AD

Αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ – Αντίποινα κατά του Ιράν για την επίθεση στην Ιορδανία

Χτυπήθηκαν πάνω από 80 σημεία στην ανατολική Συρία και το Ιράκ – Την περασμένη Κυριακή, σε επίθεση με drone στην Ιορδανία, σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν δεκάδες ακόμα

Οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αργά την Παρασκευή (2/2) αεροπορικές επιδρομές με στόχο μαχητές στο Ιράκ και τη Συρία.

Τα πλήγματα έρχονται σε απάντηση στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ιορδανία την περασμένη Κυριακή κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν περίπου 40. Η Ουάσινγκτον είχε κατηγορήσει την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, ένοπλη ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.

H Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), η οποία είναι στρατιωτικά υπεύθυνη για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανέφερε ότι δυνάμεις των ΗΠΑ «πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον της Δύναμης Quds του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και των συνεργαζόμενων με αυτήν παραστρατιωτικών ομάδων».

Όπως αναφέρει, «οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 85 στόχους, με πολυάριθμα αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς που πέταξαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αεροπορικές επιδρομές χρησιμοποίησαν περισσότερα από 125 πυρομαχικά ακριβείας».

Ακόμη, αναφέρει ότι «οι εγκαταστάσεις που επλήγησαν περιλάμβαναν κέντρα επιχειρήσεων διοίκησης και ελέγχου, κέντρα πληροφοριών, αποθήκες ρουκετών και πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και εγκαταστάσεις εφοδιαστικής αλυσίδας και εφοδιασμού πυρομαχικών των ομάδων πολιτοφυλακής και των χορηγών τους IRGC που διευκόλυναν τις επιθέσεις κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ και του Συνασπισμού».

Η απάντηση των ΗΠΑ, για την οποία ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δώσει το πράσινο φως, θα μπορούσε να περιλαμβάνει πλήγματα και επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο και θα διαρκέσει για εβδομάδες, ανέφερε την Τετάρτη το NBC News.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, από την πλευρά τους, έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε απειλή των ΗΠΑ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έξι φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε πλήγματα που «πιθανόν» πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα πλήγματα «πιθανόν πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ».

Το Sky News επισημαίνει ότι τα χτυπήματα θα μπορούσαν να συνεχιστούν για αρκετές νύχτες και ότι ίσως συμμετέχει και το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ είχαν καταστήσει σαφές εξάλλου ότι «αυτό που θα δούμε τις επόμενες ημέρες είναι μια κλιμακωτή αντίδραση».

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >