AD

Nat King Cole | Το σημαντικότερο πράγμα σε αυτή τη ζωή είναι να αγαπάς και να αγαπιέσαι

`Ας αξιοποιούμε στο έπακρο την κάθε ημέρα, ειδάλλως όταν πεθάνουμε η ζωή δεν θα`χει καμιά σημασία`. είχε πει. Γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου του 1919.

 

“Ας αξιοποιούμε στο έπακρο την κάθε ημέρα, ειδάλλως όταν πεθάνουμε η ζωή δεν θα`χει καμία σημασία”

Nat King Cole…

O Nat King Cole ήταν ένας Αφροαμερικανός μουσικός που πρωτοεμφανίστηκε ως κορυφαίος πιανίστας της τζαζ. Αν και καταξιωμένος πιανίστας, οφείλει το μεγαλύτερο μέρος της δημοφιλούς μουσικής του φήμης στην απαλή βαρύτονη φωνή του, την οποία συνήθιζε να ερμηνεύει σε μεγάλη μπάντα και είδη τζαζ. Ήταν ένας από τους πρώτους μαύρους Αμερικανούς που παρουσίασαν τηλεοπτικό βαριετέ σόου, και έχει διατηρήσει παγκόσμια δημοτικότητα από τον πρόωρο θάνατό του. Θεωρείται ευρέως μια από τις πιο σημαντικές μουσικές προσωπικότητες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γεννημένος Nathaniel Adams Coles στις 17 Μαρτίου 1919 στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, ο Cole γεννήθηκε σε μια οικογένεια με κομβική θέση στη μαύρη κοινότητα. Ο πατέρας του Nat ήταν ο αιδεσιμότατος Edward James Coles Sr. Η μητέρα του ονομαζόταν Perlina Adams Coles. Μαζί απέκτησαν δεκατρία παιδιά, αλλά μόνο τα πέντε από αυτά έζησαν μέχρι την ενηλικίωση. Ο πατέρας του Nat ήταν πάστορας της Εκκλησίας του Πρώτου Βαπτιστή. Το 1921, η οικογένεια μετανάστευσε στο Σικάγο, μέρος της μαζικής φυγής που αναζητούσε μια καλύτερη ζωή στις ακμάζουσες βιομηχανικές πόλεις του βορρά. Η μητέρα του Nat ήξερε ότι τα παιδιά της θα πήγαιναν σε δημόσια σχολεία με εγκαταστάσεις που σπάνια απολάμβαναν οι νέγροι στο νότο.

Σε ηλικία τεσσάρων ετών, ο Nat King Cole μάθαινε πιάνο από το αυτί από τη μητέρα του, διευθύντρια χορωδίας στην εκκλησία. Η πρώτη του δημόσια παράσταση ήταν σε ηλικία τεσσάρων ετών και όταν ήταν στο Νηπιαγωγείο έπαιζε για τα άλλα παιδιά. Ο Nat έπαιζε τακτικά στην εκκλησία του πατέρα του από την ηλικία των 11 ετών και ήταν καταξιωμένος πιανίστας στα 12 του. Παράτησε το σχολείο στα 15 του για να ακολουθήσει μια καριέρα ως πιανίστας της τζαζ. Το πρώτο επαγγελματικό διάλειμμα του Κόουλ ήρθε σε περιοδεία στην αναβίωση του σόου “Shuffle Along”. Όταν τελείωσε το σόου, έμεινε αποκλεισμένος στο Λος Άντζελες. Ο Cole έψαξε για δουλειά σε λέσχη και τη βρήκε στο Century Club στη λεωφόρο Santa Monica Boulevard, όπου έκανε μεγάλη εντύπωση με το «μέσα» πλήθος.

Το 1939, ο Cole σχημάτισε ένα τρίο με τον Oscar Moore στην κιθάρα και τον Wesley Prince στο μπάσο, αλλα δεν είχαν ντράμερ. Το 1943, ηχογράφησε το “Straighten Up And Fly Right”, για την Capitol Records, εμπνευσμένο από ένα από τα κηρύγματα του πατέρα του. Ήταν μια άμεση επιτυχία, διαβεβαιώνοντας το μέλλον του Cole ως ποπ αίσθηση. Με την προσθήκη εγχόρδων το 1946, το “The Christmas Song” ξεκίνησε την εξέλιξη του Cole σε συναισθηματικό τραγουδιστή. Στη δεκαετία του 1940 έκανε πολλές αξιομνημόνευτες πλευρές με το Τρίο, συμπεριλαμβανομένων των “It`s Only A Paper Moon” και “(I Love You) For Sentimental Reasons.” Αλλά μέχρι το 1948, και το «Nature Boy», η απομάκρυνση από τη τζαζ των μικρών γκρουπ, προς την τελική του θέση ως ένας από τους πιο δημοφιλείς τραγουδιστές της εποχής, είχε ξεκινήσει.

Τον Οκτώβριο του 1956, ο Nat ξεκίνησε τη δική του τηλεοπτική εκπομπή. Η δημοτικότητα του Cole του επέτρεψε να γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός που θα φιλοξενούσε ένα πρόγραμμα ποικιλίας δικτύου, το The Nat King Cole Show, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στην τηλεόραση του NBC το 1956. Ωστόσο, η εκπομπή έπεσε θύμα του φανατισμού των καιρών και ακυρώθηκε μετά από μία σεζόν. Δυστυχώς, λίγοι χορηγοί ήταν πρόθυμοι να συσχετιστούν με έναν μαύρο διασκεδαστή.

Ο Cole είχε μεγαλύτερη επιτυχία με συναυλίες στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και περιόδευσε δύο φορές με τις δικές του κριτικές σε στιλ βοντβίλ, The Merry World of Nat King Cole (1961) και Sights and Sounds (1963). Οι επιτυχίες του στις αρχές της δεκαετίας του `60 – “Ramblin` Rose”, “Those Lazy, Hazy, Crazy Days of Summer” και “LOVE” – δείχνουν ότι απομακρυνόταν ακόμη περισσότερο από τις ρίζες του στη τζαζ και επικεντρωνόταν σχεδόν αποκλειστικά στη mainstream ποπ . Η προσαρμογή του στυλ του, ωστόσο, ήταν ένας παράγοντας που κράτησε τον Cole δημοφιλή μέχρι τον πρόωρο θάνατό του από καρκίνο του πνεύμονα το 1965.

Τον Ιανουάριο του 1964, ο Cole έκανε μια από τις τελευταίες του τηλεοπτικές εμφανίσεις στο Πρόγραμμα Jack Benny. Με τον τυπικά μεγαλόψυχο τρόπο του, ο Benny επέτρεψε στον καλεσμένο σταρ του να κλέψει την παράσταση. Ο Cole τραγούδησε το «When I Fall in Love» ίσως στην καλύτερη και πιο αξέχαστη ερμηνεία του. Ο Cole θεωρήθηκε ως «ο καλύτερος φίλος που είχε ποτέ ένα τραγούδι» και αντάλλαξε πολύ χιουμοριστικά αστεία με τον Benny. Ο Cole τόνισε ένα κλασικό σκετς του Benny στο οποίο ο Benny αναστατώνεται από έναν ντράμερ έκτακτης ανάγκης. Ο πεντάχρονος James Bradley Jr, που παρουσιάστηκε ως ξάδερφος του Cole, κατέπληξε τον Benny με απίστευτο ταλέντο στα τύμπανα και συμμετείχε μαζί με τον Cole σε παιχνιδιάρικα αστεία σε βάρος του Benny. Θα αποδεικνυόταν μια από τις τελευταίες παραστάσεις του Cole.

Ο Cole πάλεψε με τον ρατσισμό όλη του τη ζωή και αρνήθηκε να εμφανιστεί σε χωριστούς χώρους. Το 1948, ο Cole αγόρασε ένα σπίτι στην ολόλευκη γειτονιά Hancock Park του Λος Άντζελες. Η Κου Κλουξ Κλαν, που ήταν ακόμα ενεργή στο Λος Άντζελες στη δεκαετία του 1950, ανταποκρίθηκε τοποθετώντας έναν φλεγόμενο σταυρό στο μπροστινό του γρασίδι. Μέλη της ένωσης ιδιοκτητών ακινήτων είπαν στον Cole ότι δεν ήθελαν να μετακομίσουν ανεπιθύμητοι.

Το 1956, ο Nat King Cole δέχτηκε επίθεση στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, ενώ τραγουδούσε το τραγούδι “Little Girl”, από τρία μέλη του Συμβουλίου Λευκών Πολιτών της Βόρειας Αλαμπάμα. Η  επιτιθέμενη ομάδα ήταν υπό την ηγεσία του συγγραφέα Asa “Forrest” που έγραψε το Education of Little Tree,  αν και δεν ήταν μεταξύ των επιτιθέμενων. Προφανώς προσπαθούσαν να τον απαγάγουν. Οι τρεις άνδρες επιτιθέμενοι έτρεξαν στους διαδρόμους της αίθουσας προς τον Cole και την μπάντα του. Αν και οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου τερμάτισαν γρήγορα την εισβολή στη σκηνή, η συμπλοκή που ακολούθησε έριξε τον Κόουλ από τον πάγκο του πιάνου του και τον τραυμάτισε στην πλάτη. Ο Cole δεν ολοκλήρωσε τη συναυλία και δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά στο Νότο. Ένα τέταρτο μέλος της ομάδας που είχε συμμετάσχει στο σχέδιο συνελήφθη αργότερα σε σχέση με την πράξη. Όλοι αργότερα δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για τον ρόλο τους στο έγκλημα.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δίκη για το Μάτι | Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Αθηνών για την απόφαση για τους αθωωθέντες, τα ελαφρυντικά & τις ποινές

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης, πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή, γιατί νομικά δεν μπορούσε να ασκηθεί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >