AD

Εlizabeth Taylor | Ανακαλύπτεις ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι σου όταν εμπλακείς σε ένα σκάνδαλο

92 χρόνια πριν γεννήθηκε μια από τις κορυφαίες σταρ. H Elizabeth Taylor. Η γυναίκα που αποτέλεσε αντικείμενο πόθου για πολλούς άνδρες, προτάθηκε 5 φορές για βραβείο Όσκαρ, κερδίζοντας τις δύο.

 

H  Elizabeth Taylor είναι ένας μύθος. Τα θρυλικά βιολετί μάτια της, η τάση της για ανεκτίμητα κοσμήματα, οι οκτώ γάμοι της και η μερικές φορές ασταθής και σκανδαλώδης φύση των σχέσεών της, όλα συνενώθηκαν για να σχηματίσουν τη δημόσια εικόνα της, καθιστώντας την εξαιρετικά ορατή και, ταυτόχρονα, άγνωστη. Το αστέρι της Taylor επαναπροσδιόρισε την πολιτιστική ιδέα του τι σημαίνει διασημότητα,  πρωτοπορώντας στις σύγχρονες αντιλήψεις μας για τη λέξη: γεμάτη από παπαράτσι, δημοσίως ελεγμένες και λατρεμένες σχέσεις, μάχες με τον εθισμό και χρήση της πλατφόρμας της για ακτιβισμό.

Ίσως μια από τις πιο αξιοσημείωτες κληρονομιές της Taylor ήταν η ικανότητά της να κατανοεί τη δική της επιρροή και, ως ένα βαθμό, να διαμορφώνει τη δική της αφήγηση σε μια εποχή που μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ διαχειρίζονταν περίφημα κάθε κίνηση των ηθοποιών.

H Elizabeth Taylor ήταν η γυναίκα που αποτέλεσε αντικείμενο πόθου για πολλούς άνδρες, προτάθηκε 5 φορές για βραβείο Όσκαρ, κερδίζοντας τις δύο. Το πρώτο για την ταινία Ζήσαμε στην Αμαρτία του 1960 και το δεύτερο για το Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; του 1966.  Ανάμεσα στις αξιόλογες ταινίες της είναι Μια θέση στον ήλιο του 1951, Ο Γίγας του 1955, Όσα δε σβήνει ο χρόνος του 1957, Λυσσασμένη Γάτα του 1958 και Ξαφνικά, Πέρυσι το Καλοκαίρι του 1959.

1932-39: Γεννήθηκε στο Λονδίνο από Αμερικανούς γονείς30 Facts About Elizabeth Taylor–Elizabeth Taylor`s Secret Moments

Η Elizabeth Taylor γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1932 στο βόρειο Λονδίνο . Και οι δύο γονείς της κατάγονταν από τις ΗΠΑ και δεν ήταν ξένοι στον κόσμο της τέχνης και του θεάτρου. Ο πατέρας της, Francis, ήταν έμπορος έργων τέχνης και η μητέρα της, Sarah, πρώην ηθοποιός του θεάτρου. Μεγάλωσε ως χριστιανή επιστήμονας και έκανε μπαλέτο από τότε που μπορούσε να περπατήσει. Λίγους μήνες πριν το ξέσπασμα του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, η οικογένεια μάζεψε τα πράγματά της και μετακόμισε στο Λος Άντζελες.

1939: Ξεκινώντας μια ζωή στο Λος Άντζελες

Elizabeth Taylor: the child star who never grew up

Όταν η οικογένεια Taylor έφτασε στο Λος Άντζελες, ο πατέρας της Elizabeth άνοιξε μια γκαλερί τέχνης, η οποία έγινε αγαπημένη του προσωπικού της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ήταν εδώ που την ανακάλυψαν, κάνοντας το ντεμπούτο στην οθόνη το 1942 “There`s One Born Every Minute” σε ηλικία 10 ετών. Το 1943, η Taylor υπέγραψε συμβόλαιο με την MGM, κάνοντας αρκετές ακόμη ταινίες τα επόμενα χρόνια. Όταν ήταν 16 ή 17 ετών, ο Howard Hughes -ο οποίος ήταν 44 ετών τότε- χρησιμοποίησε τον δικηγόρο του για να προσπαθήσει να δωροδοκήσει τη μητέρα της Taylor με 1 εκατομμύριο δολάρια για να την παντρευτεί, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες η Taylor βρήκε κωμικό.

1950: Πρώτος γάμος στις 18

Elizabeth Taylor`s first wedding dress goes under the hammer

H Taylor συνάντησε τον Conrad Hilton Jr —γιο του μεγιστάνα του ξενοδοχείου Hilton Conrad και του μελλοντικού θείου της Paris Hilton—σε ηλικία 17 ετών σε νυχτερινό κέντρο στο LA παντρεύτηκαν λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα. Ο γάμος πληρώθηκε από την MGM, η οποία ήταν πρόθυμη να επωφεληθεί από την εκδήλωση ως δημοσιότητα για την επερχόμενη ταινία της, “Father of the Bride”. H Taylor χώρισε από τον Hilton αρκετούς μήνες αργότερα, επικαλούμενη τον αλκοολισμό, τον τζόγο και την καταχρηστική του συμπεριφορά.

1951: Elizabeth Taylor & Montgomery Clift

Elizabeth Taylor was `broken` after losing `soulmate` Montgomery Clift,  author claims: `They saved each other` | Fox News

Στα γυρίσματα της ταινίας “A Place in the Sun”, η Taylor συνάντησε τoν Montgomery Clift. Ο Clift και η Taylor έγιναν καλύτεροι φίλοι, μια σχέση που κράτησε μέχρι το θάνατό του το 1966. Το 1956, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Raintree County», για την οποία η Taylor έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α` Γυναικείου Ρόλου, ο Klift έφυγε από το σπίτι της Taylor μετά από ένα πάρτι για να γίνει θύμα της σύγκρουσης σε ένα σοβαρό τροχαίο. H Taylor έσπευσε επί τόπου στο σημείο του ατυχήματος και έφτασε εγκαίρως για να βγάλει τα αποκολλημένα δόντια του Klift από το λαιμό του, γλιτώνοντάς τον από πνιγμό. Δεν συνήλθε ποτέ από το ατύχημα, παρά τις πλαστικές επεμβάσεις, και ανέπτυξε προβλήματα χρήσης ουσιών κυρίως αναλγητικών από τον συνεχή πόνο που του άφησαν τα τραύματα του στο τροχαίο. Η αργή παρακμή και ο θάνατός του αναφέρεται ως «η μεγαλύτερη αυτοκτονία στο Χόλιγουντ».

1952-57: Ο δεύτερος γάμος

Actors Elizabeth Taylor and Michael Wilding with their sons Michael Jr and newborn Christopher, Los Angeles, California, 1955.

H Taylor συνάντησε τον Βρετανό ηθοποιό Michael Wilding στα γυρίσματα της ταινίας «Ivanhoe» και του έκανε πρόταση γάμου. Ήταν 20 χρόνια μεγαλύτερός της. Έμειναν παντρευμένοι για πέντε χρόνια και απέκτησαν δύο γιους, τον Michael(γενν. 1953) και τον Christopher(γενν. 1955), και οι δύο γεννήθηκαν με καισαρική τομή. Τελικά, η διαφορά ηλικίας τους και τα διαφορετικά στάδια καριέρας άρχισαν να επηρεάζουν τον γάμο τους. Χώρισαν φιλικά το 1956, ενώ ο επίσημος χωρισμός τους έγινε ένα χρόνο μετά.

1957-58: Έρωτας, τραγωδία και αλλαγή πίστης

Elizabeth Taylor smiles happily on leaving Columbia Presbyterian Hospital as husband, Michael Todd holds her hand before joining her in car....

Το 1957, ο Taylor παντρεύτηκε τον Mike Todd, έναν παραγωγό ταινιών κατά 23 χρόνια μεγαλύτερό της, στο Μεξικό. Απέκτησαν μια κόρη, τη Lisa, που επίσης γεννήθηκε με καισαρική τομή. Τραγικά, ο Tod πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1958, ένα χρόνο μετά τον γάμο τους, ενώ επέβαινε στο ιδιωτικό του αεροπλάνο με το όνομα «The Lucky Liz». Μετά το θάνατο του Tod, η Taylor ασπάστηκε τον Ιουδαισμό ως τρόπο να τιμήσει τον εκλιπόντα σύζυγό της, ο οποίος ήταν Εβραίος. Αργότερα, η Taylor είπε ότι ο Todd ήταν ένας από τους «τρεις αληθινούς έρωτες της ζωής της», μαζί με τον μελλοντικό σύζυγό της, Richard Burton, και τα κοσμήματά της.

1959: Love Triangle

Elizabeth Taylor and Eddie Fisher, circa 1960. Taylor wears a black and white checked outfit with white wide brimmed hat and gloves.

Μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων για το «Cat on a Hot Tin Roof» το 1959 , η Taylor παντρεύτηκε τον Eddie Fisher, ο οποίος ήταν ο καλύτερος φίλος του Todd και ο κουμπάρος στο γάμο τους δύο χρόνια πριν. Κάνοντας την κατάσταση πιο περίπλοκη, ο Fisher εγκατέλειψε τη σύζυγό του, Debbie Reynolds- η οποία ήταν η καλύτερη φίλη της Taylor- για να είναι με την Taylor. Παρά το σκάνδαλο των μέσων ενημέρωσης που ακολούθησε, η Τaylor και ο Raynolds αναζωπύρωσαν τη φιλία τους το 1966.

1961: Πρώτη νίκη Όσκαρ

April 17, 1961 - Santa Monica, California: Actress Elizabeth Taylor holds her Oscar, the first she has ever won, with presenter Yul Brynner standing...

Η Taylor κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ Α` Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Butterfield 8» το 1961, την οποία έπαιξε στο πλευρό του συζύγου της, Eddie Fischer. Ήταν ενώ εργαζόταν στο “Suddenly, Last Summer” που της προσφέρθηκε ο εμβληματικός ρόλος της Κλεοπάτρας. Ζήτησε αστειευόμενος 1 εκατομμύριο δολάρια για τη δουλειά και η 20th Century Fox συμφώνησε, καθιστώντας την την πιο ακριβοπληρωμένη ερμηνεύτρια στην ιστορία του Χόλιγουντ εκείνη την εποχή.

1962-64: Η Κλεοπάτρα και ο Richard Burton

Richard Burton as Marc Antony with Liz Taylor as Cleopatra

Αφού η Taylor αντιμετώπισε μια σειρά από ασθένειες, καθυστερώντας την έναρξη του «Κλεοπάτρα», η παραγωγή μεταφέρθηκε στη Ρώμη. Σχεδόν αμέσως, ο Burton και η Taylor ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλον, παρά το γεγονός ότι και οι δύο ήταν παντρεμένοι την εποχή των γυρισμάτων. Η σχέση τους προκάλεσε τεράστιο σκάνδαλο σε όλο τον κόσμο και τελικά κατέληξε στο διαζύγιο και οι δύο από τους προηγούμενους συζύγους τους για να παντρευτούν ο ένας τον άλλον το 1964.

1964-75: Tα χρόνια με τον Burton

Toronto, Canada: Richard Burton and Elizabeth Taylor display thier wedding rings for Toronto photographer. Married in a secret ceremony in Montreal,...

Taylor and Richard

Ο Μπάρτον έμεινε παντρεμένος για 10 χρόνια, αλλά ο γάμος τους ήταν εξίσου σκανδαλώδης όπως και η σχέση τους. Γνωστοί δημοσίως ως «Battling Burtons» για την ένταση των τσακωμών τους, έσπαζαν τακτικά έπιπλα, ούρλιαζαν ο ένας στον άλλον, ακόμη και δέχονταν σωματικά χτυπήματα. Ο υπερβολικός τρόπος ζωής τους ήταν επίσης συχνή πηγή εικασιών στα μέσα ενημέρωσης, με τον Burton να αγόραζε στην Taylor κοσμήματα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, ακριβά έργα τέχνης, ένα ιδιωτικό γιοτ και αεροπλάνο και πολλά σπίτια. Μετά το διαζύγιο το 1974, ξαναπαντρεύτηκαν και χώρισαν ξανά μέσα σε διάστημα ενός έτους. Παρά την αναταραχή, η Taylor είπε ότι, μετά τον θάνατο του Burton το 1984, ανέμενε πάντα ότι θα κατέληγαν μαζί .

1976-82: Ένα διάλειμμα από την υποκριτική

Elizabeth Taylor and Senator John Warner attends the afterparty for the play, The Little Foxes at Xenon on May 7, 1981 in New York City.

Αφού γνώρισε και παντρεύτηκε τον πρώην γραμματέα του Πολεμικού Ναυτικού John Warner το 1976, η Taylor παραιτήθηκε από την υποκριτική και εργάστηκε σκληρά για να υποστηρίξει την εκστρατεία του συζύγου της για τη Γερουσία. Μετά από μια πολυάσχολη δεκαετία κινηματογραφικών ταινιών – έχοντας κερδίσει άλλο ένα Όσκαρ Α` Γυναικείου Ρόλου το 1967 για τον ρόλο της στο “Who`s Afraid of Virginia Woolf?” – η συναισθηματικά εξαντλημένη σχέση της με τον Burton, φόβοι για την υγεία και το βαρύ ποτό και η υιοθεσία ενός άλλου παιδιού, η Taylor ήταν έτοιμη να κάνει ένα διάλειμμα. Αλλά αυτή η παύση δεν κράτησε πολύ. Ο Warner εξελέγη στη Γερουσία το 1979 και η Taylor, καθώς βαριόταν τη ζωή ως σύζυγος γερουσιαστή, αποφάσισε να επιστρέψει στην υποκριτική και χώρισε τον Warner το 1982. Μετά το διαζύγιο, αναζήτησε θεραπεία για την εξάρτηση από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

1988-96: Ένας τελευταίος γάμος

Elizabeth Taylor and Larry Fortensky circa 1990 in New York City.

Όταν βρισκόταν στο κέντρο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, η Taylor συνάντησε τον έβδομο και τελευταίο σύζυγό της, Larry Fortensky, έναν εργάτη οικοδομών που αναζητούσε επίσης θεραπεία στο κέντρο. Παντρεύτηκαν το 1991 στο Neverland Ranch που ανήκει στον Michael Jackson, με τον οποίο η Taylor είχε δημιουργήσει στενή φιλία. Μετά από πέντε χρόνια, η Taylor  και ο Fortensky χώρισαν, με τον Fortensky να επικαλείται το άγχος του να είναι στο επίκεντρο. Στις αρχές της δεκαετίας του `90, η Taylor είχε αποσυρθεί κυρίως από την υποκριτική.

1984-2009: Ασυνήθιστη φιλία με τον Michael Jackson

Michael Jackson and Elizabeth Taylor attend the wedding of Liza Minnelli and David Gest on March 16, 2002 in New York City.

Μετά τον θάνατο του Richard Burton το 1984, η Taylor γνώρισε τον Michael Jackson. Γρήγορα έγιναν πολύ στενοί φίλοι, μια σχέση που συνεχίστηκε αφού άρχισαν να εμφανίζονται οι κατηγορίες που αφορούσαν τον Jackson για σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού. H Taylor ήταν ένθερμος υποστηρίκτρια του το 2005, όταν ο Jackson δικάστηκε και τελικά αθωώθηκε από τις κατηγορίες.

1985-2000: Φιλανθρωπία και βραβεία

Actress Elizabeth Taylor testifies about AIDS before the Senate Labor and Human Resources Committee.

Το 1985, η Taylor συνίδρυσε το Αμερικανικό Ίδρυμα Έρευνας για το AIDS με πολλά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, συγχωνεύοντας το Ιατρικό Ίδρυμα για το AIDS το Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας για το AIDS. Θεωρείται ότι συμμετείχε στην έρευνα για το AIDS μετά τον θάνατο του στενού της φίλου, Rock Hudson, ο οποίος πέθανε από AIDS το 1985. Το 1987, έλαβε το Γαλλικό Βραβείο Τιμής και έξι χρόνια αργότερα, τιμήθηκε με το βραβείο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου Βραβείο Lifetime Achievement.

2011: To τέλος

View of a painting of Liz Taylor at Palacio de Santa Bárbara, during the exhibition. The exhibition by Next Exhibition Company, takes a historical...

Η Taylor επέζησε από πολλά προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια των ετών. Μεταξύ αυτών είναι το εγκεφαλικό που την έκανε να αφαιρέσει χειρουργικά έναν όγκο στον εγκέφαλο το 1997. Υποβλήθηκε σε ακτινοβολία για καρκίνο του δέρματος το 2002 και χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη το 2004 για τη θεραπεία επτά συμπιεστικών καταγμάτων στη σπονδυλική στήλη. Τελικά, αφού διαγνώστηκε με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια επτά χρόνια πριν, η Taylor πέθανε από την πάθηση σε ηλικία 79 ετών. Η Taylor θάφτηκε στο Forest Lawn Memorial Park λίγο έξω από το LA, σε ένα οικόπεδο κοντά σε αυτό του Michael Jackson.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >