AD

Bob Marley | Δε θα ξέρεις ποτέ πόσο δυνατός είσαι μέχρι τη στιγμή που το να είσαι δυνατός θα είναι η μόνη σου επιλογή

Η ιστορία του βασιλιά της ρέγκε, ο οποίος γεννήθηκε 78 χρόνια πριν, στις 6 Φεβρουαρίου του 1945

 

“Η μουσική μου πολεμάει το σύστημα που διδάσκει να ζεις και να πεθαίνεις.”

 Ο Bob Marley ήταν ο άνθρωπος που έκανε γνωστή τη ρέγγε μουσική σε όλον τον κόσμο.   Ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός και κιθαρίστας που απέκτησε διεθνή φήμη και αναγνώριση. Ξεκινώντας το 1963 με το συγκρότημα The Wailers, δημιούργησε ένα ξεχωριστό στιλ τραγουδιού και φωνητικού στυλ που αργότερα θα είχε απήχηση στο κοινό σε όλο τον κόσμο. Μετά τη διάλυση των The Wailers το 1974, ο Marley ακολούθησε μια σόλο καριέρα που κορυφώθηκε με την κυκλοφορία του άλμπουμ Exodus το 1977, το οποίο καθιέρωσε την παγκόσμια φήμη του και έδωσε τη θέση του ως ένας από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο όλων των εποχών, με πωλήσεις περισσότερων πάνω από 75 εκατομμύρια δίσκους.

Ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής, συνθέτης, κιθαρίστας και ακτιβιστής, ο οποίος μάγεψε τον κόσμο με τα υπέροχα τραγούδια του…

“I Shot the Sheriff”, “No Woman, No Cry”, “Three Little Birds”, “Exodus”, “Could You Be Loved”, “Jamming”, “Redemption Song” είναι κάποια από αυτά… Όσο για το  “One Love”,τη μεταθανάτια συλλογή του Legend που κυκλοφόρησε το 1984, πούλησε τα περισσότερα αντίτυπα στην ιστορία της ρέγκε μουσικής —περισσότερα από 12 εκατομμύρια.

“Οι ωραίες στιγμές του σήμερα είναι οι θλιμμένες αναμνήσεις του αύριο.”

Ο Bob Marley τραγούδησε για τον έρωτα, την αγάπη και την καταπίεση των μαύρων από τους λευκούς. Βρέθηκε στη δίνη των πολιτικών αντιπαραθέσεων στην πατρίδα του. Κάποτε μάλιστα, προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε λαϊκό είδωλο και σήμερα, η ημερομηνία γέννησής του τιμάται ως Εθνική Εορτή στη Τζαμάικα.

Ο Βοb Marley ήταν ένας αφοσιωμένος Rastafari- μια αβρααμική θρησκεία που αναπτύχθηκε στη Τζαμάικα τη δεκαετία του 1930. Αυτή η θρησκεία εμφύσησε στη μουσική του μια αίσθηση πνευματικότητας. Το κίνημα των Rastafari ήταν βασικό στοιχείο στην ανάπτυξη της ρέγκε. Ως ένθερμος υποστηρικτής του Rastafari, ο Bob Marley έβγαλε τη μουσική reggae από τις κοινωνικά υποβαθμισμένες περιοχές της Τζαμάικα και στη διεθνή μουσική σκηνή.

“Δεν θα ξέρεις ποτέ πόσο δυνατός είσαι μέχρι τη στιγμή που το να είσαι δυνατός θα είναι η μόνη σου επιλογή.”

Τον Ιούλιο του 1977, ο Marley βρέθηκε να έχει έναν τύπο κακοήθους μελανώματος κάτω από το νύχι του δακτύλου του ποδιού.. Υποβλήθηκε σε εξετάσεις και οι γιατροί διέγνωσαν κακοήθες μελάνωμα, όπου του ζήτησαν να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό του δαχτύλου του για να σώσουν τη ζωή του. Ωστόσο, εκείνος αρνήθηκε, επειδή του το απαγόρευαν οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις ως Rastafari και δεν ήθελε να συντάξει διαθήκη για να διευθετήσει τα περίπλοκα περιουσιακά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι  είχε αποκτήσει 12 παιδιά από 8 διαφορετικές γυναίκες. Και αυτή ήταν απαγόρευση του Ρασταφαριανισμού.

Παρά την ασθένειά του, συνέχισε τις περιοδείες μέχρι που η υγεία του επιδεινώθηκε καθώς ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί σε όλο του το σώμα.Ήταν 10 Οκτωβρίου του 1980, όταν ο Bob Marley   καταρρέει στη σκηνή, στο Stanley Theater in Pittsburgh, Pennsylvania και μεταφέρεται σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώνεται ότι πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο.

 Πέθανε στις 11 Μαΐου 1981 στο Cedars of Lebanon Hospital στο Μαϊάμι (τώρα University of Miami Hospital) σε ηλικία 36 ετών. Η εξάπλωση του μελανώματος στους πνεύμονες και τον εγκέφαλό του προκάλεσε το θάνατό του. Τα τελευταία του λόγια προς τον γιο του Ziggy ήταν:

«Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν τη ζωή».

IFrame

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >