AD

Franz Marc | Ο καλλιτέχνης-λάτρης των ζώων που απεικόνιζε την αλήθεια, την αγνότητα & την ομορφιά

Στις 8 Φεβρουαρίου του 1880, γεννήθηκε ο καλλιτέχνης για τον οποίο τα ζώα ήταν το ιδανικό θέμα για την απεικόνιση της αλήθειας, της αγνότητας και της ομορφιάς

 

Το γερμανικό εξπρεσιονιστικό κίνημα είχε πολλά πρόσωπα. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά ήταν αυτό του ζωγράφου Franz Marc.

Ο Γερμανός Συμβολιστής και Εξπρεσιονιστής ζωγράφος των αρχών του 20ου αιώνα, είναι παγκοσμίως γνωστός για τη δημιουργία έργων τέχνης με μια τεράστια ποικιλία ζώων. Από αγελάδες και άλογα μέχρι ελάφια και αλεπούδες. Το έργο του είχε στόχο να επανασυνδέσει την ανθρωπότητα με τη φύση, σε μια εποχή που η δυτική κοινωνία πάλευε με τη φτώχεια και τον πόλεμο.Ο καλλιτέχνης ένιωθε ότι η εστίαση είχε χαθεί στα σημαντικά πράγματα στη ζωή και το έργο του θα απεικόνιζε ζώα σε ένα ονειρικό, εκφραστικό ύφος. Δεν είναι τυχαίο ότι ζήτησε ακόμη και «τη ζωοποίηση της τέχνης».

Επιρροές όπως ο Φωβισμός, ο Κυβισμός και ο Ιμπρεσιονισμός επηρέασαν τον τρόπο με τον οποίο ο Marc δημιούργησε τη φόρμα. Το χρώμα ήταν επίσης πολύ σημαντικό, τα φωτεινά χρώματα καθόριζαν νόημα σε κάθε πίνακα του.

Ο Franz Marc πέρασε χρόνο αναλύοντας τη χρήση του χρώματος στην ιστορία της τέχνης. Στη συνέχεια διατύπωσε μια μέθοδο χρώματος για τη δική του δουλειά. Οι μπλε αποχρώσεις θα συμβόλιζαν τη δύναμη και την αρρενωπότητα, τα κίτρινα για το θηλυκό και το κόκκινο με τον φυσικό και βίαιο σύγχρονο κόσμο.

Εκτός από τη χρήση της τέχνης για την προώθηση μιας μορφής αρμονίας που έλειπε από μια δυτική κοινωνία που βρισκόταν σε αναταραχή εκείνη την εποχή, ο Franz Marc χρησιμοποιούσε επίσης το χρώμα και το στυλ του για να συμβολίσει μηνύματα σχετικά με το πού ένιωθε ότι πήγαιναν τα πράγματα.

Ενώ η κοινωνία σήμερα είναι κάπως διαφορετική, αν και εξακολουθεί να έχει κάποιες σαφείς ομοιότητες, το έργο τέχνης του μπορεί ακόμα να χρησιμεύσει ως διαλογιστική επιρροή σε όσους εκτιμούν την εξπρεσιονιστική τέχνη. Οι χρωματικοί συνδυασμοί παραμένουν σύγχρονοι ακόμη και σήμερα, και το έργο του συνεχίζει να αντλεί τεράστιες τσέπες υποστήριξης από όλο τον διεθνή κόσμο της τέχνης.

Ο Franz Marc ίδρυσε την ομάδα Der Blaue Reiter, η οποία επικεντρώθηκε στη χρήση αφηρημένων μορφών και τολμηρών χρωμάτων. Μαζί του ήρθαν εδώ πολλοί άλλοι πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του Wassily Kandinsky.

Η σύγχρονη προσέγγιση αυτής της ομάδας επρόκειτο να δεχτεί κριτική από περισσότερους οπαδούς της παραδοσιακής τέχνης για αρκετές δεκαετίες αφότου ώθησαν για πρώτη φορά τα όρια της εκφραστικής τέχνης. Ωστόσο, οι πίνακές τους θεωρούνται τώρα ως το κλειδί για την ανάπτυξη πολλών καλλιτεχνικών κινημάτων γύρω στις αρχές έως τα μέσα του 20ού αιώνα.

Ο Marc έβλεπε τον φυσικό κόσμο ως αντίδοτο στη σύγχρονη ζωή, από την οποία ένιωθε όλο και πιο αποξενωμένος. Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκουμε τόσους πολλούς πίνακες ζώων στο έργο. Αγαπούσε ιδιαίτερα να ζωγραφίζει άλογα.

Franz Marc,  Μπλε Άλογο I, 1911, Lenbachhaus, Μόναχο, Γερμανία.

Ο μεγάλος Γερμανός Συμβολιστής και Εξπρεσιονιστής ζωγράφος των αρχών του 20ου αιώνα,  Franz Marc, είναι παγκοσμίως γνωστός για τη δημιουργία έργων τέχνης με μια τεράστια ποικιλία ζώων. Από αγελάδες και άλογα μέχρι ελάφια και αλεπούδες. Δεν είναι τυχαίο ότι ζήτησε ακόμη και «τη ζωοποίηση της τέχνης». Αλλά γιατί ζωγράφιζε ζώα σε μια εποχή που πολλοί από τους σύγχρονούς του πλησίαζαν όλο και περισσότερο στην πλήρη αφαίρεση; Οι κριτικοί τον χλεύασαν επειδή ήταν είχε ύφος πολύ διακοσμητικό και παιδικό, ενώ κάποιοι γέλασαν ακόμη και ανοιχτά με την τέχνη του που εκτίθεται σε δημόσιες γκαλερί. Αλλά στην πραγματικότητα ήταν φορτωμένοι με ισχυρούς, βαθιά ουσιαστικούς συμβολισμούς για την κατάσταση του σύγχρονου, αστικοποιημένου κόσμου. Ποιοι όμως ήταν οι λόγοι για τους οποίους ο Marc είχε τόσο εμμονή με τα ζώα και τα σημαντικά νοήματα βρίσκονται πίσω από τις ζωγραφιές του με ζώα.

1. Ο Franz Marc εξέφραζε μια προσωπική μυθολογία

Franz Marc, Yellow Cow, 1911 | The Guggenheim Museums and Foundation

Η κίτρινη αγελάδα, του Franz Marc, 1911

Σε πολλούς από τους πίνακές του, ο Franz Marc εξερεύνησε πώς θα μπορούσαν να γίνουν τα ζώα ισχυρά σύμβολα για ανθρώπινες εμπειρίες και συναισθήματα. Όταν ζωγράφιζε ζώα με ασυνήθιστα ή απροσδόκητα χρώματα, όπως μπλε άλογα ή κίτρινες αγελάδες, μετέφραζε ζωικές μορφές σε αλλόκοτες, αφηρημένες μεταφορές, με φωτεινά χρώματα που υποδηλώνουν διαφορετικές καταστάσεις του νου. Για παράδειγμα, στον πίνακα “Η κίτρινη αγελάδα”, 1911, ο Marc ζωγραφίζει μια κίτρινη αγελάδα με μπλε κηλίδες ως σύμβολο της ευτυχισμένης ένωσής του με τη Maria Franck, τη δεύτερη σύζυγό του που είχε μόλις πρόσφατα παντρευτεί. Ο Marc είδε το κίτρινο χρώμα ως θηλυκή δύναμη και το μπλε ως μια αρσενική απόχρωση. Έτσι, η αγελάδα ενοποιεί τόσο τις αρσενικές όσο και τις θηλυκές δυνάμεις που παίζουν στο γάμο τους.

2. Χρησιμοποίησε ζώα για να συμβολίσει μια εποχή αθωότητας

Dog Lying in the Snow - Digital Collection

Dog Lying in the Snow του Franz Marc, 1911, Stοdelscher Museums-Verein

Ο Franz Marc ήταν ένας από τη γενιά καλλιτεχνών που άσκησαν βαθιά κριτική εκβιομηχάνιση, και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε στον φυσικό κόσμο. Για τον Marc, τα ζώα συμβόλιζαν την προβιομηχανική εποχή της αθωότητας, όταν οι άνθρωποι ζούσαν σε στενή αρμονία με τη γη. Ζωγράφισε σκόπιμα τα ζώα με πολύπλευρο, αφηρημένο τρόπο, έτσι ώστε να διασπαστούν και να ενωθούν σε ένα με την ερημιά γύρω τους.

3. Τα ζώα Σήμαιναν Ελευθερία και Πνευματικό Κόσμο

Die grossen blauen Pferde (The Large Blue Horses)

The Large Blue Horses του Franz Marc, 1911, μέσω του Walker Art Center, Minneapolis

Ως ηγετικό μέλος της της καλλιτεχνικής ομάδας “Ο Μπλε Καβαλάρης”  παράλληλα με τον Wassily Kandinsky, τον August Macke και τον Paul Klee, ο Marc είδε την τέχνη ως ένα σημαντικό όχημα σε μεταφυσικές καταστάσεις του νου. Το μπλε χρώμα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για όλα τα μέλη της ομάδας, υποδηλώνοντας ένα πέρασμα στον πνευματικό κόσμο. Ο Marc έφερε αυτές τις θεωρίες στο παιχνίδι με τον πιο εύγλωττο τρόπο στη σειρά του «Μπλε άλογα», όπου τα ιριδίζοντα μπλε άλογα στρίβουν έτσι κι από εκεί σαν σύμβολα από ένα όνειρο. Ο Marc θεώρησε επίσης ότι τα άλογα είναι μια μεταφορά για ταξίδια, τονίζοντας περαιτέρω την επιθυμία του να εκφράσει καταστάσεις μετάβασης στην τέχνη του.

4. Ο Franz Marc εκφράζει ένα πανθεϊστικό όραμα ζωής

Deer in the Forest - Franz Marc - Painting Reproduction at overstockArt.com  | Wall canvas painting, Franz marc, Oil painting abstract

Ελάφια στο δάσος, του Franz Marc, 1913

Ο Marc πίστευε ακράδαντα στη σημασία της ενότητας μεταξύ των ανθρώπων, των ζώων και της φύσης, και η τέχνη του εξέφραζε την επιθυμία του να διατηρήσει αυτή τη θέση στον κόσμο, αντί να ενδώσει στις καταστροφικές δυνατότητες της σύγχρονης εποχής των μηχανών. Έγραψε, «Αναζητώ την πανθεϊστική ενσυναίσθηση με τη δόνηση και τη ροή του αίματος της φύσης – στα δέντρα, στα ζώα, στον αέρα… Δεν βλέπω πιο χαρούμενο μέσο για τη «ζωοποίηση» της τέχνης, όπως θα ήθελα να αποκαλέσω αυτό, παρά η εικόνα των ζώων».

5. Ανέδειξε τις αγωνίες της σύγχρονης εποχής

Fate of the Animals - Wikipedia

The Fate of the Animals, του Franz Marc, 1913

Με την πάροδο του χρόνου οι πίνακες του Franz Marc έγιναν όλο και πιο ζωντανοί, ταραγμένοι και αφηρημένοι, αντανακλώντας τους αβέβαιους καιρούς στους οποίους ζούσε, ιδιαίτερα καθώς η απειλή του πολέμου ανέβαζε το άσχημο κεφάλι της στον ορίζοντα. Στην αποκαλυπτική σκηνή του “Η μοίρα των ζώων”, 1913, ο Marc ζωγραφίζει ένα θρυμματισμένο όραμα του κόσμου, σπασμένο σε καλειδοσκοπικά θραύσματα καθώς απελπισμένα ζώα στρίβουν προς τα εκεί και προς τα εκεί σε μια προσπάθεια επιβίωσης. Αντίθετα, στο κέντρο της εικόνας ο Marc τοποθετεί ένα μπλε ελάφι, σύμβολο ελπίδας μέσα στο χάος που στροβιλίζεται παντού γύρω του.

“Σε γενικές γραμμές, το ένστικτο δεν παρέλειψε ποτέ να με καθοδηγήσει…. ειδικά το ένστικτο που με οδήγησε μακριά από τη συνείδηση ​​του ανθρώπου για τη ζωή και προς αυτή ενός «καθαρού» ζώου.” Franz Marc

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δίκη για το Μάτι | Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Αθηνών για την απόφαση για τους αθωωθέντες, τα ελαφρυντικά & τις ποινές

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης, πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή, γιατί νομικά δεν μπορούσε να ασκηθεί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >