AD

Joan Crawford | Πάντα ήξερα τι ήθελα κι αυτό ήταν κάθε είδους ομορφιά

Σαν σήμερα, στις 23 Μαρτίου του 1906, γεννήθηκε η σπουδαία ηθοποιός με το ανεπανάληπτο ταλέντο & τη φήμη της πιο τοξικής γυναίκας του Χόλιγουντ.

 

Υπήρξε μια ιδιαίτερα όμορφη γυναίκα, με ανεπανάληπτο ταλέντο αλλά με τη φήμη της πιο τοξικής και της πιο “μέγαιρας” του Χόλιγουντ.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Lucille Fay LeSueur. Ξεκίνησε ως μια φιλόδοξη χορεύτρια από το Σαν Αντόνιο του Τέξας, έζησε μια ζωή με μεγάλες περιπέτειες, αλλεπάλληλους γάμους,  Όσκαρ, νίκες και ήττες και απογοητεύσεις.

Ήταν μια από τις κορυφαίες σταρ του Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1930, κερδίζοντας ένα Όσκαρ για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στο Mildred Pierce. Έγινε αργότερα γνωστή για την κλασική ταινία τρόμου Whatever Happened to Baby Jane και ήταν το θέμα των απομνημονευμάτων Mommie Dearest που έγραψε η κόρη της.

Τα πρώτα χρόνια

Η Crawford γεννήθηκε στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, στις 23 Μαρτίου 1905 (αν και ορισμένες πηγές ανέφεραν για ημερομηνία γέννησής της το 1904). Οι γονείς της χώρισαν πριν ακόμα γεννηθεί και η μητέρα της παντρεύτηκε αργότερα τον ιδιοκτήτη θεάτρου Harry Cassin. Η Crawford θα γινόταν γνωστή μεγαλώνοντας ως Billie Cassin και σε όλη την ψυχαγωγική της καριέρα.

Μετά το χωρισμό της μητέρας και του πατριού της, η Crawford παρακολούθησε δύο ιδιωτικά σχολεία, όπου εργάστηκε στις εγκαταστάσεις για να πληρώσει τα δίδακτρα, ενώ της φέρονταν σκληρά, λαμβάνοντας σωματική τιμωρία για παραπτώματα. Λόγω του φόρτου εργασίας της, δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει μαθήματα και το σχολικό της αρχείο ήταν πλαστό.

Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα στο Stephens College, η Crawford έφυγε για να ακολουθήσει μια καριέρα χορού, ένα χόμπι στο οποίο είχε αφιερωθεί. Τελικά χόρεψε στην παράσταση “Innocent Eyes” και το 1925 άρχισε να εργάζεται στην οθόνη για την MGM. Πρωταγωνίστησε σε μια σειρά από βωβές ταινίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και της δόθηκε το όνομα “Joan Crawford” από έναν διαγωνισμό περιοδικών που χρηματοδοτήθηκε από το στούντιο. Η ηθοποιός τα κατάφερε με τη μεγάλη ταινία “Our Dancing Daughters” (1928), στην οποία έπαιξε ένα πλούσιο, ερωτευμένο κορίτσι που μετακομίζει στο Τσάρλεστον.

Η καριέρα

Όλα ξεκίνησαν το 1925 όταν  υπέγραψε συμβόλαιο με τη Metro-Goldwyn-Mayer όπου είχε μικρούς ρόλους σε κάποιες ταινίες του βωβού κινηματογράφου. Η επιτυχία έφτασε το 1928 με το Our dancing daughters. Με αυτό έγινε μια από τις μεγαλύτερες σταρ της Metro.

“Η αγάπη είναι μια φωτιά, όμως ποτέ δεν ξέρεις, αν θα ζεστάνει τη καρδιά σου ή θα σου κάψει το σπίτι”

Πώς ήταν στην προσωπική της ζωή; Ήταν άραγε ο Clark Gable ο μεγάλος της έρωτας; Απάντηση δεν υπάρχει. Φήμες λένε ότι ήταν από  τις πρώτες “on-off” σχέσεις του Χόλιγουντ, για πάρα πολλά χρόνια. Έπαιξαν μαζί σε 8 ταινίες. Όταν μάλιστα η  σύζυγος του Gable,Carole Lombard έχασε τη ζωή της το 1942 σε αεροπορικό δυστύχημα, η Crawford την αντικατέστησε στην ταινία “They All Kissed the Bride” και χάρισε την αμοιβή της στον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό. Ωστόσο, αίσιο τέλος σε αυτόν τον έρωτα δεν υπήρχε. Έκανε τέσσερις γάμους– με τους ηθοποιούς Douglas Fairbanks, Jr., Franchot Tone, και Phillip Terry, καθώς και τον πρόεδρο της Pepsi-Cola Alfred Steele –.  Αυτό που την ενδιάφερε πάντα ήταν να περνά καλά…

Η Crawford έκανε ένα επιτυχημένο πέρασμα από το βωβό στον ομιλούντα κινηματογράφο, κερδίζοντας το Όσκαρ για την ταινία του 1945, “Θύελλα σε μητρική καρδιά”. Υιοθέτησε πολλά παιδιά και αφού έφυγε από τη ζωή ο τέταρτος σύζυγός της,  πήρε τη θέση του στο συμβούλιο των μετόχων.

Εκείνη ήταν η αιώνια αντίπαλος της Bettie Davis για πολλά χρόνια.Το 1962 αποφασίζει να συμπρωταγωνιστήσει στην θρυλική ταινία “What Ever Happened to Baby Jane?” – ένα σκοτεινό πρελούδιο για το χάος που επικρατεί τόσο  στις γυναικείες ψυχές όσο και στις αδελφικές σχέσεις. Θα λέγαμε όμως, ότι πρόκειται και για μία -κατά κάποιον τρόπο- ντοκιμαντερίστικη καταγραφή του μίσους που ένιωθε η μία ηθοποιός για την άλλη.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ανταλλάσσουν μεταξύ τους απίστευτες χειροδικίες και  προσβολές. Αυτό μπορεί να βοήθησε στην εμπορική προώθηση της ταινίας, αλλά ήταν και απολύτως αληθινές.

Όταν πέφτει η αυλαία

Η Crawfod αποσύρθηκε το 1970 από τον κινηματογράφο και το τέλος της ήρθε το 1977 από καρδιακή προσβολή. Οι γιατροί της είχαν ήδη διαγνώσει καρκίνο στο πάγκρεας. Η κακή υστεροφημία της οφείλεται στην σοκαριστική απομυθοποίηση από την θετή της κόρη, Christina, λίγους μήνες αφού η Τζόαν είχε πεθάνει. Αμαύρωσε την εικόνα της μητέρας της με τη δημοσίευση του βιβλίου της, Mommie Dearest.Το βιβλίο μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη με πρωταγωνίστρια τη Fay Dunaway. Στην Ελλάδα παίχτηκε το 1981 με τίτλο “Αποκαλύψεις για μια γυναίκα”.

Ό,τι και να έχει γραφτεί για εκείνη, αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς του Χόλιγουντ.Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, μάλιστα, την έχει κατατάξει δέκατη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >