AD

The Sound of Silence |H συγκινητική ιστορία του τραγουδιού των Simon & Garfunkel

60 χρόνια πριν, γράφτηκε αυτό το τραγούδι που κρύβει μια ιδιαίτερη αληθινή ιστορία.

 

Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ηθοποιός, με  μουσική του καριέρα που εκτείνεται σε επτά δεκαετίες, ξεκίνησε τη φήμη και τη μεγάλη επιτυχία του το 1956, με το ντουέτο Simon & Garfunkel (αρχικά γνωστό ως Tom & Jerry). Ο Simon έγραψε σχεδόν όλα τα τραγούδια του ντουέτου, συμπεριλαμβανομένων των τριών που έφτασαν στο Νο.1 στα αμερικανικά τσαρτς: “The Sound of Silence”, “Mrs Robinson” και “Bridge over Troubled Water.”

Το single “Τhe Sound of Silence” έφτασε στο νούμερο 1 του αμερικανικού chart Billboard Hot 100. Το τραγούδι είχε επιτυχία σε αρκετές χώρες, και σήμερα  θεωρείται ως ένα κλασικό φολκ τραγούδι. Το  2013, εισήχθη και στο National Recording Registry της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσσου, όντας «πολιτισμικά, ιστορικά, και αισθητικά σημαντικό», μαζί και με τον υπόλοιπο ομότιτλο δίσκο.

Το Sound of Silence είναι ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε το 1965 και έγινε μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως, φτάνοντας στο top 10 της λίστας στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιαπωνία. Το 2012, το τραγούδι προστέθηκε στο Εθνικό Μητρώο Ηχογράφησης στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου επειδή ήταν πολιτιστικά σημαντικό. Δημιουργημένο από τον Art Garfunkel και τον Paul Simon, το τραγούδι έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που αφορά στον Art Garfunkel και τον στενό του φίλο Sanford Greenberg.

Η φιλία

Σύμφωνα με τον Greenberg, το τραγούδι ήταν ένας φόρος τιμής στον ισχυρό δεσμό του με τον Garfunkel και τη θυσία του τελευταίου, η οποία κατέληξε να προσφέρει παρηγοριά στον Greenberg όταν έχασε την όρασή του. Ο Greenberg και ο Garfunkel συναντήθηκαν την πρώτη τους εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο Columbia. Ήταν ο Garfunkel που ξεκίνησε την επαφή, όταν ήρθε για να πει «Γεια». Σύντομα, οι δυο τους έγιναν συγκάτοικοι και διαπίστωσαν ότι είχαν κοινό ενδιαφέρον για τη μουσική και την ποίηση. Οι δύο νέοι έκαναν μια συμφωνία. Να είναι πάντα δίπλα ο ένας για τον άλλον όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Μόλις μήνες αργότερα, ο Greenberg έχασε την όρασή του. Παρακολουθούσε έναν αγώνα μπέιζμπολ όταν είδε την όρασή του να θολώνει. Σύντομα, μπορούσε να δει μόνο το σκοτάδι. Αν και οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από επιπεφυκίτιδα και ότι η τύφλωση θα περνούσε σύντομα, δεν έγινε έτσι. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι έπασχε από γλαύκωμα που είχε καταστρέψει τα οπτικά νεύρα του Greenberg. Δεδομένου ότι ο Greenberg καταγόταν από ένα απλό σπίτι, η οικογένειά του δεν είχε χρήματα για να τον βοηθήσει. Ως εκ τούτου, ο νεαρός άνδρας εγκατέλειψε το κολέγιο.

A baseball game as though seen through a telescope with the image in the middle and darkness surounding it.

Παρακολουθούσε έναν αγώνα μπέιζμπολ όταν είδε το όραμά του να θολώνει. 

Ψυχολογικά, ήταν σε έντονη κατάθλιψη. Ο Greenberg σταμάτησε να μιλά στους ανθρώπους και απομονώθηκε. Τότε ήταν που ο Garfunkel ήρθε κοντά του και είπε στον Greenberg να επιστρέψει στην Κολούμπια. Μετά από πολλή επιμονή από τον φίλο του, ο Greenberg συμφώνησε και γράφτηκε για άλλη μια φορά στο πανεπιστήμιο. Στο κολέγιο, εξαρτιόταν πλήρως από τον φίλο του. Και ο Garfunkel άλλαξε τη ζωή του στο πανεπιστήμιο για να φιλοξενήσει τον τυφλό φίλο του, βοηθώντας τον να περπατήσει στην τάξη, να περιποιηθεί τις πληγές του, να περπατήσει μαζί στην πόλη, να του συμπληρώσει έντυπα κ.λπ. Ο Garfunkel αποκαλούσε τον εαυτό του «Σκοτάδι» όταν βρισκόταν κοντά στον Greenberg, ένδειξη ενσυναίσθησης προς τον φίλο του.

Μια μέρα, ο Garfunkel είπε στον φίλο του στο Grand Central Station ότι έπρεπε να φύγει αμέσως για μια αποστολή. Ξαφνικά, ο Greenberg έμεινε μόνος μέσα στο πλήθος, εντελώς τρομοκρατημένος και χωρίς να ξέρει τι να κάνει. Κατάφερε με κάποιο τρόπο να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, χτυπώντας ανθρώπους και πράγματα. Ο Greenberg το αποκαλεί «τις χειρότερες δύο ώρες στη ζωή μου». Στο πανεπιστήμιο, έπεσε πάνω σε έναν άνδρα που του ζήτησε συγγνώμη. Αναγνώρισε τη φωνή — ήταν ο φίλος του που είχε μόλις φύγει λίγες ώρες πίσω για μια «επείγουσα αποστολή».

Στην πραγματικότητα, ο Garfunkel δεν είχε φύγει ποτέ από το πλευρό του Greenberg. Απλώς είπε ψέματα για αυτό και ακολούθησε τον φίλο του μέχρι το πανεπιστήμιο. Ο Garfunkel ήθελε ο Greenberg να συνειδητοποιήσει ότι θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητος μόνο όταν ήταν πραγματικά υπεύθυνος για τη ζωή του. Αυτό λειτούργησε και ο Greenberg έγινε πιο σίγουρος για το να βασιστεί στον εαυτό του. Οι δύο φίλοι αποφοίτησαν από το κολέγιο και τράβηξαν χωριστούς δρόμους.

Το τραγούδι

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Greenberg έλαβε μια κλήση από τον Garfunkel ο οποίος ήθελε 400 δολάρια ΗΠΑ για να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ με τον μουσικό φίλο του Paul Simon. Ο Greenberg είχε μόνο 404 δολάρια ΗΠΑ στον τραπεζικό του λογαριασμό, αλλά έδωσε όλα τα χρήματα στον Garfunkel χωρίς δεύτερη σκέψη. Ένιωθε ότι ήταν καιρός να ανταποδώσει την καλοσύνη που του είχε δείξει ο Garfunkel κατά τη διάρκεια του κολεγίου. Με τα χρήματα, ο Simon και ο Garfunkel ηχογράφησαν το πρώτο τους άλμπουμ “Wednesday Morning, 3 AM” το 1964. Το άλμπουμ αποδείχθηκε αποτυχημένο.

Simon and Garfunkels first album, `Wednesday Morning, 3am` shown in front of a record player.Με χρήματα από τον Greenberg, ο Simon και ο Garfunkel ηχογράφησαν το πρώτο τους άλμπουμ “Wednesday Morning, 3 AM” το 1964.

Ωστόσο, ένα τραγούδι από το άλμπουμ ξεχώρισε – The Sound of Silence. Την επόμενη χρονιά, το τραγούδι έφτασε στο νούμερο 1. Αν και ο Simon έγραψε το τραγούδι, οι στίχοι του The Sound of Silence είναι γεμάτοι με τη συμπόνια του Garfunkel ως «Darkness», τον «σύντροφο» του Greenberg από τότε που τυφλώθηκε. Αυτό φαίνεται από τις αρχικές γραμμές του τραγουδιού: «Γεια σου σκοτάδι, παλιό μου φίλε, ήρθα να μιλήσω ξανά μαζί σου». Ο Simon και ο Garfunkel συνέχισαν να έχουν τεράστια καριέρα. Όσο για τον Γκρίνμπεργκ, έγινε επιτυχημένος επιχειρηματίας και δημιούργησε ένα βραβείο 3 εκατομμυρίων δολαρίων για να βρει μια θεραπεία για την τύφλωση.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >