AD

Ευρωεκλογές | Ξεκίνησαν τα ραντεβού για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ – Οι «κλειδωμένοι», οι νέες είσοδοι και οι αποστρατείες

Μεϊμαράκης, Ασημακοπούλου, Κυμπουρόπουλος και Βόζενμπεργκ πάνε για νέα θητεία – Πύρρος Δήμας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Δημήτρης Τσιόδρας στους νέους υποψήφιους

Η χθεσινή ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ένταξη της πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου στη Νέα Δημοκρατία είχε έντονο το άρωμα του…ευρωψηφοδελτίου, καθώς η ίδια αναμένεται να είναι υποψήφια με σταυρό για την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου. Παρά το ότι ακόμα απέχουμε χρονικά από τις ευρωεκλογές, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει να…ζεσταίνει το κλίμα με εκλογικές αναφορές στις περιοδείες του, ενώ στενοί του συνεργάτες, όπως ο διευθυντής του γραφείου του Γιάννης Μπρατάκος και ο σύμβουλός του Θανάσης Νέζης μιλούν με δυνάμει υποψηφίους. Το περιθώριο για την οριστικοποίηση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου είναι το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, με δεδομένες και τις αυξημένες χρονικές πρόνοιες λόγω της επιστολικής ψήφου, στη ΝΔ όμως θέλουν να έχουν τελειώσει νωρίτερα σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι υποψήφιοι χρειάζονται χρόνο για να οργώσουν τη χώρα.

Με τα εκλογικά δεδομένα, αλλά και βάσει του ότι το εκλογικό μέτρο πλέον προσδιορίζεται στο 3%, στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι μπορούν να εκλέξουν 8 ευρωβουλευτές από τους συνολικά 21. Υπενθυμίζεται ότι το ευρωψηφοδέλτιο κάθε κόμματος μπορεί να έχει ως και 42 θέσεις.

Ποιοι πάνε για νέα θητεία, ποιοι αποχωρούν

Αρχής γενομένης από τους νυν ευρωβουλευτές της ΝΔ, τέσσερις με τα σημερινά δεδομένα πάνε για να διεκδικήσουν μια νέα θητεία. Ο λόγος για τον επικεφαλής της ευρωομάδας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε και βιβλίο με τη δράση του, την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου που ανέπτυξε έντονη δράση στις Βρυξέλλες, τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο που ξεκίνησε ήδη περιοδείες εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά και την παλαιότερη αυτών των ευρωβουλευτών Ελίζα Βόζενμπεργκ, η οποία προ ημερών συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την άλλη, με τα ως τώρα δεδομένα δύσκολο μοιάζει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, του οποίου ο ανιψιός Κώστας Κεφαλογιάννης μάλιστα μόλις πριν από λίγους μήνες κατέλαβε μια έδρα με τη ΝΔ στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εκκρεμεί, πάντως, ένα ραντεβού του με τον πρωθυπουργό. Εκτός ψηφοδελτίου αναμένεται να μείνουν η Μαρία Σπυράκη και ο Θεόδωρος Ζαγοράκης, ενώ ο Γιώργος Κύρτσος που είχε εκλεγεί με τη ΝΔ το 2019 έχει διαγραφεί από το κόμμα και έχει χαράξει ρότα για άλλες πολιτείες.

Οι νέες είσοδοι

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν επαφές για νέα πρόσωπα, ενώ κάποιοι ατύπως έχουν πάρει ήδη το πράσινο φως και έχουν ξεκινήσει να κινούνται. Ο λόγος για τον Ολυμπιονίκη στην άρση βαρών και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πύρρο Δήμα, ο οποίος εμφανίζεται σε εκδηλώσεις και σε πίτες της ΝΔ και θεωρείται ήδη ως ένα εκ των φαβορί. Ομοίως πυκνή παρουσία έχει και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος μοιάζει επίσης να έχει «κλειδώσει».

Από εκεί και πέρα, έντονα ακούγεται το όνομα του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ Γιώργου Αυτιά. Ο κ. Αυτιάς και το 2019 παραλίγο να ήταν υποψήφιος, όμως τότε κάτι «τσάκισε» στο παρά πέντε. Και τώρα υπάρχουν ενστάσεις για το πρόσωπό του σε μερίδα του επιτελείου της ΝΔ, όμως υπάρχουν και ισχυρά αντεπιχειρήματα και ισχυροί υποστηρικτές της προοπτικής υποψηφιότητας του κ. Αυτιά. Ο ίδιος επίσης εμφανίζεται σε πολλές εκδηλώσεις και πίτες και η τελική απόφαση για το πρόσωπό του θα είναι του πρωθυπουργού.

Για την ευρωλίστα της ΝΔ ακούγεται έντονα και το όνομα της Ολυμπιονίκη και αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, η οποία είναι η πρώτη περιφερειακή σύμβουλος σε σταυρούς στη χώρα με 25.000 στις πρόσφατες εκλογές. Ρότα για το ευρωψηφοδέλτιο βάζει επίσης ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας που πολιτεύτηκε με τη ΝΔ στην Κεφαλονιά στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Ακούγεται έντονα στο παρασκήνιο το όνομα του παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη, ο οποίος είναι κοντά στη ΝΔ, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να πολιτευθεί. Μένει επίσης να φανεί, αν θα πολιτευθεί εκ νέου όπως και το 2019 ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Επίσης, ένα όνομα που παίζει γερά είναι αυτό του καθηγητή Σωτήρη Σέρμπου, ο οποίος χρημάτισε για ένα διάστημα διπλωματικός σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ από το ακαδημαϊκό μέτωπο θεωρείται πολύ πιθανή και η υποψηφιότητα του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου, ο οποίος ήταν στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα γαλάζια ραντάρ είναι επίσης ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργος Καλλιακμάνης, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του αντιπτεράρχου ε.α. Κωνσταντίνου Ιατρίδη.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Άρια Καλύβα: «Επί δύο μέρες βλέπουμε μία ανοίκεια επίθεση σε βάρος της Βανδή από ανθρώπους που δηλώνουν φίλοι της»

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή Super Κατερίνα, η Άρια Καλύβα, έμπειρη δημοσιογράφος, προσφέρει τις σκέψεις και απόψεις της για το επερχόμενο ξεκίνημά της στο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

CNN: Πώς τα σχέδια του Τραμπ για τη συνάντηση με τον Πούτιν στη Βουδαπέστη μετατράπηκαν σε κυρώσεις

Μετά το τέλος της συνομιλίας του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πεπεισμένος ότι είχε σημειωθεί επαρκής πρόοδος με αποτέλεσμα να ανακοινώσει τη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Φοινικούντα: Αίτηση προστασίας κατέθεσε στις αρχές η ανιψιά του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ

Αίτηση προστασίας για την ίδια και την οικογένειά της κατέθεσε η ανιψιά του 68χρονου ιδιοκτήτη του κάμπινγκ στη Φοινικούντα, ο οποίος δολοφονήθηκε μαζί με τον

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Νεκρός με τραύμα από όπλο στο κεφάλι βρέθηκε αστυνομικός των ΜΑΤ

Ενας αστυνομικός των ΜΑΤ εντοπίστηκε νεκρός το απόγευμα της Παρασκευής σε εγκαταστάσεις μπάντμιντον, κοντά στην έδρα των ΜΑΤ στου Γουδή. Οι πρώτες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Άδωνις Γεωργιάδης για Ελεονώρα Ζουγανέλη: «Στα 14 δεν μπορείς να οδηγήσεις νόμιμα μηχανάκι στην Ελλάδα»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε την πρόθεσή του να αποσαφηνίσει θέματα που αφορούν τη διαφήμιση της Δήμητρας Κατσαφάδου και την κριτική στον Νίκο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τη σχέση της ουρολοίμωξης με την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος αναδεικνύει νέα έρευνα

Μια νέα μελέτη στην Καλιφόρνια συνδέει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος με την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος. Όπως διαπιστώθηκε, σχεδόν μία στις πέντε ουρολοιμώξεις στη Νότια

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >