AD

Helen Frankenthaler | Η κορυφαία δημιουργός αφηρημένης τέχνης που εμπνεύστηκε από τους Pollock & Rothko

Μερικές φορές διοχετεύει την ενέργεια του Pollock ή ζει στην περιστρεφόμενη επιφάνεια ενός καμβά επιστρωμένου με μπογιά. Άλλες φορές, οι τεράστιες χρωματικές της εκτάσεις κατακλύζουν τον θεατή, μερικές φορές με την ίδια ολοκληρωτική επισημότητα με τον Rothko.

 

Αν και η θρυλική ζωγράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη, Helen Frankenthaler,  είναι περισσότερο γνωστή για την πρωτοποριακή της τεχνική “soak- stain”, το σύνολο της δουλειάς της καλύπτει μια τρομερή γκάμα στυλ και τεχνικών, συμπεριλαμβανομένης της έγχρωμης ζωγραφικής. Δεν ξεφεύγει ποτέ από το δικό της ξεχωριστό όραμα για τον κορυφαίο μοντερνισμό, το σύνολο των έργων της, θεωρημένο στο σύνολό του, αποκαλύπτει ότι πάντα έψαχνε.

 Στο σύνολο, η ζωγραφική της Frankenthaler έχει αναμείξει τις κλίσεις και τα στιλιστικά σημάδια διαφόρων στυλ κάτω από την ομπρέλα του αφηρημένου μοντερνισμού. Στο έργο της παίζει η ζωγραφική δράσης και η ζωγραφική στο πεδίο Color. Μερικές φορές διοχετεύει την ενέργεια του Pollock ή ζει στην περιστρεφόμενη επιφάνεια ενός καμβά επιστρωμένου με μπογιά. Άλλες φορές, οι τεράστιες χρωματικές της εκτάσεις κατακλύζουν τον θεατή, μερικές φορές με την ίδια ολοκληρωτική επισημότητα με τον Rothko. Καθ` όλη τη διάρκεια, παραμένει άπειρα εφευρετική στις συνθέσεις της, διαρκώς σε διάλογο με το υλικό της, αφήνοντάς το να την καθοδηγεί.

frankenthaler ocean drive west painting

Ocean Drive West #1 από την Helen Frankenthaler, 1974

Η Helen Frankenthaler θεωρείται αφηρημένη εξπρεσιονίστρια δεύτερης γενιάς. Οι ζωγράφοι αυτής της εποχής, που ήρθαν στο προσκήνιο τη δεκαετία του 1950, επηρεάστηκαν από τους πρώτους Αφηρημένους Εξπρεσιονιστές, όπως τους Jackson Pollock, και Wilhelm de Kooning. Ενώ οι πρώτοι αφηρημένοι εξπρεσιονιστές άρχισαν να χρησιμοποιούν τον τρόπο ζωγραφικής τους ως τρόπο να αναλύσουν το μέσο στα θεμελιώδη του ζητήματα και να παραμερίσουν τις αναστολές για να κάνουν πιο καθαρά εκφραστικά έργα, η δεύτερη γενιά επισημοποίησε τη γλώσσα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού σε ένα πιο συγκεκριμένο, αισθητικό στυλ. .

Κάτω από την ομπρέλα του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού, υπάρχουν δύο γενικά υποείδη: Ζωγραφική Δράσης και Color Field ζωγραφική. Αν και θεωρείται συχνά ζωγράφος του Color Field, οι πρώιμοι πίνακες του Frankenthaler παρουσιάζουν έντονα την επιρροή της Action painting (π.χ. Franz Kline, Willem de Kooning, Jackson Pollock), το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονη βούρτσα ή άλλες ακατάστατες εφαρμογές βαφής, που προφανώς καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από την αίσθηση. Ειδικότερα, πολλοί από τους ζωγράφους της Action διακρίθηκαν για τη χρήση χοντρού χρώματος.

Καθώς το στυλ της ωρίμαζε, η Helen Frankenthaler έτεινε περισσότερο προς ένα χρωματικό πεδίο (π.χ. Mark Rothko, Barnett Newman, Clyfford Still). Αυτό το ώριμο έργο Color Field είναι αυτό που αγιοποίησε τη Frankenthaler, εξασφαλίζοντας τη θέση της ως προσάρτημα της αμερικανικής τέχνης. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της Frankenthaler, ωστόσο, η στυλιστική επιρροή της ζωγραφικής Action σιγοβράζει ακριβώς κάτω από την επιφάνεια και αναδύεται ξανά στους καμβάδες της τελευταίαςπεριόδου της.

Η Τεχνική «Soak-Stain» και το Έγχρωμο Πεδίο Βαφής

helen frankenthaler tutti fruitti color field painting

Tutti Fruitti από την Helen Frankenthaler, 1966, via Albright-Knox

Η πιο αναγνωρισμένη συνεισφορά της Helen Frankenthaler στη ζωγραφική είναι η τεχνική «εμποτισμού-λεκέ», όπου αραιωμένη μπογιά εφαρμόζεται σε μη ασταρωμένο καμβά, με αποτέλεσμα τα ρέοντα χρωματικά πεδία που καθορίζουν την ώριμη δουλειά της. Αρχικά, η Helen Frankenthaler χρησιμοποίησε λαδομπογιά κομμένη με νέφτι. Στην πρώτη της δουλειά Βουνά και θάλασσα του 1952, φαίνεται να αντιμετωπίζει ήδη την ένταση μεταξύ Colour field και Action painting.

Αν και η χρήση της τεχνικής «soak-stain» από την Frankenthaler ακολουθεί την τάση της προς τη ζωγραφική στο Έγχρωμο Πεδίο, η επιρροή της ζωγραφικής δράσης εκφράζεται σε αυτήν την ίδια τη μέθοδο: Η τεχνική  φαίνεται σίγουρα να αντλεί έμπνευση από τη μέθοδο του Jackson Pollock να στάζει μπογιά. σε έναν καμβά στρωμένο στο έδαφος. Επιπλέον, μερικά από τα πρώτα πειράματα του Frankenthaler με την τεχνική περιλαμβάνουν γραμμικές μορφές και λωρίδες χρώματος, που διασταυρώνονται με τον τρόπο του Pollock. Η Helen Frankenthaler ήταν, στην πραγματικότητα, μεγάλη θαυμάστρια του Pollock, και η επιρροή του, όπως και άλλων τέτοιων ζωγράφων Action, είναι πιθανώς υπεύθυνη για τη χειρονομιακή γραμμή στον πρώιμο πίνακα του Frankenthaler.

frankenthaler mountains sea painting

Mountains and Sea της Helen Frankenthaler, 1952

Πριν καταλήξει στην τεχνική «soak-stain», οι πίνακες της Helen Frankenthaler είχαν ένα ακόμη πιο προφανές, Action στυλ ζωγραφικής. Το σήμα κατατεθέν της “Ζωγραφισμένο στην 51η οδό” θυμίζει αφηρημένα έργα του του Arshile Gorky ή το πρώιμο έργο του Pollock. Η βαριά, ανάγλυφη επιφάνεια και η ανάμειξή της από λαδομπογιά με άλλα υλικά (άμμος, σοβάς του Παρισιού, κατακάθι καφέ) θυμίζουν τον de Kooning. Με την τεχνική «soak-stain», η Frankenthaler απομακρύνθηκε από αυτό το άγριο, διαισθητικό στυλ ζωγραφικής και προκατειλήθη ολοένα και περισσότερο προς σταθερά, βαριά επίπεδα χρώματος, τοποθετώντας την κοντά στη ζωγραφική Color Field. Φυσικά, πολλά από αυτά μπορούν να αποδοθούν στην Helen Frankenthaler που εξελίσσεται καλλιτεχνικά και βρίσκει τη φωνή της. Υπάρχει, ωστόσο, και ένας τεχνικός λόγος που μπορεί να συνέβαλε σε αυτή την εξέλιξη.

Ακρυλικά και λαδομπογιές

frankenthaler painted 51st street painting

Ζωγραφισμένο στην 51η οδό από την Helen Frankenthaler, 1950, via Gagosian

Η τεχνική «soak-stain» θα παρέμενε θεμελιώδης για την Helen Frankenthaler για το υπόλοιπο της καριέρας της. Ωστόσο, διαπίστωσε από νωρίς ότι η τεχνική δεν ήταν χωρίς προβλήματα και θα απαιτούσε αναθεώρηση. Οι ελαιογραφίες του Frankenthaler δεν είναι αρχειακές επειδή η ελαιογραφία διαβρώνει τον ακατέργαστο καμβά. Σε πολλές από τις πρώτες ελαιογραφίες της, αυτά τα σημάδια φθοράς είναι ήδη εμφανή. Αυτό το τεχνικό ζήτημα έκανε τον Frankenthaler να αλλάξει μέσα.

Στη δεκαετία του 1950, τα ακρυλικά χρώματα έγιναν εμπορικά διαθέσιμα, και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η Frankenthaler είχε εγκαταλείψει τα λάδια υπέρ αυτού του νέου χρώματος. Τα ακρυλικά χρώματα μπορούν να εφαρμοστούν σε έναν καμβά χωρίς αστάρι χωρίς καμία από τις βλαβερές συνέπειες των λαδομπογιών, και έτσι έγιναν η προεπιλογή της Frankenthaler. Πέρα από την επίλυση του ζητήματος της μακροζωίας, τα ακρυλικά συνέπεσαν με μια αλλαγή αισθητικής στο έργο της Helen Frankenthaler.

helen frankenthaler smalls paradise painting

Small’s Paradise της Helen Frankenthaler, 1964

Τα νέα ακρυλικά χρώματα, όταν αραιώθηκαν σε υφή που χύνεται, δεν έτρεχαν στον καμβά χωρίς αστάρι όσο τα χρώματα λαδιού. Εξαιτίας αυτού, η Frankenthaler κατάφερε να δημιουργήσει πιο σφιχτές, καθαρότερες άκρες στα χωράφια και φόρμες στους ακρυλικούς πίνακές της. Καθώς κάνει τη μετάβαση από το λάδι στο ακρυλικό, τα πολύχρωμα σχήματα της Helen Frankenthaler αρχίζουν να φαίνονται πολύ πιο καθορισμένα και δυναμικά. Η φύση των ακρυλικών χρωμάτων επιτάχυνε την ανάπτυξη της Frankenthaler από αυτή την άποψη. Οι στιλιστικές τάσεις της πρώιμης δουλειάς της σε σχέση με τους ώριμους πίνακές της οφείλονται, εν μέρει, στις διαφορές μεταξύ λαδιού και ακρυλικού χρώματος.

helen frankenthaler europa painting

Ευρώπη από την Helen Frankenthaler, 1957

Η τεχνική της Frankenthaler αντιπροσώπευε ένα σημαντικό βήμα για το εγχείρημα του Μοντερνισμού γενικότερα. Ένα θέμα του Μοντερνισμού είναι η ένταση μεταξύ της εγγενούς επιπεδότητας του καμβά και της ψευδαίσθησης του βάθους στη ζωγραφική.Ο μικρός Όρκος των Horatii του Jacques -Louis David θεωρείται μερικές φορές ο πρώτος μοντερνιστικός πίνακας λόγω του τρόπου με τον οποίο συμπιέζει το χώρο, με ολόκληρη την αφήγηση του πίνακα να ωθείται στο προσκήνιο. Το επίπεδο της εικόνας κατέρρευσε με επακόλουθες, όλο και πιο αφηρημένες κινήσεις που αναγνώρισαν εύκολα την πραγματικότητα της επιπεδότητάς τους.

david oath horatii painting

Ο όρκος των Ορατίων του Ζακ-Λουί Ντέιβιντ, 1784, via Louvre, Paris

Μέχρι τη μεταπολεμική περίοδο,  το μόνο βάθος που απέμενε ήταν είτε η κυριολεκτική σωματικότητα του χρώματος και του καμβά είτε η ελαφριά πρόταση χώρου που εμφανίζεται κάθε φορά που τα χρώματα ή οι τόνοι τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο. Ο Mark Rothko προσπάθησε να παρακάμψει οποιαδήποτε επίγνωση της διάστασης του έργου του χρησιμοποιώντας σφουγγάρια για να εφαρμόσει εξαιρετικά λεπτά στρώματα χρώματος στους καμβάδες του. To έργο “Βουνά και θάλασσα”  της Frankenthaler, αντιπροσωπεύει, ίσως, την πραγματοποίηση ενός πραγματικά επίπεδου πίνακα, σχεδόν διακόσια χρόνια μετά τη ζωγραφική του David.

Με την τεχνική της “soak-stain”, ο πίνακας ισοπεδώθηκε πλήρως με τη συγχώνευση του χρώματος και του καμβά – εμβαπτίζοντας το ένα στο άλλο για να δημιουργηθεί μια εντελώς αδιαφοροποίητη ποιότητα επιφάνειας. Με αυτή την ενέργεια, θα φαινόταν ότι είχε φτάσει στο τέλος αυτής της καταδίωξης: ισοπέδωση του αεροπλάνου.

Το όψιμο έργο της Helen Frankenthaler

frankenthaler grey fireworks painting

Grey Fireworks της Helen Frankenthaler, 1982, μέσω Gagosian

Οι πλήρως χρωματισμένοι πίνακες των δεκαετιών του `50 και του `60 είναι εμβληματικοί στο έργο της Frankenthaler, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν το τέλος των ζωγραφικών της αναζητήσεων. Στους όψιμους πίνακες της καλλιτέχνιδος,  επανεμφανίζεται το ενδιαφέρον για την υφή. Έχοντας εγκαταλείψει την ποικιλία υφής στη ζωγραφική από τις μέρες που σταμάτησε να ασταρώνει τον καμβά της, η Frankenthaler άρχισε ξανά, τη δεκαετία του 1980, να ζωγραφίζει με το σώμα. Λειτουργεί όπως οι παχιές επιφάνειες μπογιάς απλωμένες  σε ένα οικείο υδαρές-λεπτό σκηνικό στο έργο “Grey fireworks”. Αυτά τα σημάδια εμφανίζονται στρατηγικά στην τοποθέτησή τους, πιο υπολογισμένα από τους προηγούμενους πίνακές της. Χρησιμοποιεί τα αισθητικά σημάδια της Action painting με αυτές τις χοντρές, τυχαίες φαινομενικές κούκλες μπογιάς. Η εφαρμογή, ωστόσο, είναι πολύ φιλική και έξυπνη για να φαίνεται συναισθηματική. Σε αυτούς τους όψιμους πίνακες, η Frankenthaler εμπλέκει τις παραδόσεις τόσο της ζωγραφικής του Έγχρωμου Πεδίου όσο και της Δράσης, κυριολεκτικά τοποθετημένες το ένα πάνω στο άλλο σε μια σύνθεση αμερικανικής αφαίρεσης.

Προς το τέλος της ζωής της, στις δεκαετίες του `90 και του `00, πολλοί από τους πίνακες της Frankenthaler παρουσιάζουν την ολόσωμη, παχιά, σαν γλάσο μπογιά που είχε εγκαταλείψει από τις αρχές της δεκαετίας του `50. helen frankenthaler barometer painting

Βαρόμετρο της Helen Frankenthaler, 1992, μέσω του Helen Frankenthaler Foundation

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Eurovision | Στον πρώτο ημιτελικό τις εντυπώσεις έκλεψε η Φουρέιρα με το Fuego, που άνοιξε το πρόγραμμα

Ο διαγωνισμός της Eurovision 2024 ξεκίνησε χθες το βράδυ στο Μάλμε και η έναρξη πραγματοποιήθηκε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Η Ελένη Φουρέιρα άνοιξε τον πρώτο ημιτελικό του διαγωνισμού τραγουδώντας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >