AD

Paul Julius Freiherr von Reuter | Ο πρωτοπόρος των ειδήσεων που ίδρυσε το πρακτορείο Reuter

125 χρόνια πριν, στις 25 Φεβρουαρίου 1899, γεννήθηκε ο δημοσιογράφος, πρωτοπόρος της τηλεγραφίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης

 

Ο Paul Julius Freiherr von Reuter ήταν γερμανικής καταγωγής, Βρετανός επιχειρηματίας, πρωτοπόρος της τηλεγραφίας και του ρεπορτάζ ειδήσεων. Ήταν ρεπόρτερ και ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης και ιδρυτής του Reuters News Agency, το οποίο έγινε μέρος του ομίλου Thomson Reuters το 2008.

Ο Reuter γεννήθηκε ως Israel Beer Josaphat στο Κάσελ της Γερμανίας στις 21 Ιουλίου 1816.

IFrame

Στις 29 Οκτωβρίου 1845, μετακόμισε στο Λονδίνο, αποκαλώντας τον εαυτό του Julius Josaphat.

IFrame

Λίγο αργότερα, στις 16 Νοεμβρίου 1845 ασπάστηκε τον Χριστιανισμό σε μια τελετή στο γερμανικό λουθηρανικό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Λονδίνο και άλλαξε το όνομά του σε Paul Julius Reuter.

Paul Reuter - Alchetron, The Free Social Encyclopedia

Πρώην τραπεζικός υπάλληλος, το 1847 έγινε συνεργάτης στο Reuter and Stargardt, μια εκδοτική εταιρεία βιβλίων στο Βερολίνο. Η διανομή ριζοσπαστικών φυλλαδίων από την εταιρεία στις αρχές της Επανάστασης του 1848 μπορεί να επικέντρωσε τον επίσημο έλεγχο στο Reuter.

Αργότερα την ίδια χρονιά, έφυγε για το Παρίσι και εργάστηκε στο πρακτορείο ειδήσεων του Charles-Louis Havas, Agence Havas, το μελλοντικό Agence France Presse.

IFrame

Καθώς η τηλεγραφία εξελίχθηκε, ο Reuter ίδρυσε το δικό του πρακτορείο ειδήσεων στο Άαχεν, μεταφέροντας μηνύματα μεταξύ Βρυξελλών και Άαχεν χρησιμοποιώντας ταχυδρομικά περιστέρια και έτσι συνδέοντας το Βερολίνο με το Παρίσι. Ταχύτερα από το ταχυδρομικό τρένο, τα περιστέρια έδωσαν στον Reuter ταχύτερη πρόσβαση στα οικονομικά νέα από το χρηματιστήριο του Παρισιού. Τελικά, τα περιστέρια αντικαταστάθηκαν από μια απευθείας τηλεγραφική σύνδεση.

Μια τηλεγραφική γραμμή ήταν υπό κατασκευή μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρώπης, και έτσι το Reuter μετακόμισε στο Λονδίνο, νοικιάζοντας ένα γραφείο κοντά στο Χρηματιστήριο.

Ίδρυσε ένα πρακτορείο ειδήσεων στο London Royal Exchange. Με έδρα το Λονδίνο, η εταιρεία του Reuter κάλυπτε αρχικά εμπορικές ειδήσεις, εξυπηρετώντας τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες και επιχειρηματικές εταιρείες. Ο πρώτος πελάτης εφημερίδων που έγινε συνδρομητής ήταν ο London Morning Advertiser το 1858 και περισσότεροι άρχισαν να εγγράφονται αμέσως μετά.

Σύμφωνα με την Encyclopedia Britannica: «η αξία του Reuters για τις εφημερίδες δεν έγκειται μόνο στις οικονομικές ειδήσεις που παρείχε, αλλά και στην ικανότητά του να είναι ο πρώτος που θα αναφέρει ιστορίες διεθνούς σημασίας».

Το 1863, δημιούργησε ιδιωτικά μια τηλεγραφική σύνδεση με το Crookhaven, το πιο απομακρυσμένο νοτιοδυτικό σημείο της Ιρλανδίας. Πλησιάζοντας στο Crookhaven, πλοία από την Αμερική πέταξαν κάνιστρα που περιείχαν νέα στη θάλασσα. Αυτά ανακτήθηκαν από το Reuters και τηλεγραφήθηκαν απευθείας στο Λονδίνο, φτάνοντας πολύ πριν τα πλοία φτάσουν στο Κορκ.

Το πρακτορείο Reuter έχτισε μια φήμη στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο ως το πρώτο που ανέφερε ειδήσεις από το εξωτερικό. Ήταν ο πρώτος που ανέφερε τη δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν στην Ευρώπη, για παράδειγμα, το 1865.

Το 1865, ο Reuter ενσωμάτωσε την ιδιωτική του επιχείρηση, με την επωνυμία Reuter`s Telegram Company Limited. Ο Reuter διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

IFrame

Το 1872, ο Nasir al-Din Shah, ο Σάχης του Ιράν, υπέγραψε συμφωνία με το Reuter, μια παραχώρηση που του πούλησε όλους τους σιδηρόδρομους, τα κανάλια, τα περισσότερα από τα ορυχεία, όλα τα δάση της κυβέρνησης και όλες τις μελλοντικές βιομηχανίες του Ιράν. Ο George Curzon το ονόμασε «Η πιο πλήρης και εξαιρετική παράδοση όλων των βιομηχανικών πόρων ενός βασιλείου σε ξένα χέρια που έχει ποτέ ονειρευτεί». Η παραχώρηση του Reuter καταγγέλθηκε αμέσως από όλες τις τάξεις των επιχειρηματιών, των κληρικών και των εθνικιστών της Περσίας και γρήγορα αναγκάστηκε να ακυρωθεί.

Η εταιρεία Reuters συνέχισε να στηρίζεται στα θεμέλια που δημιούργησε ο Paul Julius Reuter. Έγινε ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων στον κόσμο.

Σε αυτό το σημείωμα, το οποίο έθεσε το πρότυπο για συνοπτική και έγκαιρη αναφορά ειδήσεων, το Reuter ζήτησε από τους ανταποκριτές να αναφέρουν: «πυρκαγιές, εκρήξεις, πλημμύρες, σιδηροδρομικά ατυχήματα, καταστροφικές καταιγίδες, σεισμοί, ναυάγια με απώλειες ζωών, ατυχήματα σε πόλεμο, πλοία και ατμόπλοια αλληλογραφίας, ταραχές στους δρόμους σοβαρού χαρακτήρα, αναταραχές που προκύπτουν από απεργίες, μονομαχίες μεταξύ ατόμων και αυτοκτονίες προσώπων αξιόλογων, κοινωνικών ή πολιτικών, και δολοφονίες συνταρακτικού ή αποτρόπαιου χαρακτήρα. Ζητείται πρώτα να τηλεγραφηθούν τα ωμά γεγονότα με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, και το συντομότερο δυνατό στη συνέχεια μια περιγραφική αναφορά, ανάλογη με τη σοβαρότητα του συμβάντος. Θα πρέπει φυσικά να ληφθεί μέριμνα για την παρακολούθηση του θέματος».

Στις 17 Μαρτίου 1857, ο Reuter πολιτογραφήθηκε ως Βρετανός υπήκοος.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1871, ο δούκας του Σαξ-Κόμπουργκ και της Γκόθα του απένειμε τον ευγενή τίτλο του Φράιχερ (Βαρόνος).

Τον Νοέμβριο του 1891, η βασίλισσα Βικτώρια παραχώρησε σε αυτόν (και στους επόμενους αρσενικούς διαδόχους του) το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει αυτόν τον γερμανικό τίτλο (που αναφέρεται ως «Βαρόνος φον Reuter) στη Βρετανία.

IFrame

Ο Reuter έφυγε από τοη ζωή στις 25 Φεβρουαρίου 1899 στη Βίλα Ρόιτερ στη Νίκαια της Γαλλίας.

IFrame

Ο Reuter απεικονίστηκε από τον Edward G. Robinson στη βιογραφική ταινία της Warner Bros A Dispatch from Reuter`s (1941).

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τίμησε την 100ή επέτειο από τον θάνατο του ιδρυτή του, εγκαινιάζοντας ένα πανεπιστημιακό βραβείο (το Βραβείο Καινοτομίας Paul Julius Reuter) στη Γερμανία.File:Paul Julius Reuter Statue - City Of London. (16031913973).jpg - Wikipedia

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >