AD

Η αλήθεια που Χάνεται στον Ψηφιακό Κόσμο

Για κάποιους, η τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να μετατραπεί στην δεύτερη πιο θανάσιμη εφεύρεση της ανθρωπότητας, μετά την ατομική βόμβα που ανάλογα με την εξέλιξή της, θα μπορούσε να εξαφανίσει το ανθρώπινο είδος από τον πλανήτη. 

 

Η εποχή μας έχει χαρακτηριστεί από μια έκρηξη στην τεχνολογία και την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αποτελεί  μια από τις πιο συναρπαστικές και αναπτυσσόμενες τεχνολογίες του 21ου αιώνα. Από τη δημιουργία αυτόνομων ρομπότ μέχρι την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων που λειτουργούν σε πολλούς τομείς της ζωής μας, η ΤΝ έχει επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία. 

Μαζί με αυτήν την εξέλιξη, όμως, έχει αναδειχθεί και ένα άλλο, σκοτεινότερο πρόβλημα: οι ψεύτικες φωτογραφίες και τα ψεύτικα βίντεο. 

Ο όρος “ψεύτικες φωτογραφίες” και ψεύτικα βίντεο, αναφέρεται σε εικόνες που δημιουργούνται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της επεξεργασίας εικόνας, με σκοπό να παρουσιάσουν κάτι που δεν είναι αληθινό. Αυτές οι εικόνες μπορούν να είναι από απλές επεξεργασίες χαρακτηριστικών προσώπων μέχρι πλήρως στην ουσία ψεύτικες σκηνές.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο αυτόν είναι η δημιουργία των deepfake εικόνων. Οι deepfake είναι τεχνητά δημιουργημένα βίντεο ή φωτογραφίες που ενσωματώνουν το πρόσωπο ενός ατόμου σε άλλο πρόσωπο, δημιουργώντας ένα εντελώς ψεύτικο αποτέλεσμα. Αυτή η τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, από τη δημιουργία ψευδών βίντεο με πολιτικούς μέχρι την παραγωγή πορνογραφικού υλικού με την εικόνα πραγματικών ατόμων χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Το πρόβλημα με τις ψεύτικες φωτογραφίες δεν είναι μόνο ότι παράγουν εικόνες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά και ότι διαστρεβλώνουν την αλήθεια και δημιουργούν σύγχυση στο κοινό. Η εμφάνιση τέτοιων εικόνων στα μέσα ενημέρωσης ή στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να οδηγήσει σε ανασφάλεια και αποσταθεροποίηση της κοινωνίας, καθώς οι άνθρωποι δεν ξέρουν πλέον τι είναι αλήθεια και τι ψέματα. Πρόσφατο παράδειγμα, οι φωτογραφίες της πριγκίπισσας της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον, που δημοσιεύτηκαν στο κοινό. Η επίσημη φωτογραφία που ανήρτησε το παλάτι με αφορμή τη γιορτή της μητέρας, η οποία είχε κάποιες λεπτομέρειες που “πρόδωσαν” την αυθεντικότητά της, ανάγκασαν τη βασιλική οικογένεια να παραδεχτεί ότι η φωτογραφία ήταν επεξεργασμένη από την ίδια την πριγκίπισσα. Αμφίβολο, βέβαια, αυτό και μάλιστα επαληθεύτηκε ότι δεν ήταν μια απλή επεξεργασία, καθώς το πρόσωπο της Κέιτ Μίντλετον, ήταν από μια παλαιότερη φωτογραφία της – του 2016- για το εξώφυλλο της Vogue. Κάτι αντίστοιχο λέγεται ότι συνέβη και σε επόμενη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε μέσα στο αυτοκίνητο που βρισκόταν με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ. Μόνο ο άνθρωπος που τράβηξε τη φωτογραφία μπορεί να είναι σίγουρος για την αυθεντικότητά της. 

Ένα άλλο ανησυχητικό σημείο, είναι η επίδραση που μπορούν να έχουν οι ψεύτικες εικόνες στη δημοκρατία και την πολιτική διαμάχη. Η δυνατότητα να δημιουργηθούν ψευδείς εικόνες πολιτικών προσώπων μπορεί να οδηγήσει σε παραπλανητικές εκστρατείες και να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των διαδικασιών των εκλογών. Επίσης, η εμφάνιση deepfake βίντεο με πολιτικούς να κάνουν ψευδείς δηλώσεις,  μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κοινή γνώμη και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διχόνοια στην κοινωνία.

Παρ’ όλες αυτές τις προσπάθειες, όμως, που γίνονται για να ελεγχθούν οι deep fake εικόνες,  η αντιμετώπιση των ψευδών εικόνων παραμένει ένα δύσκολο έργο. Η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αυτών των εικόνων εξελίσσεται συνεχώς και προκύπτουν νέες τεχνικές και μεθόδοι για τη δημιουργία ακόμα πιο ρεαλιστικών ψευδών εικόνων.

Ήταν πάντα δύσκολο να ξεχωρίσουμε την αλήθεια και το ψέμα παρόλο που δεν υπήρχε η τεχνολογία της εποχής μας. Πολλοί φοβούνται ότι όσες προσπάθειες κι αν γίνουν για να ελεγχθεί το φαινόμενο, αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Ζούμε σε μια δύσκολη και περίεργη  εποχή που από τη μια μεριά, δημιουργεί επιστημονικά θαύματα, αλλά από τη άλλη η πάντα «πανούργα» ανθρώπινη φύση,  βρίσκει τον τρόπο να μετατρέπει τις ευκαιρίες σε προβλήματα. 

Για κάποιους, η τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να μετατραπεί στην δεύτερη πιο θανάσιμη εφεύρεση της ανθρωπότητας, μετά την ατομική βόμβα που ανάλογα με την εξέλιξή της, θα μπορούσε να εξαφανίσει το ανθρώπινο είδος από τον πλανήτη. 

@madalenamariad

AI- Η αλήθεια που Χάνεται στον Ψηφιακό Κόσμο… Για κάποιους, η τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να μετατραπεί στην δεύτερη πιο θανάσιμη εφεύρεση της ανθρωπότητας, μετά την ατομική βόμβα που ανάλογα με την εξέλιξή της, θα μπορούσε να εξαφανίσει το ανθρώπινο είδος από τον πλανήτη. #AI #artificialintelligence #deepfake #fyp #foryourpage #tiktok #katemiddleton #princessofwales

♬ πρωτότυπος ήχος – Madalena-Maria Diamanti

 

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >