AD

Sidney Poitier | Κάθε μέρα ήθελα να είμαι καλύτερος άνθρωπος από αυτό που ήμουν την προηγούμενη

97 χρόνια πριν, στις 20 Φεβρουαρίου του 1927, γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός που είχε βραβευθεί με Όσκαρ για την ταινία του 1963 «Κάτω από το Βλέμμα του Θεού« , ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που έλαβε αυτή την τιμή, 24 χρόνια μετά τη νίκη της Hattie McDaniel, που είχε βραβευθεί με Όσκαρ Β` Γυναικείου ρόλου

 

“Κάθε μέρα ήθελα να είμαι καλύτερος άνθρωπος από αυτό που ήμουν την προηγούμενη…”

Είναι σπουδαίο να είναι κάποιος πετυχημένος καλλιτέχνης και να αναγνωρίζεται η δουλειά του. Νομίζω όμως, πως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να ξεχωρίζει κάποιος για την προσωπικότητα, το χαρακτήρα του και να λένε “να ένα καλός, σωστός άνθρωπος”. Ο ερμηνευτής που συνδυάζει το ταλέντο με την ανθρωπιά είναι χωρίς αμφιβολία ο Sidney Poitier… Ο κορυφαίος Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου, σκηνοθέτης, συγγραφέας και διπλωμάτης, που έχει κερδίσει από το  Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την  22η θέση στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

ASU names film school after trailblazing actor and filmmaker Sidney Poitier | ASU News

Αξιοσημείωτο είναι ότι βραβεύτηκε με Όσκαρ Α` Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του 1963, Κάτω από το Βλέμμα του Θεού. Ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός ο οποίος  24 χρόνια μετά τη νίκη της Χάτι ΜακΝτάνιελ που είχε βραβευτεί με Όσκαρ Β` Γυναικείου Ρόλου το 1939, έλαβε αυτή την τιμή.

Sidney Poitier, Oscar-winning actor, dead at 94 | Fox News

Ο Poitier κατείχε και το ρεκόρ του νεότερου έγχρωμου ηθοποιού που κέρδισε Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Ήταν μόλις 37 ετών όταν πήρε το χρυσό αγαλματάκι. Ήταν η δεύτερη φορά προτεινόταν για Όσκαρ. Η πρώτη ήταν για την ερμηνεία του στη ταινία Όταν Σπάσαμε τις Αλυσίδες πέντε χρόνια νωρίτερα.

Η επιτυχία του ηθοποιού συνεχίστηκε κατά τη δεκαετία του `60 και το 1967 είχε τρεις επιτυχημένες ταινίες στο Αμερικανικό Box-Office: Ιστορία ενός Εγκλήματος, Μάντεψε Ποιος θα Έρθει το Βράδυ και Στον Κύριο μας με Αγάπη. Και οι τρεις πραγματεύονταν το θέμα του ρατσισμού. Είναι επίσης γνωστός για τη συμμετοχή του στις ταινίες: Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα, Έσπασα τα Δεσμά μου ,Όταν Σπάσαμε τις Αλυσίδες , Ένα Σταφύλι στον Ήλιο  και Τυφλός Άγγελος.

Sidney Poitier, Oscar-Winning Actor and Activist, Dead at 94 - Rolling Stone

Το 1972 έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία Οι Δυο Συνένοχοι.

Ο Sidney Poitier, έχει πάρει αρκετές διακρίσεις…

Το 2002 βραβεύτηκε με Τιμητικό Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, για τα επιτεύγματά του ως καλλιτέχνης, αλλά κι ως άνθρωπος. Το 2009 τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον πρόεδρο των Η.Π.Α. Barack Obama. Ενώ από  το 1997 είναι πρέσβης για λογαριασμό του νησιών Μπαχάμες -από όπου έχει καταγωγή-.

Το ταξίδι του ηθοποιού στην υποκριτική

Στη βιογραφία του 2004 του σταρ, ο Sidney Poitier: Man, Actor, Icon, συγγραφέας Aram Goudsouzian αφηγείται την εκπληκτική ιστορία του πώς ο Poitier έμαθε να διαβάζει για την πρώτη του … στην υποκριτική.

Γράφει για το πώς, την άνοιξη του 1945, o 18χρονος Poitier χτύπησε την πόρτα του American Negro Theatre στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Ο συνιδρυτής του θεάτρου,  Frederick O’Neal, άνοιξε την πόρτα.

«Προσποιήθηκε ότι έπαιζε χρόνια», γράφει ο Goudsouzian. «O δύσπιστος O`Neal του έδωσε ένα σενάριο. Ο Poitier διάβαζε ένα μέρος από τη σκηνή ενώ ο O’Neal ανταποκρινόταν από την ορχήστρα. Ο Poitier δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του σε σκηνή. Δεν είχε ακούσει ποτέ τη λέξη «σενάριο».

<p>Sidney Poitier filming ‘In the Heat of the Night’ in 1969</p>

Ο Sidney Poitier στα γυρίσματα του «In the Heat of the Night» το 1969

Ο Poitier δυσκολεύτηκε να περάσει στην πρώτη γραμμή, λέξη προς λέξη, και σύντομα απορρίφθηκε από τον O`Neal. Ο Goudsouzian γράφει ότι ο O`Neal είπε στον νεαρό Poitier: «Δύσκολα μπορείς να μιλήσεις. Έχεις προφορά. Δεν μπορείς να είσαι ηθοποιός με τέτοια προφορά. Και δύσκολα μπορείς να διαβάσεις. Δεν μπορείς να είσαι ηθοποιός και να μην μπορείς να διαβάζεις».

Η απόρριψη έκανε τον Poitier πιο αποφασισμένο να γίνει ηθοποιός. Για τους επόμενους έξι μήνες, γράφει ο Goudsouzian, «ξεκίνησε ένα απίστευτο πρόγραμμα αυτοεκπαίδευσης». Ενώ εργαζόταν ως πλυντήριο πιάτων, έκανε οικονομίες για ένα ραδιόφωνο και, προσπαθώντας να απαλλαγεί από την Μπαχαμική προφορά του, μιμήθηκε την καθαρή φράση των ανθρώπων στα σήριαλ, τα δελτία ειδήσεων και τις διαφημίσεις.

Διάβαζε όποια εφημερίδα ή περιοδικό μπορούσε να βρει στα χέρια του. Ένας «ηλικιωμένος Εβραίος σερβιτόρος με γυαλιά» με τον οποίο δούλευε τον βοήθησε να διαβάσει και να διευρύνει το λεξιλόγιό του με αντίγραφα του New York Journal-American.

Μετά από μισό χρόνο, ο Poitier επέστρεψε στο American Negro Theatre. Απαντούσε σε ανοιχτό κάλεσμα για τη Δραματική Σχολή ΑΝΤ. «Ένιωθε σαν ερασιτέχνης… Οι άλλοι μαθητές διάβασαν σκηνές από πραγματικά έργα». γράφει ο Goudsouzian. «Ο Poitier έφερε ένα απόσπασμα από το περιοδικό “True Confessions”. Ακόμη χειρότερα, διάλεξε μια ιστορία αγάπης – από την οπτική γωνία μιας γυναίκας… Τα “σαγόνια” των θεατών έπεσαν».

Αντιθέτως, προτάθηκε στον Poitier να κάνει έναν αυτοσχεδιασμό ενός στρατιώτη που πιάστηκε στη ζούγκλα. Και έτσι έκανε. Ήταν σίγουρος ότι η ακρόαση ήταν καταστροφή, αλλά έγινε δεκτός στο πρόγραμμα. Και τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία.

Το 1955, ο Poitier εξασφάλισε τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία “Blackboard Jungle”. Συνέχισε να πρωταγωνιστεί σε 55 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, συμπεριλαμβανομένων των “Guess Who`s Coming to Dinner”, “In the Heat of the Night και Lilies of the Field”, και έχει μείνει στην ιστορία για την κατάρριψη των φυλετικών φραγμών του Χόλιγουντ.

O Sidney Poitier πέθανε στις 6 Ιανουαρίου 2022.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >