AD

Rosa Parks | Πιστεύω ότι υπάρχει μόνο μία φυλή, η ανθρώπινη

111 χρόνια πριν, στις 4 Φεβρουαρίου του 1913, γεννήθηκε ο άνθρωπος που συνέβαλε καθοριστικά στον αγώνα για τον τερματισμό του παγιωμένου φυλετικού διαχωρισμού

 

Η Rosa Parks ήταν η γυναίκα που βοήθησε στην έναρξη του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε έναν λευκό άνδρα σε ένα λεωφορείο στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα το 1955. Οι ενέργειές της ενέπνευσαν τους ηγέτες της τοπικής μαύρης κοινότητας να οργανώσουν το μποικοτάζ του λεωφορείου του Μοντγκόμερι. Με επικεφαλής τον νεαρό Martin Luther King Jr., το μποϊκοτάζ διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο -κατά τη διάρκεια του οποίου η Parks δεν έχασε τυχαία τη δουλειά της- και έληξε μόνο όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι ο διαχωρισμός των λεωφορείων ήταν αντισυνταγματικός. Τον επόμενο μισό αιώνα, η Rosa Parks έγινε ένα εθνικά αναγνωρισμένο σύμβολο αξιοπρέπειας και δύναμης στον αγώνα για τον τερματισμό του παγιωμένου φυλετικού διαχωρισμού.

“Δεν πρέπει ποτέ να φοβάσαι γι`αυτό που κάνεις εφόσον είναι σωστό.”

`Ήταν πρώτη Δεκεμβρίου του 1955, στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα, όταν η Rosa Parks – μια έγχρωμη μοδίστρα- γυρνά σπίτι της μετά από μια κουραστική μέρα. Όταν ανοίγει την πόρτα του λεωφορείου, βλέπει τον οδηγό, James Blake.Στο μυαλό της έρχεται ένα περιστατικό που συνέβη δώδεκα χρόνια πριν, όταν την είχε αναγκάσει να κατέβει απ’ το ίδιο λεωφορείο και να περιμένει στη βροχή. Ο λόγος ήταν επειδή είχε τολμήσει να μπει από την μπροστινή πόρτα που επιτρεπόταν μόνο για λευκούς. Η Parks προχωρεί προς την πίσω μεριά του λεωφορείου που ήταν οι θέσεις για τους μαύρους και κάθεται στο πρώτο ελεύθερο κάθισμα. Μετά από τρεις στάσεις, ανεβαίνουν μερικοί λευκοί. Όταν ο οδηγός βλέπει ότι ένας από τους λευκούς μένει χωρίς θέση, απαιτεί από τους μαύρους να σηκωθούν από τις θέσεις τους και να τις παραχωρήσουν.

Όλοι υπακούν εκτός από την Παρκς, που ήταν μέλος του Εθνικού Συνδέσμου για την Πρόοδο των Εγχρώμων Ανθρώπων (NAACP).Παρόλο που ο οδηγός την απειλεί ότι θα φέρει την αστυνομία, εκείνη δεν σηκώνεται. Τότε ο James Blake καλεί τις αρχές και η Παρκς κατεβαίνει βίαια από το λεωφορείο, συνοδευόμενη από δύο αστυνομικούς.. Τη συλλαμβάνουν γιατί σύμφωνα με τους νόμους και την πρακτική “Jim Crow” στον Νότο των ΗΠΑ, οι μαύροι όφειλαν να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου και να παραχωρούν τη θέση τους στους λευκούς. Οδηγείται στο κρατητήριο για παραβίαση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού, αλλά αφέθηκε ελεύθερη την επόμενη μέρα, αφού ο φίλος της, Edgar Nixon, πληρώνει για εκείνη την εγγύηση. Η συγκεκριμένη πράξη της πολιτικής ανυπακοής, γεννά ένα κίνημα κατά του φυλετικού διαχωρισμού στην πόλη της Αλαμπάμα, που εκφράζεται με μποϊκοτάζ των λεωφορείων από τους έγχρωμους επί 381 ημέρες. Οι μαύροι τελικά θριαμβεύουν γιατί το 1956, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου χαρακτηρίζει τους νόμους τύπου “Jim Crow” της Αλαμπάμα αντισυνταγματικούς.

Αυτή η κίνηση κατά του ρατσισμού, βοηθά πολύ έναν από τους διοργανωτές του κινήματος αυτού, τον Martin Luther King, να ξεκινήσει μια διαδρομή που θα οδηγούσε στην ανάδειξή του σε κεντρική πολιτική φιγούρα στην Αμερική. Αξίζει να αναφερθούμε στην πορεία στην Ουάσινγκτον, στις 28 Αυγούστου του 1963. Εκεί, διακόσιες πενήντα χιλιάδες μαύροι και λευκοί συγκεντρώνονται μπροστά από το μνημείο Ουάσιγκτον στην πρωτεύουσα και ακούν με συγκίνηση τον ιστορικό λόγο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που ξεκινά με τα εμβληματικά λόγια: “Εχω ένα όνειρο”. Το 1996, απονέμεται στη Ρόζα Παρκς το “Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας”. Τρία χρόνια αργότερα, το 199, τιμάται με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για τον αγώνα της κατά του ρατσισμού. Είναι η πρώτη γυναίκα της οποίας η σορός εκτέθηκε σε λαικό προσκύνημα στη Ροτόντα του Καπιτωλίου. Η Rosa Parks θεωρείται “Μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων”.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >