AD

Ποκαχόντας | H αληθινή ιστορία της που δεν είπε ποτέ η Disney

Μια ιθαγενής Αμερικανίδα που υποστήριζε την ειρήνη μεταξύ του λαού Powhatan και των Άγγλων αποίκων το 1600, η γνωστή σε όλους Ποκαχόντας, πλήρωσε ακριβά την καλοσύνη της. Σαν σήμερα, 21 Μαρτίου του 1617, έφυγε από τη ζωή.

 

 

Όμορφη, μελαμψή πριγκίπισσα του παραμυθιού που πολλά νεαρά κορίτσια έχουν ταυτιστεί μαζί της μέσα από τις εικόνες της Disney. Αμέτρητες ιστορίες έχουν ειπωθεί για την εντυπωσιακή Ποκαχόντας, τη γενναία κόρη ενός ιθαγενούς αρχηγού της Αμερικής.

Τον 17ο αιώνα, οι Άγγλοι την αποκαλούσαν «ευγενή άγρια», επαινώντας την ως ανιδιοτελή ηρωίδα που είχε διακινδυνεύσει τη ζωή της για να σώσει τον Λοχαγό Τζον Σμιθ. Όταν πόζαρε για το μοναδικό πορτρέτο που δημιουργήθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής της, φορούσε ευρωπαϊκά ρούχα, συμπεριλαμβανομένου ενός κολιέ που ήταν δημοφιλές εκείνη την εποχή.

Τον 19ο αιώνα, ο ζωγράφος Τζον Γκάντσμπι Τσάπμαν δημιούργησε ένα διάσημο έργο τέχνης που απεικόνιζε την Ποκαχόντας στη χριστιανική της βάπτιση. Και στα τέλη του 20ου αιώνα, μια επιτυχημένη ταινία της Disney απεικόνιζε την Ποκαχόντας ως μια «πριγκίπισσα» με ελεύθερο πνεύμα ιθαγενή της Αμερικής που ήταν σοφή πέρα ​​από τα χρόνια της.

Ποια ήταν όμως η Ποκαχόντας και γιατί  έγινε διάσημη;

Τα πρώτα χρόνια της Ποκαχόντας

Γεννημένη γύρω στο 1596, η Ποκαχόντας ήταν η αγαπημένη κόρη του Αρχηγού Ποουχάταν — του ηγέτη του φυλετικού έθνους των Ποουχάταν στη σύγχρονη Βιρτζίνια. Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι το Ποκαχόντας δεν ήταν στην πραγματικότητα το πραγματικό της όνομα. Το όνομά της ήταν Amonute, και είχε επίσης το πιο ιδιωτικό όνομα Matoaka.

Το Ποκαχόντας ήταν απλώς ένα ψευδώνυμο για τον Matoaka που σήμαινε «παιχνιδιάρικο». Η οικογένειά της πιθανότατα δεν μπορούσε να μαντέψει ότι αυτό το όνομα θα ήταν εκείνο που θα της έμενε για το δεύτερο μισό της ζωής της.

Μεγαλώνοντας, η Ποκαχόντας ντυνόταν όπως άλλα παιδιά Powhatan, κάτι που σήμαινε ότι φορούσε minimal ρούχα. Σε νεαρή ηλικία ξύρισε το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού της. Στον περίγυρό της, μόνο ενήλικες γυναίκες μπορούσαν να μακρύνουν τα μαλλιά τους. Έμαθε επίσης πώς να καλλιεργεί, να μαγειρεύει, να φτιάχνει καλάθια και να φροντίζει τις φωτιές.

Matoaka And English Ships

Elmer Boyd Smith

Μια απεικόνιση του 1906 της στιγμής που εμφανίστηκαν αγγλικά πλοία στους ορίζοντες της Βιρτζίνια.

Αλλά η ζωή για το Powhatan θα άλλαζε για πάντα το 1607 όταν περίπου 100 Άγγλοι άποικοι αποβιβάστηκαν στη Βιρτζίνια για να ιδρύσουν το Jamestown. Ένας από αυτούς τους αποίκους ήταν ένας άνθρωπος που ονομαζόταν Λοχαγός Τζον Σμιθ.

Αν και ο Σμιθ απεικονίζεται ως το ερωτικό ενδιαφέρον της Ποκαχόντας στη διάσημη ταινία της Ντίσνεϋ, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάποιο πραγματικό ειδύλλιο μεταξύ των δύο τους. Μάλιστα, η Ποκαχόντας ήταν μόλις 11 ετών όταν τον γνώρισε.

Παρά το γεγονός ότι η πραγματική τους σχέση διέφερε πολύ από την ταινία, ο Smith απεικόνισε την Ποκαχόντας με ένα εξαιρετικά ευνοϊκό φως για τους Άγγλους. Μάλιστα, οι ιστορίες του Σμιθ για την Ποκαχόντας ήταν ο λόγος που έγινε διάσημη. Ωστόσο, οι ιστορίες του μπορεί να απέχουν πολύ από την αλήθεια.

Στην αφήγηση του John Smith – η ιστορία που έκανε την Pocahontas διάσημη – η φυλή Powhatan τον συνέλαβε και τον απείλησε να τον σκοτώσει. Τότε όμως, η γενναία κόρη του αρχηγού επενέβη για να του σώσει τη ζωή την τελευταία στιγμή.

«Στο λεπτό της εκτέλεσής μου», έγραψε ο Σμιθ το 1616, η Ποκαχόντας « έθεσε σε κίνδυνο τον εαυτό της για να με σώσει.».

Ωστόσο, ο Σμιθ δεν συνάντησε την κόρη του αρχηγού παρά μόνο μήνες αφότου συνάντησε άλλα μέλη του έθνους της φυλής. Η Ποκαχόντας εμφανίστηκε ως ηρωίδα της ιστορίας μόνο χρόνια αργότερα, όταν ο Σμιθ έγραψε στη βασίλισσα Άννα. Και όταν έγραψε το βιβλίο του, ο Smith μεταμόρφωσε τη σύντομη ιστορία σε κάτι ακόμα πιο δραματικό.

John Smith

Ένα χαρακτικό του John Smith από το βιβλίο του του 1624, όπου έγραψε για την Ποκαχόντας που του έσωσε τη ζωή.

Ωστόσο, οι προφορικές παραδόσεις που πέρασαν από τους Powhatan λένε μια διαφορετική ιστορία.

Σύμφωνα με την προφορική ιστορία, οι Powhatan δεν προσπάθησε ποτέ να εκτελέσει τον John Smith. Αντίθετα, πραγματοποίησαν ένα φυλετικό τελετουργικό για να επισημοποιήσουν τη θέση του Σμιθ μεταξύ των Powhatan. Ένας συμβολικός θάνατος και αναγέννηση μεταμόρφωσε τον Σμιθ σε αρχηγό. Και μετά από εκείνη την ημέρα, ο Αρχηγός Powhatan θεωρούσε τον  Smith ως γιο του.

Όσο για τη σχέση μεταξύ Ποκαχόντας και Σμιθ, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κόρη του αρχηγού έγινε φίλη με τον Σμιθ και έφερε προμήθειες στους πεινασμένους αποίκους του Τζέιμσταουν. Το 1609, ο Σμιθ επέστρεψε στην Αγγλία για ιατρική περίθαλψη — αλλά η Ποκαχόντας και η οικογένειά της ενημερώθηκαν από τους αποίκους ότι ήταν νεκρός.

Η απαγωγή και η αιχμαλωσία της Ποκαχόντας

Το σημαντικότερο γεγονός της ζωής της Ποκαχόντας δεν ήταν η σωτηρία του Τζον Σμιθ. Αντίθετα, ήταν η απαγωγή της — η οποία έγινε από τους συναδέλφους αποίκους του Σμιθ.

Η άλλοτε φιλική σχέση μεταξύ των Άγγλων και των Powhatan είχε αρχίσει να επιδεινώνεται όταν οι Άγγλοι ζήτησαν περισσότερες προμήθειες από το Powhatan, ακόμη και κατά τη διάρκεια ξηρασιών που άφηναν το έθνος ευάλωτο.

Μέχρι το 1613, η Ποκαχόντας ήταν σύζυγος. Είχε παντρευτεί έναν πολεμιστή που ονομαζόταν Κοκούμ — με τον οποίο μπορεί να είχε ένα παιδί. Αλλά ήταν επίσης γνωστή ως η αγαπημένη κόρη του αρχηγού. Η Ποκαχόντας έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης για τους Άγγλους εν μέσω της σύγκρουσής τους με τους Powhatan. Ο καπετάνιος Samuel Argall σχεδίασε να απαγάγει την Ποκαχόντας και να την κρατήσει για λύτρα.

Baptism Of Pocahontas

John Gadsby Chapman 

Ο διάσημος πίνακας της βάπτισης της Ποκαχόντας αφήνει έξω το γεγονός ότι την κρατούσαν αιχμάλωτη προηγουμένως.

Ο Άργκαλ πραγματοποίησε το σχέδιό του. Ξεγέλασε την Ποκαχόντας να επισκεφτεί το πλοίο του και αρνήθηκε να την αφήσει να φύγει. Για περίπου ένα χρόνο, η Ποκαχόντας ήταν αιχμάλωτη των Άγγλων. Και παρόλο που ο πατέρας της Ποκαχόντας σύντομα συμφώνησε με τις απαιτήσεις των εποίκων, η κόρη του παρέμεινε αιχμάλωτη.

Στην αιχμαλωσία, η Ποκαχόντας έμαθε για τις πεποιθήσεις και τις πρακτικές του αγγλικού λαού. Έμαθε και τη γλώσσα τους. Μέχρι το 1614, είχε ασπαστεί τον Χριστιανισμό και πήρε το όνομα Ρεβέκκα. Και αργότερα εκείνο το έτος, παντρεύτηκε έναν έποικο που ονομαζόταν Τζον Ρολφ. Ενώ η Ποκαχόντας κρατούνταν αιχμάλωτη, Άγγλοι ισχυρίζονται ότι είχε καλή μεταχείριση από τους απαγωγείς της. Αλλά οι φυλετικές προφορικές παραδόσεις λένε μια διαφορετική ιστορία – μια πολύ πιο ανησυχητική εκδοχή της μεταμόρφωσής της.

Ο Matoaka επισκέπτεται την Αγγλία

Οι Άγγλοι αντιμετώπισαν τον γάμο και τη μεταστροφή της Ποκαχόντας ως νίκη. Η εταιρεία Virginia του Λονδίνου, η οποία είχε χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση του Τζέιμσταουν, χρησιμοποίησε το «Rebecca Rolfe» για να ενθαρρύνει περισσότερους αποίκους να ταξιδέψουν στη Βιρτζίνια.

Αλλά ο Powhatan είδε την απαγωγή με πολύ διαφορετικούς όρους. Σύμφωνα  με προφορικές παραδόσεις,η Ποκαχόντας υπέστη ψυχική κατάρρευση και είπε ακόμη και στην αδερφή της ότι είχε βιαστεί ενώ ήταν αιχμάλωτη. Και συνέχισε μόνο με το γάμο και τη μεταστροφή γιατί δεν είχε πολλές επιλογές.

Κάποια στιγμή, η Ποκαχόντας έφερε στον κόσμο έναν γιο, τον Τόμας Ρολφ. Ενώ λέγεται ότι η Ποκαχόντας απέκτησε τον γιο της αφού παντρεύτηκε τον Τζον Ρολφ, η προφορική ιστορία του Πόουχαταν λέει ότι τον είχε πριν από το γάμο.

Matoaka Portrait

Μια έγχρωμη εικόνα της «Πριγκίπισσας» Matoaka, βασισμένη στο μοναδικό πορτρέτο για το οποίο πόζαρε στη ζωή.

Το 1616, η Ποκαχόντας και ο Τζον Ρολφ διέσχισαν τον Ατλαντικό και συναντήθηκαν με τον βασιλιά και τη βασίλισσα της Αγγλίας. Το ταξίδι είχε σκοπό να αναδείξει την Ποκαχόντας ως «εξημερωμένο άγριο». Αν και δεν θεωρούνταν πριγκίπισσα στην κουλτούρα Powhatan, παρουσιάστηκε ως η «πριγκίπισσα» Matoaka στους Άγγλους.

Σε εκείνο το ταξίδι, είδε επίσης τον Τζον Σμιθ για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια. Κατά τη διάρκεια της σύντομης συνάντησής τους, η Ποκαχόντας επέπληξε τον Σμιθ για τον τρόπο που είχε συμπεριφερθεί στους ανθρώπους του Πόουχαταν. Του είπε επίσης ότι ο πατέρας της, ο αρχηγός Powhatan, είχε πει για τους Άγγλους, «οι συμπατριώτες σου θα πουν πολλά ψέματα».

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της πίσω στη Βιρτζίνια, η Ποκαχόντας αρρώστησε ξαφνικά βίαια και πέθανε αμέσως μετά. Ήταν μόλις περίπου 21 ετών τη στιγμή του θανάτου της. Και μέχρι σήμερα, είναι ακόμα ασαφές τι τη σκότωσε.

Ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι είχε μια ασθένεια όπως η φυματίωση, η πνευμονία ή η ευλογιά, το προφορικό ιστορικό του Powhatan υποδηλώνει ότι μπορεί να είχε δηλητηριαστεί – ειδικά αφού ο θάνατός της ήταν τόσο ξαφνικός.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην ιστορία της Ποκαχόντας;

Ωστόσο, η φανταστική εκδοχή της Ποκαχόντας είναι σε μεγάλο βαθμό ο λόγος που γνωρίζουμε το όνομά της σήμερα. Η ιστορικός Camilla Townsend υποστηρίζει ότι η ιστορία της Ποκαχόντας κράτησε τόσο πολύ επειδή κολάκευε τους λευκούς αποίκους.

«Νομίζω ότι ο λόγος που ήταν τόσο δημοφιλής – όχι μεταξύ των ιθαγενών της Αμερικής, αλλά μεταξύ των ανθρώπων της κυρίαρχης κουλτούρας – είναι ότι είναι πολύ κολακευτικό για εμάς»,είπε στο Περιοδικό Smithsonian. «Η ιδέα είναι ότι θαυμάζει τον λευκό άνδρα, θαυμάζει τον Χριστιανισμό, θαυμάζει τον πολιτισμό, θέλει να έχει ειρήνη με αυτούς τους ανθρώπους, είναι πρόθυμη να ζήσει με αυτούς τους ανθρώπους και όχι με τους δικούς της ανθρώπους, να τον παντρευτεί και όχι με έναν δικό της».

Αλλά αυτή η αφήγηση ανατρέπει και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Η Ποκαχόντας δεν επέλεξε το Τζέιμσταουν από το Powhatan . Αυτή την επιλογή την πήραν. Έγινε κάτι περισσότερο από ένα σύμβολο του «καλού Ινδιάνου» για τον John Smith, την εταιρεία Virginia του Λονδίνου και τους Άγγλους αποίκους.

Η ιστορία της Ποκαχόντας μπορεί να έδειξε ότι η ειρήνη ήταν δυνατή — αλλά έδειξε επίσης ότι αυτή η ειρήνη διαλύθηκε πολύ γρήγορα και στη συνέχεια εξαφανίστηκε σχεδόν εντελώς λίγο μετά το θάνατό της.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δίκη για το Μάτι | Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Αθηνών για την απόφαση για τους αθωωθέντες, τα ελαφρυντικά & τις ποινές

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης, πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή, γιατί νομικά δεν μπορούσε να ασκηθεί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >