AD

Janet Sobel | Η ξεχασμένη καλλιτέχνιδα που επηρέασε τον Jackson Pollock

Ποια ήταν η γυναίκα που ενέπνευσε έναν από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες όλων των εποχών, – παγκοσμίως γνωστός για τα ρυθμικά, εκφραστικά έργα τέχνης του;

 

Αν και έχει σχεδόν διαγραφεί πλήρως από τον κανόνα της αφηρημένης εξπρεσιονιστικής τέχνης, η Janet Sobel  (γεννημένη Jennie Olechovsky) πλέον κερδίζει σιγά σιγά την αναγνώριση ως μία από τους αρχικούς δημιουργούς της τεχνικής “drip painting” με την οποία πολλοί κριτικοί έχουν συνδέσει στο παρελθόν. Τον Jackson Pollock

Ποια ήταν η Janet Sobel;

Janet Sobel, Untitled, c.1946, Museum of Modern Art, New York, USAJanet Sobel,Χωρίς τίτλο, περ. 1946, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Γεννημένη στις 31 Μαΐου 1893, στο Katerynoslav της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (τώρα Dnipro, Ουκρανία), η Janet Sobel και τα αδέρφια της μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη το 1908, αφού ο πατέρας της σκοτώθηκε σε μια βίαιη ρωσική εξέγερση. Σε ηλικία 17 ετών γνώρισε και παντρεύτηκε τον Max Sobel και ξεκίνησε τη ζωή της ως παραδοσιακή νοικοκυρά και μητέρα στη Νέα Υόρκη. Το πιο εκπληκτικό ίσως, είναι ότι η Sobel  δεν άρχισε να ζωγραφίζει μέχρι την ηλικία των 45 ετών (το έτος 1937). Όταν έγινε γνωστή ως καλλιτέχνης νοικοκυρά των προαστίων, ενέπνευσε φεμινιστικές συζητήσεις του πρώτου δεύτερου κύματος για τους οικιακούς ρόλους των γυναικών.

Janet Sobel,Γαλαξίας, 1945, The Metropolitan Museum of Art, Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. Λεπτομέρεια.

Με την άνοδο του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Sobel εστίασε την προσοχή της κυρίως στην αφηρημένη και μη εικονική τέχνη. Η δουλειά της άρχισε να κερδίζει αναγνώριση αφού ο γιος της αναγνώρισε το καλλιτεχνικό της ταλέντο. Την βοήθησε να μοιραστεί το έργο της με πολλούς από τους μετανάστες σουρεαλιστές, όπως ο Andre Breton και ο Max Ernst.

Δουλειά

Janet Sobel, Milky Way, 1945, Museum of Modern Art, New York, NY, USA.Janet Sobel,Γαλαξίας, 1945, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Λόγω του ρόλου της ως νοικοκυράς, η Sobel δεν είχε ποτέ τα χρήματα για ιδιαίτερα μαθήματα τέχνης και έτσι ήταν εντελώς αυτοδίδακτη ως καλλιτέχνης. Αν και αυτό μπορεί να εμποδίσει άλλους καλλιτέχνες, η Sobel μπόρεσε να εφεύρει τις δικές της καλλιτεχνικές και ζωγραφικές διαδικασίες. Αυτά τη χώριζαν ως μοναδική από τη συνάδελφό της Αφηρημένοι Εξπρεσιονιστές.

Ανέφερε τη μουσική ως μια από τις εμπνεύσεις της, δηλώνοντας πώς διεγείρει τα συναισθήματά της τα οποία έριξε απευθείας στον καμβά. Σε πολλά από τα πρώτα έργα τέχνης της, χρησιμοποίησε μια αυτόματη τεχνική κατά τη δημιουργία της τέχνης της. Αυτό έκανε πολλούς να την παρομοιάσουν με ομάδες όπως οι σουρεαλιστές. Δούλεψε γρήγορα με μόνη της εστίαση σε μια ιδέα που της ήρθε στο μυαλό, δίνοντάς της την απαραίτητη έμπνευση.

Σύμφωνα με τον γιο της, θα προετοίμαζε ένα έδαφος, το οποίο θα της πρότεινε ή θα πυροδοτούσε πάντα κάποια «ιδέα» για εκείνη, της οποίας η ξαφνική σύλληψη συνδυάστηκε με μια εξίσου γρήγορη εκτέλεση. Στην προσπάθειά της να αποτυπώσει τη σύλληψη της, έριχνε τη μπογιά, έδινε άκρη στον καμβά και φυσούσε τη βρεγμένη λάκα.

Janet Sobel, Jackson Pollock, Blue Poles, 1952, National Gallery of Australia, Canberra, Australia.Jackson Pollock, Μπλε Πολωνοί, 1952, Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας, Καμπέρα, Αυστραλία.

Ως εκ τούτου, η καλλιτεχνική τεχνική της Sobel έγινε αργότερα γνωστή ως “drip painting” όταν υιοθετήθηκε από τον διαβόητο Jackson Pollock. Το έργο τέχνης του Sobel από το 1945 με τίτλο Γαλαξίας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της «τεχνικής σταγόνας» του καλλιτέχνη, όπως φαίνεται παραπάνω. Το έργο τέχνης δείχνει την ταχεία εκτέλεση των κινήσεων της Sobel, καθώς διάφορα χρώματα βαφής πιτσιλίζονται και στάζουν γύρω από την επιφάνεια του καμβά. Δημιουργώντας έτσι μια ταυτόχρονα χαοτική και όμορφη σύνθεση. Επιπλέον, η φωταύγεια των αποχρώσεων που χρησιμοποιούνται παρουσιάζει τη φωτεινότητα του γαλαξία του Γαλαξία.

Συγκριτικά, ο Jackson Pollock  δημιούργησε το έργο Μπλε Πολωνοί το 1952. Μπορούμε να δούμε απίστευτες ομοιότητες τόσο στη σύνθεση όσο και στην τεχνική με της Sobel Γαλαξίας. Ο τρόπος με τον οποίο ο Pollock έχει πάρει έναν τεράστιο, χωρίς αστάρι, χωρίς τεντωμένο καμβά και στάγδην σμάλτο σε όλη του την έκταση είναι σχεδόν πανομοιότυπος στην τεχνική με τα πρώιμα μη εικονιστικά έργα της Sobel. Ενώ ο Γαλαξίας της Sobel έχει μια φωτεινή ιδιότητα που γίνεται σχεδόν θηλυκή στη λάμψη της, η έντονη αντίθεση μαύρου και λευκού του Pollock στάζει ανάμεσα σε φόντο βασικών χρωμάτων παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική διάθεση.

Κληρονομιά

Φωτογραφία της Janet Sobel που ζωγραφίζει ένα βάζο, γ. 1944. Ευγενική προσφορά του Gary Snyder Fine Art, Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, κατά τη διάρκεια της καριέρας της Sobel δεν αναγνωρίστηκε καθόλου ως καλλιτέχνης από μόνη της. Πρώτα και κύρια, θεωρούνταν απλώς μια οικιακή νοικοκυρά που ασχολήθηκε με τη ζωγραφική ως χόμπι. Αυτή η πεποίθηση διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής της και διαιωνίστηκε από κορυφαίους κριτικούς τέχνης, όπως ο κορυφαίος αφηρημένος εξπρεσιονιστής κριτικός Clement Greenberg. Περιέγραψε το έργο της ως καθαρά «πρωτόγονο» και αυτό μιας «οικιακής νοικοκυράς», ενώ επαίνεσε τον Pollock για αυτές τις ίδιες τεχνικές.

Αν και ο Greenberg δεν θεωρούσε ότι η Sobel ήταν δύναμη στον κόσμο της τέχνης εκείνη την εποχή, η κορυφαία προστάτιδα των τεχνών Peggy Guggenheim παρατήρησε το έργο της Sobel και αποφάσισε να το συμπεριλάβει σε αυτήν “Η Τέχνη αυτού του Αιώνα γκαλερί” το 1945. Ο ίδιος ο Jackson Pollock, επισκέφτηκε αυτή τη γκαλερί και τελικά παραδέχτηκε ότι το έργο της Sobel «του είχε κάνει εντύπωση». Δυστυχώς για τη Sobel, συχνά επισκιαζόταν από τους άντρες ομολόγους της, καθώς το κίνημα του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού ήταν ανδροκρατούμενο. Κατά συνέπεια, ο χρόνος την έχει ξεχάσει ως την αληθινή δημιουργό της τεχνικής «drip painting» για την οποία έχει γίνει τόσο γνωστός ο Jackson Pollock.

Sobel`s work (pictured, Untitled, 1946) bears similarities to the paintings of Marc Chagall (Credit: Gary Snyder Fine Art NY/The Gallery of Everything)

Sobel`s work (pictured, Untitled, 1946)

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >