AD

H Kate Middleton & η ιστορία των βασιλικών μυστικών σε ζητήματα υγείας

Όταν οι μονάρχες του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν πραγματική εξουσία, οι ειδήσεις για ασθένεια αποκρύπτονταν από φόβο ότι θα μπορούσε να αποδυναμώσει την εξουσία τους.

 

Καθώς η Κate Middleton απουσιάζει από τα βασιλικά καθήκοντα εδώ και δύο μήνες,  λόγω μιας «προγραμματισμένης επέμβασης στην κοιλιά», το βρετανικό κοινό έχει γεμίσει εικασίες για το τι συμβαίνει με τη μελλοντική σύζυγό τους βασίλισσα. Ωστόσο, η βασιλική οικογένεια πάντα κρατούσε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της εξισορρόπησης των ιδιωτικών θεμάτων υγείας με την αποκάλυψη στο κοινό που υπηρετεί.

«Θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με έναν αρχηγό κράτους είναι προς το δημόσιο συμφέρον», λέει ο Richard Fitzwilliams, ειδικός στη βασιλική οικογένεια. «Αλλά από την άλλη πλευρά, σε ποιο βαθμό ένα δημόσιο πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή;»

Όταν οι μονάρχες του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν πραγματική εξουσία, οι ειδήσεις για ασθένεια αποκρύπτονταν από φόβο ότι θα μπορούσε να αποδυναμώσει την εξουσία τους. Η συνήθεια της μυστικότητας παρέμεινε αφότου οι βασιλιάδες έγιναν συνταγματικά πρόσωπα.

Η απουσία της Kate ταιριάζει σε μια μακρά και εξελισσόμενη ιστορία του τρόπου με τον οποίο οι βασιλιάδες επέλεξαν να χειριστούν ζητήματα υγείας. Οι προηγούμενες γενιές συχνά τους κάλυπταν μυστικότητα. 

Στη δεκαετία του 1950, στο βρετανικό κοινό δεν ενημερώθηκε πότε ο βασιλιάς George VI είχε καρκίνο του πνεύμονα. Το 1951, του αφαιρέθηκε ο αριστερός πνεύμονας λόγω αυτού που αόριστα περιγράφηκε ως «δομικές ανωμαλίες» και ο καρκίνος δεν αναφέρθηκε στην ανακοίνωση θανάτου του.

Περιστασιακά, οι προηγούμενες γενιές θα ήταν πιο ανοιχτές σε λιγότερο σημαντικά προβλήματα. Μια φορά το 1982, όταν η Βασίλισσα Elisabeth, η Βασίλισσα Μητέρα χρειάστηκε να επισκεφτεί το νοσοκομείο αφού παραλίγο να πνιγεί από ένα ψαροκόκαλο, εξέδωσε μια δήλωση στον Τύπο, αστειευόμενη: «Μόνο ο σολομός έπαιρνε την εκδίκησή του».

King George VI and Queen Elizabeth sit with Princesses Margaret Rose and Elizabeth in their box in London’s Palladium Theater, on Nov. 13, 1950.

Ο βασιλιάς George VI και η βασίλισσα Ελισάβετ κάθονται με τις πριγκίπισσες Margaret Rose και Elizabeth στο κουτί τους στο Palladium Theatre του Λονδίνου, στις 13 Νοεμβρίου 1950. 

«Το ψαροκόκαλο αποκαλύφθηκε  γιατί έτειναν να είναι πιο ανοιχτοί σε δευτερεύουσες περιπτώσεις», λέει ο Gareth Russell, ιστορικός και συγγραφέας που εστιάζει στη βρετανική βασιλική οικογένεια. «Η Βρετανία ήταν μια πολύ πιο συγκρατημένη κοινωνία τον 20ο αιώνα και σε οικογένειες σε όλη τη χώρα και σε όλο το κοινωνικό φάσμα, ο καρκίνος ή οι θανατηφόρες ασθένειες συχνά δεν συζητούνταν».

Η προσέγγιση της Kate και του William έχει αποδειχθεί εντελώς διαφορετική, καθώς έχουν αντιμετωπίσει ιδιωτικά θέματα με πολύ μεγαλύτερη ειλικρίνεια. «Η Kate και ο William είναι μέλη μιας διαφορετικής γενιάς, επομένως δεν ντρέπονται να είναι ανοιχτοί στις προκλήσεις», λέει η Clare McHugh, βασιλική ιστορικός και συγγραφέας.

Ούτε η Kate ούτε ο William απέφευγαν στο παρελθόν να μιλήσουν για θέματα υγείας. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έχει μιλήσει εκτενώς για τη σημασία της ψυχικής υγείας και η Kate μίλησε για τη δύσκολη πρωινή ναυτία που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Αποκάλυψε επίσης το μωρό της μετά τον τοκετό σε φωτογραφίες λίγες ώρες μετά τη γέννηση του γιου της, πρίγκιπα George.

Εν μέρει, είναι μια απαραίτητη τακτική για την εποχή του Διαδικτύου, στην οποία τα μυστικά είναι πολύ πιο δύσκολο να κρατηθούν. «Νομίζω ότι αναγνωρίζουν ότι για να επιβιώσουν και να ανθίσουν σε μια σύγχρονη εποχή πρέπει να είναι ειλικρινείς για το τι συμβαίνει μαζί τους», λέει ο McHugh. «Είναι καλύτερα για αυτούς να είναι ειλικρινείς εκ των προτέρων παρά να αφήνουν τις φήμες του Διαδικτύου να πετούν».

Το γεγονός ότι στο παρελθόν ήταν κάπως διαφανείς κάνει την τωρινή τους σιωπή να ξεχωρίζει, λένε οι ειδικοί. «Γι’ αυτό είναι περίεργη η επιφυλακτικότητα του William και της Kate για το τι συμβαίνει μαζί τους», λέει ο McHugh.

Όπως λέει η Kathryn Lamontagne, λέκτορας Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, μερικές φορές λέγοντας ότι τίποτα δεν προκαλεί περισσότερη αναταραχή από το να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα κατάματα, ένα μάθημα που έμαθε η βασιλική οικογένεια όταν η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έχασε μέρη ενός σημαντικού γεγονότος τους μήνες πριν από το θάνατό της. «Για τους οπαδούς της Βασιλικής, η απουσία της από τους εορτασμούς του Platinum Jubilee το 2022 ήταν ένα κραυγαλέο σημάδι του πόσο αδιαθεσία ήταν και μια σαφής ένδειξη ενός σοβαρού ζητήματος στον ορίζοντα», είπε ο Lamontagne σε ένα email.

Ωστόσο, παρά την ειλικρίνειά της στο παρελθόν, από πολλές απόψεις η σιωπή της Δούκισσας του Cambridge ακολουθεί απλώς την παράδοση. «Αυτός ο χορός μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων πληροφοριών ωθεί τη γραμμή του ιατρικού απορρήτου και της δημόσιας βοή για λεπτομέρειες, αλλά εξακολουθεί να ακολουθεί το μοτίβο που δίνει πολύ λίγες ιατρικές λεπτομέρειες ενός συγκεκριμένου είδους στο κοινό», λέει ο Lamontagne. «Ποτέ μην παραπονιέσαι, ποτέ μην εξηγείς», σύμφωνα με τα λόγια της αείμνηστης βασίλισσας.

King Charles Seen in London After Missing Church Service for Greek King

Στην περίπτωση της ασθένειας του βασιλιά Καρόλου, η δημοσιότητα θεωρήθηκε ως απόφασή του να βοηθήσει στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης για την υγεία του προστάτη και να ενθαρρύνει άλλους άνδρες να κάνουν τον έλεγχο του προστάτη τους.

«Πιστεύω ότι συμβολίζει το είδος του βασιλιά της εκστρατείας που είναι ο Κάρολος – θέλει να βάλει αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη όντας αρκετά ανοιχτός και ειλικρινής», είπε ο Ed Owens, βασιλικός ιστορικός και συγγραφέας, στο Associated Press. «Γνωρίζουμε ότι ο βασιλιάς Κάρολος θέλει να μιλήσει για θέματα προσωπικής σημασίας – και δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό ή προσωπικό για αυτόν από την υγεία του».

Η δημοσιοποίηση των ειδήσεων και για τους δύο βασιλείς την ίδια μέρα αφορούσε επίσης τη διαχείριση ειδήσεων, πρόσθεσε ο Owens. Ενώ η κατάσταση της Kate φαινόταν πιο σοβαρή, η κατάσταση του βασιλιά μπορεί να θεωρηθεί ως μια «θετική είδηση ​​που συμπληρώνει μια πιο περίπλοκη στην περίπτωση της υγείας της Kate, είπε.

“Σημαίνει ότι δεν έχουμε την ιστορία από τι ακριβώς πάσχει (της Kate ). Αντίθετα, μιλάμε για τον βασιλιά Κάρολο Γ’ και εκείνον που θέλει να δώσει το καλό παράδειγμα σε άλλους άνδρες της ηλικίας του”, είπε ο Owens. 

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >