AD

To χρονικό της τραγωδίας | Η πίστα που κατέβηκε μαζί με τρεις φίλους του ήταν κλειστή λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών

Πώς γλίτωσαν οι άλλοι και γιατί δεν τα κατάφερε ο 36χρονος έμπειρος σκιέρ

Τραγική κατάληξη είχε η απόπειρα του Έλληνα ορειβάτη και σκιέρ Κωνσταντίνου Μόμτση να βγάλει φωτογραφίες μαζί με τρεις φίλους του σε χιονισμένη πλαγιά του Μπόροβιτς της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά Μέσα, ο 36χρονος από τη Φλώρινα που έκανε σκι μαζί με τους φίλους του που έκαναν snowboard, έχασε τη ζωή του στην πίστα Markujik 3, η οποία είχε κλείσει λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Παρά τις προειδοποιήσεις των υπευθύνων για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλείας σε ορεινά εδάφη, η παρέα των Ελλήνων αποφάσισε να κατέβει την πιο απότομη πλαγιά στο Μπόροβιτς με αποτέλεσμα να θαφτούν στο χιόνι από χιονοστιβάδα που προκλήθηκε την ώρα της κατάβασης.

Οι τρεις απεγκλωβίστηκαν με δικές τους δυνάμεις, αλλά ο 36χρονος δεν τα κατάφερε. Η χιονοστιβάδα εκτιμάται ότι είχε μήκος περίπου 150 μέτρα και πλάτος σχεδόν 30 μέτρα.

skier-mak
Ο 36χρονος Κωνσταντίνος Μόμτσης

Η επιχείρηση διάσωσης που ακολούθησε διήρκησε πέντε εξαντλητικές ώρες. Περίπου 25 διασώστες βουνού και τέσσερα σκυλιά κινητοποιήθηκαν προκειμένου να εντοπίσουν τον Έλληνα σκιέρ.

«Κατέβηκαν αλυσιδωτά, για να τραβήξουν φωτογραφίες. Ήταν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, και αυτό δεν έπρεπε να γίνει», σχολίασε ο διασώστης Stefan Hristov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος που πέθανε ο σκιέρ και όχι οι snowboarders, δεν ήταν τα σκι, γιατί αυτά αφαιρούνται ευκολότερα.

«Ο σκιέρ βρίσκονταν σε πιο ακατάλληλο σημείο. Οι snowboarders βρίσκονταν στο χαμηλό μέρος της χιονοστιβάδας και ουσιαστικά τους “ξέβρασε” η χιονοστιβάδα», επισήμανε ο διασώστης σκιέρ.

Την ώρα που το χιονοδρομικό κέντρο στο Μπόροβιτς αντιμετωπίζει τις συνέπειες αυτού του τραγικού συμβάντος, οι αρχές εκδίδουν αυστηρές προειδοποιήσεις σχετικά με τους συνεχιζόμενους κινδύνους χιονοστιβάδων στην περιοχή. Οι τουρίστες καλούνται να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τις οδηγίες ασφαλείας κατά την περιήγησή τους στις πλαγιές, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της ασταθούς χειμερινής περιόδου.

Λάτρης των χειμερινών σπορ ο 36χρονος

Ο 36χρος Κωνσταντίνος ήταν λάτρης των χειμερινών σπορ και ταξίδευε συχνά για τον σκοπό αυτό εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ στην εισαγωγική κάρτα στα social media του δήλωνε μεταξύ άλλων ότι ήταν «ταξιδιωτικός οδηγός, εκπαιδευτής σκι, ορειβάτης και κατασκηνωτής».

insta_skier

Επίσης είχε πολλές φωτογραφίες και βίντεο από εξορμήσεις του σε βουνά τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, με πιο πρόσφατη ανάρτησή του την ανάβαση στον Όλυμπο στις 21 Ιανουαρίου.

skier_2

«27 Ώρες στο βουνό των θεών, Όλυμπος. Γκορτσιά 1100μ.-Οροπέδιο Κατ. Αποστολίδης 2697μ.», είχε γράψει στη λεζάντα του βίντεο.

kier22

Δεν είχαν μαζί τους τον εξοπλισμό χιονοστιβάδας

«Τους είδαμε να κατεβαίνουν το πιο απότομο σημείο, ο ένας μετά τον άλλον. Δεν είχαν σακίδια πλάτης. Προφανώς δεν ήταν προετοιμασμένοι», ανέφερε σχετικά ο Stefan Hristov «κατά τη διάρκεια της κατάβασης ένας από αυτούς “έκοψε” την πλαγιά οριζόντια, κάτι που δεν έπρεπε να γίνει. Όλη η πλαγιά ξεκίνησε – περίπου 150 μέτρα ήταν το μήκος της χιονοστιβάδας. Χώθηκε σε ύψος περίπου 2 μέτρων. Ήταν εξαιρετικά θεαματικό να το παρακολουθήστε, αλλά δεν ήταν καθόλου ωραίο γνωρίζοντας ότι ήταν εκεί οι σκιέρ. Καλέσαμε το 112. Μετά έφυγε η έκτακτη βοήθεια και φτάσαμε λίγο πριν από αυτούς », πρόσθεσε.

«Οι Έλληνες δεν είχαν μαζί τους τον εξοπλισμό χιονοστιβάδας, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για σκι εκτός πίστας. Η πίστα Markudjik 3 δεν λειτουργουσε εκείνη την ώρα και η παρέα πήρε το ρίσκο. Μπήκαν σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο έδαφος », δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας διάσωσης στο βουνό, Emil Neshev.

ellinas-skier

Το χρονικό της τραγωδίας

Η αρμόδια Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης ειδοποιήθηκε γύρω στις 14:13 της Δευτέρας από αυτόπτη μάρτυρα που επισήμανε ότι τέσσερις Έλληνες σκιέρ χτυπήθηκαν από τη χιονοστιβάδα. «Τρεις απεγκλωβίστηκαν μόνοι τους, ο σκιέρ αγνοείται προς το παρόν» δήλωσε αρχικά άτομο από την Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης.

Βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι η περιοχή είναι δύσκολα προσβάσιμη, καθώς οι Έλληνες σκιέρ βρίσκονταν σε πίστα που είχε κλείσει και δεν είχαν συσκευή εντοπισμού για την περίπτωση χιονοστιβάδας που ήταν υποχρεωτική.

Μετά το περιστατικό, η Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης εξέδωσε προειδοποίηση, με την οποία συμβούλευε τους πολίτες να αποφεύγουν τις ελικοειδείς βόρειες, βορειοανατολικές και ανατολικές πλαγιές του Μπόροβιτς, ενώ όλες οι πίστες είναι κλειστές.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κατάργηση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους: Μόνο σε 3 προϊόντα υψηλές τιμές – Και τον Αύγουστο οι τωρινές τιμές στα καύσιμα

Το πλαφόν κέρδους στα τρόφιμα, τα βασικά είδη διαβίωσης και τα καύσιμα που ίσχυε από την 31η Δεκεμβρίου 2021 και καταργήθηκε στις 30 Ιουνίου «δημιούργησε περισσότερα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καιρός: Ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο με φυσιολογικές θερμοκρασίες – Αναλυτική πρόγνωση

Πρόγνωση για την Τετάρτη Αύριο Τετάρτη αναμένεται αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες νεφώσεις το μεσημέρι στα ορεινά όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Λέει ψέματα και εκβιάζει: Η τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει νέα κόλπα

Ορισμένα από τα πιο προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως αρχίζουν να εμφανίζουν νέες, ανησυχητικές συμπεριφορές — μεταξύ αυτών, η χειραγώγηση των ανθρώπων με σκοπό την

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ν. Ανδρουλάκης: «Τρία ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη – Απολύτως υπεύθυνος για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέδωσε την πλήρη ευθύνη στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ανοίγοντας τη συζήτηση στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δύο συλλήψεις σε επεισοδιακή καταδίωξη στον Ασπρόπυργο – Οι δράστες επιτέθηκαν στους αστυνομικούς

Συνελήφθησαν έπειτα από επεισοδιακή καταδίωξη τα ξημερώματα στον Ασπρόπυργο ένας 22χρονος και μια συνομήλικη του. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >