AD

William S. Burroughs | O κορυφαίος συγγραφέας της γενιάς Beat που σκότωσε τη γυναίκα του

110 πριν, στις 5 Φεβρουαρίου του 1914 γεννήθηκε ένας avant garde συγγραφέας που επηρέασε τη λαϊκή κουλτούρα αλλά και τη λογοτεχνία.

 

Για τους λάτρεις των βιβλίων, το όνομα William S Burroughs δεν χρειάζεται καμία εισαγωγή. Κατά τα λοιπά, ο Burroughs ήταν ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της γενιάς Beat (αναφέρεται στο λογοτεχνικό κίνημα που έδρασε στην Αμερική τις δεκαετίες του 1950 και 1960) , με τα έργα του να έχουν πολιτιστική επιρροή και να είναι πολιτικά διορατικά. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, έγραψε 18 μυθιστορήματα και νουβέλες, έξι συλλογές διηγημάτων και τέσσερις συλλογές δοκιμίων, που έχουν αφήσει βαθιά απήχηση και επηρέασαν τους λαϊκούς πολιτισμούς και τη λογοτεχνία. Είναι ενδιαφέρον ότι τα περισσότερα από τα έργα του είναι ημι-αυτοβιογραφικού χαρακτήρα, όπου περιγράφει τις προσωπικές του εμπειρίες από τον εθισμό στην ηρωίνη. Από το πρώτο του μυθιστόρημα «Junkie» γνώρισε την επιτυχία. Το τρίτο του μυθιστόρημα «Naked Lunch» εκτόξευσε τη θέση του στους λογοτεχνικούς κύκλους. Ωστόσο, δημιούργησε επίσης πολλές διαμάχες και ήταν το τελευταίο σημαντικό βιβλίο που διώχθηκε για χυδαιότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την πάροδο των χρόνων, δεν υπήρξε μόνο ένας σημαντικός μυθιστοριογράφος για εκκολαπτόμενους συγγραφείς, αλλά μια εξέχουσα προσωπικότητα για μουσικούς όπως οι Roger Waters, Patti Smith, Genesis P-Orridge, Ian Curtis, Lou Reed, Laurie Anderson, Tom Waits και Kurt Cobain. Το 1983, εξελέγη στην Αμερικανική Ακαδημία και το Ινστιτούτο Τεχνών και Γραμμάτων και ένα χρόνο αργότερα του απονεμήθηκε το Τάγμα των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1914, στο Σεντ Λούις του Μιζούρι. O Burroughs πήρε το όνομά του από τον διάσημο παππού του, έναν εφευρέτη που ήταν πρωτοπόρος στην τεχνολογία προσθήκης μηχανών.

Ο Burroughs παρακολούθησε προπαρασκευαστικά σχολεία και αργότερα σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, από όπου αποφοίτησε το 1936. Ταξίδεψε στην Ευρώπη και γνώρισε και παντρεύτηκε την Ilse Klapper για να της επιτρέψει την είσοδό της στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ χώρισαν με την είσοδό τους.

Συναντώντας τους συναδέλφους Beats, Ginsberg και Kerouac

Προσπαθώντας διαφορετικά μονοπάτια καριέρας χωρίς αποτέλεσμα, ο Burroughs ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και συνάντησε τους συγγραφείς Allen Ginsberg και Jack Kerouac στα μέσα της δεκαετίας του 1940. Οι τρεις θα προαναγγέλλονταν ως έναρξη του Beat Movement, μια καλλιτεχνική έκρηξη μη παραδοσιακής, ελεύθερης έκφρασης.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1940, ο Burroughs και ο Kerouac συνεργάστηκαν σε ένα μυθιστόρημα για τη δολοφονία ενός φίλου —And the Hippos Were Boiled in Their Tanks— που δημοσιεύτηκε δεκαετίες αργότερα μετά θάνατον. Ο Burroughs ανέπτυξε μια σχέση με την Joan Vollmer κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επίσης και θα ζούσαν μαζί ως σύζυγοι από το 1945. Ο Burroughs ήταν επίσης ανοιχτός σχετικά με την έλξη του για τους άντρες. Mάλιστα με τον Ginsberg ήταν εραστές.

Το μεθυσμένο του παιχνίδι που σκότωσε τη γυναίκα του

Ο Burroughs είχε αρχίσει να παίρνει οπιούχα και είχε εθιστεί στην ηρωίνη. Ήταν επίσης λάτρης των όπλων και, ενώ ζούσε με την οικογένειά του στην Πόλη του Μεξικού το 1951, έπαιξε ένα “μεθυσμένο παιχνίδι” εξάσκησης στο στόχο με τη Vollmer.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1951, ο Burroughs και η Vollmer βρίσκονταν σε μια σπάνια περίοδο αρμονίας και παρευρέθηκαν σε ένα πάρτι μαζί σε ένα μπαρ στην Πόλη του Μεξικού. To μεθυσμένο ζευγάρι πρότεινε να δείξει το «William Tell act» στους φίλους τους στο πάρτι. Αυτό κατέληξε σε μια τραγική καταστροφή που έστειλε τη Vollmer στον τάφο της και τον Burroughs σε μια ζωή με ενοχές και τύψεις.

Έβαλε στη Vollmer ένα ποτήρι στο κεφάλι και εκείνος έπρεπε να το πυροβολήσει με το περίστροφό του. Ο Burroughs στόχευσε πολύ χαμηλά και πυροβόλησε τη Vollmer στο πρόσωπο, σκοτώνοντάς την αμέσως. Τάφηκε στην Πόλη του Μεξικού και εκείνος κατέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να γλιτώσει τη δίωξη. Δικάστηκε ερήμην και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών επειδή κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από υπαιτιότητα.

Δεν εξέτισε ποτέ την ποινή του γιατί δεν επέστρεψε ποτέ στο Μεξικό. Το ατυχές γεγονός δραματοποιήθηκε στην κινηματογραφική μεταφορά του 1991 του  David Cronenberg  στο διάσημο μυθιστόρημα του Burroughs « Naked lunch».

Γράφοντας το «Junky» και το «Naked Lunch»

Ο Burroughs δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα, Junky, το 1953 με το όνομα William Lee. Το έργο παρουσίαζε μια ακλόνητη, ημι-αυτοβιογραφική ματιά στην κουλτούρα των ναρκωτικών ή «σκουπιδιών». Συνέχισε να ταξιδεύει και τελικά κατέληξε στην Ταγγέρη, στριμωγμένος και στερούμενος οικονομικών πόρων. Συνειδητοποίησε ότι θα χανόταν αν δεν άλλαζε τον δρόμο του και έτσι ταξίδεψε στο Λονδίνο για να λάβει θεραπείες απομορφίνης, τις οποίες πιστεύει ότι θεραπεύει τον εθισμό του.

Με τη βοήθεια του Ginsberg και του Kerouac, ο Burroughs έγραψε το μυθιστόρημα “Naked Lunch” στην Ταγγέρη, το οποίο συνέχισε να ακολουθεί τα κατορθώματα του William Lee σε ένα ανησυχητικό ταξίδι κουλτούρας ναρκωτικών. Το βιβλίο παρουσίαζε μη γραμμικές αφηγηματικές μορφές με στοιχεία σαδομαζοχισμού, μεταμορφώσεων και σάτιρας. Το βιβλίο, που δημοσιεύτηκε το 1959, δεν θα κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά τη δεκαετία του 1960 λόγω μιας πολύ δημοσιοποιημένης κυβερνητικής απαγόρευσης για το περιεχόμενό του, η οποία ώθησε τον Burroughs στο προσκήνιο. Έγινε μια φιγούρα τόσο καταξιωμένη όσο και απορριφθείσα.

Περίπου την ώρα του Lunch, εμπνευσμένο από τον καλλιτέχνη Brion Gysin, ο Burroughs άρχισε να πειραματίζεται με την τεχνική cut-up, όπου τυχαίες γραμμές κειμένου κόπηκαν από μια σελίδα και αναδιατάχθηκαν για να σχηματίσουν νέες προτάσεις, με σκοπό να ελευθερώσει το μυαλό του αναγνώστη. από συμβατικούς, γραμμικούς τρόπους σκέψης. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική με στοιχεία σάτιρας και επιστημονικής φαντασίας, τη δεκαετία του 1960 ο Burroughs κυκλοφόρησε μυθιστορήματα όπως το The Soft Machine (1961) και το Nova Express (1964), που κατήγγειλαν τον καταναλωτισμό και την κοινωνική καταστολή και το έργο μη μυθοπλασίας The Yage Letters (1963).

Μουσική Επιρροή

Ο Burroughs έπαιξε με ηχητικά κομμάτια καθώς και μέσω ηχογραφήσεων. Κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 1965, Call Me Burroughs, το οποίο περιείχε τις αναγνώσεις του κειμένου από το Naked Lunch και το The Soft Machine. Όχι μόνο έκανε πάταγο στον λογοτεχνικό κόσμο, αλλά είχε τεράστια επιρροή σε πολλούς μουσικούς καλλιτέχνες της εποχής. Τα μουσικά συγκροτήματα Soft Machine και Steely Dan πήραν τα ονόματά τους από το έργο του συγγραφέα και ο Burroughs συνέχισε να συνεργάζεται με καλλιτέχνες της avant-garde όπως οι Laurie Anderson, Sonic Youth και Genesis P-Orridge.

Ο Burroughs συνέχισε τις λογοτεχνικές του αναζητήσεις στις αρχές της δεκαετίας του 1970, εκδίδοντας το The Wild Boys: A Book of the Dead (1971) και Exterminator! (1973) και γράφοντας ένα σενάριο, The Last Words of Dutch Schulz. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εργάστηκε σε ένα βιβλίο με τον Gysin που εμβαθύνει στη φιλοσοφία τους -The Third Mind (1978).

Λαμβάνοντας υπόψη την κακοποίηση που υπέστη το σώμα του λόγω εθισμού και αλκοολισμού, είναι αξιοσημείωτο ότι έζησε μέχρι την ηλικία των ογδόντα τριών, υποκύπτοντας τελικά στην καρδιακή ανεπάρκεια. Η μακρά ζωή του ήταν εντελώς μοναδική από κάθε άποψη, λεπτομέρεια και απόχρωση, και η βιογραφία του Barry Miles μπορεί μόνο να ενισχύσει περαιτέρω τη φήμη του ως εξέχοντος συγγραφέα και φιγούρας του εικοστού αιώνα. Το Literary Outlaw του Ted Morgan  είναι μια καταπληκτική βιογραφία και μια σκληρή πράξη που πρέπει να ακολουθήσει, αλλά ο Miles πετυχαίνει να προσθέσει πολλά ακόμα σημαντικά στρώματα και πλάκες στο μύθο του Burroughs. Μας αφήνει να μπούμε σε κάθε μυστικό και επίσης συνδέουμε επιδέξια επεισόδια της ζωής με το έργο, αλλά χωρίς να μείνουμε υπερβολικά στις λεπτομέρειες του έργου. Γιατί αυτό είναι ένα βιβλίο για τον άνθρωπο, μια ιδιοφυΐα με πολύ ελαττώματα, που στέκεται μαζί με τους Joyce, Proust, Beckett, Borges and Naboko ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς στο μοντερνιστικό/μεταμοντερνιστικό ιδίωμα, και χωρίς αμφιβολία είναι ο μεγαλύτερος συγγραφέας που προσανατολίστηκε στα ναρκωτικά, που έζησε ποτέ.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >