AD

H ημέρα και η ‘νύχτα’ της Γυναίκας

Δεν είναι εύκολη ζωή για τη γυναίκα. Πολλοί οι ρόλοι της που με το πέρασμα των χρόνων αυξάνονται. Χίλιες δυο υποχρεώσεις κι απαιτήσεις.
Σκέφτομαι πόσο έχουν αλλάξει οι εποχές και οι πεποιθήσεις.
Κάποτε να έφερνε μια γυναίκα αντίρρηση, να ύψωνε ανάστημα, να έλεγε όχι δε μου αρέσει αυτό, δεν μπορούσε. Ήταν παγιδευμένη ν’αποκτήσει υπόσταση μόνο δίπλα σε κάποιον άντρα. Αν ήταν τυχερή, θα της πρόσφερε μια όμορφη ζωή. Αν όμως, ήταν δυνάστης και εκείνη ήθελε να ξεφύγει από εκείνον, θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την κατακραυγή της άκαμπτης, σκληρής κοινωνίας.
Στο μυαλό μου έρχεται η ηρωίδα του Ίψεν από το κουκλόσπιτο. 145 χρόνια πριν η εμβληματική Νόρα σκανδάλισε τα ευρωπαϊκά ήθη κλείνοντας την πόρτα σε έναν άνθρωπο όποιος της φερόταν σα να του ανήκε. Στην αληθινή ζωή όμως οι διαμαρτυρίες των γυναικών από τις αρχές του 20ού αιώνα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ που ζητούσαν ίσα δικαιώματα,καλύτερες συνθήκες εργασίας, καθώς και δικαίωμα ψήφου βρήκαν ανταπόκριση στις 8 Μαρτίου του 1977, την ημέρα που θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ ως η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, ημέρα μνήμης για τα δικαιώματα των γυναικών.
Δεν είναι εύκολη ζωή για τη γυναίκα. Πολλοί οι ρόλοι της που με το πέρασμα των χρόνων αυξάνονται. Χίλιες δυο υποχρεώσεις κι απαιτήσεις. Εκτός από καλή σύντροφος,ερωμένη, νοικοκυρά, μητέρα, πρέπει πλέον να τροφοδοτεί τον σύγχρονο μύθο της οικονομικά ισχυρής και κοινωνικά προβεβλημένης και ταυτόχρονα θα πρέπει να διατηρεί όλα τα τυπικά στοιχεία της θηλυκότητας.
Νιώθω δέος για κάθε γυναίκα που έδωσε τον προσωπικό της αγώνα ώστε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε την ισότητα των δύο φύλων και έχουμε φυσικά δρόμο μπροστά μας για να εκλείψουν τα στενά μυαλά που κρατάνε πίσω την εξέλιξη της κοινωνίας. Δεν θα μπορούσα φυσικά να μην αναφερθώ, στη βία κατά των γυναικών και στις γυναικοκτονίες.
Τόσες και τόσες γυναίκες σε όλον τον κόσμο, δολοφονούνται από τους συντρόφους τους και συχνά μπροστά στα παιδιά τους. Μόνο οι γνωστές γυναικοκτονίες το 2023 στην Ελλάδα, ήταν 13. Στην Τουρκία, περίπου μία γυναίκα δολοφονείται κάθε μέρα από τον σύντροφό της. Η βία κατά των γυναικών εκδηλώνεται σε πολλές μορφές, από τη σωματική και τη λεκτική, έως την ψυχολογική. Είναι ένα πρόβλημα που διαπερνά τις κοινωνίες μας κι αφορά γυναίκες κάθε ηλικίας, κοινωνικής τάξης και εθνικότητας.
Κάθε γυναίκα πρέπει να γίνει πρωταγωνίστρια της δικής της ιστορίας, να έχει το δικαίωμα και το θάρρος να εκφράζει τις απόψεις της και να καθορίζει η ίδια τον δρόμο της ζωής της χωρίς να φοβάται για την ασφάλειά της. Ας σκεφτούμε μόνο τι γίνεται σε κάποιες χώρες της Ασίας και της Αφρικής που οι γυναίκες όχι μόνο δεν μπορούν να εκφράσουν γνώμη, αλλά αν βγαίνουν έξω πρέπει να είναι καλυμμένες από την κορυφή μέχρι τα νύχια και συχνά δεν τους καν επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι. Όσο για σπουδές και εργασία, αυτά δυστυχώς, ούτε στο όνειρο τους δεν μπορούν να τα δουν.
Σε κάποιες χώρες της Αφρικής, οι γυναίκες υφίστανται το αποτρόπαιο μαρτύριο του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων. Τα τελευταία χρόνια, το κίνημα me too, παρά τις όποιες υπερβολές σημειώθηκαν, βοήθησε πολλές γυναίκες να βρουν το θάρρος να καταγγείλουν όσα είχαν υποστεί. Δηλαδή, βιασμούς, παρενοχλήσεις, εκβιασμούς και άλλα σχετικά. Θα ήταν καλό να φτάσουμε σε έναν κόσμο όπου κάθε γυναίκα θα μπορεί να ζει ελεύθερα και με αξιοπρέπεια. Αλλά, αυτός ο αγώνας θα είναι μακρύς, έχει ακόμα να περάσει από πολλά στάδια. Ο καθένας μας, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, θα έπρεπε να συμβάλει σε αυτό, κάθε μέρα και όχι μόνο την ημέρα της γυναίκας.
Οι γυναίκες δεν είναι δοχεία αναπαραγωγής, ούτε σκεύη ηδονής. Όσο και να αλλάξει η δομή της οικογένειας από τις σύγχρονες τάσεις, αυτό που δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει είναι ότι όλοι μας, ερχόμαστε στον κόσμο από μία μάνα.
Ως μάνα ενός γιου και μιας κόρης, έχω να τους πω τα εξής : Στην κόρη μου …μην περιμένεις κανένα πρίγκιπα να έρθει για να σε σώσει μην επιτρέψεις σε κανέναν ελέγξει τη ζωή σου και να αποφασίσει για σένα. Μόνο εσύ ξέρεις τι είναι το καλύτερο για τον εαυτό σου. Να είσαι χαρούμενη και περήφανη που θα γίνεις γυναίκα. Στον γιο μου… Μην ξεχνάς ότι όπως κι εσύ έτσι και κάθε άνθρωπος από μια μάνα ήρθε στον κόσμο. Μια γυναίκα. Αυτός και μόνο ο λόγος, είναι αρκετός για να την σέβεσαι και να την αγαπάς.
@madalenamariad

Η ημέρα & η «νύχτα» της Γυναίκας… Δεν είναι εύκολη ζωή για τη γυναίκα. Πολλοί οι ρόλοι της που με το πέρασμα των χρόνων αυξάνονται. Χίλιες δυο υποχρεώσεις κι απαιτήσεις. Εκτός από καλή σύντροφος,ερωμένη, νοικοκυρά, μητέρα, πρέπει πλέον να τροφοδοτεί τον σύγχρονο μύθο της οικονομικά ισχυρής και κοινωνικά προβεβλημένης και ταυτόχρονα θα πρέπει να διατηρεί όλα τα τυπικά στοιχεία της θηλυκότητας. #woman #women #fyp #foryourpage #tiktok #womensday #respectwomen #metoo

♬ πρωτότυπος ήχος – Madalena-Maria Diamanti

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συγκίνηση στα Μετέωρα | «Αθάνατες» – Αναρριχητές φώναξαν τα ονόματα των 3 κοριτσιών που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη

Τα ονόματα των τριών κοριτσιών, Θώμης, Χρύσας και Αναστασίας Πλακιά, που έχασαν την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφώνησαν αναρριχητές της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καρχαρίας έκανε βόλτες στη μαρίνα της Γλυφάδας

Ένα καρχαριοειδές ψάρι εμφανίστηκε τη Δευτέρα μαρίνα της Γλυφάδα. Κάτοικοι της Γλυφάδας ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνουν ένα τεράστιο καρχαριοειδές να κολυμπά στη μαρίνα, δίπλα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >