AD

Ada Limón | Η Ποιήτρια της οποίας η γραφή θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Η ποιήτρια Ada Limón, που έχει συγκεντρώσει διακρίσεις και επιτυχίες, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μοναδική πρόκληση, καθώς το NASA την προσέγγισε για να συνθέσει ένα ποίημα που θα ταξιδέψει στο διάστημα ως μέρος της αποστολής του Europa Clipper.

 

Η ποιήτρια Ada Limón, η οποία διανύει μια περίοδο επιτυχιών στην καριέρα της, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρόσκληση που ξεπερνούσε κάθε φαντασία. Η NASA επικοινώνησε μαζί της με ένα αίτημα εκτός συνηθισμένων. Της ζήτησε να συνθέσει ένα πρωτότυπο ποίημα που θα εκτοξευτεί στο διάστημα.

“Αμέσως μετά τη λήξη της συνομιλίας, σκέφτηκα: ‘Ω, όχι'”, δηλώνει η Limón, 47 ετών. Η πίεση ήταν υπερβολική. Το ποίημά της, με τίτλο “Επαίνεση του Μυστηρίου: Ένα Ποίημα για την Ευρώπη”, θα χαραγμένο στο εσωτερικό του Europa Clipper, ένα διαστημικό σκάφος που αναμένεται να εκτοξευτεί στις 10 Οκτωβρίου και να περιφέρεται γύρω από τον Δία έως το 2030. Παρά το εξωπραγματικό χαρακτήρα της αποστολής, είναι μια κατάλληλη για μια ποιήτρια που αφοσιώνεται στην εξερεύνηση των δεσμών μεταξύ της ανθρώπινης εμπειρίας και του σύμπαντος που όλοι μας μοιραζόμαστε.

Issue Fourteen: Lois Carlisle speaks with Ada Limón | The Adroit Journal -  The Adroit Journal

 

“Όταν βρίσκομαι στο πιο σκοτεινό σημείο μου, ως ποιήτρια και ως άνθρωπος, η σύνδεσή μου με τη φύση είναι αυτό που με επαναφέρει στον εαυτό μου”, δηλώνει η Limón. “Είναι πολύ δύσκολο να γράψεις από μια θέση φόβου και απομόνωσης. Αν μπορείτε, συνδεθείτε με τον φυσικό κόσμο – ένα δέντρο, ένα θάμνο, οτιδήποτε μπορείτε να δείτε για ένα στιγμιότυπο. Δεν είμαστε μόνοι.”

Το καλοκαίρι αυτό, η Limón θα ξεκινήσει ένα περιοδεύον ταξίδι σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποκαλύψει εγκαταστάσεις ποίησης σε επτά εθνικά πάρκα ως μέρος του προγράμματός της ως ποιήτριας, με την ονομασία “Είσαι Εδώ” – το οποίο είναι επίσης ο τίτλος ενός ανθολογιακού έργου που θα δημοσιεύσει τον Απρίλιο. Από την Ουάσιγκτον μέχρι τη Φλόριντα, η Limón θα συγκεντρώσει ανθρώπους από όλες τις κοινωνικές στρώσεις για να γιορτάσουν την ποίηση και τη γη.

Η ανακάλυψη της πείνας άγνωστων για ποιήματα αποτέλεσε μια κύρια χαρά της δουλειάς της, ενώ η μοναχική εμπειρία της στο γράψιμο παραμένει μοναδική για τη Limón. “Ως γυναίκα με σώμα, ψάχνεις πάντα για ένα ασφαλές χώρο”, λέει. “Ένα από τα πράγματα που με έχει απελευθερώσει τόσο πολύ ως καλλιτέχνη είναι ότι έχω τη δυνατότητα να δημιουργήσω έναν ασφαλή χώρο στη σελίδα. Όταν παρακολουθώ νεαρές συγγραφείς να το ανακαλύπτουν αυτό για τον εαυτό τους, είναι σαν ένα εντελώς διαφορετικό είδος ελευθερίας.”

U.S. Poet Laureate Ada Limón to read at Yale University Art Gallery - Yale  Daily News

Πηγή : ΤΙΜΕ

Aπόδοση κειμένου : Mανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >