AD

Οι δύο όψεις στο επικίνδυνο παιχνίδι του έρωτα

Η εύκολη πρόσβαση σε περιστασιακούς συντρόφους μέσω των σόσιαλ μίντια, έχει διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα. Έχουν γίνει οι άνθρωποι «αναλώσιμοι» και έχει πάψει να λειτουργεί το συναίσθημα. 

 

Γεια σας. Είμαι η Μανταλένα Διαμαντή. Δημοσιογραφος και συγγραφέας.

Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, που γιορτάζεται στις  14 Φεβρουαρίου, σκέφτηκα να ανεβάσω ένα βίντεο αφιερωμένο στον έρωτα…

Λοιπόν,  είναι η μέρα όπου ερωτευμένα ή δήθεν ερωτευμένα ζευγάρια ετοιμάζονται να βγουν και να κάνουν δώρα ο ένας στον άλλον, σε μια μέρα που έχει αποκτήσει και εμπορικό χαρακτήρα.

Τι είναι όμως ο έρωτας  ; Πώς καταλαβαίνουμε ότι έχουμε ερωτευτεί κάποιον;

Μπορούν άραγε όλοι να ερωτευτούν  ή κάποιοι είναι συναισθηματικά ανάπηροι;

@madalenamariad

Οι 2 όψεις στο επικίνδυνο παιχνίδι του έρωτα #love #valentinesday #lovebombing #situationship #relationship #ghosting #zombeing #fyp #foryourpage #tiktok

♬ πρωτότυπος ήχος – Madalena-Maria Diamanti

 

Το πρώτο δείγμα για να καταλάβουμε ότι έχει αρχίσει η διαδικασία του έρωτα είναι όταν πιάνουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται σε ανύποπτο χρόνο, το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει.

Στη συνέχεια, αν η αρχική έλξη οδηγήσει σε συχνότερη επαφή, τότε μπαίνει στη μέση αυτό που ονομάζουμε «χημεία του έρωτα».  Ο εγκέφαλος μας αρχίζει να εκρύει ευφορικές ορμόνες, τις φερομόνες, από τις οποίες ξεκινά το παιχνίδι της σαγήνης.

Δηλαδή, ο έρωτας είναι ένα τοξικό φαινόμενο. Ένα εξαρτησιογόνο. Το οποίο σημαίνει ότι η διάθεσή μας, εξαρτάται κι επηρρέαζεται από την επαφή μας με το άλλο άτομο.  Το πώς θα εξελιχθεί ή πώς θα λήξει αυτό που έχει ξεκινήσει, περνάει από διάφορα σκαμπανεβάσματα  γιατί ο έρωτας φέρνει σε τέτοια εξάρτηση συχνά, δυο άτομα που είναι εντελώς διαφορετικά.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι έρωτες μπορεί να έχουν μια ευτυχή κατάληξη, όπως κάνεις το εννοεί αυτό, ή να οδηγήσουν σε δράματα. Δηλαδή, ο έρωτας δεν είναι μόνο χαρές και λουλούδια, είναι ένα παιχνίδι επικίνδυνο με άγνωστη κατάληξη.

Σε παλαιότερες εποχές οι σχέσεις ήταν πιο σαφείς. Τη σημερινή εποχή που το Ίντερνετ έχει εισβάλει καθοριστικά στη ζωή μας, αυτό έχει αλλοιώσει τα παλιότερα στάνταρ που υπήρχαν στις σχέσεις.

Η εύκολη πρόσβαση σε περιστασιακούς συντρόφους μέσω των σόσιαλ μίντια, έχει διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα. Έχουν γίνει οι άνθρωποι «αναλώσιμοι» και έχει πάψει να λειτουργεί το συναίσθημα.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι πάρα πολλά «ζευγάρια», δεν ξέρουν τι σχέση έχουν, αφού διατηρούν επαφές κι επικοινωνία και με άλλα πρόσωπα. H έκφραση «it’s complicated” είναι περίπλοκο, ήταν ένας όρος που χρησιμοποιούταν στο παρελθόν στα σόσιαλ.

Τώρα αυτός ο όρος θεωρείται κάπως ξεπερασμένος κι έχει αντικατασταθεί από τον όρο situationship αντί για τον όρο relationship. Δηλαδή, βρίσκονται αν και όποτε μπορούν, χωρίς καμία δεσμευτική συμπεριφορά με συνέπεια, δεν κάνουν πράγματα μαζί , όπως πχ να βγουν για φαγητό, σινεμά, μια βόλτα, μια εκδρομή, κλπ, αλλά βρίσκονται μόνο για ερωτική επαφή και διατηρούν μια επικοινωνία μέσω μηνυμάτων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναίκες δεν το επιθυμούν αυτό κι εμπλέκονται με άνδρες που στην αρχή της γνωριμίας τους ξεκινούν με το λεγόμενο love bombing.

Δηλαδή με βομβαρδισμό συναισθημάτων από τη μεριά του άνδρα για μια γυναίκα που μόλις γνώρισε. Στη συνέχεια, όταν η γυναίκα ανταποκριθεί και ο άνδρας νιώσει ότι την «κατέκτησε» , συχνά κάνει το λεγόμενο ghosting και zombing – δηλαδή να εμφανίζεται και να εξαφανιζεται κατα βούληση.

Πολύ  συχνά αυτό σημαίνει και το τέλος μιας σχέσης που δεν πρόλαβε καλά καλά να ξεκινήσει, ή την αρχή ενός situationship. Μιας κατάστασης που δεν έχει τα σωστά χαρακτηριστικά μιας σχεσης με όμορφα, αμοιβαία συναισθήματα, ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, σεβασμό και συνέπεια.

Επειδή τα λόγια και τα sms μεσω σοσιαλ μίντια ειναι δωρεάν, καλύτερα είναι να κρίνουμε από τις πράξεις για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε.  Σε προηγούμενο βίντεο όπου ανέβασα για την προδοσία, μου στείλατε πολλά προσωπικά μηνύματα με δικες σας εμπειρίες πάνω σε σχέσεις. Με λύπησε το γεγονός ότι τόσος κόσμος έχει προδοθεί από συντρόφους του με τον χειρότερο τρόπο και σε ιδιαίτερα ευάλωτη  περίοδο της ζωής τους.

Ωστόσο, όπως υπάρχει το κακό έτσι υπάρχει και το καλό, άρα σίγουρα υπάρχουν και πραγματικά ερωτευμένα ζευγάρια που κατάφεραν κάποια στιγμή της ζωής τους, τον έρωτά τους να τον μετατρέψουν σε αγάπη. Και να παραμείνουν μαζί, ο ένας για τον άλλον, παρά τα οποία εμπόδια και δυσκολίες που μπορεί να συνάντησαν στον δρόμο τους. Και σε πείσμα των δύσκολων καιρών, είναι μαζί στην ουσία και όχι από ανασφάλεια μη μείνουν μόνοι ή για συμφεροντολογικούς λόγους ή από συνήθεια.

Εύχομαι λοιπόν σε όλα τα ζευγάρια που σήμερα γιορτάζουν, αυτό να ανταποκρίνεται στο νόημα της σημερινής μέρας.

Και για εκείνους που δεν γιορτάζουν γιατί είναι μόνοι, αν είναι να έρθει κάτι στη ζωή τους να αξίζει, διαφορετικά ας προσπεράσει…

 

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >