel, γ. 1970ArtForum.

H Anita Steckel γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1930 και πέθανε στις 16 Μαρτίου 2012. Ήταν παιδί προβληματικής οικογένειας, η μητέρα της ήταν πολύ κακοποιητική και ο πατέρας της υπέφερε από σοβαρό εθισμό στον τζόγο. Ωστόσο, αυτό δεν την εμπόδισε να ακολουθήσει μια καλλιτεχνική εκπαίδευση. Έτσι, σπούδασε τέχνη σε διάφορα ιδρύματα: Cooper Union, Alfred University και Art Students League της Νέας Υόρκης.

Ταυτόχρονα, έζησε μια αρκετά συναρπαστική ζωή. Έβγαινε με τον Μάρλον Μπράντο και δούλευε σε ένα φορτηγό πλοίο. Επιπλέον, ήταν χορεύτρια, κερδίζοντας έναν διαγωνισμό για το Mambo Queen of Southern California. Παρά την πολυτάραχη ζωή της, η Anita Steckel δεν έπαψε ποτέ να δημιουργεί και να μιλά για τη ζωή της και τον τρόπο που αντιλαμβανόταν την κοινωνία μέσα από τα έργα της.

Η πρώτη σειρά φωτομοντάζ της Anita Steckel

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η Anita Steckel δημιούργησε την πρώτη της σειρά φωτομοντάζ όπου ζωγράφιζε πάνω από παλιές φωτογραφίες. Στόχος ήταν η δημιουργία απροσδόκητων συνειρμών και εκπληκτικών περιστροφών σε θέματα όπως ο πόλεμος, οι σεξουαλικές ανισότητες και ο ρατσισμός.Τότε άρχισε να παρουσιάζει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Η πρώτη σειρά ονομάστηκε Μαμά Τέχνη (1963). Ο όρος pop art δεν άρεσε στην Steckel καθώς το θεώρησε ερμηνεία πατρικής τέχνης, όχι λαϊκής. Έτσι, ονομάζοντας τη συλλογή της Μαμά Τέχνη, του έδωσε θηλυκή υπόσταση.

Anita Steckel,Πορτρέτο (Μαμά Τέχνη σειρά), 1963, Gift of the Estate of Anita Steckel,Κοινοπραξία Five Colleges και Historic Deerfield Museum.

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κομμάτια της σειράς είναι Ο Απατεώνας. Η Steckel ανανέωσε το πορτρέτο ενός ιερέα σε μια εκκλησία βάζοντάς του καλσόν, ψηλοτάκουνα και γυαλιά ηλίου. Έκοψε επίσης το κάτω μισό της λευκής ρόμπας του για να δείξει τα πόδια του, τα οποία μοιάζουν με τα πόδια μιας showgirl του Χόλιγουντ. Η αμφισβήτηση του έργου τέχνης είναι προφανής. Από τη μια υπάρχει η ευσέβεια. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια περήφανη και ηχηρή σεξουαλοποιημένη θηλυκότητα.

Ένα άλλο έργο της από το Mom Art είναι Ο Βιβλιοθηκονόμος. Αυτό το φωτομοντάζ δείχνει μια βιβλιοθηκονόμο με μεγάλα γυαλιά και νηφάλια έκφραση, ως προέκταση του επαγγέλματός της. Ωστόσο, η Steckel της έδωσε ένα δαντελένιο μαύρο σουτιέν και ένα G-string, γιατί παρόλο που μια βιβλιοθηκάριος έχει μια μεγάλη αρετή, εξακολουθεί να είναι μια γυναίκα με σεξουαλικές επιθυμίες.

Σειρά Γυναίκα – Γίγαντας

Anita Steckel, My Town, c. 1969-1974, silver gelatin print. Hannah Hoffman Gallery, California, USA.

Anita Steckel,Η πόλη μου, γ. 1969-1974, Hannah Hoffman Gallery, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, ΗΠΑ.

Αργότερα στη δεκαετία, η Steckel δημιούργησε τη σειρά Γίγαντας. Εδώ, βλέπουμε υπερμεγέθεις γυναίκες να καταλαμβάνουν την πόλη της Νέας Υόρκης. Η ιδέα της σειράς συνδέεται άμεσα με το γυναικείο κίνημα που έχουν ξεπεράσει και ξεπεράσει τους ρόλους τους στην κοινωνία, όπως είχε οριστεί προηγουμένως. Έτσι ένιωθε η Anita Steckel, έτσι χρησιμοποίησε τις δικές της φωτογραφίες στη σειρά ως τρόπο για να δείξει πόσο μικρή ήταν η κοινωνία όχι μόνο για εκείνη αλλά και γενικά για το γυναικείο φύλο.

Anita Steckel, Murder by Church Sanctioned Illegal Abortion, c. 1969-1974, Silver gelatin print, gouache, graphite. Hannah Hoffman Gallery, California, USA.

Anita Steckel,Δολοφονία από την Εκκλησία που κυρώνει την παράνομη άμβλωση, γ. 1969-1974, Hannah Hoffman Gallery, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, ΗΠΑ.

Η Σεξουαλική Πολιτική της Φεμινιστικής Τέχνης

Το 1972, η Steckel έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση,Η Σεξουαλική Πολιτική της Φεμινιστικής Τέχνης, στο Rockland Community College. Η έκθεση ήταν η πιο αμφιλεγόμενη για τον καλλιτέχνη, επειδή παρουσίαζε έργα με σεξουαλικό περιεχόμενο. Αυτό οδήγησε στην αποδοκιμασία των τοπικών αρχών. Οι κριτικοί μάλιστα πρότειναν είτε να το κλείσουν είτε «να το μεταφέρουν σε πιο κατάλληλο χώρο», δηλαδή την τουαλέτα των ανδρών ή των γυναικών.

Anita Steckel, Subway, c. 1969-1974, silver gelatin print. Hannah Hoffman Gallery, California, USA.

Anita Steckel,Μετρό, γ. 1969-1974, Hannah Hoffman Gallery, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, ΗΠΑ.

H Steckel είπε ότι το Γυναίκες Γίγαντες, που ήταν μέρος της έκθεσης, ήταν απλώς μια απάντηση σε αυτό που ένιωθε, ότι οι άνδρες κατείχαν την πόλη. Σε άλλη σειρά της έκθεσης, Καμβάς N.Y, τα έργα τέχνης συμπληρώνουν αυτή την πεποίθηση. Ένα άλλο δυνατό έργο δείχνει τον ποταμό Hudson γεμάτο με ψάρια gefilte. Ο Χίτλερ παρουσιάζεται ως πατριαρχική απειλή. Μια γυμνή γυναίκα κόβει το λαιμό του με ένα τσεκούρι, το οποίο κρατιέται ανάμεσα στα πόδια της.

Anita Steckel, N.Y. Canvas Series #5, c. 1974, screen print and oil on canvas. Hannah Hoffman Gallery, California, USA.

Anita Steckel,N.Y. Σειρά καμβάς #5(λεπτομέρεια), γ. 1974, Hannah Hoffman Gallery, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, Η.Π.Α.

Ομάδα λογοκρισίας πάλης

Ως αντίδραση στην κριτική που δέχτηκε, η Anita Steckel βρήκε το Ομάδα λογοκρισίας πάλης το 1973, μαζί με άλλες δημοφιλείς γυναίκες καλλιτέχνες, όπως π.χ Louise Bourgeois, Martha Edelheit, Hannah Wilke και άλλοι. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να καταπολεμηθεί η λογοκρισία που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες καλλιτέχνες λόγω του φύλου τους. Ο κόσμος της τέχνης δεν τους θεωρούσε ισάξιους με τους άντρες ομολόγους τους.

Για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, για την τέχνη της, την έκθεση, την ομάδα, η Anita Steckel δήλωσε:

Εάν το πέος σε στύση δεν είναι αρκετά υγιεινό για να πάει σε μουσεία, δεν θα πρέπει να θεωρείται αρκετά υγιεινό για να πηγαίνει στις γυναίκες.

Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Steckel εμφανίστηκε σε γκαλερί, πανεπιστήμια και μουσεία τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό. Της απονεμήθηκαν σημαντικές υποτροφίες όπως η υποτροφία ζωγραφικής NEA και η επιχορήγηση Pollock Krasner.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συγκίνηση στα Μετέωρα | «Αθάνατες» – Αναρριχητές φώναξαν τα ονόματα των 3 κοριτσιών που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη

Τα ονόματα των τριών κοριτσιών, Θώμης, Χρύσας και Αναστασίας Πλακιά, που έχασαν την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφώνησαν αναρριχητές της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >