AD

Μολιέρος | Τα 5 καλύτερα θεατρικά έργα του κορυφαίου λογοτέχνη

17 Φεβρουαρίου του 1673 έφυγε από τη ζώη ο κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας, ο καλύτερος κλασσικός ποιητής τους και ο καλύτερος, ίσως, Γάλλος λογοτέχνης.

 

Όποιος είναι εξοικειωμένος με το γαλλικό θέατρο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει ακούσει για τον Μολιέρο. Γεννημένος Jean-Baptiste Poquelin, ο Moliere ήταν το σκηνικό όνομα του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα. Εκτός από τη συγγραφή θεατρικών έργων, έγραφε και ποιήματα και ήταν και ο ίδιος ερμηνευτής. Έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι κατά το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα και θεωρείται ευρέως ένας από τους μεγαλύτερους Γάλλους συγγραφείς όλων των εποχών. Ο Μολιέρος έγραψε τα πάντα, από κωμωδίες μέχρι δράματα, μέχρι σάτιρα. Τα έργα του έχουν παιχτεί (και συνεχίζουν να παίζονται σήμερα στη θρυλική Comédie-Française στο Παρίσι περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλο θεατρικό συγγραφέα, ποτέ. Τα γαλλικά αποκαλούνται μερικές φορές «η γλώσσα του Μολιέρου», για να καταλάβει κανείς το πόσο μεγάλη ήταν η επιρροή του. Πέτυχε κάτι σπουδαίο: να φέρει την κωμωδία  σε ίση θέση με την τραγωδία, και αυτό είναι χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο κατόρθωμά του.

Μετά από χρόνια εκπαίδευσης και στενή φιλία με τον Φίλιππο Α`, Δούκα της Ορλεάνης, (γνωστός και ως αδελφός του βασιλιά), ο Μολιέρος είχε την ευκαιρία να εμφανιστεί για τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ` στο Λούβρο (πριν γίνει μουσείο, το Λούβρο ήταν παλάτι!  και έτσι ο Μολιέρος ζήτησε και ανέλαβε τη χρήση πολλών θεάτρων στο Παρίσι.

Προκαλούσε συνεχώς δέος στο κοινό με τη δουλειά του μέχρι τον θάνατό του σε νεαρή ηλικία 51 ετών. Ο Μολιέρος βίωσε μια κρίση βήχα που προκλήθηκε από τη φυματίωση του ενώ βρισκόταν στη σκηνή. Σε μια αντανάκλαση της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσής του, τελείωσε την παράσταση προτού καταρρεύσει και πεθάνει λίγες ώρες αργότερα.

Ακολουθούν τα  5 καλύτερα έργα του:

1. The School for Wives (L`Εcole des femmes), 1662

L`École des femmes

Πρωτοσέλιδο της L`Ecole des femmes (1662) του Moliere του T. de Marc 

Αρκετοί κριτικοί θεωρούν το The School for Wives, ή, L`École des femmes, ένα από τα καλύτερα έργα που έγραψε ποτέ ο Μολιέρος. Την πρώτη φορά που το έργο παίχτηκε, ήταν στο θέατρο Palais Royale στο Παρίσι για τον Philippe I.

Το έργο αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που ονομάζεται Arnolphe που φοβάται τόσο πολύ τις γυναίκες που αποφασίζει να παντρευτεί τη νεαρή και αφελή κοπέλα του που ονομάζεται Agnes, η οποία ήταν στη φροντίδα του από παιδί. Ο Arnolphe έχει εμμονή με το να περιποιείται ουσιαστικά τη νεαρή κοπέλα για να γίνει η πάντα πιστή του νύφη. Όμως, στο τέλος, η Agnes ερωτεύεται έναν άλλο άντρα, προς θλίψη του Arnolphe.

2. Tartuffe (Tartuffe ou L`Imposteur), 1664

Tartuffe

Προμετωπίδα και σελίδα τίτλου του Tartuffe or The Imposter από μια συλλεγμένη έκδοση του 1739 στα γαλλικά και τα αγγλικά, που τυπώθηκε από τον John Watts από την ιδιωτική συλλογή του S. Whitehead 

Tartuffe, ή Tartuffe ou L`Imposteur, είναι μια άλλη από τις διάσημες κωμωδίες του Μολιέρου. Μάλιστα, θεωρείται η πιο διάσημη κωμωδία που έγραψε ποτέ και οι τρεις βασικοί του χαρακτήρες θεωρούνται από τους σπουδαιότερους θεατρικούς ρόλους όλων των εποχών!

Οι τρεις βασικοί χαρακτήρες είναι οι Tartuffe, Elmire και Orgon. Ο Tartuffe είναι ένας τσαρλατάνος ​​που προσποιείται ότι είναι ευσεβής για να αποκτήσει τον έλεγχο του Orgon και της μητέρας του. Αν και ο Tartuffe κατάφερε να τους ξεγελάσει, οι υπόλοιποι χαρακτήρες του έργου μπορούν να δουν το παρελθόν του. Στη συνέχεια, ο Tartuffe προσπαθεί να αποπλανήσει την Elmire, τη γυναίκα του Orgon.

3. The Misanthrope (Le Misanthrope ou L`Atrabilaire amoureux), 1666

Le Misanthrope ou L`Atrabilaire amoureux, είναι μια σατιρική κριτική στους Γάλλους αριστοκράτες της εποχής. Ωστόσο, αυτό που κάνει αυτό το έργο τόσο καλύτερο από άλλα του ίδιου είδους που παίζονται την ίδια εποχή, είναι ότι οι χαρακτήρες έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Άλλες σάτιρες περιείχαν εξαιρετικά επίπεδους και υπανάπτυκτους χαρακτήρες, καθιστώντας πιο δύσκολο το να σχετιστούν μαζί τους.

Ο Μισάνθρωπος είναι το πιο γνωστό έργο του Μολιέρου, αλλά έχει δεχθεί και πολλές κριτικές. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Jean-Jacques Rousseau παραπονέθηκε ότι ο κύριος χαρακτήρας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ήρωας και όχι ως ανόητος, όπως το έγραψε ο Μολιέρος. Πάρτε ένα δικό σας αντίγραφο για να γνωρίσετε μόνοι σας τους χαρακτήρες!

4. The Miser (L`Avare), 1668

To The Miser, or, L`Avare είναι μια άλλη κωμωδία του Μολιέρου.

Σε αυτήν είναι ιδιαίτερος ο τρόπος που ο Μολιέρος, και με τη σειρά τους οι ηθοποιοί του, κοροϊδεύουν ορισμένες θεατρικές επινοήσεις, όπως όταν ο κύριος χαρακτήρας μιλάει απευθείας στο κοινό. Στα περισσότερα έργα, οι άλλοι χαρακτήρες το αγνοούν αυτό, αλλά σε αυτό το έργο, οι άλλοι χαρακτήρες είναι μπερδεμένοι και απαιτούν να μάθουν σε ποιον μιλάει ο κύριος χαρακτήρας!

Το The Miser αφηγείται την ιστορία ενός τσιγκούνη που ελπίζει να  κλέψει την ερωμένη του γιου του.

5. The Hypochondriac (Le Malade imaginaire), 1673

The Hypochondriac

Ο Argan, ο υποχόνδριος, παραπονιέται για τις ασθένειές του στη νοσοκόμα του 

Το The Hypochondriac, ή, Le Malade imaginaire, εστιάζει σε έναν άνδρα που ονομάζεται Argan, έναν υποχόνδριο. Ανησυχεί τόσο υπερβολικά για την υγεία του που τον εκμεταλλεύονται αρκετοί απατεώνες Γάλλοι γιατροί μέχρι που ένας από αυτούς του λέει ότι έχει μόνο 6 μήνες ζωής. Αυτό είναι και το έργο που αναφέρθηκε πριν όταν θίχτηκε ο θάνατος του Μολιέρου. Μπόρεσε να παίξει τέσσερις φορές ως Argan μέχρι που πέθανε μετά από μια από τις παραστάσεις.

IFrame

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συγκίνηση στα Μετέωρα | «Αθάνατες» – Αναρριχητές φώναξαν τα ονόματα των 3 κοριτσιών που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη

Τα ονόματα των τριών κοριτσιών, Θώμης, Χρύσας και Αναστασίας Πλακιά, που έχασαν την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφώνησαν αναρριχητές της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καρχαρίας έκανε βόλτες στη μαρίνα της Γλυφάδας

Ένα καρχαριοειδές ψάρι εμφανίστηκε τη Δευτέρα μαρίνα της Γλυφάδα. Κάτοικοι της Γλυφάδας ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνουν ένα τεράστιο καρχαριοειδές να κολυμπά στη μαρίνα, δίπλα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >