AD

Constance Stuart Larrabee | Η φωτογράφος-πολεμική ανταποκρίτρια που απαθανάτισε τις εξαφανιζόμενες φυλές της Ν. Αφρικής

Μια εξέχουσε φωτογράφος που απαθανάτισε τις φυσικές και ανθρώπινες ιδιότητες των γηγενών Αφρικανών.

 

 Η Constance Stuart Larrabee, μια φωτογράφος που κατέγραψε τις εξαφανιζόμενες φυλές της νότιας Αφρικής, τα πεδία μάχης του Β `Παγκοσμίου Πολέμου της Ευρώπης και τη ζωή της στην ήσυχη ανατολική ακτή του Maryland, πέθανε στις 27 Ιουλίου στο σπίτι της στο Chestertown, Md. Ήταν 85 ετών.

Γνωστή ως Constance Stuart νωρίτερα στην καριέρα της, η κυρία Larrabee δώρισε το 1997 τις αφρικανικές της εικόνες στο Εθνικό Μουσείο Αφρικανικής Τέχνης του Ινστιτούτου Smithsonian, τις φωτογραφίες της από τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο στην γκαλερί Corcoran και τις απόψεις της από την Eastern Shore στο Ναυτικό Μουσείο Chesapeake Bay .

Και τα τρία ιδρύματα εξέθεσαν ταυτόχρονα αυτές τις συλλογές το 1998. Μια περιοδεύουσα έκθεση, με τίτλο «Νότια Αφρική, 1936-1949 — Φωτογραφίες από την Constance Stuart Larrabee», ετοιμάζεται για μια εθνική περιοδεία από το Μουσείο Αφρικανικής Τέχνης.

Το Πανεπιστήμιο Yale διοργάνωσε μια αναδρομική έκθεση 120 εικόνων το 1995, παρουσιάζοντας την αξιοσημείωτη πανοπλία της δουλειάς της. Άνοιξε με οικογενειακά πορτρέτα ανθρώπων Ndebele με φυλετική ενδυμασία, ιδιαίτερα μητέρων με βρέφη και άλλων φυλετικών ομάδων στη δουλειά, την ανάπαυση και το παιχνίδι.

Φωτογράφισε Νοτιοαφρικανούς στρατιώτες να πολεμούν μέχρι την ιταλική μπότα, καθώς και την απελευθέρωση του Παρισιού, με τον στρατηγό Charles de Gaulle, στο προφίλ, να απευθύνεται σε πλήθος. Τελικά, η παράσταση τελείωσε με μια ευγενική νότα στο Μέριλαντ, όπου εκτράφηκε τα τεριέ Norwich και Norfolk σε μια φάρμα και απεικόνισε τα ποτάμια και τους κολπίσκους, την άγρια ​​ζωή και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός της.

Δύο από τις Νοτιοαφρικανικές φωτογραφίες της συμπεριλήφθηκαν στη διάσημη διεθνή έκθεση και συλλογή του Edward Steichen στα μέσα της δεκαετίας του 1950, «The Family of Man». Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης την χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη φωτογραφική έκθεση όλων των εποχών». Και μοιράστηκε τους τίτλους με άτομα όπως η Margaret Bourke-White, ο Frank Capra και ο Henri Cartier-Bresson.

Αν και γεννήθηκε στην Κορνουάλη της Αγγλίας, η Constance Stuart ήταν η πρώτη πολεμική ανταποκρίτρια της Νότιας Αφρικής. Σε νεαρή ηλικία ήταν ήδη πολυταξιδεμένη και είχε αγάπη για τη φωτογραφία. Αυτή η αγάπη βοήθησε να έρθουν στην προσοχή του κόσμου μερικές από τις πιο ανθεκτικές εικόνες, εστιάζοντας σε όμορφους ανθρώπους και μέρη και φυσικά, τα κατορθώματα των Νοτιοαφρικανών στρατιωτών που πολέμησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Tα πρώτα χρόνια

kodak box brownie

Ένα Kodak Box Brownie παρόμοιο με αυτό που έλαβε η Constance το 1924

Στις 7 Αυγούστου 1914, η Constance Stuart γεννήθηκε στην Κορνουάλη της Αγγλίας. Τρεις μήνες αργότερα, η οικογένειά της μετακόμισε στη Νότια Αφρική. Η Constance ζούσε με την οικογένειά της σε ένα ορυχείο κασσίτερου στο Transvaal, όπου ο πατέρας της εργαζόταν ως μηχανικός ορυχείων. Η Stuart μεγάλωσε στην Πρετόρια και για τα δέκατα γενέθλιά της, έλαβε μια κάμερα Kodak Box Brownie. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1930, εξέθεσε οκτώ φωτογραφίες στο Πρετόρια Agricultural Society Show κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Επιτεύξεων Αγοριών και Κοριτσιών. Οι εικόνες της κέρδισαν την πρώτη της θέση στον διαγωνισμό.

Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι η Constance Stuart είχε αγάπη για τη φωτογραφία, καθώς φαινόταν να τρέχει στην οικογένεια. Πίσω στην Κορνουάλη, ο παππούς της από τη μητέρα της διηύθυνε ένα επιτυχημένο φωτογραφικό στούντιο.

constance stuart larrabee

Η Constance Stuart (αριστερά) και ένας φίλος φωτογραφίζουν ανάμεσα σε γυναίκες Ndebele κοντά στην Πρετόρια, 1936

Το 1933, η Constance Stuart αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές της στον τομέα και έφυγε για την Αγγλία για να παρακολουθήσει το σχολείο στο Regent Street Polytechnic School of Photography στο Λονδίνο. Απέκτησε τεράστια εμπειρία κατά τη διάρκεια της παραμονής της εκεί και μαθήτευσε σε δύο επαγγελματικά στούντιο πορτρέτων υπό την καθοδήγηση διάσημων φωτογράφων με έδρα την Berkeley Square και το Soho.

Το 1936, οι σπουδές της την οδήγησαν στη Γερμανία, όπου σπούδασε στο Bayerische Staatslehranstalt fur Lichtbildwesen (Βαυαρικό Κρατικό Ινστιτούτο Φωτογραφίας) που δίδαξε μοντερνιστική προσέγγιση στη φωτογραφία. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής της στο Μόναχο, η Stuart ανακάλυψε την Κάμερα Rolleiflex, την οποία συνέχισε να χρησιμοποιεί σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της. Στο Μόναχο, εξέλιξε επίσης το εικαστικό της στυλ, απορρίπτοντας το ρομαντικό για μια διατεταγμένη προσέγγιση της ασπρόμαυρης φωτογραφίας χωρίς χειρισμούς.

Επιστροφή στη Νότια Αφρική

ndebele women 1936

Δύο νεαρές γυναίκες Ndebele, από τα φωτογραφικά αρχεία Eliot Elisofon, © Εθνικό Μουσείο Αφρικανικής Τέχνης, Ίδρυμα Smithsonian

Η Constance Stuart επέστρεψε στη Νότια Αφρική το 1936 και άνοιξε τη δική της επιχείρηση, το Constance Stuart Portrait Studio στην Πρετόρια, όπου επικεντρώθηκε στην προσωπογραφία. Η Stuart έγινε γνωστή στον τομέα της και φωτογράφισε πολλούς διάσημους ανθρώπους της κοινωνίας, από πολιτικούς μέχρι καλλιτέχνες και στρατηγούς. Το 1944, η πρώτη της ατομική έκθεση, Η Μαλαισιανή Συνοικία, άνοιξε ο έγκριτος Άγγλος θεατρικός συγγραφέας Noel Coward. Η έκθεση επικεντρώθηκε σε μια περιοχή του Κέιπ Τάουν που κατοικείται από την Άνθρωποι του ακρωτηρίου της Μαλαισίας. Το 1946, άνοιξε ένα δεύτερο στούντιο στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Από το 1937 και μετά, ανέπτυξε ενδιαφέρον για τη φωτογραφία των εθνοτικών πολιτισμών της Νότιας Αφρικής. Περιόδευσε την περιοχή, φωτογραφίζοντας ανθρώπους από διάφορους πολιτισμούς. Η έκθεση αυτών των φωτογραφιών τράβηξε την προσοχή του περιοδικού Libertas, το οποίο την όρισε επίσημη πολεμική ανταποκρίτριά τους.

constance stuart larrabee sotho man

Πορτρέτο ενός άνδρα Σότο, από το Smithsonian Institution, National Museum of African Art, Eliot Elisofon Photographic Archive

Συγκεκριμένα ήταν η φωτογράφισή της με τους κατοίκους Ndebele, γνωστούς για την πολύχρωμη αρχιτεκτονική και τα διακοσμητικά τους ρούχα. Για την Constance Stuart, που ζούσε στην Πρετόρια, ήταν εύκολο να αλληλεπιδράσει με τους κατοίκους των Ndebele, καθώς πολλοί Ndebele ζούσαν ως υπηρέτες στην Πρετόρια και γύρω από αυτήν και εργάζονταν στα γύρω αγροκτήματα. Επίσης δεν ήταν αχρησιμοποίητοι στην κάμερα. Η μοναδική και όμορφη φυλετική τους αισθητική είχε προσελκύσει πολλούς καλλιτέχνες, φωτογράφους και άλλους τουρίστες όλα αυτά τα χρόνια.

constance stuart larrabee ndebele boys

Ndebele Boys κοντά στην Πρετόρια, από τα Φωτογραφικά Αρχεία Eliot Elisofon, Εθνικό Μουσείο Αφρικανικής Τέχνης, Ίδρυμα Smithsonian, μέσω awarewomenartists.com

Θα οδηγούσε στους οικισμούς με τον φίλο της, Alexis Preller, ο οποίος ήταν σκιτσογράφος, και οι δυο τους θα ξεκινούσαν να αποτυπώνουν τις αισθητικές πτυχές της κουλτούρας του Ndebele. Παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστή για τα πολύχρωμα σχέδιά τους, η Constance Stuart απαθανάτισε τις εικόνες της σε ασπρόμαυρο, εστιάζοντας έτσι στη μορφή και το σχέδιο της κουλτούρας των Ndebele και όχι στην έκφραση του χρώματος.

constance stuart larrabee xhosa woman

Γυναίκα Xhosa, 1949, από τα φωτογραφικά αρχεία Eliot Elisofon, © Εθνικό Μουσείο Αφρικανικής Τέχνης, Ίδρυμα Smithsonian

Μεταξύ 1944 και 1945, η Stuart συνδέθηκε με τον 7ο στρατό των ΗΠΑ στα καθήκοντά του στη μεταπολεμική Ευρώπη. Υπό τη διοίκηση της 7ης Στρατιάς των ΗΠΑ ήταν η 6η Νοτιοαφρικανική Μηχανοποιημένη Μεραρχία Πεζικού, για το οποίο της ανατέθηκε ειδικά η αναφορά. Πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου της στα Ιταλικά Απέννινα, όπου βρισκόταν η μεραρχία. Παρόλα αυτά, η Stuart υπερέβη τα καθήκοντά της, φωτογραφίζοντας στρατιώτες από πολλά άλλα έθνη, καθώς και πολίτες και κατεστραμμένες πόλεις. Την εποχή που ήταν πολεμική ανταποκρίτρια γνώρισε τον άντρα που θα γινόταν σύζυγός της. Ο συνταγματάρχης Sterling Larrabee εργαζόταν ως στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική εκείνη την εποχή και οι δυο τους συνήψαν φιλία.

Το να είσαι γυναίκα σε εμπόλεμη ζώνη, ωστόσο, είχε τις προκλήσεις του. Έπρεπε να έχει οργανωμένα χωριστά υπνοδωμάτια, τα οποία ήταν συχνά πολύ άβολα, και κρατήθηκε μακριά από τις πρώτες γραμμές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους άντρες ομολόγους της. Η Constance Stuart, ωστόσο, ξεπέρασε τις δυσκολίες και ήταν σεβαστή από όλους τους γύρω της. Το 1946, δημοσίευσε μια συλλογή από τις φωτογραφίες της από αυτό το ταξίδι σε ένα φωτογραφικό ημερολόγιο που ονομάζεται Jeep Trek.

conquering hero rome

Κατακτώντας τον Ήρωα, Ρώμη, 1944, Corcoran Gallery of Art, Washington DC, μέσω hgsa.co.za

Το 1947 ήταν μια ευοίωνη χρονιά για τη Stuart, καθώς η βρετανική βασιλική οικογένεια επρόκειτο να περιοδεύσει στη Νότια Αφρική σε μια εξάμηνη περιοδεία, για την οποία είχε επιλεγεί ως η επίσημη φωτογράφος. Εκτός από τη Νότια Αφρική, επισκέφθηκαν τη Basutoland (τώρα Λεσότο), τη Σουαζιλάνδη και την Bechuanaland (τώρα Μποτσουάνα) που ήταν τα Βρετανικά προτεκτοράτα. Οι ευκαιρίες για εθνοτικές εικόνες ήταν τέλειες καθώς πολλοί άνθρωποι από αυτές τις περιοχές φόρεσαν την παραδοσιακή τους ενδυμασία για να συναντήσουν τους γαλαζοαίματους.

woman child bo kaap

Μια γυναίκα και ένα παιδί από το Bo Kaap, στο Κέιπ Τάουν, από το Smithsonian Institution, National Museum of African Art, Eliot Elisofon Photographic Archives

Το 1948, το Εθνικό Κόμμα ήρθε στην εξουσία και θέσπισε αυστηρές πολιτικές φυλετικού διαχωρισμού, που αργότερα θα εξελισσόταν σε απαρτχάιντ. Η Stuart, της οποίας τα φωτογραφικά θέματα ήταν κυρίως μαύροι, βρήκε αυτή την κατάσταση άθλια και αποφάσισε να μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συνεχίσει τη ζωή και την καριέρα της.

Η ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες

constance stuart larrabee turkey convention

Σύμβαση Τουρκίας, 1952, μέσω bradyhart.com

Η Stuart μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου συναντήθηκε ξανά με τον Sterling Larrabee. Οι δυο τους αργότερα παντρεύτηκαν και μετακόμισαν στο Τσέστερταουν του Μέριλαντ. Εστίασε τη φωτογραφία της στις περιοχές της Νέας Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένου του νησιού Tangier και του υπόλοιπου κόλπου Chesapeake. Φυσικά, έχοντας αλλάξει τοποθεσία, άλλαξαν και τα θέματα της Stuart, αλλά διατήρησε το casual και άνετο στυλ της. Ωστόσο, δεν φωτογράφιζε μόνο ανθρώπινα θέματα. Αφιέρωσε πολύ χρόνο φωτογραφίζοντας τα τοπία της Ανατολικής Ακτής, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων τόσο φυσικών όσο και ανθρωπογενών, όπως βάρκες και ναυπηγεία.

johannesburg social center

Κοινωνικό Κέντρο Γιοχάνεσμπουργκ, 1948, από την National Gallery of Art, Washington, Corcoran Collection, μέσω artblart.com

Το 1955, το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη παρουσίασε την πρώτη της έκθεση από τότε που μετακόμισε στις ΗΠΑ. Η έκθεση ήταν μια βιτρίνα των γυναικών της φυλής της Νότιας Αφρικής και κέρδισε την προσοχή της Larrabee. Δημιούργησε μια διαρκή σχέση με το Washington College, όπου ίδρυσε το Κέντρο Τεχνών Constance Stuart Larrabee. Η Constance πέθανε σε ηλικία 85 ετών τον Ιούλιο του 2000.

collaborators st tropez france

Συνεργάτες στο St.Tropez της Γαλλίας, 1944, από την Εθνική Πινακοθήκη της Τέχνης, Ουάσιγκτον, Συλλογή Corcoran, μέσω artblart.com

Η Constance ξεκίνησε χρησιμοποιώντας λήψεις με χαμηλή γωνία, εν μέρει επειδή η πρώτη της φωτογραφική μηχανή Kodak Box Brownie σχεδιάστηκε για χρήση στο ύψος του κορμού. Με τη φωτογραφική της μηχανή Rolleiflex συνέχισε με το στυλ, κρατώντας την στο ύψος του στήθους και έτσι μπορούσε να συνομιλήσει με τα θέματά της χωρίς το φράγμα να της φράζει το πρόσωπό της. Το αποτέλεσμα ήταν ότι μπορούσε να συλλάβει το θέμα σε μια πιο χαλαρή και φυσική κατάσταση. Ήταν ένα στυλ που κράτησε και ήταν κοινό χαρακτηριστικό στη φωτογραφία της. Και παρόλο που πολλά από αυτά που έκανε ο Stuart ήταν τεκμηρίωση, ήταν επίσης μια βιτρίνα τέχνης. Ειδικά με τη φωτογραφία της με γηγενείς Μαύρους Νοτιοαφρικανούς, ήταν μια άσκηση έκφρασης ανθρωπιάς από μια χώρα όπου το θέμα ήταν σκληρά απανθρωποποιημένο. Μετά τον πόλεμο, η Stuart εντάχθηκε σε ομάδες κοινωνικής πρόνοιας που την πήγαν, μέσω φιλανθρωπίας, στους ανθρώπους που ήθελε να φωτογραφίσει.

zulu warrior 1949

Ζουλού πολεμιστής, 1949, από τα φωτογραφικά αρχεία Eliot Elisofon, © Εθνικό Μουσείο Αφρικανικής Τέχνης, Ίδρυμα Smithsonian, μέσω awarewomenartists.com

Οι φωτογραφίες της Stuart συνόδευαν το πορτρέτο της και αφηγήθηκαν ιστπρίες από απόσταση. Αφαιρώντας τον εαυτό της από το θέμα, οι εικόνες της απαθανάτισαν ιστορίες ανθρώπων σε αστικά περιβάλλοντα, και κυρίως, στα ορυχεία της Νότιας Αφρικής. Αν και αρνήθηκε να μιλήσει για τις πολιτικές της απόψεις ούτε να εμφυσήσει συνειδητά πολιτικές απόψεις στις φωτογραφίες της, η πολιτική φύση του θέματος έλαμψε απλώς και μόνο λόγω του θέματος.

constance stuart larrabee making glass

Υαλουργία, από τα αρχεία της Βιβλιοθήκης Rakow, μέσω του Corning Museum of Glass

Η φωτογραφία της Stuart, ωστόσο, θεωρήθηκε τέχνη από όλους όσοι σχολίασαν, συμπεριλαμβανομένων των νοτιοαφρικανικών μέσων ενημέρωσης και του Υπουργού Ιθαγενών Υποθέσεων. Αφού μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια εκτέθηκαν εκεί οι φωτογραφίες της, το έργο της Stuart έγινε ουσιαστικά αποκλειστικά ταξινομημένο ως τέχνη, διαχωρίστηκε από τα συμφραζόμενα και, ως εκ τούτου, αγνόησε οποιαδήποτε ομοιότητα πολιτικού νοήματος. Στη σύγχρονη εποχή, το πολιτικό συναίσθημα έχει επανεισαχθεί στις φωτογραφίες της ως ένας τρόπος αντιμετώπισης της ιστορίας ενός έθνους βυθισμένου στη φυλετική πολιτική. Κάνοντας αυτό δίνει φωνή στα θέματα των εικόνων και επαναξιολογεί την ιδιοκτησία.

constance stuart alan paton

Ο Άλαν Πάτον διδάσκει Μαύρα παιδιά στην επαρχία Νατάλ, Νότια Αφρική, 1949. Η Larrabee ήταν εκτενής εκδότης και ένα από τα έργα της ήταν ένα χαρτοφυλάκιο για το βιβλίο του Alan Paton “Κλάψε η Αγαπημένη Χώρα”, μέσω του ιστολογίου Smithsonian Collections

Ωστόσο, η προσθήκη του πολιτικού στοιχείου δεν χωρίζει το θέμα από την τέχνη. Οι φωτογραφίες του Constance Stuart Larrabee χρησιμεύουν ως απεικόνιση της εθνογραφίας, της τέχνης και της διάχυτης πολιτικής που δεν μπορεί να αποφευχθεί σε καμία μορφή ιστορικής απεικόνισης.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >