AD

Susan B. Anthony | Η γυναίκα που τόλμησε να ζητήσει δικαίωμα Ψήφου

Στις 13 Μαρτίου του 1906, έφυγε από τη ζωή μία από τις πιο κορυφαίες ηγέτιδες του κινήματος για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών.

 

Υπήρξε πρωτοπόρα στο κίνημα της ψήφου των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες και πρόεδρος του National Woman Suffrage Association, τον οποίο ίδρυσε με την Elizabeth Cady Stanton. Οι δύο γυναίκες ταξίδεψαν σε όλη τη χώρα εκφωνώντας ομιλίες υπέρ του δικαιώματος ψήφου των γυναικών.Το έργο της Susan Anthony βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για την 19η τροποποίηση του Συντάγματος, δίνοντας στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου. Η τροποποίηση ήταν γνωστή ως «Τροπολογία Susan B. Anthony» για να τιμήσει το έργο της για λογαριασμό των δικαιωμάτων των γυναικών. Στις  2 Ιουλίου 1979, έγινε η πρώτη γυναίκα που εμφανίστηκε σε ένα νόμισμα που κυκλοφορούσε από το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ.

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1820 στη Μασαχουσέτη. Ο πατέρας της, Daniel Anthony, ήταν αγρότης και αργότερα ιδιοκτήτης και διευθυντής βαμβακουργείου και μεγάλωσε ως Quaker. Η μητέρα της, Lucy Read Anthony, καταγόταν από οικογένεια που πολέμησε στην Αμερικανική Επανάσταση και υπηρέτησε στην κυβέρνηση της πολιτείας της Μασαχουσέτης. H Susan μεγάλωσε σε μια πολιτικά ενεργή οικογένεια η οποία πάλεψε για την κατάργηση της σκλαβιάς.

Από μικρή ηλικία, η Anthony εμπνεύστηκε από την πεποίθηση των Quaker ότι όλοι ήταν ίσοι υπό τον Θεό. Αυτή η ιδέα την καθοδήγησε σε όλη της τη ζωή. Είχε επτά αδέρφια και αδερφές, πολλοί από τους οποίους έγιναν ακτιβιστές για τη δικαιοσύνη και τη χειραφέτηση των σκλάβων. Όταν μετακόμισαν στο Ρότσεστερ, στη Νέα Υόρκη,  το 1845, ο κοινωνικός κύκλος της Anthony περιλάμβανε τον ακτιβιστή κατά της δουλείας Frederick Douglass – ο οποίος αργότερα συμμετείχε  στον αγώνα της Anthony για τα δικαιώματα των γυναικών- καθώς  και τον δημοσιογράφος William Lloyd Garrison. H Anthony ήταν επίσης μέρος του κινήματος εγκράτειας, το οποίο προσπάθησε να σταματήσει την παραγωγή και την πώληση αλκοόλ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καθώς η Susan B. Anthony δεν είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε ένα συνέδριο εγκράτειας λόγω του φύλου της, εμπνεύστηκε να στρέψει το ενδιαφέρον της στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών. Συνειδητοποίησε ότι κανείς δεν θα έπαιρνε τις γυναίκες στην πολιτική στα σοβαρά, αν δεν είχαν το δικαίωμα ψήφου, γράφοντας: «Δεν θα υπάρξει ποτέ πλήρης ισότητα έως ότου οι ίδιες οι γυναίκες βοηθήσουν στη θέσπιση νόμων και στην εκλογή νομοθετών».

H Anthony ήταν καλή στη στρατηγική. Η πειθαρχία, η ενέργεια και η οργανωτικότητά της,  την έκαναν ισχυρή και επιτυχημένη ηγέτιδα.  H Anthony και η Stanton συνίδρυσαν την Αμερικανική Ένωση Ίσων Δικαιωμάτων. Το 1868 έγιναν συντάκτες της εφημερίδας του Συλλόγου, Η επανάσταση, που βοήθησε στη διάδοση των ιδεών της ισότητας και των δικαιωμάτων για τις γυναίκες. Η Anthony άρχισε να δίνει διαλέξεις για να συγκεντρώσει χρήματα για την έκδοση της εφημερίδας και να υποστηρίξει το κίνημα της ψηφοφορίας. Έγινε διάσημη σε όλο τον νομό. Πολλοί τη θαύμαζαν, άλλοι όμως μισούσαν τις ιδέες της.

Όταν το Κογκρέσο ψήφισε τη 14η και 15η τροπολογία,  που έδιναν δικαιώματα ψήφου σε Αφροαμερικανούς άνδρες, η Αnthony και η Stanton ήταν θυμωμένες και αντιτάχθηκαν στη νομοθεσία επειδή δεν περιλάμβανε το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες. Η πίστη τους τους οδήγησε να χωρίσουν από άλλες σουφραζέτες. Θεώρησαν ότι οι τροπολογίες θα έπρεπε επίσης να έχουν δώσει στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου. H Anthony ίδρυσε την Εθνική Ένωση Γυναικείων Ψηφοφοριών το 1869 δίπλα στην ακτιβίστρια Elizabeth Cady Stanton. Σκοπός τους ήταν να πιέσουν ώστε να γίνει μια συνταγματική τροποποίηση η οποία θα έδινε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου.  Περίπου αυτή την εποχή, οι δύο δημιούργησαν και παρήγαγαν μια εβδομαδιαία έκδοση που ασκούσε πιέσεις για τα δικαιώματα των γυναικών στο πλαίσιο της Αμερικανικής Ένωσης Ίσων Δικαιωμάτων (AERA). Την “Επανάσταση”. Πάνω έγραφε: «Άντρες, τα δικαιώματά τους και τίποτα περισσότερο. Γυναίκες, τα δικαιώματά τους και τίποτα λιγότερο».

Το 1872, η Anthony συνελήφθη επειδή ψήφισε. Δικάστηκε και της επιβλήθηκε πρόστιμο 100 δολαρίων για το “έγκλημά” της. Αυτό εξόργισε πολλούς ανθρώπους και έφερε την εθνική προσοχή στο κίνημα της ψηφοφορίας. Το 1876, ηγήθηκε μιας διαμαρτυρίας στην εκατονταετηρίδα της ανεξαρτησίας του έθνους μας το 1876. Έδωσε μια ομιλία – «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων» – που γράφτηκε από την Stanton και μια άλλη σουφραζέτα, τη Matilda Joslyn Gage.

Η Susan Anthony έφυγε από τη ζωή  το 1906, 14 χρόνια πριν δοθεί στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου με την ψήφιση της 19ης Τροπολογίας,  το 1920.  Στην ιστορία, έχει μείνει ως η υπέρμαχος της κατάργησης, των δικαιωμάτων της εργασίας και της ίσης αμοιβής για ίση εργασία. Μία από τις πιο εμφανείς ηγέτιδες του κινήματος για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >