AD

Kιλιαν Μέρφι | Η αναγνώριση ενός εξαιρετικού ηθοποιού

Το Klik είχε προβλέψει την βράβευση του Κίλιαν Μέρφι, με το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου από το καλοκαίρι όταν είχε προβληθεί η ταινία Oppenheimer

 

Στις 26 Αυγούστου και αφού την προηγούμενη το βράδυ είχαμε δει την εξαιρετική ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, Oppenheimer, ήμασταν σίγουροι  ( πέρα από το Όσκαρ σκηνοθεσίας και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας που κατέκτησε τελικά η ταινία) ότι είχε έρθει η ώρα και για την αναγνώριση ενός σπουδαίου και σεμνού ηθοποιού, του Κίλιαν Μέρφι, που με αργά, προσεκτικά και σταθερά βήματα βάδιζε προς την κορυφή. Θα σας συστήναμε να παρακολουθήσετε την εξαιρετική σειρά Peaky Blinders, όπου πρωταγωνιστεί ο Μέρφι και όπου κανείς μπορεί να διακρίνει την άνοδο ενός εξαιρετικού ταλέντου, που ως τότε είχε διακριθεί σε ρόλους “κακών”, να μεταλλάσσεται σιγά-σιγά, σε ηγέτη, στον ρόλο δηλαδή του “πατριάρχη” έναν ρόλο που λίγοι ηθοποιοί μπορούν να φέρουν με το ανάλογο βάρος. Όπως για παράδειγμα ο θρυλικός Μάρλον Μπράντο στον “Νονό”, που απετέλεσε ένα καινούργιο ξεκίνημα της καριέρας του.

Επαναλαμβάνουμε εδώ σήμερα το άρθρο για τον Κίλιαν Μέρφι, που είχε δημοσιεύσει το Κλικ, στις 26 Αυγούστου.

 

Κίλιαν Μέρφι | Μια ατομική βόμβα για τα Όσκαρ

 

Στον μεγαλύτερο κινηματογραφικό ρόλο της καριέρας του, ο Κίλιαν Μέρφι στο “Oppenheimer” έχει έναν μόνο στόχο. Το Όσκαρ

 

Είχα δει για πρώτη φορά τον Κίλιαν Μέρφι σε ένα θρίλερ του Γουές Κρέιβεν με τίτλο “Red Eye”, που αν θυμάμαι καλά είχε παιχτεί στην Ελλάδα με τίτλο “Νυχτερινή πτήση”. Έπαιζε τον Τζάκσον Ρίπνερ, τον “κακό” της ταινίας που τρομοκρατούσε της Ρέιτσελ Μακ Άνταμς, στην διάρκεια μιας πτήσης και μετά από αυτήν. Εκείνο που είχε κάνει εντύπωση ήταν τα παγωμένα γαλάζια μάτια του και το περίεργο πρόσωπο του με τα έντονα ζυγωματικά. Μου είχε φανεί ως ο πιο κρύος και αντιπαθητικός άνθρωπος που θα μπορούσα να συναντήσω. Είναι μερικοί άνθρωποι που σου γίνονται αντιπαθείς και χωρίς να τους γνωρίζεις…και όμως…υπήρχε κάτι επάνω, που δεν μπορούσε να καθορίσω και που δεν ήταν ταιριαστό, με την αντιπάθεια που μου προκαλούσε.

Ο Κίλιαν Μέρφι είχε γεννηθεί στο Κορκ της Ιρλανδίας στις 25 Μαρτίου 1976 και στα εφηβικά του χρόνια ήθελε να ασχοληθεί με την μουσική και είχε φτιάξει μάλιστα και ένα συγκρότημα με τον αδελφό του και μερικούς άλλους φίλους. Η ζωή του πήρε μια άλλη στροφή, όταν έχοντας αποφασίσει ότι δεν θα κατάφερε να κάνει τίποτα σπουδαίο με την μουσική, στράφηκε προς την υποκριτική, βρίσκοντας ότι είχε περισσότερο ενδιαφέρον σαν ασχολία ζωής.

Το 1996 ο σκηνοθέτης Πατ Κίρναν του ανέθεσε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο θεατρικό έργο της Έντνα Γουώλς “Disco Pigs”. H Έντνα Γουώλς όταν τον είδε στην σκηνή να ερμηνεύει έναν από τους ήρωές της, είχε πει : ” Υπάρχει κάτι σ’ αυτόν τον άνθρωπο…είναι απίστευτα αινιγματικός και όταν μπαίνει σε έναν χώρο είναι αδύνατον να μην αντιληφθείς την “παρουσία” που κουβαλάει μαζί του και αυτό δεν έχει να κάνει με τα απίθανα γαλάζια μάτια του για τα οποία μιλάνε όλοι” .

Στα επόμενα χρόνια η καριέρα του είχε αρχίσει να ανεβάζει στροφές και να παίζει συνήθως δεύτερους ρόλους σε πολλές ταινίες. Εξακολουθούσα να τον βρίσκω τελείως αντιπαθητικό. Μια από τις ταινίες που έπαιξε το “28 days later”, μια από τις ταινίες που μεταμορφώνει ανθρώπους σε ζόμπι, έγινε μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως χωρίς να είναι διαφορετική από τις άλλες σχετικές ταινίες με ζόμπι και του εξασφάλισε ένα βραβείο στα MTV Movie Awards το 2004.

Η ζωή του Κίλιαν Μέρφι πήρε άλλη τροπή όταν συνάντησε τον σπουδαιότερο ίσως σκηνοθέτη αυτής της γενιάς, τον Κρίστοφερ Νόλαν. Αλλά αυτό ούτε ο ένας ούτε ο άλλος γνώριζαν που θα τους οδηγούσε. Ο Νόλαν του έκανε οντισιόν για να παίξει τον ρόλο του Μπάτμαν, αλλά ο Μέρφι έβρισκε ότι ο σωματότυπός του δεν ταίριαζε με τον ρόλο ενός σούπερ ήρωα. Αλλά ήξερε ότι η συνάντηση με τον Νόλαν θα του άνοιγε άλλους δρόμους. Ο Νόλαν που είχε εντυπωσιαστεί από την “παρουσία” του Μέρφι, του ανέθεσε τελικά το ρόλο του δόκτορα Κρέιν που μετατρέπεται στον σούπερ “κακό” της ταινίας στο “Σκιάχτρο”, ενώ ο Κρίστιαν Μπέιλ είχε αναλάβει το ρόλο του Μπάτμαν. Ο Νταίηβιντ Ντένπι είχε γράψει τότε στους New York Times : ” Ο Κίλιαν Μέρφι που τα αγγελικά του χαρακτηριστικά μπορούν να γίνουν όποτε θέλει τρομακτικά, είναι το πιο κομψά γοητευτικό “τέρας” της εποχής μας”.

Η καριέρα του Μέρφι συνεχίστηκε με όλο και καλύτερους ρόλους στον κινηματογράφο και στο θέατρο, αλλά επίσης συνεχίστηκε και συνεργασία του με τον Νόλαν, αφού τα επόμενα χρόνια έπαιξε σε έναν ακόμη Μπάτμαν και επίσης στο Inception και στο Dunkirk, που σκηνοθέτησε ο Νόλαν.

Η καριέρα του Μέρφι πήρε παραπάνω στροφές, όταν με δυσκολία κατάφερε τον σκηνοθέτη Στήβεν Νάιτ να του αναθέσει τον ρόλο του Τόμας Σέλμπι, στο τηλεοπτική σειρά του BBC ” Peaky Blinders. ” Όταν διάβασα το σενάριο το βρήκα τόσο “δυνατό” και “σίγουρο” και τον ρόλο του Τόμας Σέλμπι τόσο “πλούσιο”, “βαθύ” με πολλά επίπεδα και αντιφάσεις, που ήξερα ότι έπρεπε οπωσδήποτε να τον αναλάβω”.

Όταν είδα τους “Peaky Blinders”, οχι μόνο κατάλαβα τι εννοούσε ο Μέρφι, αλλά άλλαξε ολοκληρωτικά και η εικόνα που είχα για εκείνον. Οι Peaky Blinders είναι η ιστορία της Μαφίας του Μπίμπινγκαμ στα χρόνια που ακολούθησαν μετα τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και έχει πολλές αντιστοιχίες με τον τρόπο που διαμορφώθηκε η ιταλική Μαφία στην Αμερική τον ίδιο καιρό.

Ο Κίλαν Μέρφι στον ρόλο του Τόμας Σέλμπι, βρίσκεται σε μια συνεχή μεταμόρφωση στην διάρκεια της σειράς, αφού σιγά-σιγά, μεταμορφώνεται από τον ηγέτη μιας μικρής συμμορίας, σε έναν πραγματικό “Πατριάρχη” που καθοδηγεί όχι μόνο την συμμορία του, αλλά ολόκληρη την περιοχή.

Είναι πολύ λίγοι οι ηθοποιοί που μπορούν να υποδυθούν τον ρόλο του “Πατριάρχη”, του ανθρώπου που είναι πάνω από όλους τους άλλους. Είναι οι ηθοποιοί που θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν τον Βίτο Κορλεόνε, όπως έκανε ο Μάρλον Μπράντο, ή τον Διάβολο όπως έκανε ο Ρόμπερτ ντε Νίρο στο “Angels Eyes” με συμπρωταγωνιστή τον Μίκι Ρουρκ, ή ο Λόρενς Ολίβιε ερμηνεύοντας τον “Βασιλιά Ληρ”

Είναι η “παρουσιά” και το “εύρος” που διαθέτει ένας ηθοποιός, που μια ματιά του, είναι αρκετή για να τα πει όλα. Και αυτό είναι κάτι που δεν διδάσκεται. Είναι κάτι που ή το έχεις ή δεν το έχεις.

Ο Κίλιαν Μέρφι έχει απλώς ανέβει σ’ αυτό το επίπεδο.

Αυτές τις μέρες θα δούμε τον Κίλιαν Μέρφι, στον μεγαλύτερο κινηματογραφικό ρόλο της καριέρας, στο βιογραφικό δράμα “Oppenheimer”  του Κρίστοφερ Νόλαν. Είναι η έκτη συνεργασία του Κίλιαν Μέρφι με τον Κρίστοφερ Νόλαν και η πρώτη φορά που έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Για να παίξει τον ρόλο του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, ο Κίλιαν Μέρφι χρειάστηκε να χάσει πολλά για να ταιριάζει με το φυσικό παρουσιαστικό του ανθρώπου που υπήρξε ο εφευρέτης της ατομικής βόμβας και να μελετήσει πολύ την ζωή του ανθρώπου, που υπήρξε ένα από τα πιο κομβικά πρόσωπα της ανθρώπινης Ιστορίας, αφού εφηύρε το τρομακτικό όπλο, που έχει την δυνατότητα να καταστρέψει τον πλανήτη, κάτι που τον γέμισε με τρομερές τύψεις μέχρι τον πρόωρο θάνατό του.

Πολλοί αποκαλούν το Oppenheimer” όχι μόνο “ταινία της χρονιάς”, αλλά “ταινία του αιώνα” και έρχεται σε μια εποχή που ένας πυρηνικός πόλεμος έχει έρθει πάλι στο προσκήνιο και αποτελεί μια από τις βασικές απειλές για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ας ελπίσουμε ο Κρίστοφερ Νόλαν εκτός από μεγάλος σκηνοθέτης να μην αποδειχθεί και προφητικός.

Η ταινία έχει κάνει εισπράξεις που ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Για την ερμηνεία του Κίλιαν Μέρφι ο Νταν Τζόλιν του περιοδικού Empire έγραψε : “Στον ζωντανό πυρήνα αυτής της ταινίας και στον ρόλο του Όπενχάιμερ, ο Κίλιαν Μέρφι είναι ολοκληρωτικά καθηλωτικός”.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Βασιλιάς Κάρολος | Επέστρεψε χαμογελαστός στα δημόσια καθήκοντά του

«Είμαι εντάξει, σας ευχαριστώ», απάντησε χαμογελαστός ο βασιλιάς Κάρολος σε όσους τον ρώτησαν πώς αισθάνεται καθώς υποβάλλεται σε αντικαρκινική θεραπεία. Στα δημόσια καθήκοντα επέστρεψε για

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τα συγκοινωνούντα δοχεία της «αδέσμευτης δημοσιογραφίας»

Το «Μαύρο Ράσο» της Πελοποννήσου, το «γιουσουφάκι» και ο «μικρομέγαλος» παράγοντας συνδέονται μεταξύ τους πέραν πάσης αμφιβολίας – Η «σύγκλιση» Βορείων Προαστείων με την Νότια

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >