AD

Zelda Fitzgerald | Κανείς δεν έχει ποτέ μετρήσει- ούτε οι ποιητές- πόσο η καρδιά μπορεί να παγώσει

Η πρώτη flapper στον κόσμο, μια γυναίκα αντισυμβατική για την εποχή της, μια φεμινίστρια που επέζησε υπό τον έλεγχο ενός συζύγου (Scott Fitzgerald)που εκμεταλλεύτηκε το ταλέντο της και όταν εκείνη ζήτησε διαζύγιο εκείνος την απομόνωσε μέχρι να υποχωρήσει. Έφυγε από τη ζωή στις 10 Μαρτίου του 1948 από πυρκαγιά.

 

Η Zelda Fitzgerald ήταν ένα εικόνα των Roaring Twenties. Socialite, ζωγράφος, μυθιστοριογράφος και σύζυγος του Αμερικανού συγγραφέα F. Scott Fitzgerald, το τολμηρό πνεύμα της Zelda Fitzgerald καθήλωσε τους γύρω της και ήταν μούσα για μεγάλο μέρος του λογοτεχνικού έργου του συζύγου της. Η πρώτη flapper στον κόσμο, μια γυναίκα αντισυμβατική για την εποχή της, μια φεμινίστρια  που επέζησε υπό τον έλεγχο ενός συζύγου που εκμεταλλεύτηκε το ταλέντο της και όταν εκείνη ζήτησε διαζύγιο εκείνος την απομόνωσε μέχρι να υποχωρήσει.

Πολλοί την ξέρουν απλώς ως «σύζυγο του διάσημου μυθιστοριογράφου F. Scott Fitzgerald», αλλά η Zelda Fitzgerald ήταν ξεχωριστή από μόνη της. Icon της δεκαετίας του 1920 και μια από τις πιο σημαντικές φιγούρες της λεγόμενης εποχής της τζαζ, ήταν μια από τις πρώτες Αμερικανίδες flapper.

Οι Flappers ήταν μια γενιά νεαρών γυναικών που αψηφούσαν τους κανόνες και έδειχναν κατάφωρη αδιαφορία για αυτό που θεωρούνταν «αποδεκτή συμπεριφορά» εκείνη την εποχή. Δεν φορούσαν κορσέδες, φορούσαν φούστες μέχρι τα γόνατα (σκάνδαλο εκείνων των ημερών), έκοβαν τα μαλλιά τους σε μπομπ, άκουγαν τζαζ και έπιναν δημόσια.

Ωστόσο, πάνω από όλα, η Zelda ήταν καλλιτέχνις. Ήταν χορεύτρια, ζωγράφος και, κυρίως, συγγραφέας. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν – ίσως επειδή η ιστορία έχει κάνει πολλά για να κρύψει την αλήθεια – είναι ότι ο F. Scott Fitzgerald οφείλει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του, στη συγγραφέα Zelda. Όχι μόνο τη χρησιμοποίησε ως μούσα του, αλλά της έκλεψε ασυνείδητα τις ιδέες και τη γραφή της. 

Ο περίφημος ταραχώδης γάμος τους ήταν γεμάτος αλκοολισμό, βία, οικονομικά σκαμπανεβάσματα και τη μάχη της Zelda με προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι δικές της καλλιτεχνικές προσπάθειες περιλαμβάνουν ένα ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, Save Me the Waltz, ένα θεατρικό έργο με τίτλο Scandalabra, καθώς και πολλά άρθρα σε περιοδικά, διηγήματα και πίνακες ζωγραφικής. 

Τα πρώτα χρόνια και η γνωριμία με τον Fitzgerald

Η Zelda Sayre Fitzgerald γεννήθηκε στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα στις 24 Ιουλίου 1900. Κόρη ενός εξέχοντος δικαστή, του Anthony Dickinson Sayre, ο οποίος υπηρέτησε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα, και της Minnie Buckner Machen Sayre, ήταν το μικρότερο από τα πέντε παιδιά και έζησε μια νεανική ζωή με προνόμια. Ως έφηβη, η Zelda ήταν μια ταλαντούχα χορεύτρια και φίλη που αμφισβήτησε τους κανόνες φύλου της εποχής της πίνοντας, καπνίζοντας και περνώντας μεγάλο μέρος του χρόνου της με αγόρια.

Zelda Fitzgerald: The Writer Who Was Plagiarized and Silenced by Her Husband, F. Scott Fitzgerald 1Φωτογραφία της Zelda Sayre στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα (1919).

Για πάντα επαναστάτρια

Κατά τις αρχές του 20ου αιώνα στον αμερικανικό Νότο, οι γυναίκες αναμενόταν να συμμορφώνονται και να είναι υπάκουες. Ωστόσο, η Zelda Sayre, γεννημένη στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα το 1900, δεν ήταν τίποτα από τα δύο. Αντίθετα, ήταν δραστήρια, επαναστατική και προκλητική. Χόρευε, έπινε, κάπνιζε και προσπαθούσε ενεργά να αμφισβητήσει τις συντηρητικές απόψεις της εποχής.

Λέγεται ότι έκανε μπάνιο φορώντας μαγιό για να τροφοδοτήσει τις φήμες ότι ήταν γυμνή δημόσια. Ένα άρθρο για μια από τις χορευτικές της παραστάσεις σχολίαζε ότι η Zelda ενδιαφέρεται μόνο για τα «αγόρια και το κολύμπι».

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας νεαρός F. Scott Fitzgerald, ο οποίος αργότερα θα γινόταν γνωστός ως ένας από τους πιο λαμπρούς συγγραφείς της Αμερικής, την ερωτεύτηκε παράφορα το 1918, όταν βρισκόταν στην Αλαμπάμα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας. Ήταν 22 ετών. Ήταν 18.

Zelda Fitzgerald: The Writer Who Was Plagiarized and Silenced by Her Husband, F. Scott Fitzgerald 3Φωτογραφία του F. Scott Fitzgerald (1921).

Ένα κινηματογραφικό ζευγάρι

Το 1918, αποφοίτησε από το γυμνάσιο Sidney Lanier και αμέσως μετά γνώρισε τον F. Scott Fitzgerald σε ένα χορό κάντρι κλαμπ στο Μοντγκόμερι. Αιχμαλωτίστηκε από το τολμηρό πνεύμα της και τη γενναία ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της, αλλά λόγω της κατώτερης κοινωνικής του θέσης, αρνήθηκε την αρχική του πρόταση γάμου το 1919. Αργότερα την ίδια χρονιά, η Zelda δέχτηκε την πρόταση γάμου του ​​αφού ο Scribner συμφώνησε να εκδώσει το βιβλίο του, This side of paradise. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 3 Απριλίου 1920 στη Νέα Υόρκη — μόλις μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του πρώτου του βιβλίου στην αγορά. Λόγω της άμεσης επιτυχίας του This Side of Paradise, το δίδυμο έγιναν διασημότητες από τη μια μέρα στην άλλη και επιδόθηκαν στην πληθωρικότητα των Roaring Twenties.

H Zelda και ο Scott το πέτυχαν από την αρχή, και οι δύο ελκυστικοί, έξυπνοι, περίεργοι για τις τέχνες και με έμφυτο ταλέντο. Κατά τα πρώτα χρόνια της σχέσης τους, ο Scott δούλευε στο βιβλίο This Side of Paradise, το οποίο θα κατέληγε να ξαναγράψει μόνο και μόνο για να μπορέσει να βασίσει έναν από τους χαρακτήρες του στη Zelda. Καθώς η σχέση προχωρούσε, το ίδιο έκανε και ο ρόλος της Zelda στη γραφή του Scott: Η Zelda του επέτρεψε να διαβάσει τα ημερολόγιά της, από τα οποία ο συγγραφέας αντέγραψε ολόκληρα αποσπάσματα για να συμπεριλάβει στα βιβλία του χωρίς να αναγνωρίζει τη συνεισφορά της.

Όταν το “This Side of Paradise” δημοσιεύτηκε, η επιτυχία του ήταν συντριπτική, εκτοξεύοντας το ζευγάρι σε ελίτ κοινωνικούς κύκλους. Ο Scott ονόμασε τη Zelda «το πρώτο flapper της Αμερικής» και έγινε είδωλο. Αργότερα, όταν η Zelda, μετά τη γέννηση της πρώτης της κόρης, είπε: «Ελπίζω να είναι όμορφη και ανόητη, μια όμορφη μικρή ανόητη», ο Scott έγραψε αυτά τα λόγια σαν να προέρχονται από το στόμα του χαρακτήρα τhw Daisy στο βιβλίο του, “The Great Gatsby”.

Zelda Fitzgerald: The Writer Who Was Plagiarized and Silenced by Her Husband, F. Scott Fitzgerald 5Φωτογραφία των F. Scott Fitzgerald and Zelda (1921).

Τα πρώτα χρόνια του γάμου τους σημαδεύτηκαν από υπερβολή: συγκεκριμένα, πολλά πάρτι και πολύ αλκοόλ. Η γέννηση της κόρης τους δεν έβαλε τέλος σε αυτό. Αντίθετα, προσέλαβαν υπηρέτες και νταντάδες για να μπορέσουν να συνεχίσουν να διατηρούν τον παλιό τρόπο ζωής τους.

Zelda Fitzgerald: The Writer Who Was Plagiarized and Silenced by Her Husband, F. Scott Fitzgerald 7Η Zelda και ο Scott Fitzgerald με την κόρη τους Scottie.

Η μούσα του συγγραφέα

Τα υπερβολικά πάρτι τους οδήγησαν σε μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από απιστία, οικονομικά ζητήματα και καβγάδες, που συχνά προκαλούνται από τη ζήλια του Scott. Όταν ο Scott επρόκειτο να εκδώσει το “The Beautiful and Damned” και το “The New York Tribune”, ζήτησε από τη Zelda να γράψει μια κριτική για το βιβλίο στην εφημερίδα. Στο καυστικό της άρθρο, η Zelda εξήγησε για πρώτη φορά τι συνέβαινε από τότε που είχαν γίνει για πρώτη φορά αντικείμενο:

«Μου φαίνεται ότι σε μια σελίδα αναγνώρισα ένα μέρος από ένα παλιό μου ημερολόγιο που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς λίγο μετά τον γάμο μου και επίσης, αποκόμματα γραμμάτων που, αν και αρκετά επεξεργασμένα, μου φαίνονται αόριστα οικεία. Στην πραγματικότητα, ο κύριος Fitzgerald (πιστεύω ότι έτσι γράφει το όνομά του) φαίνεται να πιστεύει ότι η λογοκλοπή ξεκινά από το σπίτι».

Zelda Fitzgerald: The Writer Who Was Plagiarized and Silenced by Her Husband, F. Scott Fitzgerald 9Φωτογραφία της Zelda Fitzgerald που δημοσιεύτηκε στο Metropolitan Magazine μαζί με το άρθρο “Eulogy of a Flapper” (1922).

Αν και τα σχόλιά της ήταν προσβλητικά, προκάλεσαν πολλά επιχειρήματα. Όταν η Zelda άρχισε να δέχεται αιτήματα για να γράψει βιβλία και άρθρα, ο Scott γινόταν όλο και πιο αγανακτισμένος. Το γεγονός ότι η «μούσα» του έπαιρνε τις δικές της ευκαιρίες να καταπιαστεί με θέματα που ήθελε να χρησιμοποιήσει στα μυθιστορήματά του έκανε τη σχέση τους να επιδεινώνεται όλο και περισσότερο.

Όταν το ζευγάρι μετακόμισε στο Παρίσι, ο Scott ​​ήταν τόσο απορροφημένος στην προσπάθεια να γράψει τον “Great Gatsby” που η Zelda κατέληξε να γνωρίσει και να ερωτευτεί τον Γάλλο πιλότο Edouard Jozan. Όταν ζήτησε από τον σύζυγό της διαζύγιο για να μπορέσει να ξεκινήσει μια νέα ζωή με τη νέα της αγάπη, ο Scott ​​όχι μόνο αρνήθηκε αλλά την έκλεισε στο σπίτι μέχρι να αποσύρει το αίτημα. Λίγο αργότερα, η Zelda έκανε απόπειρα αυτοκτονίας για πρώτη φορά.

Zelda Fitzgerald: The Writer Who Was Plagiarized and Silenced by Her Husband, F. Scott Fitzgerald 11Η Zelda Fitzgerald με το «flapper» της ντύσιμο

Η πτώση του πρώτου “flapper” στον κόσμο

H Zelda  και ο Scott ​​απέκτησαν το 1921 ένα παιδί, μια κόρη που ονόμασαν Frances Scott Fitzgerald.  Οι διαφωνίες και οι εντάσεις γίνονταν όλο και χειρότερες, όπως και η ψυχική υγεία της Zelda. Στη δεκαετία του 1920, η συμπεριφορά της Zelda γινόταν όλο και πιο ακανόνιστη και ο σύζυγός της, ο οποίος ήταν αλκοολικός, γινόταν όλο και πιο αγανακτισμένος μαζί της. Η Zelda αποφάσισε να ασχοληθεί με το χορό και παρόλο που κατάφερε να κάνει μεγάλες προόδους στην καριέρα της, η αποδοκιμασία του Scott την αποθάρρυνε τελικά τόσο πολύ που απέρριψε την πρόταση που έλαβε να εγγραφεί στη διάσημη σχολή San Carlo Opera Ballet Company στη Νάπολη. Τα κάποτε λαμπερά πάρτι της ήταν πλέον καταστροφικά και παρακμιακά. Τελικά, το 1930, η Zelda εισήχθη σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στη Γαλλία όπου διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια.

Όταν την προειδοποίησαν ότι η υγεία του πατέρα της χειροτέρευε, το ζευγάρι επέστρεψε στη γενέτειρά του στο Μοντγκόμερι, όπου ο Scott ​​την εγκατέλειψε και πήγε μόνος του στο Χόλιγουντ. Μετά τον θάνατο του πατέρα της, η ψυχική της υγεία επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο και μπαινόβγαινε στα ψυχιατρεία.

Zelda Fitzgerald: The Writer Who Was Plagiarized and Silenced by Her Husband, F. Scott Fitzgerald 13Η Zelda Fitzgerald στην πρακτική του μπαλέτου

Ωστόσο, αυτές οι συνθήκες δεν μείωσαν τον ενθουσιασμό της για δημιουργικότητα. Το 1932, ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο, έγραψε ένα μεγάλου μήκους ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα με τίτλο “Save Me the Waltz” και το έστειλε στον εκδότη του Scott. Όταν ο Scott ​​το διάβασε, έγινε έξαλλος και της έστειλε πολλαπλές επιστολές επιπλήττοντας την για όσα είχε γράψει.

Η αντίδρασή του οφειλόταν στο γεγονός ότι σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει το ίδιο υλικό για το βιβλίο του “Tender is the Night”, το οποίο δεν θα τελείωνε για άλλα δύο χρόνια. Για να έχει αρκετό υλικό για το μυθιστόρημά του, ο Scott ​​ανάγκασε τη Zelda να επεξεργαστεί αυτό που ήθελε να χρησιμοποιήσει από το βιβλίο της. Αυτή η βαριά επεξεργασμένη έκδοση δημοσιεύτηκε χωρίς επιτυχία. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο σύζυγός της συμμετείχε στις κακές κριτικές, αποκαλώντας τη Zelda «συγγραφέα τρίτης διαλογής» και χαρακτηρίζοντας το έργο της «λογοκλοπή», κατηγορώντας την για ό,τι είχε κάνει για μεγάλο μέρος του γάμου τους. Το “Save Me the Waltz” είναι το μόνο έργο που δημοσίευσε όσο ζούσε. Η Zelda ήταν τρομερά απογοητευμένη από την υποδοχή, κάτι που θα τη βύθιζε ακόμη περισσότερο.

Zelda Fitzgerald: The Writer Who Was Plagiarized and Silenced by Her Husband, F. Scott Fitzgerald 15Εξώφυλλο του “Save Me the Waltz” της Zelda Fitzgerald

Η κληρονομιά μιας γενιάς γυναικών

Χρόνια μετά το θάνατο του Scott, η Zelda, για άλλη μια φορά στο νοσοκομείο, άρχισε να γράφει ένα άλλο μυθιστόρημα παρά τα όσα πέρασε με το “Save Me the Waltz”. Ο τίτλος του νέου της μυθιστορήματος ήταν Caesar`s Things, ωστόσο δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει. Σκοτώθηκε όταν ξέσπασε φωτιά σε ένα δωμάτιο στο οποίο ήταν κλειδωμένη ενώ περίμενε τη θεραπεία με ηλεκτροσόκ.

Ενώ η ζωή της Zelda είχε ένα τόσο τραγικό τέλος, θα κατέληγε να αφήσει μια μεγάλη κληρονομιά. Αν και ο σύζυγός της Scott Fitzgerald εξακολουθεί να αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο λαμπρούς συγγραφείς στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, η ίδια η λαμπρότητα της Zelda ανακαλύπτεται και γιορτάζεται συνεχώς χάρη στη δημοσίευση διαφορετικών βιογραφιών για αυτήν.

Στη δική της βιογραφία, η συγγραφέας Deborah Pike λέει ότι η Zelda συνέβαλε σημαντικά στην ιστορία της τέχνης. Τόσο η δουλειά της όσο και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε βοηθούν στην ανάδειξη της γυναικείας οπτικής γωνίας στην τέχνη της εποχής. Τόσο το δημοσιευμένο όσο και το αδημοσίευτο έργο της παρουσιάζουν τις σκέψεις της για τη νεωτερικότητα, τις ψυχικές ασθένειες και τη λογοκλοπή.

Το βιβλίο της Nancy Milford “Zelda: A Biography” έγινε μπεστ σέλερ που έθεσε τα φώτα της δημοσιότητας στη Zelda, την εικόνα μιας φεμινίστριας που επέζησε υπό τον έλεγχο ενός συζύγου που αρνήθηκε να μοιραστεί την επιτυχία του.

Zelda Fitzgerald: The Writer Who Was Plagiarized and Silenced by Her Husband, F. Scott Fitzgerald 19«Fifth Avenue», ζωγραφισμένο από τη Zelda Fitzgerald.

Χάρη σε αυτούς τους συγγραφείς που ενίσχυσαν τη φωνή μιας γυναίκας μετά από χρόνια σιγής, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ανακαλύπτουν τη Zelda Fitzgerald όχι πλέον ως τη «σύζυγο του Scott Fitzgerald», αλλά ως το έξυπνο, επαναστατικό, ταλαντούχο, δυνατό και μοναδικό άτομο που εκείνη ήταν.

Λόγω της κακής υγείας της Zelda, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στον γάμο της κόρης της το 1943, αλλά μετά τη γέννηση του εγγονού της, η Zelda αναζωογονήθηκε και άρχισε να ζωγραφίζει ξανά τα τελευταία χρόνια της ζωής της στο Μοντγκόμερι στο σπίτι της οικογένειάς της.

Πέθανε τραγικά στις 10 Μαρτίου 1948 σε μια πυρκαγιά στο νοσοκομείο Highland στο Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνας. Είναι θαμμένη με τον σύζυγό της στο κοιμητήριο της Καθολικής Εκκλησίας της Old Saint Mary στο Rockville του Μέριλαντ. Εργαζόταν στο δεύτερο ημιτελές μυθιστόρημά της, Caesar`s Things, τη στιγμή του θανάτου της.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >