AD

Alfred Hitchcock |Το μυστήριο είναι μια διανοητική διαδικασία και το σασπένς συναισθηματική

Στις 14 Φεβρουαρίου του 1927 κάνει πρεμιέρα η πρώτη ταινία μυστηρίου, `The Lodge`, του θρυλικού σκηνοθέτη που έλεγε ότι : Νομίζω ότι στον καθένα αρέσει ένα καλό έγκλημα, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι το θύμα.

 

Ένας από τους σπουδαιότερους Άγγλους  σκηνοθέτες και παραγωγούς. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον αποκαλούν  και ως «Άρχοντα του Σασπένς». Δικαιωματικά θα λέγαμε αφού ήταν πρωτοπόρος σε διάφορες τεχνικές, σχετικά με τα θρίλερ περιπέτειας και τα ψυχολογικά θρίλερ. Μετά από  επιτυχημένη καριέρα στον Βρετανικό Κινηματογράφο, σε βουβές και μη ταινίες, το 1939, δοκίμασε να γυρίσει ταινίες στο Χόλλυγουντ.

Director Alfred Hitchcock in a typical pose. Undated Photo.

Tα πρώτα χρόνια

Ο Alfred Hitchcock γεννήθηκε στο Λονδίνο της Αγγλίας, στις 13 Αυγούστου 1899 και ήταν ο νεότερος από τα τρία παιδιά του William και της Emma Whalen Hitchcock. Ο πατέρας του ήταν πωλητής πουλερικών και εισαγωγέας φρούτων. Ο Alfred ήταν γενικά ένα ήσυχο παιδί. Ωστόσο, σε ηλικία πέντε ετών ο πατέρας του κανόνισε να τον κλείσουν σε ένα κελί στο τοπικό αστυνομικό τμήμα για πέντε λεπτά, αφού συμπεριφέρθηκε άσχημα. Ο Alfred ανέπτυξε ένα δια βίου ενδιαφέρον για το θέμα της ενοχής, το οποίο αναπτύχθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της περιόδου του στο αυστηρό Κολλέγιο του Αγίου Ιγνάτιου. Φοίτησε επίσης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, σχεδιάζοντας να ακολουθήσει μια καριέρα στον ηλεκτρολόγο μηχανικό. Μετά την αποχώρησή του από το πανεπιστήμιο εργάστηκε σε μια εταιρεία τηλεγραφίας και στη διαφήμιση.

English film director and producer Alfred Hitchcock frames a shot with his hands, 1964.

O Hitchcock σύντομα άρχισε να ενδιαφέρεται για την παραγωγή ταινιών και βρήκε δουλειά ως συγγραφέας καρτών τίτλου με το βρετανικό τμήμα της Famous Players-Lasky Company, που αργότερα έγινε Paramount Pictures. Το 1923 άρχισε να γράφει σκηνές για τα Gainsborough Film Studios. Η πρώτη ταινία του ως σκηνοθέτη ήταν “Τhe Pleasure of garden”, που γυρίστηκε στη Γερμανία. Άλλες πρώτες ταινίες του περιελάμβαναν το “The Lodger” (1925), μια συναρπαστική επεξεργασία της ιστορίας του Jack the Ripper, και το “Blackmail” (1930), την πρώτη βρετανική ταινία με ήχο. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι επόμενες ταινίες του “The Man Who Knew Too Much” (1934) και “The Thirty-Nine Steps “(1935), ήταν υπεύθυνες για την αναβίωση του βρετανικού κινηματογράφου στις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Στο Hollywood

Η εκδίκηση είναι γλυκιά και δεν παχαίνει.

Το 1939 ο Hitchcock εγκατέλειψε την Αγγλία με τη γυναίκα και την κόρη του για να εγκατασταθεί στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια. Ως επί το πλείστον, οι αμερικανικές ταινίες του της δεκαετίας του 1940 ήταν ακριβές και διασκεδαστικές. Αυτά περιελάμβαναν το “Rebecca” (1940), βασισμένη σε ένα μυθιστόρημα σασπένς με μπεστ σέλερ. “Suspicion” (1941), για μια γυναίκα που πιστεύει ότι ο σύζυγός της είναι δολοφόνος. “Lifeboat” (1944), μια μελέτη για την επιβίωση στις ανοιχτές θάλασσες και “Spellbound” (1945), ένα μυστήριο φόνου. Λιγότερο φιλόδοξο αλλά πιο επιτυχημένο ήταν το Notorious (1946). Τα πρώτα δέκα χρόνια του στο Χόλιγουντ τελείωσαν με δύο ενδιαφέρουσες αποτυχίες: Η υπόθεση “Paradine” (1947) και το Rope (1948).

New York, NY-Alfred Hitchcock won`t reveal the subject of his next movie, but he`s obviously bored with the former friends who starred in his...

Ξεκινώντας με το ασυνήθιστο “Strangers on a Train” (1951), ο Hitchcock σκηνοθέτησε μια σειρά ταινιών που τον τοποθετούσαν ανάμεσα στους μεγάλους καλλιτέχνες του σύγχρονου κινηματογράφου. Οι σημαντικότερες ταινίες του εκείνη την περίοδο ήταν τα “I Confess” (1953), “Rear Window” (1954), “To Catch a Thief” (1955) , “The Trouble with Harry” (1956), “The Man Who Knew Too Much” (1956), Vertigo (1958) και “North by Northwest” (1959). Πολλές από τις ταινίες του ασχολούνται με το θέμα ενός συνηθισμένου ανθρώπου που βρίσκεται σε καταστάσεις πέρα ​​από τον έλεγχό του. Ο ίδιος ο Hitchcock έκανε επίσης μια σύντομη εμφάνιση (ή «καμέο») σε μια σκηνή σε κάθε ταινία του.

Τα επόμενα χρόνια

Νομίζω ότι στον καθένα αρέσει ένα καλό έγκλημα, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι το θύμα.

Το “Psycho” (1960) ήταν η πιο τρομακτική και αμφιλεγόμενη (προκαλώντας διαφωνίες) ταινία του και η πιο διάσημη σκηνή του έκανε μια ολόκληρη γενιά θεατών να ανησυχούν για το ντους.Μπορεί το κοινό να ενθουσιάστηκε όταν βγήκε στις αίθουσες η εν λόγω ταινία,  αλλά οι κριτικοί δεν τρελάθηκαν με αυτή. Τη χαρακτήρισαν ως μελοδραματική, φτηνή και όχι και η καλύτερη στιγμή στην καριέρα του σκηνοθέτη.

In the shower scene from the film Psycho, Marion Crane screams in terror as Norman Bates tears open her shower curtain.

Σήμερα, θεωρείται  μια από τις σπουδαιότερες στο είδος της. Άλλωστε, δεν κέρδισε τυχαία τη 18η θέση ως μιά από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.Μετά από εκείνη, γυρίστηκαν πολλές συνέχειες και ένα ριμέικ. Κανένα όμως από αυτά δεν γνώρισε την ίδια ανταπόκριση από κοινό και κριτικούς.

Το 1992 επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου.

Μπορεί το χρώμα να είχε ήδη εισβάλλει στον κινηματογράφο, ο Χίτσκοκ όμως θέλησε να γυρίσει ασπρόμαυρη την ταινία, προσδίδοντας με αυτόν τον τρόπο μεγαλύτερο βάθος στην αγωνία του θρίλερ.

“The Birds” (1963), “Marnie” (1964) και “Family Plot” (1976) ήταν οι τελευταίες και λιγότερο λαμπρές ταινίες του Hitchcock. Eπέκτεινε επίσης τη σκηνοθετική του καριέρα στην αμερικανική τηλεόραση, με μια σειρά που περιλάμβανε μίνι θρίλερ (1955–65). Λόγω κακής υγείας, αποσύρθηκε από τη σκηνοθεσία μετά το “Family Plot”. Αναγορεύτηκε ιππότης το 1979 και πέθανε στο Λος Άντζελες στις 29 Απριλίου 1980.

Poster for Alfred Hitchcock`s 1960 horror film `Psycho`.

Οι ταινίες του Hitchcock γνώρισαν νέα δημοτικότητα τη δεκαετία του 1990. Αφού κυκλοφόρησε μια αποκατεστημένη έκδοση του Vertigo το 1996 και ήταν εκπληκτικά επιτυχημένη, έγιναν σχέδια για την επανέκδοση άλλων ταινιών, όπως το “Strangers on a Train”. Από το 1997 βρίσκονταν σε εξέλιξη σχέδια για τη διασκευή μισής ντουζίνας ταινιών του με νέα καστ, μια ιδέα που συνάντησε ανάμεικτες αντιδράσεις από τους θαυμαστές του Hitchcock.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπήρξε  ο master του σασπένς και ήταν επίσης δεξιοτέχνης της κωμωδίας, του ρομαντισμού και του τρόμου. 

Ο Χίτσκοκ πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του στο σπίτι του στο Μπελ Άιρ τον Απρίλιο του 1980, αφήνοντας πίσω του μια από τις πιο λαμπρές κληρονομιές στην ιστορία του κινηματογράφου.

Alfred Hitchcock waves to the crowds upon his arrival at the Academy Awards Ceremony of 1968.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >