AD

Άννα Πάβλοβα | Ο κύκνος που χόρευε μοναδικά

139 χρόνια πριν, στις 12 Φεβρουαρίου του 1885, γεννήθηκε το αέρινο πλάσμα με το φίνο πρόσωπο που έζησε ολόκληρη τη ζωή της αφιερωμένη στο χορό κι έδωσε το όνομά της σε μια υπέροχη τούρτα.

 

 

“Με το φίνο πρόσωπό της, τα τεράστια μαύρα μάτια της και τα λεπτά χέρια της με τη μοναδική εκφραστικότητα, έμοιαζε περισσότερο με πουλί παρά με γυναίκα.” έγραψαν κάποτε για την Άννα Πάβλοβα. Ήταν όταν χόρεψε για πρώτη φορά στην Αγία Πετρούπολη το ‘Θάνατο του κύκνου’ που είχε χορογραφήσει ειδικά για εκείνη ο Μιχαήλ Φόκιν- όπως και για πολλές άλλες παραστάσεις της.

Ένα εύθραυστο κορίτσι που στην αρχή αρνήθηκε την είσοδο στη Ρωσική Σχολή Αυτοκρατορικού Μπαλέτου λόγω της λεπτότητας της κατασκευής της, η Άννα Πάβλοβα έγινε μια από τις πιο διάσημες χορεύτριες κλασικού μπαλέτου στην ιστορία και ήταν ένα μυστήριο τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής της όσο και μετά το θάνατό της.

Η Άννα Πάβλοβα θεωρείται η μυθική μορφή της ιστορίας του μπαλέτου. Είναι η γυναίκα που έδωσε υπόσταση- όσο καμία άλλη στις μέρες μας- στη φιγούρα της μπαλαρίνας και με την υπέροχη αέρινη παρουσία, ενσάρκωσε το πνεύμα του ίδιου του χορού. Όσοι είχαν την τύχη να τη δουν να χορεύει, έλεγαν ότι έμοιαζε με φτερό. Με ένα πλάσμα εξωπραγματικό που η βιρτουόζικη τεχνική της φαινόταν σαν κάτι το φυσικό. Η Πάβλοβα είναι πιο γνωστή για τη δημιουργία του ρόλου στο “Θάνατο του Κύκνου” και με δική της εταιρεία έγινε η πρώτη μπαλαρίνα να περιόδευσε με μπαλέτο σε όλο τον κόσμο.

Η ίδια η γέννησή της ήταν η πρώτη σε μια μακρά σειρά μύθων που συνδέονται με την Άννα Πάβλοβα και την προσωπικότητά της. Η μικρή Άννα γεννήθηκε δύο μήνες πρόωρα και ως νεογέννητη ήταν τυλιγμένη με μαλακό μαλλί αντί για χαρτοπετσέτες. Αργότερα αναφέρθηκε ότι είπε ότι δεν ήταν μαλλί, αλλά κύκνος. Αν αυτό είναι αλήθεια, θα αποδεικνυόταν αρκετά συμβολικό για τη χορεύτρια μπαλέτου της οποίας το κομμάτι της υπογραφής θα γινόταν αργότερα ο ρόλος του ετοιμοθάνατου κύκνου στη Λίμνη των Κύκνων.

Γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη στις 12 Φεβρουαρίου του 1885 σε μια εξαιρετικά φτωχή οικογένεια. Ορφανεύει από πατέρα όταν ήταν ακόμα μωρό. Η αγάπη και το ταλέντο της στην τέχνη που επέλεξε φάνηκε από πολύ νωρίς.

Είναι γνωστό ότι η μητέρα της Άννας, Λιούμποφ Πάβλοβα, ήταν πλύστρα, ενώ η ταυτότητα του πατέρα της παραμένει ασαφής. Συζητείται αν ήταν ο παντρεμένος σύζυγος του Λιούμποφ, Ματβέι, στρατιώτης του ρωσικού στρατού, ή ο Λάζαρ Πολιάκοφ, ένας τραπεζίτης στο σπίτι του οποίου υπηρετούσε πριν από τη γέννηση της Άννας.

Όταν η Άννα Πάβλοβα ήταν οκτώ ετών είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την Ωραία Κοιμωμένη του Τσαϊκόφσκι στο Imperial Mariinsky Theatre της Αγίας Πετρούπολης ως δώρο από τη μητέρα της. Τότε ήταν που ερωτεύτηκε το μπαλέτο μια για πάντα. Από εκείνη τη στιγμή, η Άννα ενθουσιαζόταν με το χορό και έπεισε τη μητέρα της να την πάει για ακρόαση στη σχολή μπαλέτου – αλλά της αρνήθηκαν να εισέλθει λόγω του νεαρού της ηλικίας και της ευθραυστότητάς της.

Η μελλοντική σταρ του μπαλέτου ήταν ένα λεπτό κορίτσι με «αέρινη» όψη, ενώ εκείνη την εποχή θεωρούνταν απαραίτητη για μια χορεύτρια μια δυνατή σωματική διάπλαση για να εκτελεί περίπλοκες κινήσεις και φιγούρες.

Ήταν η μεγάλη δεξιοτέχνης του μπαλέτου Marius Petipa που αναγνώρισε το ταλέντο της και η Άννα έγινε τελικά αποδεκτή ως φοιτήτρια το 1891. Η φοίτηση στην Imperial Ballet School με τη σιδερένια πειθαρχία της ήταν πολύ δύσκολη. Οι μαθητές έπρεπε να σηκωθούν νωρίς το πρωί, να κάνουν ένα κρύο ντους, να φάνε πρωινό και μετά να αρχίσουν τα μαθήματα που θα διαρκούσαν μέχρι το βράδυ, τα οποία διέκοπταν μόνο για δείπνο, παραστάσεις και σύντομους περιπάτους στον καθαρό αέρα.

Ο ελεύθερος χρόνος ήταν σπάνιος και η Άννα Πάβλοβα συνήθως τον αφιέρωνε στο διάβασμα και στο σκίτσο. Εξάλλου, δούλεψε ιδιαίτερα σκληρά για να προπονηθεί σωματικά, καθώς η σωματική της κατασκευή παρέμενε τόσο εύθραυστη που συμφοιτητές της έδωσαν ακόμη και το παρατσούκλι – The Broom.

Για πολύ καιρό η Άννα πίστευε ότι η τεχνική της επάρκεια περιοριζόταν από τις σωματικές της ικανότητες μέχρι που ένας από τους δασκάλους της, ο Πάβελ Γκερντ, της είπε: «Αφήστε τους άλλους να κάνουν ακροβατικά κόλπα. Αυτό που θεωρείς ότι είναι έλλειψη στην πραγματικότητα είναι ένα σπάνιο δώρο που σε ξεχωρίζει από χιλιάδες».

Η Άννα αποφοίτησε το 1899 σε ηλικία 18 ετών και η αποφοίτησή της στο Les Dryades pretendues (Οι Ψεύτικες Δρυάδες) του Pavel Gerdt ήταν τόσο επιτυχημένη που τους επετράπη να μπουν στην Imperial Ballet Company. Η Άννα Πάβλοβα έγινε αποδεκτή ως κορυφαία – χορεύτρια μπαλέτου που κατατάσσεται πάνω από μέλος του σώματος του μπαλέτου και κάτω από σολίστ. Το 1906 ήταν ήδη πρίμα μπαλαρίνα. Η πατρίδα της, η Ρωσία- αν και είχε παράδοση στο μπαλέτο-ήταν πολύ “μικρή” για τόσο μεγάλη καλλιτέχνιδα.

Τα επόμενα αρκετά χρόνια χόρεψε σε μπαλέτα όπως η κόρη του Φαραώ, η Ωραία Κοιμωμένη, το La Bayadère (Η Χορεύτρια του Ναού) και η Ζιζέλ. Το κοινό εκείνη την εποχή ήταν συνηθισμένο στις ακαδημαϊκές παραστάσεις μπαλέτου και το διαφορετικό στυλ της Πάβλοβα που έδινε ελάχιστη σημασία στους αυστηρούς ακαδημαϊκούς κανόνες έκανε θραύση. Μπορούσε να χορεύει με λυγισμένα γόνατα, κακή συμμετοχή, άστοχα port de bras και λανθασμένα τοποθετημένες περιοδείες, αλλά η εκπληκτική της σωματικότητα και η πνευματικότητα των χαρακτήρων που δημιούργησε χαροποίησε το κοινό και εντυπωσίασε τους κριτικούς.

Στην καρδιά του ταλέντου της ήταν η ξαφνική και στιγμιαία έμπνευση. Τις περισσότερες φορές αυτοσχεδίαζε και δεν μπορούσε να επαναλάβει το μοτίβο των χορών της παρά τα αιτήματα των δασκάλων και των συνεργατών της. Αργότερα, όταν η Άννα Πάβλοβα άρχισε να διδάσκει, αυτό το δώρο φαινόταν να είναι μεγάλο εμπόδιο καθώς οι μαθητές της δεν μπορούσαν να αντιγράψουν τις κινήσεις που η ίδια δεν θυμόταν.

Το 1907, η Πάβλοβα έκανε το επόμενο βήμα προς την παγκόσμια φήμη της – άρχισε να πηγαίνει σε περιοδείες στο εξωτερικό. Η πρώτη της περιοδεία ήταν στην Ευρώπη. Η μπαλαρίνα θυμήθηκε αργότερα ότι η περιοδεία περιλάμβανε παραστάσεις στη Ρίγα, την Κοπεγχάγη, τη Στοκχόλμη, την Πράγα και το Βερολίνο, και παντού ο χορός της αντιμετωπίστηκε με ενθουσιώδη υποδοχή.

Το 1909, η Πάβλοβα αποφασίζει να ακολουθήσει τα μπαλέτα του Ντιαγκίλεφ στο Παρίσι μαζί με άλλους θρυλικούς χορευτές, όπως η Καρσάβινα και ο Νιζίνσκι. Οι παραστάσεις των Ρωσικών Μπαλέτων στη γαλλική πρωτεύουσα, εκείνη την περίοδο, συνετέλεσαν σε πολλά και σημαντικά. Σηματοδοτήθηκε μια νέα εποχή για την τέχνη του χορού στη Δυτική Ευρώπη φέρνοτας με τις σκηνογραφίες, τα κοστούμια, το μακιγιάζ των χορευτών μια πραγματική επανάσταση στη μόδα, τη διακόσμηση και τη ομορφιά. Η Πάβλοβα λατρεύεται όσο καμία άλλη. Και ποίος δεν θαύμαζε την αέρινη φιγούρα της “ασύγκριτης Άννας”.

“Για να κάνω κάτι καλά πρέπει οπωσδήποτε να έχει την απόχρωση της μελαγχολίας” σχολίαζε η ασύγκριτη χορεύτρια για τις μοναδικές της ερμηνείες στο “Θάνατο του κύκνου” ή στη “Ζιζέλ”.

Τεράστια επιτυχία ήρθε όταν η Πάβλοβα έγινε μέλος των Ballets Russes του Sergey Diaghilev το 1909. Μεταξύ των συνεργατών της ήταν ένας άλλος παγκοσμίως διάσημος Ρώσος χορευτής μπαλέτου, ο Vatslav Nijinsky.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1910, μετά από κάποιες παραστάσεις στο Λονδίνο, εγκατέλειψε το θέατρο Μαριίνσκι. Σχηματίζει, λοιπόν, μια μικρή ομάδα χορευτών και με αυτή ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο δίνοντας παραστάσεις. Στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, στη Νότια Αφρική στην Ιαπωνία, στη Νέα Ζηλανδία, στις Ινδίες.

Παρά την «αέρινη» εμφάνισή της, η Άννα είχε έναν δυνατό και μερικές φορές έντονο χαρακτήρα, που πείραζε ακόμη και τον άντρα που αγαπούσε – τον ​​Βίκτορ Νταντρέ.

Γιος Γάλλου μετανάστη, ήταν επιτυχημένος επιχειρηματίας. Ήταν μάλλον σύνηθες για τους άνδρες της υψηλής κοινωνίας να γίνονται θαυμαστές διάσημων μπαλαρινών, αλλά ο Νταντρέ ένιωθε ένα γνήσιο πάθος για την Πάβλοβα. Της αγόρασε και εξόπλισε ένα στούντιο μπαλέτου και της έκανε πολλά ακριβά δώρα.

Λίγο καιρό αργότερα, απαγγέλθηκαν κατηγορίες ότι υπεξαίρεσε δημόσιο χρήμα και απειλήθηκε με φυλάκιση. Η Άννα Πάβλοβα υπέγραψε ξαφνικά ένα πολύ καταπιεστικό συμβόλαιο με ένα πρακτορείο στο Λονδίνο και εξόφλησε το χρέος του Νταντρέ, μετά το οποίο έγινε ο ιμπρεσάριος της ζωής της και όπως ομολόγησε μετά τον θάνατό της, ο σύζυγός της. Ωστόσο, ποτέ δεν προσκομίστηκαν έγγραφα που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του.

Όταν δεν ήταν σε περιοδεία, ζούσαν στο εξοχικό σπίτι του Ivy House στο Λονδίνο, μια έπαυλη με ένα όμορφο πάρκο γεμάτο λουλούδια και μια λιμνούλα με λευκούς κύκνους.

Το 1914 η Άννα Πάβλοβα επισκέφτηκε τη Ρωσία για τελευταία φορά στη ζωή της. Έπαιξε στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Το θέατρο Mariinsky ήταν πρόθυμο να επαναλάβει το συμβόλαιό τους μαζί της, αλλά η συμφωνία περιπλέκεται από το γεγονός ότι θα έπρεπε να επιστρέψουν ένα σημαντικό ποσό που πλήρωσε η μπαλαρίνα όταν έσκισε το προηγούμενο συμβόλαιό της μαζί τους.

Το 1926, σε μια θριαμβευτική τουρνέ εκτός Ρωσίας,  στην οποία η `Αννα Πάβλοβα έλιωσε 2.000 ζευγάρια παπούτσια μπαλέτου, διέμεινε στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, την πόλη Wellington.

Ο σεφ του ξενοδοχείου θέλησε να την τιμήσει. Σκέφτηκε, λοιπόν, μια νέα και πρωτότυπη συνταγή. Ένα κρεμώδες γλυκό, γεμάτο φρου φρου σαν τα τούλια του χορού της Πάβλοβα και μαρέγκα αυγού, σαν λευκό σύννεφο.

Η γυναίκα που αφιέρωσει ολόκληρη τη ζωή της στο χορό, κλείνει τα μάτια της για πάντα, στις 23 Ιανουαρίου του 1931, στη Χάγη από πνευμονία.

“Δεν υπήρχε χώρος για σύζυγο, παιδί, ιδιωτική ζωή” έλεγε.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Καρχαρίας έκανε βόλτες στη μαρίνα της Γλυφάδας

Ένα καρχαριοειδές ψάρι εμφανίστηκε τη Δευτέρα μαρίνα της Γλυφάδα. Κάτοικοι της Γλυφάδας ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνουν ένα τεράστιο καρχαριοειδές να κολυμπά στη μαρίνα, δίπλα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Keith Haring | O καινοτόμος καλλιτέχνης που με τα εμβληματικά του graffiti στιγμάτισε μια ολόκληρη εποχή

Ο Keith Haring ο οποίος γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1958, με την καινοτόμο ενέργεια και ένα αστείρευτο πάθος για την ποπ κουλτούρα και την πολιτική αναταραχή, ο Haring άφησε το σημάδι του στην ιστορία της τέχνης.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Marlene Dietrich | H ιστορία της μυστηριώδους femme fatale που πολέμησε τον ναζισμό

Στις 6 Μαΐου 1992 έφυγε από τη ζωή μία από τις πιο τολμηρές γυναίκες όλων των εποχών, σύμβολο ερωτισμού, ένας Γαλάζιος Άγγελος που αν και είχε γερμανική καταγωγή… αψήφησε το Hitler.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση Αιγύπτου και Κατάρ για εκεχειρία στη Γάζα -Αρνητική η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως αποδέχεται την πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Κατάρ.     Η ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >