AD

Peter Gabriel | Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης με την εκπληκτική φωνή που βραβεύτηκε ως ο Άνθρωπος της Ειρήνης

`Η μουσική είναι μία παγκόσμια γλώσσα που ενώνει τους ανθρώπους και αποδεικνύει την ανοησία του ρατσισμού…`74 χρόνια πριν, στις 13 Φεβρουαρίου του 1950, γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό TIMES

 

Θεωρείται ένας από τους βασικότερους μουσικούς των τελευταίων 40 ετών, μαζί με τον David Bowie. Η φωνή του εκπληκτική. Το ίδιο και η μουσική του. Η προσπάθειές του για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναγνωρίστηκαν με το βραβείο “`Ανθρωπος της Ειρήνης”  από τους βραβευθέντες με Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Το περιοδικό TIME δε, τον ονόμασε ως έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Ο Peter Gabriel είναι ένας μουσικός του οποίου η δημιουργική βιογραφία είναι γεμάτη απρόβλεπτα γεγονότα. Ξεκίνησε να γίνεται γνωστός ως μέλος του συγκροτήματος Genesis. Έχοντας φτάσει στα όρια της συλλογικής δημιουργικότητας, ο Gabriel άφησε το συγκρότημα και έγινε σόλο ερμηνευτής. Ως σόλο ερμηνευτής κατέκτησε την κορυφή και στη συνέχεια δημιούργησε τη δική του δισκογραφική που ονομάζεται Real World και τώρα αναδεικνύει νέα αστέρια και διοργανώνει φεστιβάλ.

Γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1950 στην πόλη Chobham του Surrey της Αγγλίας. Δεν ήταν μοναχοπαίδι στην οικογένεια. Ενάμιση χρόνο μετά τη γέννησή του, η οικογένεια ήταν χαρούμενη που απέκτησε μια κόρη την οποία ονόμασαν Anna.

Peter Gabriel as a child/ Facebook

Ο πατέρας του Gabriel εργάστηκε στο Λονδίνο ως ηλεκτρολόγος μηχανικός και ήταν ταλαντούχος εφευρέτης ραδιοεξοπλισμού και γεωργικών μηχανημάτων. Η μητέρα αγαπούσε την ιππασία και τη μουσική. Ήταν επικεφαλής ενός μουσικού συλλόγου, οργάνωσε συναυλίες και προσπαθούσε με κάθε δυνατό τρόπο να προσελκύσει παιδιά σε αυτή τη δραστηριότητα.

Σε ηλικία 13 ετών, στάλθηκε στο ιδιωτικό σχολείο Charterhouse School. Εκεί σπούδασε γραφολογία, αστρολογία, ποίηση και μουσική. Η ποίηση και η μουσική έγιναν τα θέματα του ενδιαφέροντος του Peter. Μοιράστηκε αυτό το ενδιαφέρον με τον φίλο του, Tony Banks.

Peter Gabriel of Genesis performs on stage, London, 1973.

‘Επαιζαν μουσικά όργανα μαζί, μιμούμενοι τον Otis Redding. Ο Tony έπαιζε πιάνο να και ο Peter ασχολήθηκε με τα φωνητικά. Δύο χρόνια αργότερα, ο Gabriel έγινε ντράμερ στο σχολικό συγκρότημα Milords. Ένα χρόνο αργότερα, άλλαξε το συγκρότημα και έγινε μέλος του Spoken Word, που εδρεύει στο Dorset School.

Το δεύτερο συγκρότημα ήταν πιο επιτυχημένο και έκανε ακόμη και ένα demo, αλλά δεν κέρδισε την αναγνώριση του κοινού. Ο Peter αποφάσισε να εξελιχθεί πιο δυναμικά και μαζί με τον παλιό του φίλο Tony Banks ηχογράφησαν το τραγούδι “She Is Beautiful”. Αυτή η σύνθεση ήταν το ντεμπούτο για το νέο συγκρότημα. Δουλεύοντας στην ομάδα, ο Peter Gabriel πέτυχε ως δραματουργός, τραγουδιστής, δημιουργικός παραγωγός, σχεδιαστής και κύριος των παραστάσεων.British singer-songwriter Peter Gabriel at central park, New York, US, 5th April 1977.

Ο Peter και ο Tony ενισχύθηκαν από τους Mike Rutherford, Chris Stewart και Anthony Phillips. Το καλοκαίρι του 1966, υπήρξε μια φανταστική σύμπτωση που έδωσε μια ευκαιρία στους μελλοντικούς Genesis. Ο μουσικός και παραγωγός Jonathan King έφτασε στο σχολείο τους. Οι επίδοξοι καλλιτέχνες του έδωσαν το demo και ο King toyw έδωσε την ευκαιρία να γίνουν αστέρια. Οι μελλοντικοί καλλιτέχνες υπέγραψαν συμβόλαιο ενός έτους. Ο παραγωγός βρήκε ένα όνομα για το συγκρότημα και αυτή η στιγμή έγινε η κύρια στην ιστορία του συγκροτήματος Genesis. Το ντεμπούτο σινγκλ “Silent Sun” ηχογραφήθηκε τον χειμώνα του 1967.

Peter Gabriel and the band Genesis

Το 1968, ο Anthony Phillips αποχώρησε από το συγκρότημα και αντικαταστάθηκε από τον John Mayhew. Το 1969 παρουσιάστηκε το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο From Genesis To Revelation. Η εκστρατεία μάρκετινγκ για την προώθηση του άλμπουμ δεν ήταν καλά μελετημένη, ή στην πραγματικότητα, το στούντιο ηχογράφησης δεν ανέλαβε τέτοιες δεσμεύσεις. Ως εκ τούτου, η πρεμιέρα ήταν μια αποτυχία.

Οι μουσικοί δεν απελπίστηκαν και συνέχισαν να κάνουν αυτό που αγαπούσαν. Ήταν πάλι τυχεροί: στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το συγκρότημα κλήθηκε να παίξει για να υποστηρίξει το τότε δημοφιλές συγκρότημα Rare Bird. Η δουλειά τους άρεσε στους headliners και οι καλλιτέχνες συνέστησαν στον παραγωγό τους George Anthony να δώσει προσοχή στο αρχάριο συγκρότημα.

Tony Banks, Peter Gabriel, Mike Rutherford, Steve Hackett, and Phil CollinsTony Banks, Peter Gabriel, Mike Rutherford, Steve Hackett και Phil Collins

Ο παραγωγός είπε στον Tony Stratton-Smith για το νέο συγκρότημα. Για λογαριασμό της εταιρείας Charisma, πρόσφερε στους Genesis συμβόλαιο συνεργασίας και εκπροσώπησης ως μάνατζερ. Η τύχη χαμογέλασε στους μουσικούς που έχουν ήδη ξεκινήσει να δουλεύουν σε ένα δεύτερο άλμπουμ που ονομάζεται Trespass.

Ο δίσκος εγκωμιάστηκε από τους κριτικούς και το κοινό, αν και δεν είχε εμπορική επιτυχία. Σε αυτήν την περίοδο, ο John Mayhew άφησε το συγκρότημα και ο Phil Collins τον αντικατέστησε και μετά από λίγο ο Steve Hackett εντάχθηκε στην ομάδα. Σε αυτό το line-up, το συγκρότημα πήρε το πρώτο κύμα επιτυχίας.

Η εικόνα του Peter Gabriel έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζήτηση για το συγκρότημα, kau;vw έκανε κάθε συναυλία εξαιρετική και μοναδική, δημιουργώντας μια παράσταση στη σκηνή. Βγήκε στο κοινό με την εικόνα ενός ηλικιωμένου άνδρα με ένα λουλούδι αντί για κεφάλι ή φόρεσε μια μάσκα αλεπούς.

Στο θέατρο Drury Laneστο Λονδίνο, ο μουσικός εμφανίστηκε με την εικόνα ενός δήμιου και στο Παρίσι, οι πρώτες συνθέσεις εκτελέστηκαν από μια διπλή κούκλα. Ο Gabriel δεν ξεπέρασε τον κανόνα και γνώριζε τα όρια του αποδεκτού, γνωρίζοντας πώς να εκπλήσσει το κοινό με νέες ιδέες. Μέχρι το 1974, το Genesis ήταν στην κορυφή των live εμφανίσεων.

Ο Gabriel ήταν μέλος του συγκροτήματος από το 1967 έως το 1975. Έγραψε τις περισσότερες από τις συνθέσεις εκείνων των χρόνων. Ο frontman αποφάσισε να αφήσει το Genesis το 1975 και έκανε ολιγοήμερες διακοπές. Η είδηση ​​ότι ο τραγουδιστής ετοιμάζει σόλο άλμπουμ έκανε θραύση. Για ένα χρόνο, ο Gabriel δούλεψε σε έναν δίσκο που δεν έπρεπε να υπάρχει ούτε μια μελωδία που να θυίιζει τον ήχο των Genesis. Ο Peter μίλησε στο άλμπουμ του για τα προσωπικά συναισθήματα και τη δική του αντίληψη. Δουλεύοντας σε ομάδα, δεν είχε τέτοια ευκαιρία.English singer-songwriter Peter Gabriel performing in costume with rock group Genesis, Newcastle City Hall, 1st October 1972.

Το ντεμπούτο άλμπουμ του κυκλοφόρησε το 1977. Το σινγκλ “Solsbury Hill” ήταν απίστευτα επιτυχημένο. Τα τραγούδια του δίσκου δεν ενώνονται με το ίδιο στυλ. Ο Gabriel ήθελε να δείξει στο κοινό τα μέγιστα. Παραγωγός του επόμενου άλμπουμ του ήταν ο Robert Fripp. Το 1978 παρουσιάστηκε στο κοινό. Περιέργως, οι δύο πρώτοι δίσκοι δεν είχαν επίσημη ονομασία. Ανεπίσημα, το πρώτο ονομαζόταν Car και το δεύτερο – Scratch. Τα άλμπουμ θα μπορούσαν να διακριθούν μόνο από το σχέδιο του εξωφύλλου τους.

Το 1986  το “So” γίνεται το πιο  εμπορικά επιτυχημένο άλμπουμ του, και είναι πιστοποιημένο ως τριπλά πλατινένιο στη Μεγάλη Βρετανία και πέντε φορές πλατινένιο στις ΗΠΑ. Το “Sledgehammer” όμως γίνεται μεγαλύτερη κερδίζοντας εννέα βραβεία MTV στο MTV Video Music Award 1987. Αυτό το γεγονός αποτελεί ρεκόρ και είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέχρι και σήμερα, παραμένει μουσικό βίντεο με τις περισσότερες προβολής στην ιστορία των MTV.

Ο Peter Gabriel υπήρξε πρωτοπόρος της παγκόσμιας μουσικής για ένα σημαντικά μεγάλο μέρος της καριέρας του. Το 1992 γίνεται συνιδρυτής του φεστιβάλ WOMAD και συνεχίζει  να επικεντρώνεται στην παραγωγή και την προώθηση της παγκόσμιας μουσικής μέσω του Real World Records. Στις ψηφιακές μεθόδους διανομής για τη μουσική – ως συνιδρυτής του OD2, μια από τις πρώτες online υπηρεσίες download μουσικής- είναι κι εκεί πρωτοπόρος. Peter Gabriel performs on stage at the Koenig-Pilsener-Arena on May 03, 2012 in Oberhausen, Germany.

Δεν ξεχωρίζει όμως μόνο στον τομέα της μουσικής. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ανθρωπιστικές προσπάθειες. Το 1980, μάλιστα, κυκλοφορεί το αντι-απαρτχάιντ single “Βiko”. Οι συμμετοχές του σε συναυλίες προς όφελος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι πολλές. Ανάμεσα σε αυτές, η περιοδεία Human Rights Now! της Διεθνούς Αμνηστείας που έγινε το 1988 και συνίδρυσε το 1992 μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την WITNESS. Επίσης, αναπτύσσει την οργάνωση “Οι Πρεσβύτεροι” με τον Ρίτσαρντ Μπράνσον, η οποία ξεκίνησε το 2007 από τον Νέλσον Μαντέλα. Peter Gabriel attends the Royal College Of Art convocation ceremony at the RCA and Albert Hall on June 29, 2018 in London, England.

Ο Peter Gabriel έχει αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του. Τρία βραβεία BRIT -αυτό του Καλύτερου Βρετανού το 1987- έξι βραβεία Grammy, δεκατρία MTV Video Music Awards  (το πρώτο Βραβείο Πρωτοπόρου στα Μουσικά Βραβεία ΒΤ Digital,  το βραβείο για Επίτευγμα Ζωής του περιοδικού Q, το  βραβείο Ivor Novello για Επιτεύγματα Ζωής και το Πολικό Μουσικό Βραβείο.

Slegde Hammer, Here comes the flood, Don`t give up, Shock the monkey είναι κάποια από τα τραγούδια του σπουδαίου μουσικού που αγαπήθηκαν και ξεχώρισαν…

IFrame

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >