AD

Πέθανε ο Κλοντ Μοντανά

Ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας, Κλοντ Μοντανά έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών, όπως επιβεβαίωσε την Παρασκευή η Fédération de la Haute Couture et de la Mode.

Την είδηση μετέδωσε πρώτο το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Έγινε δημοφιλής κυρίως για τα εκκεντρικά πατρόν στα ρούχα του, που τον έκαναν γνωστό ως τον «βασιλιά της βάτας».

Υπήρξε ένας από τους διασημότερους σχεδιαστές και ξεχώρισε για την υψηλή ραπτική του, τη δεξιοτεχνία του στις τεχνικές με δέρμα, καθώς και για την αριστοτεχνική χρήση του χρώματος.

Η έντονη ζωή του απασχόλησε πολύ τον Τύπο, καθ ‘όλη τη δεκαετία του ’80 και τις αρχές του ’90. Σταδιακά, ο οίκος μόδας του έχασε την αίγλη του, με τον ίδιο να δηλώνει ότι έχασε το κίνητρό του «με τον καιρό». Ωστόσο, δεν έδωσε καμία εξήγηση, σχετικά με τους λόγους που έκαναν την επιχείρησή του να παραπαίει.

«Είχα έναν τεράστιο όγκο να αντιμετωπίσω μέσα στη μέρα μου. Αλλά ξέρετε, νομίζω ότι κανείς δεν σκέφτεται πραγματικά όλα αυτά τα προβλήματα. Νομίζω ότι το ένστικτο είναι το πιο σημαντικό σε αυτό το επάγγελμα», είπε.

 

Σταδιακά, ο σχεδιαστής εξαφανίστηκε από τα φώτα της δημοσιότητας, αφού διοργάνωσε την τελευταία του πασαρέλα στο Παρίσι το 2002.

Ο Bruno Pavlovsky, πρόεδρος του γαλλικού οργανισμού μόδας δήλωσε στη Vogue: «Το έργο του Κλοντ Μοντανά ενσάρκωνε τη δεξιοτεχνία. Οι τολμηρές δημιουργίες του επηρέασαν μια ολόκληρη γενιά σχεδιαστών. Το ξεχωριστό του στυλ, που συνδυάζει την εκλέπτυνση και τον μοντερνισμό, παραμένει σταθερά ριζωμένο στη φαντασία της σύγχρονης μόδας, μαρτυρώντας τον ανεξίτηλο αντίκτυπό του στον κλάδο και στις επόμενες γενιές».

Από την άλλη μεριά, ο Pascal Morand, εκτελεστικός πρόεδρος της ομοσπονδίας δήλωσε για εκείνον: «Οραματιστής. Έσπρωχνε συνεχώς τα όρια της μόδας πιο μακριά, ξεπερνώντας την εποχή του για να επαναπροσδιορίσει τα πρότυπα του στυλ και του σχεδιασμού. Προκάλεσε και άνοιξε νέους δρόμους για τη δημιουργική έκφραση».

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κατερίνα Καραβάτου για Φερεντίνο: «Τον εμπιστεύομαι πάρα πολύ και μιλάμε για πολλά πράγματα»

Δηλώσεις στο Πρωινό και στη Φαίη Φώτου παραχώρησε η Κατερίνα Καραβάτου, η οποία απάντησε για τα επαγγελματικά της, τον Χρήστο Φερεντίνο, αλλά και τα παιδιά

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Νέα πύλη για την κατοικία: Stegasi.gov.gr – Στις προταιρεότητες της κυβέρνησης η αντιμετώπιση του στεγαστικού

Για το πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα Stegasi.gov.gr και πώς θα μπορούν οι πολίτες να βρουν τα προγράμματα για να ενταχθούν σε αυτά, έδωσε σχετικές

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Copernicus: Ο καπνός των πυρκαγιών που μαίνονται στον Καναδά έφτασε στην Ευρώπη – Δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία

Πυκνά σύννεφα καπνού που προέρχεται από σφοδρές και πρώιμες πυρκαγιές στον Καναδά περνούν επάνω από την βορειοδυτική Ευρώπη από τα τέλη του Μαΐου σε πολύ

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Λευτέρης Ελευθερίου για Παπαδάκη: «Τα ίδια έλεγε όταν ήμουν κι εγώ εκεί, δεν πιστεύω ότι θα αφήσει το Καλημέρα Ελλάδα»

«Είχανε πει και σε μένα να μιλήσω για τον Γιώργο Παπαδάκη, αλλά δεν βρήκαμε μέρα για να κάνουμε τη συνέντευξη» δήλωσε ο Λευτέρης Ελευθερίου. Ο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >