AD

Jan Van Eyck | Οι διασημότεροι βαθιά περίπλοκοι κι εκπληκτικά ζωντανοί πίνακές του

Ο Φλαμανδός ζωγράφος της Αναγέννησης που θάμπωσε το κοινό με τα αριστουργήματά του

 

Ο Jan van Eyck υπήρξε ένας λαμπρός εκπρόσωπος της τέχνης της Πρώιμης Βόρειας Αναγέννησης. Ο Φλαμανδός καλλιτέχνης ήταν ένας από τους ιδρυτές της πρώιμης ολλανδικής ζωγραφικής, καθώς και ένας από τους πρώτους ζωγράφους που υπέγραψαν τους καμβάδες του. Τα έργα του διακρίθηκαν με τις πολύ ακριβείς αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και την απίστευτη ακρίβεια, γεγονός που έκανε τους ειδικούς να πιστεύουν ότι ο καλλιτέχνης χρησιμοποιούσε οπτικό εξοπλισμό.

Το έργο τέχνης του Jan van Eyck ήταν ένας συνδυασμός του μεσαιωνικού στυλ τέχνης με τον ρεαλισμό. Οι κριτικοί τέχνης σημειώνουν ότι ο καλλιτέχνης επηρεάστηκε από τα έργα των Tommaso da Modena και Robert Kampen. Ο πειραματιστής van Eyck εξέπληξε τους θαυμαστές του με απίστευτη ακρίβεια, στην ρεαλιστική απεικόνιση υλικών και φωτός.

Από γυαλιστερούς καθρέφτες μέχρι γυαλισμένα κοσμήματα και απολαυστικά υφάσματα, δημιούργησε έναν νατουραλισμό υψηλών οκτανίων που επηρέασε γενιές καλλιτεχνών που θα ακολουθήσουν. Από τότε, η τέχνη του συνέχισε να εκθαμβώνει και να εκπλήσσει το κοινό ανά τους αιώνες. Κάποιοι υποψιάζονται ότι μπορεί να είχε χρησιμοποιήσει οπτικά βοηθήματα για να τον βοηθήσει να επιτύχει τέτοιες μικροσκοπικές λεπτομέρειες, ενώ ο κριτικός τέχνης της Φλωρεντίας του 16ου αιώναΤζόρτζιο Βαζάρι ακόμη και ισχυρίστηκε ότι ο Βαν Άικ εφηύρεη πρακτική της ελαιογραφίας που αργότερα σάρωσε όλη την Ευρώπη. Εξετάζουμε μόνο μια χούφτα από τα πιο διάσημα αριστουργήματα του Van Eyck προς τιμήν της παντοδύναμης κληρονομιάς του.

The Ghent Altarpiece, των Hubert και Jan van Eyck (1432)

ghent altarpiece

Βωμός της Γάνδης (ανοιχτό) από τον Jan van Eyck, 1432, Καθεδρικός Ναός St. Bavo, Γάνδη, Βέλγιο

Ο βωμός της Γάνδης, γνωστό και ως Λατρεία του Μυστικού Αρνιού, είναι ένα από τα καλύτερα έργα τέχνης όλων των εποχών. Ένα απίστευτο βωμό 24 πάνελ, απεικονίζει μια σειρά από βιβλικά θέματα που σχετίζονται με τη Λύτρωση και τη Σωτηρία, ενώ στο κέντρο βρίσκεται ο Ευαγγελισμός. Η έρευνα δείχνει ότι ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός του, Ηubert Van Eyk, που άρχισε να δουλεύει στο βωμό, αλλά ο Yan ολοκλήρωσε το αριστούργημα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα έντονα, ζωηρά μοτίβα χρώματος και απίστευτη προσοχή στη λεπτομέρεια σε αυτό το τεράστιο και πλούσια σύνθετο έργο τέχνης είναι μια αληθινή γιορτή για τα μάτια. Η προσεκτική μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι ο βωμός κρύβει πολλά στρώματα Βιβλικού συμβολισμού, όπως λευκά κρίνα που συμβολίζουν την αγνότητα της Μαρίας και ένα περιστέρι που αντιπροσωπεύει το Άγιο Πνεύμα.

Man in Red Turban, (1433)

Man in a Turban, jan van Eyck, 1433

Man in a Red Turban, Jan van Eyck, 1433

Καθ` όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Van Eyck πρωτοστάτησε σε μια νέα μορφή πορτραίτων που μεταφέρει όχι μόνο αριστοκράτες αλλά και ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ο καλλιτέχνης έκανε επίσης δημοφιλή την άποψη των τριών τετάρτων, όπως φαίνεται σε αυτό το περίεργο, αινιγματικό πορτρέτο. Αν και κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποιος είναι ο άντρας σε αυτό το πορτρέτο, ορισμένοι πιστεύουν ότι πρόκειται για αυτοπροσωπογραφία, λόγω της έντασης του βλέμματος του, που υποδηλώνει στενή αυτοεξέταση. Εν τω μεταξύ, ο καλλιτέχνης ζωγράφιζε συχνά τον εαυτό του σε άλλα έργα τέχνης φορώντας το ίδιο κόκκινο τυρμπάν.

Το πορτρέτο του Αρνολφίνι, του Γιαν βαν Άικ (1434)

renaissance Van Eyck Arnolfini Portrait

The Arnolfini Portrait by van Eyck, 1434, via The National Gallery, Λονδίνο

Καμία λίστα έργων τέχνης του Van Eyck δεν θα ήταν πλήρης χωρίς το εκθαμβωτικό θαυματουργό The Arnolfini Portrait. Μια κοσμική απεικόνιση ενός συζύγου και της συζύγου της πραγματικής ζωής, αυτό το σκηνοθετημένο, ολόσωμο πορτρέτο θα ήταν πιθανότατα μια παράσταση για το πλούσιο ζευγάρι της μεσαίας τάξης στο νέο τους σπίτι. Ο Van Eyk απέδωσε κάθε πτυχή του πίνακα με σχεδόν φωτογραφική προσοχή στη λεπτομέρεια, από την αστραφτερή αντανάκλαση στον καθρέφτη μέχρι τη στιλβωμένη γυαλάδα του πολυελαίου που κρέμεται από την οροφή. Ο Van Eyck αποτυπώνει επίσης τις διαφορετικές υφές του υφάσματος εδώ με αριστοτεχνική ακρίβεια και είναι σαν να μπορούμε να απλώσουμε το χέρι και να αγγίξουμε τις επιφάνειές τους. Όπως με πολλούς από τους πίνακές του, υπάρχει μια αινιγματική ποιότητα σε αυτόν τον πίνακα που ώθησε τους κριτικούς να μαντέψουν εάν είναι ή όχι φορτωμένος με κρυμμένους συμβολισμούς που σχετίζονται με τους όρκους του γάμου και της πίστης.

Η Μαντόνα του Καγκελάριου Ρολίν, (1435)

jan van eyck madonna chancellor rolin

Η Μαντόνα του Καγκελάριου Ρολίν, 1435

Εκτός από την παραγωγή κοσμικών πορτρέτων, ο Van Eyck δημιουργούσε επίσης συχνά θρησκευτικές, βιβλικές σκηνές με την ίδια φροντίδα και περιπλοκότητα. Σε αυτό το έργο τέχνης με πλούσια υφή και χρώμα, ο Van Eyck απεικονίζει έναν δωρητή (πιθανόν τον Καγκελάριο Rolin, ο οποίος παρήγγειλε το έργο τέχνης) να χαιρετίζει τη Madonna και το παιδί του Χριστού. Η Παναγία είναι στολισμένη με μια πλούσια κόκκινη βελούδινη ρόμπα στολισμένη με αστραφτερά κεντήματα που τραβάει το βλέμμα μας αμέσως προς το μέρος της. Εν τω μεταξύ, ένας άγγελος αιωρείται από πάνω της, μια υπενθύμιση της απόκοσμης κατάστασής της. Περιέργως, ο δότης δεν αλληλεπιδρά με την Παναγία, ούτε αυτή μαζί του. Ορισμένοι ιστορικοί τέχνης υποστηρίζουν ότι ο Van Eyck υπαινίσσεται το γεγονός ότι ο δωρητής υπάρχει στο γήινο βασίλειο και η Παναγία και ο Χριστός στο ουράνιο βασίλειο, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να τη δει στην πραγματικότητα, αλλά είναι εκεί μόνο με πνευματική παρουσία.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >