AD

Αlfred Adler | Ο άνθρωπος μαθαίνει πολύ περισσότερα απ` όσα καταλαβαίνει

154 χρόνια πριν, στις 7 Φεβρουαρίου του 1870, γεννήθηκε ο σπουδαίος συνεργάτης του Freud και ιδρυτής της ατομικής ψυχολογίας που αποφάσισε να γίνει γιατρός εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε από παιδί.

 

Ο Αlfred Adler ήταν Αυστριακός γιατρός και ψυχίατρος,περισσότερο γνωστός για τη συγκρότηση της σχολής σκέψης γνωστή ως ατομική ψυχολογία. Τον θυμούνται επίσης για τις έννοιες της κατωτερότητας και του συμπλέγματος κατωτερότητας, που πίστευε ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας.

Ο Alder που ήταν αρχικά συνάδελφος του Sigmund Freud, βοήθησε στην καθιέρωση της ψυχανάλυσης και ήταν ιδρυτικό μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας της Βιέννης. Η θεωρία του Adler επικεντρώθηκε στην εξέταση του ατόμου στο σύνολό του, γι` αυτό και αναφέρθηκε στην προσέγγισή του ως ατομική ψυχολογία.

Ο Adler τελικά αποσχίστηκε από τον ψυχαναλυτικό κύκλο του Freud, αλλά συνέχισε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ψυχοθεραπείας. Είχε επίσης σημαντική επιρροή σε πολλούς άλλους μεγάλους στοχαστές, συμπεριλαμβανομένων των Abraham Maslow και Albert Ellis.

Dr Alfred Adler , Austrian physician and psychiatrist.

Ο Adler  γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1870 στη Βιέννη. Ως μικρό παιδί έπαθε ραχίτιδα, κάτι που τον εμπόδιζε να περπατήσει μέχρι μετά την ηλικία των 2 ετών και έπαθε πνευμονία σε ηλικία τεσσάρων ετών.

Λόγω των προβλημάτων υγείας του ως παιδί, ο Adler αποφάσισε ότι θα γινόταν γιατρός. Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης το 1895 με πτυχίο ιατρικής, ξεκίνησε την καριέρα του ως οφθαλμίατρος και αργότερα μεταπήδησε στη γενική ιατρική.

Ο Alder σύντομα έστρεψε τα ενδιαφέροντά του προς τον τομέα της ψυχιατρικής. Το 1902, ο Sigmund Freud τον προσκάλεσε να συμμετάσχει σε μια ψυχαναλυτική ομάδα συζήτησης. Αυτή η ομάδα συναντιόταν κάθε Τετάρτη στο σπίτι του Freud και τελικά θα γινόταν η Ψυχαναλυτική Εταιρεία της Βιέννης.

Αφού υπηρέτησε ως Πρόεδρος της ομάδας για ένα διάστημα, ο Adler έφυγε εν μέρει λόγω των διαφωνιών του με ορισμένες από τις θεωρίες του Freud. Ενώ ο Adler είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ψυχανάλυσης, ήταν επίσης μια από τις πρώτες σημαντικές προσωπικότητες που αποχώρησαν για να σχηματίσουν τη δική του σχολή σκέψης.

Έσπευσε να επισημάνει ότι ενώ ήταν συνάδελφος του Freud, δεν ήταν σε καμία περίπτωση μαθητής του διάσημου Αυστριακού ψυχαναλυτή. Aξίζει να αναφερθεί ότι ο Alfred Adler ίδρυσε την Εταιρεία Ατομικής Ψυχολογίας. Ο ιδρυτής της σχολής της Ατομικής ψυχολογίας, συνεργάστηκε με τον Sigmund Freud για 9 περίπου χρόνια, εκφράζοντας δικές του ανεξάρτητες απόψεις για το πρόβλημα των νευρώσεων. Μπορεί να δέχτηκε την άποψη της ύπαρξης ασυνείδητων δυνάμεων που συμμετέχουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς και της προσωπικότητας γενικά του ατόμου, αλλά απέρριψε τις απόψεις του Freud που σχετίζονται με το περιεχόμενο του ασυνείδητου και την παντοδυναμία της λίμπιντο.Alfred Adler, founder of the individual psychology, at his arrival in Plymouth. Photography. 1936. [Alfred Adler, Begruender der...

Η θεωρία του Adler έλεγε ότι κάθε άτομο έχει μια αίσθηση κατωτερότητας. Από την παιδική ηλικία, οι άνθρωποι εργάζονται για να ξεπεράσουν αυτή την κατωτερότητα «προσπαθώντας για ανωτερότητα».

Ο Adler πίστευε ότι αυτή η ορμή ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τις ανθρώπινες συμπεριφορές, τα συναισθήματα και τις σκέψεις. Εξήγησε ότι ορισμένα άτομα θα επικεντρωθούν στη συνεργασία και τις συνεισφορές στην κοινωνία, ενώ άλλα θα προσπαθήσουν να ασκήσουν εξουσία πάνω σε άλλα.

Ενώ ο Adler είχε προσηλυτιστεί στον Χριστιανισμό, η εβραϊκή του κληρονομιά οδήγησε τους Ναζί να κλείσουν τις κλινικές του κατά τη δεκαετία του 1930. Ως αποτέλεσμα, ο Adler μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να πάρει θέση καθηγητή στο Ιατρικό Κολλέγιο του Λονγκ Άιλαντ. Το 1937, ο Adler πήγε σε μια περιοδεία διαλέξεων και υπέστη θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο στο Aberdeen της Σκωτίας.

Η οικογένειά του έχασε τα ίχνη των αποτεφρωμένων λειψάνων του λίγο μετά τον θάνατό του και οι στάχτες θεωρήθηκαν χαμένες πριν ανακαλυφθούν το 2007 σε ένα κρεματόριο στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Το 2011, 74 χρόνια μετά τον θάνατό του, οι στάχτες του Adler επιστράφηκαν στη Βιέννη της Αυστρίας.

Σε μια συνέντευξη με τον The Guardian, η εγγονή του εξήγησε: «Η Βιέννη ήταν ουσιαστικά το σπίτι του Adler, η γενέτειρά του και υπήρχε το τρίγωνο, ξέρετε, ο Adler, ο Yung και ο Freud, και όλοι είχαν αυτή την αίσθηση ότι έβγαιναν από αυτό το μέρος. Kάτι μάλλον ταιριαστό για εκείνον που επιστρέφει εκεί».

Οι θεωρίες του Alfred Adler έχουν παίξει ουσιαστικό ρόλο σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας και της ανάπτυξης του παιδιού. Οι ιδέες του Alder επηρέασαν επίσης άλλους σημαντικούς ψυχολόγους και ψυχαναλυτές.Dr Alfred Adler , Austrian physician and psychiatrist.

Aκολουθούν  αποφθέγματά του :

Η υπερβολική ευθιξία είναι έκφραση ενός αισθήματος κατωτερότητας.

Οι μόνοι φυσιολογικοί άνθρωποι είναι αυτοί που δεν γνωρίζουμε πολύ καλά.

Ο εγωιστής δεν ενδιαφέρεται ποτέ για τους συνανθρώπους του και παρ’ όλο που συναντάει τις περισσότερες δυσκολίες στη ζωή, κάνει το μεγαλύτερο κακό. Από τέτοιους ανθρώπους πηγάζουν όλες οι ατυχίες στη ζωή.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στη ζωή είναι ότι ίσως παίρνεις υπερβολικά πολλές προφυλάξεις.

Είναι ευκολότερο να πολεμάς για τις αρχές σου παρά να ζεις σύμφωνα μ’ αυτές.

Πρέπει να ερμηνεύουμε τον κακό χαρακτήρα σαν ένα σημάδι αισθήματος κατωτερότητας.

Για την ανάλυση της συμπεριφοράς ενός ατόμου, πρέπει να εξετάζονται: η σχέση με το κοινωνικό σύνολο, η σχέση με τη δουλειά, η σχέση με το σεξ.

Ο άνθρωπος μαθαίνει πολύ περισσότερα απ` όσα καταλαβαίνει.

Όσο μεγαλύτερο το αίσθημα κατωτερότητας που έχει βιώσει ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερη η ορμή για κατάκτηση και τόσο πιο βίαιη η συναισθηματική διαταραχή.

Ο νευρωτικός είναι καρφωμένος στο σταυρό της φαντασίας του.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >