AD

Toni Morrison | Αν θέλεις να πετάξεις, πρέπει να παρατήσεις όλα όσα σε ρίχνουν χαμηλά

93 χρόνια πριν, στις 18 Φεβρουαρίου του 1931, γεννήθηκε η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας και δικαίωσε έναν ολόκληρο κόσμο μαύρων γυναικών

 

H Toni Morrison ήταν μία από τους πιο διάσημους συγγραφείς στον κόσμο. Μια γυναίκα που δικαιωματικά τοποθετείται στην κορυφή των σύγχρονων αγγλόφωνων συγγραφέων.Εκτός από τη συγγραφή θεατρικών έργων και παιδικών βιβλίων, τα μυθιστορήματά της έχουν κερδίσει αμέτρητα βραβεία κύρους, όπως το Βραβείο Πούλιτζερ και το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ως η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το έργο της Morrison έχει εμπνεύσει μια γενιά συγγραφέων να ακολουθήσει τα βήματά της.

Η Toni Morrison γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1931 στο Lorain του Οχάιο. Το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά, το όνομα γέννησης της Morrison ήταν Chloe Anthony Wofford. Αν και μεγάλωσε σε μια ημι-ολοκληρωμένη περιοχή, οι φυλετικές διακρίσεις ήταν μια συνεχής απειλή. Όταν η Morrison ήταν δύο ετών, η ιδιοκτήτρια της πολυκατοικίας της οικογένειάς της έβαλε φωτιά στο σπίτι τους ενώ βρίσκονταν μέσα, επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά το ενοίκιο. Η Morrison έστρεψε την προσοχή της στις σπουδές της και έγινε μανιώδης αναγνώστρια. Μπόρεσε να χρησιμοποιήσει τη διάνοιά της στην ομάδα συζήτησης, στο προσωπικό της επετηρίδας του σχολείου της και τελικά ως γραμματέας του επικεφαλής βιβλιοθηκάριου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Λορέν. Όταν ήταν δώδεκα ετών, ασπάστηκε τον Καθολικισμό και βαφτίστηκε με το όνομα Αντωνία από τον Άγιο Αντώνιο της Πάδοβας. Αργότερα πήρε το παρατσούκλι “Toni” από αυτόν τον άγιο.

Το 1949, η Morrison αποφάσισε να παρακολουθήσει ένα ιστορικό μαύρο ίδρυμα για την κολεγιακή της εκπαίδευση. Μετακόμισε στην Ουάσιγκτον, DC για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Howard. Στο κολέγιο η Morrison βίωσε τον φυλετικό διαχωρισμό με έναν νέο τρόπο. Έγινε μέλος της θεατρικής ομάδας του πανεπιστημίου που ονομαζόταν Howard University Players και περιόδευε συχνά στον χωρισμένο νότο με το έργο. Επιπλέον, είδε πώς η φυλετική ιεραρχία χώριζε τους έγχρωμους με βάση τον τόνο του δέρματός τους. Ωστόσο, η κοινότητα στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ της επέτρεψε επίσης να κάνει σχέσεις με άλλους συγγραφείς, καλλιτέχνες και ακτιβιστές που επηρέασαν το έργο της. Αφού αποφοίτησε με πτυχίο στα Αγγλικά, η Morrison φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Cornell για να κερδίσει το Master of Arts στα αγγλικά. Όταν αποφοίτησε το 1955, άρχισε να διδάσκει αγγλικά στο Texas Southern University, αλλά επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο Howard ως καθηγήτρια. Ενώ επέστρεφε στο πανεπιστήμιο, η Morrison δίδαξε τη νεαρή ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα Stokely Carmichael και γνώρισε τον σύζυγό της Harold Morrison. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τον Harold και τον Slade.

Αφού δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ για επτά χρόνια, η Morrisson μετακόμισε στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης για να γίνει συντάκτης στο τμήμα σχολικών βιβλίων της εκδοτικής Random House. Μέσα σε δύο χρόνια, μεταγράφηκε στο υποκατάστημα της εταιρείας στη Νέα Υόρκη και άρχισε να επιμελείται μυθιστορήματα και βιβλία Αφροαμερικανών συγγραφέων. Αν και εργαζόταν σε μια εκδοτική εταιρεία, η Morrison δεν δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο The Bluest Eye μέχρι τα 39 της χρόνια. Τρία χρόνια αργότερα, δημοσίευσε το δεύτερο μυθιστόρημά της με τίτλο Sula, το οποίο ήταν υποψήφιο για το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου. Με το τρίτο της μυθιστόρημα το 1977, η Toni Morrison έγινε γνωστή. Το Song of Solomon κέρδισε την αναγνώριση των κριτικών καθώς και το Εθνικό Βραβείο Κριτικών Βιβλίου. Η επιτυχία των βιβλίων της ενθάρρυνε τη Morrison να γίνει συγγραφέας πλήρους απασχόλησης. Άφησε τις εκδόσεις και συνέχισε να γράφει μυθιστορήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα. Το 1987, κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της με το όνομα Beloved, βασισμένο στην αληθινή ιστορία μιας αφροαμερικανής σκλαβωμένης γυναίκας. Αυτό το βιβλίο ήταν best seller για 25 εβδομάδες και κέρδισε αμέτρητα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Πούλιτζερ για τη μυθοπλασία. Το 1993, η Morrison έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Όταν της απονεμήθηκε το Νόμπελ λογοτεχνίας, το 1993, ένιωσε δικαιωμένη, γιατί πίστευε ακράδαντα ότι μέχρι τότε “ένας ολόκληρος κόσμος μαύρων γυναικών συγγραφέων, είτε είχε αποσιωπήσει, είτε είχε περιθωριοποιηθεί από την κατεστημένη λογοτεχνία.” Η ίδια δηλώνει απερίφραστα: “Ήθελα, απλώς, να γράψω αμετάκλητα και αδιαμφισβήτητα μαύρη λογοτεχνία. Όχι γιατί είμαι μαύρη ή επειδή οι μαύροι είναι οι πρωταγωνίστρια της. Αλλά γιατί θα είχε ως διαπιστευτήριά της όλα εκείνα τα αναγνωρίσιμα στοιχεία που συνιστούν τη μαύρη τέχνη.”

Τρία χρόνια αργότερα, επιλέχθηκε επίσης από το Εθνικό Ίδρυμα για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες για να δώσει τη διάλεξη του Τζέφερσον και τιμήθηκε με το Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς του Εθνικού Ιδρύματος Βιβλίου στα Αμερικανικά Γράμματα.

Το έργο της Morrison συνέχισε να επηρεάζει συγγραφείς και καλλιτέχνες μέσω της εστίασής της στη ζωή των Αφροαμερικανών και των σχολίων της στις φυλετικές σχέσεις. Το 1998, η Oprah Winfrey συμπαραγωγή και πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της Morrison, Beloved. Στην ταινία πρωταγωνίστησαν επίσης σημαντικοί ηθοποιοί του Χόλιγουντ, συμπεριλαμβανομένων των Danny Glover, Thandie Newton, Kimberly Elise. Ένα έργο όπου καταγράφονται οι τραγικές συνέπειες της δουλείας μέσα από την ιστορία της Σεθ. Μιας γυναίκας που σκότωσε την κόρη της προκειμένου να την απαλλάξει από τα βάσανα της σκλαβιάς.

 Η ιστορία εκτυλίσσεται στα μέσα του περασμένου αιώνα στο Κεντάκι, ενώ περιστρέφεται γύρω από ένα σημαντικό ερώτημα: έως πού θα φτάσει μια γυναίκα, για να προστατεύσει τη ζωή της και τα παιδιά της από αυτό που πρόκειται να τους συμβεί. Είχαν δυστυχώς, την ατυχία να γεννηθούν σκλάβοι…

 Μια μαύρη γυναίκα παίρνει το πριόνι και σκοτώνει το κοριτσάκι της που μόλις μπουσούλούσε για να μην το πάρουν οι κυνηγοί των σκλάβων. Θέλει να σκοτώσει και τα άλλα παιδιά της για να γλιτώσουν τη σκλαβιά. Δεν προλαβαίνει όμως. Την οδηγούν στη φυλακή, αλλά τελικά γλιτώνει την κρεμάλα. Οι γιοι της την εγκαταλείπουν μόλις μπαίνουν στην εφηβεία κι εκείνη μένει με την τελευταία της κόρη, αποκομμένη από τη μαύρη κοινότητα, παλεύοντας με το φάντασμα του μωρού που σκότωσε. Στον τάφο του μωρού, δεν είχε χρήματα παρά μόνο να χαράξει μία λέξη:”Βeloved”. Κάποια στιγμή, όλα αλλάζουν όταν έρχεται ένας άντρας στο σπίτι που τον ξέρει από τη σκλαβιά και καταφέρνει να διώξει το φάντασμα μακριά. Λίγο καιρό αργότερα, εμφανίζεται μια κοπέλα που την λένε “Beloved”, η οποία κάνει τη ζωή της παράδεισο και κόλαση μαζί.

 Το 1988, το “Beloved” – που κόβει την ανάσα με την κοφτή και γεμάτη λυρισμό γλώσσα του- κερδίζει το βραβείο Pulitzer λογοτεχνίας, ενώ είχαν αρχίσει να την αποκαλούν μαύρη Τζέιμς Τζόις ή Ουίλιαμ Φοκνερ. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, επιδίωξή της είναι :”Το έργο μου να καταφέρει δύο πράγματα. Πρώτον, να είναι όσο απαιτητητικό και εκλεπτυσμένο θέλω να είναι. Και συγχρόνως να είναι τόσο προσιτό, ώστε να συγκινεί τα πλήθη. Όπως ακριβώς η τζαζ.”

Μετά από αυτό, τα βιβλία της Morrison εμφανίστηκαν τέσσερις φορές ως επιλογές για το Oprah`s Book Club. Κατά τη συγγραφή και την παραγωγή, η Morrison ήταν επίσης καθηγήτρια στο Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Η δουλειά της της χάρισε ένα τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την ευκαιρία να είναι προσκεκλημένη επιμελήτρια στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Το 2000, ονομάστηκε Ζωντανός Θρύλος από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Η Morrison έγραψε επίσης παιδικά βιβλία με τον γιο της μέχρι τον θάνατό του σε ηλικία 45 ετών. Δύο χρόνια αργότερα, η Morrison δημοσίευσε το τελευταίο βιβλίο που δούλευαν μαζί και έλαβε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας τον ίδιο μήνα. Τον Ιούνιο του 2019, ο σκηνοθέτης Timothy Greenfield-Sanders κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ της ζωής της με τίτλο Toni Morrison: The Pieces I Am. H Morrison έφυγε από τη ζωη δύο μήνες αργότερα από επιπλοκές πνευμονίας.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συγκίνηση στα Μετέωρα | «Αθάνατες» – Αναρριχητές φώναξαν τα ονόματα των 3 κοριτσιών που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη

Τα ονόματα των τριών κοριτσιών, Θώμης, Χρύσας και Αναστασίας Πλακιά, που έχασαν την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφώνησαν αναρριχητές της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καρχαρίας έκανε βόλτες στη μαρίνα της Γλυφάδας

Ένα καρχαριοειδές ψάρι εμφανίστηκε τη Δευτέρα μαρίνα της Γλυφάδα. Κάτοικοι της Γλυφάδας ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνουν ένα τεράστιο καρχαριοειδές να κολυμπά στη μαρίνα, δίπλα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >