AD

Andy Warhol | Το πιο ωραίο πράγμα σε μια φωτογραφία είναι ότι δεν αλλάζει ποτέ, ενώ οι άνθρωποι σ’ αυτήν αλλάζουν

Στις 22 Φεβρουαρίου του 1987 έφυγε από τη ζωή ο Αμερικανός καλλιτέχνης, κινηματογραφιστής, παραγωγός και φωτογράφος, ο οποίος είχε μια παραγωγική επίδραση στον κόσμο της τέχνης.

 

Yπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του περασμένου αιώνα.  Σταθμός στην καριέρα του Αμερικανού καλλιτέχνη, ζωγράφου, γλύπτη, κινηματογραφιστή, συγγραφέα και συλλέκτη, πρωτοπόρου του κινήματος της Pop Art, στάθηκε η γνωριμία του με τον Αλέξανδρο Ιόλα. Εκείνος διέκρινε το ταλέντο του και τον παρότρυνε να δουλέψει ως γραφίστας στο περιοδικό Glamour. Το 1946 ο Αλέξανδρος Ιόλας άνοιξε την πρώτη του γκαλερί στη Νέα Υόρκη με τη βοήθεια της φίλης του δούκισσας Maria de Gramont, όπου παρουσίασε ατομικές εκθέσεις του Magritte  και του Max Ernst. Με τον τελευταίο, μάλιστα, είχε μεγάλη φιλία. Το 1952 ανακάλυψε τον Αndy Warhol κι έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση. Αφορούσε μια σειρά εικονογραφήσεων διηγημάτων του Truman Capote.

Η επιρροή του Andy Warhol “τάραξε” τόσο πολύ τον κόσμο της τέχνης, που τον άφησε για πάντα αλλαγμένο. Αρχικά απορρίφθηκε από τους καθιερωμένους καλλιτέχνες της Νέας Υόρκης. Ίδρυσε την έννοια της pop art και δημιούργησε ένα εργοστάσιο πολυμέσων στη Νέα Υόρκη, όπου έκαναν παρέα μερικοί από τους πιο υπέροχους και πιο λαμπερούς ανθρώπους της δεκαετίας του `60.

Ο Warhol σπάνια εμβαθύνει σε τυπικές δραστηριότητες αγοριών. Αντίθετα, πέρασε τα παιδικά του χρόνια γοητεύοντας τον εαυτό του με ταινίες, κόμικς, φωτογραφίες και σχέδια. Από μικρός έδειξε την πνευματικότητά του, την οποία θαύμαζαν ιδιαίτερα όσοι τον γνώριζαν.

Όλα ξεκίνησαν σε ένα μικρό τραπέζι κουζίνας όπου η Julia Warhola μάζευε τα τρία της παιδιά για να τους πει την ιστορία της οικογένειάς τους.

Οικογενειακή Ιστορία

Ο θρύλος ξεκινά στο χωριό Mikova, ένα μικρό φυλάκιο της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας στα Καρπάθια Όρη. Οι κάτοικοι της Μίκοβα ήταν Βυζαντινοί Καθολικοί των οποίων η πίστη ήταν στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κίεβο. Ήταν θεόφιλοι αγρότες, όμορφοι άνδρες και όμορφες γυναίκες με απαλό δέρμα. Ο πατέρας του Andy, Andrey, ήταν ανάμεσα σε αυτούς τους όμορφους άντρες, ο οποίος ξεχώριζε με το λαμπερό  του μουστάκι και το φαρδύ λευκό παντελόνι του χωμένο σε βρώμικες μπότες εργασίας.

Andy Warhol Biography

Ένα πορτρέτο της Julia Warhola, της μητέρας του Andy, και του ατόμου με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή του.

Εξαιτίας του πολέμου, η οικογένεια του Warhol είχε χάσει τα περισσότερα από τα υπάρχοντά της, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού τους και του συζύγου της Julia, Andrey. Ο Andrey βρισκόταν στην Αμερική και έβγαζε λεφτά. H απόσταση ανάμεσα στο ζευγάρι κράτησε εννέα χρόνια. Μετά τον πόλεμο, μια σημαντική επιδημία γρίπης σκότωσε πολλούς ανθρώπους στην Ευρώπη, ειδικά στα Καρπάθια. Έχοντας να συντηρήσει τρία παιδιά σε ακραία φτώχεια, η Julia ήταν αποφασισμένη να μεταναστεύσει στην Αμερική και να βρει τον σύζυγό της. Δανείστηκε 160 $ ​​από έναν τοπικό ιερέα, έβαλε τα παιδιά της σε ένα τρένο και στη συνέχεια τα έστειλε για να πάνε στην Αμερική το 1921.

Όπως η μητέρα του, ο Andy συχνά υπερέβαλλε την παιδική του ηλικία, ζωγραφίζοντας μια δραματική απεικόνιση μιας οικογένειας σε κατάσταση φτώχειας και είναι το μικρότερο αδερφάκι που συχνά δεχόταν bullying και παρεξηγήσεις. Ο Andy έλεγε συχνά ψέματα για την ηλικία και τον τόπο γέννησής του. Στην ταινία του 1971, ο Andy Warhol, απεικονίζεται να γεννήθηκε τα μεσάνυχτα στη μέση μιας φωτιάς.

Πίτσμπουργκ

Andy Warhol Biography

Το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια ήταν μια από τις πόλεις όπου πολλοί μετανάστες δούλευαν με χαμηλούς μισθούς μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ιστορία λέει ότι το Πίτσμπουργκ ήταν τόσο βρώμικο, που η λέξη «νέφος» επινοήθηκε εκεί το 1920.

Το Πίτσμπουργκ ήταν μια βρώμικη πόλη της εργατικής τάξης τη δεκαετία του `20. Ένας ανθρακωρύχος φέρεται να είπε, “Αυτή είναι κόλαση αν υπάρχει κόλαση οπουδήποτε.” Οι άνθρωποι έπρεπε να ζουν σε αποτρόπαια ενδιαιτήματα, αντιμέτωποι με φρικτές ασχήμιες και εξεγερτικές μυρωδιές είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα. Yπήρχε τόσο πολλή αιθαλομίχλη που τα αυτοκίνητα έπρεπε να οδηγούν με αναμμένους προβολείς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το Πίτσμπουργκ ήταν όπου πολλοί μετανάστες έρχονταν να δουλέψουν. Σε αυτό το βρώμικο μέρος, η μόνη τους διαφυγή ήταν το αλκοόλ και η πορνεία. Σε αντίθεση με πολλούς Ρουθηναίους μετανάστες, ο Αndrey ούτε έπαιζε ούτε έπινε.

H γέννηση του ανθρώπου που δημιούργησε το star system

Ο Andy Warhol γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου του 1928. Ήταν μόλις ένας χρόνος πριν η Μεγάλη Ύφεση χτυπήσει την Αμερική. Η πρώιμη ζωή στο Πίτσμπουργκ δεν ήταν πολύ λαμπερή και ο Andy αρρώσταινε συχνά.

Ο Andy ανέπτυξε φόβο για τα νοσοκομεία και τους γιατρούς. Οι ιατρικές του παθήσεις τον οδηγούσαν συχνά να μένει στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια των σχολικών ημερών. Τον μετέτρεψε σε λίγο απόκληρο ανάμεσα στα παιδιά. Αυτό οδήγησε επίσης στον Andy να αναπτύξει έναν σημαντικό δεσμό με τη μητέρα του.

Δημοτικό Σχολείο

Η οικογένεια μετακόμισε σε μια καλύτερη γειτονιά του Όκλαντ. Ήταν σαν να πήγαν σε έναν διαφορετικό κόσμο. Ο Andy Warhol μπόρεσε να φοιτήσει σε ένα πιο ασφαλές δημοτικό σχολείο όπου δεν του έκαναν bullying ούτε για την εμφάνισή του, ούτε για το “αστείο” επώνυμό του. Ενώ όλα τα αγόρια έπαιζαν σόφτμπολ και ποδόσφαιρο και πήγαιναν για κολύμπι στο Schenley Park, ο Andy σχεδίαζε με κραγιόνια. Ήταν πολύ παρατηρητικός και γνώστης και αντιπαθούσε τις περισσότερες από τις τυπικές δραστηριότητες των αγοριών.

Andy Warhol Biography

Ο νεαρός Andy ήταν ένα πλάσμα αγγελικής ομορφιάς. 

Ο Άντι συχνά τριγυρνούσε με κορίτσια αντί για αγόρια. Η καλύτερη παιδική του φίλη ήταν μια Ουκρανή, η Margie Girman. Έμοιαζαν παρόμοια όσον αφορά το μέγεθος και την κατασκευή. Ο Andy συνήθως προτιμούσε να παίζει με τη Margie στο δρόμο ή να την περιμένει στο κατώφλι της. Ο Andy δημιούργησε τον εαυτό του σύμφωνα με τη Margie, η οποία πάντα ενθάρρυνε τον Andy να τα πάει καλά στο σχολείο. Έχουν μια φωτογραφία μαζί όταν ήταν επτά ετών. Οι εκφράσεις και η στάση τους μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, σχεδόν σαν να είχαν την ίδια προσωπικότητα. Μέρος του Andy ήθελε να είναι η Margie.

Στο σχολείο, η φήμη του Andy ως κραυγαλέου συχνά ανάγκαζε τους ανθρώπους να παραβλέψουν ότι έπασχε από μια περίεργη πάθηση. Άρχισε να κάνει χειρονομίες και να μπερδεύει την ομιλία του, δυσκολεύονταν να καθίσει ή να σταθεί. Κατέληγε στο ότι δεν μπορούσε να γράψει το όνομά του ή να δέσει τα κορδόνια του. Όταν η οικογένεια κάλεσε τον Dr. Zeedick, διέγνωσε αμέσως στον Andy μια σπάνια ασθένεια που ονομάζεται Chorea, αφήνοντάς τον κλινήρη για μια ολόκληρη σχολική χρονιά.

Ο καλλιτέχνης

Η παραμονή στο σπίτι δεν ήταν αντιπαραγωγική καθώς ο Andy άρχισε σύντομα να σχεδιάζει, να ακούει ραδιόφωνο και να συλλέγει φωτογραφίες διασημοτήτων. Μετά από προβληματισμό, ο Warhol δήλωσε ότι αυτό ήταν ένα κομβικό σημείο στην εξέλιξή του ως καλλιτέχνη. Περνώντας χρόνο στο σπίτι τον βοήθησε να αποκτήσει ένα σύνολο δεξιοτήτων, να κατανοήσει τις προσωπικές του προτιμήσεις και να αναπτύξει τον μοναδικό του χαρακτήρα. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ο Warhol έμαθε να σχεδιάζει από τη μητέρα του που εργαζόταν ως καλλιτέχνης κεντήματος. Ήταν άρρωστος στο κρεβάτι, αλλά μπορούσε να ζωγραφίζει και σύντομα έγινε ο αγαπημένος του τρόπος να περνάει χρόνο.Η ζωγραφική ήταν η αγαπημένη του παιδική δραστηριότητα.

Ο Andy ήταν φανατικός θαυμαστής του κινηματογράφου. Όταν η μητέρα του του αγόρασε μια φωτογραφική μηχανή σε ηλικία 9 ετών, ασχολήθηκε με τη φωτογραφία. Έστησε ένα σκοτεινό θάλαμο στο υπόγειο και ανέπτυξε τις δικές του φωτογραφίες. Ο Andy Warhol απολάμβανε κάθε είδους καλλιτεχνική δραστηριότητα και μάλιστα παρακολούθησε δωρεάν μαθήματα τέχνης στο Ινστιτούτο Carnegie ενώ πήγαινε στο σχολείο.

Αν δεν προσπαθείς να είσαι αληθινός, δεν χρειάζεται να το κάνεις σωστά. Αυτό είναι τέχνη. – Andy Warhol

Ο μήνας της απομάκρυνσης από τον έξω κόσμο ήταν μια ευλογία για τον Andy. Τελικά του επέτρεψαν να κάνει αυτό που αγαπούσε για έναν συνεχόμενο μήνα. Η Julia του παρείχε περιοδικά ταινιών, κόμικς και χάρτινες κούκλες και ασχολούνταν πάντα με την τέχνη. Ο Andy διάβαζε εικονογραφημένα βιβλία, άκουγε το ραδιόφωνο του σπιτιού, έκανε κολάζ με εικονογραφήσεις περιοδικών, έβλεπε ταινίες και ονειρευόταν. Ο μεγαλύτερος αδερφός του Andy, Paul, του έδειξε πώς να βάζει κερί στην επιφάνεια ενός κόμικ και να αναποδογυρίζει την εικόνα σε λευκό χαρτί. Ήταν το μάθημα της αναπαραγωγής μιας εικόνας σε ένα διαφορετικό χαρτί, μια διαδικασία που κόλλησε στον Andy σε όλη την ωρίμανση του ως καλλιτέχνη.

Μάλιστα, ο Andy κατέληξε να μένει στο σπίτι για δύο μήνες, αφού ένα βίαιο επεισόδιο με τον γείτονά του τον άφησε σε χειρότερη κατάσταση από πριν. Απλώς δεν ήθελε να γυρίσει πίσω φοβούμενος ότι τα παιδιά θα τον χτυπούσαν. Ο Andy Warhol μισούσε τη σωματική βία και έμεινε μακριά από αυτήν. Όταν τελικά επέστρεψε στο σχολείο, τον έβαλαν μπροστά από τα άλλα παιδιά, παρόλο που έχασε δύο ολόκληρους μήνες.

Ο Warhol είχε εμφανές καλλιτεχνικό ταλέντο και γράφτηκε στο  Carnegie Institute of Technology (τώρα ονομάζεται Carnegie Mellon University) για να σπουδάσει εικονογραφικό σχέδιο. Αφού αποφοίτησε με πτυχίο Καλών Τεχνών, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη στα 21 του με μεγάλα όνειρα.

Έγινε ένας επιτυχημένος εμπορικός εικονογράφος στη Madison Avenue τη δεκαετία του 1950 κατά τη διάρκεια της ημέρας της διαφήμισης. Προσλήφθηκε για να ζωγραφίσει για το Glamour, τη Vogue και το Harper`s Bazaar, για να αναφέρουμε μερικά, χρησιμοποιώντας μια τεχνική blotted line που δημιούργησε.

Η δουλειά του στην εμπορική σκηνή του δίδαξε πολλά εμπορικά κόλπα και αργότερα χρησιμοποίησε αυτή τη διαφημιστική τεχνογνωσία στον κόσμο της υψηλής τέχνης όσον αφορά το branding και τη δημοτικότητα. Η εποχή του ως εμπορικός εικονογράφος ήταν ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ του Warhol.

Η γέννηση της Pop Art

“Στο μέλλον όλοι θα είναι διάσημοι για δεκαπέντε λεπτά.”

Turquoise Marilyn (1963)

Turquoise Marilyn (1963)

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Warhol άρχισε να επικεντρώνει τις προσπάθειές του στη ζωγραφική και είναι πλέον γνωστός ως ο «νονός» της Pop Art. Ήταν μια πραγματική προέκταση αυτού που ήταν η δεκαετία του `50. Οι άνθρωποι αγόραζαν πλαστικά, ντύνονταν για διασκέδαση, απαιτούσαν περισσότερες επιλογές από ποτέ και η ζωή ήταν πολύ πιο πολύχρωμη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία.

Η Pop Art είναι η τέχνη για τη μάζα – τέχνη για όλους. Ήταν τόσο πολιτιστικό φαινόμενο και τρόπος ζωής από μόνο του όσο και ένα στυλ που μιμούνταν οι καλλιτέχνες.

Σύμφωνα με τον Richard Hamilton, έναν Βρετανό καλλιτέχνη της pop, η pop art είναι «δημοφιλής, παροδική, αναλώσιμη, χαμηλού κόστους, μαζικής παραγωγής, νέα, πνευματώδης, σέξι, έξυπνη, λαμπερή, μεγάλη επιχείρηση».

Στην αρχή της καριέρας του ως καλλιτέχνης, ο Warhol ζωγράφιζε κοινά αντικείμενα όπως μπουκάλια Coca-Cola, ηλεκτρικές σκούπες και χάμπουργκερ. Το 1962, έκανε το ντεμπούτο του με τα εμβληματικά του κουτάκια σούπας Campbell και αργότερα εξέθεσε ζωγραφισμένες μεταξοτυπίες διασημοτήτων όπως η Elizabeth Taylor, ο Michael Jackson, ο Elvis Priesley και η Marilyn Monroe.

Η διαδικασία μεταξοτυπίας έγινε το σήμα κατατεθέν του. Πριν από τον Warhol, η μεταξοτυπία χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την κατασκευή ταπετσαρίας σε μεγάλη κλίμακα. Ήταν το τέλειο μέσο για την τέχνη του σχετικά με μια κουλτούρα μαζικής παραγωγής.

Το 2009, το έργο “Eight Elvises” που ολοκληρώθηκε το 1963 πουλήθηκε για 100 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το ένα από τα πιο ακριβά έργα τέχνης που πουλήθηκαν ποτέ.

Andy Warhol Eight Elvises - 1963 art print on canvas

Πρόκειται για έναν πίνακα μεταξοτυπίας του 1963 ο οποίος το  2009 πουλήθηκε από την Annibale Berlingieri για 100 εκατομμύρια δολάρια σε έναν ιδιώτη αγοραστή, κάνοντάς τον το πιο πολύτιμο έργο του Andy Warhol εκείνη την εποχή. Ο σημερινός ιδιοκτήτης και η τοποθεσία του πίνακα που δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τη δεκαετία του 1960 είναι άγνωστα. Πιστεύεται ότι ο αγοραστής ήταν η βασιλική οικογένεια του Κατάρ ή ο Eric Smidt, Διευθύνων Σύμβουλος της Harbour Freight Tools.

Το Eight Elvises αποτελείται από οκτώ πανομοιότυπες, επικαλυπτόμενες εικόνες του Elvis Presley με καουμπόικη ενδυμασία, μεταξοτυπημένες σε ασημί φόντο. Ο πίνακας ήταν αρχικά τμήμα ενός κομματιού μήκους 11 μέτρων, που περιείχε δεκαέξι αντίγραφα του Elvis, που παρουσιάστηκε σε μια έκθεση το 1963 στην γκαλερί Ferus στο Λος Άντζελες. Η έκθεση, η δεύτερη του Warhol στο Ferus, περιείχε πολλά άλλα κομμάτια που χρησιμοποιούσαν την ίδια εικόνα του Elvis, καθώς και μια σειρά από λήψεις στο κεφάλι της Elizabeth Taylor. Οι εικόνες του Elvis ελήφθησαν από μια φωτογραφία από την ταινία Flaming Star. Όταν η γκαλερί διαλύθηκε, το τμήμα με τις οκτώ εικόνες του Elvis έγινε ένα ξεχωριστό κομμάτι, με διαστάσεις 6+1⁄2 επί 12 πόδια (200 επί 370 εκ.). Ενώ ο Warhol δημιούργησε 22 εκδοχές του πίνακα με δύο Elvises πάνω του, γνωστές ως Double Elvis, δημιουργήθηκε μόνο ένα κομμάτι με τίτλο Eight Elvises.

 Άλλα έργα του με μεγάλη αξία περιλαμβάνουν το Turquoise Marilyn για περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια, το Green Car Crash (Burning Green Car 1) που κόστισε 71,7 εκατομμύρια δολάρια, το Men in her Life για 63,4 εκατομμύρια δολάρια, 200 χαρτονομίσματα ενός δολαρίου που πουλήθηκαν για 43,8 εκατομμύρια δολάρια. Αυτές οι πωλήσεις αποδεικνύουν τη διαρκή φύση της δημοτικότητας του Warhol.

 The Factory

“Στη δεκαετία του ‘60 οι άνθρωποι ξέχασαν πώς είναι τα συναισθήματα. Και δεν νομίζω ότι το ξαναθυμήθηκαν ποτέ.”

To studio του Warhol ονομαζόταν The Factory. Ταίριαζε με θέματα τέχνης ως μαζικής παραγωγής. Συχνά ήταν γεμάτο με αστέρες του κινηματογράφου, drag queens και την underground σκηνή της Νέας Υόρκης, που γρήγορα έγινε πολιτιστικός κόμβος για διασημότητες και κοινωνικούς φίλους.

Ήταν προφανές ότι ο Warhol ενθουσιάστηκε από την ιδέα της διασημότητας και απολάμβανε τη δική του φήμη. Σύχναζε στο Studio 54 και σε άλλα εξέχοντα νυχτερινά μαγαζιά. Στις ταινίες του, κατεύθυνε τα μοντέλα του να κοιτάξουν απευθείας στον φακό ή, σε μια περίπτωση, κινηματογράφισε τον ποιητή John Giorno να κοιμάται για έξι ώρες.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η εμμονή των ριάλιτι και των διασημοτήτων, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, ήταν εμπνευσμένη από τον Warhol.

Απόπειρα δολοφονίας

O Warhol είχε εμμονή με τη φήμη, που τον οδηγούσε. Τον κέντρισε επίσης ο θάνατος ως το πολικό αντίθετο. Το να είσαι διασημότητα σημαίνει ότι είσαι απαλλαγμένος από τον θάνατο – ότι η κληρονομιά σου είναι πέρα ​​από τη διάρκεια της ζωής σου. Ίσως αυτό είναι αλήθεια.

Φλέρταρε με τον θάνατο το 1968 όταν πυροβολήθηκε από τη Valerie Solanas, μια ριζοσπάστρια φεμινίστρια που ήταν επίδοξη συγγραφέας. Φήμες λένε ότι η Solanas αναστατώθηκε όταν έμαθε ότι ο Warhol δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει το σενάριο που είχε γράψει για μια από τις ταινίες του. Ευτυχώς, ο Warhol επέζησε αφού πέρασε μερικές εβδομάδες στο νοσοκομείο, αλλά θα έπρεπε να φορά έναν χειρουργικό κορσέ για το υπόλοιπο της ζωής του.

Στη δεκαετία του 1980, ο Warhol άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη του. Εισήχθη στο νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση ρουτίνας για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης του. Ο Warhol πέθανε από επιπλοκές στις 22 Φεβρουαρίου 1987. Ήταν 58 ετών.

Στο μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε στον πανέμορφο καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρικίου στη Νέα Υόρκη, παρευρέθηκαν χιλιάδες άνθρωποι.

“Το πιο ωραίο πράγμα σε μια φωτογραφία είναι ότι δεν αλλάζει ποτέ, ενώ οι άνθρωποι σ’ αυτήν αλλάζουν.”

Marilyn Diptych, 1962: Warhol`s Most Iconic Portrait

Warhol Marilyn Monroe Diptych famous portrait

Andy Warhol, Marilyn Diptych, 1962

Χωρίς καμία αμφιβολία, τα πορτρέτα της Marilyn Monroe είναι τα πιο διάσημα και εμβληματικά του. Ο Warhol δημιούργησε πολλά πορτρέτα της Marilyn, αλλά το πιο διάσημο είναι το The Marilyn Diptych, 1962, που τώρα βρίσκεται στη συλλογή της γκαλερί Tate. Έφτιαξε αυτό το ζευγάρι καμβάδων λίγο μετά τον τραγικό και απροσδόκητο θάνατο της σταρ που υπήρξε μια από τις πιο διάσημες και επιτυχημένες γυναίκες της εποχής της. Ο πρόωρος θάνατός της συγκλόνισε την κοινωνία μέχρι τον πυρήνα της.

Το μοτίβο του προσώπου της Marily που χρησιμοποίησε ο Warhol σε αυτό το έργο προήλθε από μια φωτογραφία για την ταινία  “Νιαγάρα” του 1953. Χάρη στον Warhol,  πρόκειται για την πιο γνωστή εικόνα της ηθοποιού. Εξετάζοντας τη σύνθεση και το σχεδιασμό αυτού του έργου, η ανάταξη της Marilyn από τον Warhol σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η δημόσια εικόνα της έγινε μια εμπορεύσιμη μάρκα που ήταν ξεχωριστή από την πραγματική Marilyn πίσω από αυτήν την πρόσοψη. Εν τω μεταξύ, η αντίθεση μεταξύ του πολύχρωμου μισού και του ασπρόμαυρου μισού αυτού του έργου έχει ερμηνευτεί ως σύγκρουση μεταξύ της γυαλιστερής, τέλειας λάμψης της δημόσιας περσόνας της σταρ και των κρυμμένων μυστικών της ιδιωτικής της ζωής.

Red Jackie, 1964

Andy Warhol Red Jackie Kennedy portrait

Andy Warhol, Red Jackie, 1964 

Ένα άλλο από τα πιο διάσημα εικονίδια του Warhol είναι η Jackie Kennedy, η Πρώτη Κυρία της Αμερικής έως ότου ο σύζυγός της John F. Kennedy δολοφονήθηκε τραγικά το 1963. Μετά τη δολοφονία του συζύγου της, ο Warhol απέκτησε ιδιαίτερη εμμονή με την εικόνα της Jackie, η οποία βρισκόταν σε όλα τα άρθρα των εφημερίδων. Εκείνη την περίοδο, ολόκληρο το έθνος θρηνούσε. Ο Warhol γοητεύτηκε με τον τρόπο που η Jackie έφτασε να προσωποποιεί έναν συνδυασμό κομψότητας με πόνο και τραγωδία.  Τις αμοιβαίες ιδιότητες της αίγλης και του πόνου αποτυπώνει ο Warhol συνοπτικά στο συγκλονιστικό πορτρέτο του Red Jackie, που φτιάχτηκε ως φόρος τιμής σε αυτή την καταπληκτική γυναίκα και τις μεγάλες προκλήσεις που έπρεπε να ξεπεράσει.

Liz, 1964

Andy Warhol Liz Taylor portrait

Andy Warhol, Liz, 1964

Το εντυπωσιακό πορτρέτο του Warhol, Liz, το 1964, έγινε ως φόρος τιμής στην ηθοποιό Liz Taylor. Βασισμένο στην ταινία Butterfly 8 του 1960,  αυτή η μεταξοτυπία μεταφέρει τη διάσημη ηθοποιό σε μια σειρά τολμηρών, επίπεδων χρωμάτων, απλοποιώντας την εικόνα της σε ένα μοτίβο που μοιάζει με κινούμενα σχέδια. Ο Warhol ενδιαφερόταν για την εικόνα της Liz Taylor επειδή-όπως συνέβαινε και με τη Marilyn και την Jackie- υπήρχε μια ασυμφωνία μεταξύ της δημόσιας και της ιδιωτικής της ζωής.

Από τη μία, βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας της όταν τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία, ωστόσο στον ιδιωτικό της χώρο πάλευε με διάφορες σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές της υγείας της. Τα ιριδίζοντα χρώματα αυτής της εικόνας στην αρχή φαίνονται φωτεινά και δελεαστικά, σαν καραμέλες σε ζαχαροπλαστείο, αλλά μετά από λίγο γίνονται φανταχτερά και ανησυχητικά, τονίζοντας το σκοτεινό κάτω μέρος που διαπερνούσε συχνά το Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1960.

Mao, 1972: Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πορτρέτα του

Andy Warhol Mao portrait

 Mao, 1972

Εκτός από την εμμονή με την ιδιωτική ζωή διάφορων διάσημων γυναικών, ο Warhol απαθανάτισε επίσης πολιτιστικές και πολιτικές προσωπικότητες που κυριαρχούσαν στις αμερικανικές εφημερίδες. Ένα από τα πιο διάσημα είναι το πορτρέτο του Mao Zedong, του αμφιλεγόμενου κομμουνιστή ηγέτη της Κίνας σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. O Warhol δημιούργησε αυτό το εντυπωσιακό πορτρέτο μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Nixon στην Κίνα για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Mao Zedong- μια ιστορική στιγμή που έβαλε τέλος σε χρόνια διπλωματικής απομόνωσης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Γι’ αυτό το πορτρέτο ο Warhol επέλεξε μια εικόνα του προσώπου του Mao που είχε αναπαραχθεί σε όλη την Πολιτιστική Επανάσταση της Κίνας, καθιστώντας την μια από τις πιο αναγνωρισμένες εικόνες στον κόσμο. Αναπαράγοντας το πρόσωπο του Mao με τον ίδιο τρόπο όπως οι αστέρες του κινηματογράφου, ή ακόμα και τα καταναλωτικά αντικείμενα, ο Warhol φαίνεται να προτείνει ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ της φύσης της πολιτικής προπαγάνδας και του κόσμου των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της διαφήμισης.

Περιοδικό Interview

Ο Andy Warhol ίδρυσε το Interview ως ένα avant-garde κινηματογραφικό περιοδικό με τον ποιητή-ηθοποιό Gerard Malanga το 1969. Μέχρι το 1972, ο Warhol ήθελε το περιοδικό να μετονομαστεί για να αντικατοπτρίζει τη δική του αγάπη για την κουλτούρα των διασημοτήτων . Το πιο σημαντικό οπτικό στοιχείο του περιοδικού ήταν το εξώφυλλό του, αλλά ο Andy δεν ήθελε να κάνει όλα τα εξώφυλλα μόνος του. Αντίθετα, είχε εμπιστευθεί στον Richard Bernstein  να σχεδιάσει ένα νέο λογότυπο για το περιοδικό και τα εξώφυλλά του. Μεταξύ 1972 και 1989, ο Bernstein ζωγράφισε εξιδανικευμένα πορτρέτα τόσο των μεγαλύτερων διασημοτήτων όσο και των ανερχόμενων διασημοτήτων. Η Liza Minnelli, ο Rob Lowe, η Diana Ross και η Debbie Harry ήταν μερικά μόνο από τα πρόσωπα που ζωγράφισε για το περιοδικό.

bernstein interview magazine liza minelli

Liza Minnelli του Richard Bernstein, 1979

Οι δεκαετίες του 1970 και του 1980 ήταν ταραχώδεις και η Pop Art προσέφερε μια απόδραση με επίκεντρο την καταναλωτική κουλτούρα, τα έντονα χρώματα και τις διασημότητες. Το Interview Magazine οδήγησε τους αναγνώστες στη λαμπερή, φαινομενικά γοητευτική ζωή των πλουσίων και διάσημων μέσα από τις σαγηνευτικές πόρτες των εξωφύλλων του Bernstein. Τα έργα του συχνά συγχέονταν με αυτά του Warhol. Είναι ασφαλές να πούμε ότι το περιοδικό έγινε τεράστια επιτυχία. Ο κόσμος περίμενε κάθε μήνα στα περίπτερα για να δει ποια ήταν η διασημότητα στο εξώφυλλο του περιοδικού Interview.

Τα εξώφυλλα του Bernstein στο περιοδικό Interview, οι συνεντεύξεις των αστέρων, οι οξεία αντίληψή του να καταλάβει τα νέα ταλέντα που έρχονταν και οι πίνακές του, καθόρισαν το star system της σύγχρονης εποχής.

richard bernstein madonna interview magazine andy warhol

Madonna του Richard Bernstein, 1985

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >