AD

Elizabeth Taylor | Στο τέλος, κάθε εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας είναι ένα δώρο από το Θεό.

12 χρόνια πριν, στις 23 Μαρτίου του 2011, έφυγε από τη ζωή η γυναίκα που αποτέλεσε αντικείμενο πόθου για πολλούς άνδρες, προτάθηκε 5 φορές για βραβείο Όσκαρ, κερδίζοντας τις δύο. Η θρυλική φωτογράφιση που καθόρισε την εικόνα της μοιραίας σταρ του Χόλιγουντ.

 

H  Elizabeth Taylor είναι ένας μύθος. Τα θρυλικά βιολετί μάτια της, η τάση της για ανεκτίμητα κοσμήματα, οι οκτώ γάμοι της και η μερικές φορές ασταθής και σκανδαλώδης φύση των σχέσεών της, όλα συνενώθηκαν για να σχηματίσουν τη δημόσια εικόνα της, καθιστώντας την εξαιρετικά ορατή και, ταυτόχρονα, άγνωστη. Το αστέρι της Taylor επαναπροσδιόρισε την πολιτιστική ιδέα του τι σημαίνει διασημότητα,  πρωτοπορώντας στις σύγχρονες αντιλήψεις μας για τη λέξη: γεμάτη από παπαράτσι, δημοσίως ελεγμένες και λατρεμένες σχέσεις, μάχες με τον εθισμό και χρήση της πλατφόρμας της για ακτιβισμό.

Ίσως μια από τις πιο αξιοσημείωτες κληρονομιές της Taylor ήταν η ικανότητά της να κατανοεί τη δική της επιρροή και, ως ένα βαθμό, να διαμορφώνει τη δική της αφήγηση σε μια εποχή που μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ διαχειρίζονταν περίφημα κάθε κίνηση των ηθοποιών.

H Elizabeth Taylor ήταν η γυναίκα που αποτέλεσε αντικείμενο πόθου για πολλούς άνδρες, προτάθηκε 5 φορές για βραβείο Όσκαρ, κερδίζοντας τις δύο. Το πρώτο για την ταινία Ζήσαμε στην Αμαρτία του 1960 και το δεύτερο για το Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; του 1966.  Ανάμεσα στις αξιόλογες ταινίες της είναι Μια θέση στον ήλιο του 1951, Ο Γίγας του 1955, Όσα δε σβήνει ο χρόνος του 1957, Λυσσασμένη Γάτα του 1958 και Ξαφνικά, Πέρυσι το Καλοκαίρι του 1959.

Μια φωτογράφιση ήταν καθοριστική για την εικόνα μιας από τις μεγαλύτερες σταρ του Χόλιγουντ. 

Ο Philippe Halsman, ο παραγωγικός φωτογράφος πορτρέτου του 20ου αιώνα, ανέλαβε από το περιοδικό LIFE μια φωτογράφιση που έμελλε να γίνει θρυλική. Ο Halsman είχε στο παρελθόν φωτογραφίσει διάσημες προσωπικότητες όπως η Marilyn Monroe, ο Alfred Hitchcock και ο Winston Churchill.

Τον Οκτώβριο του 1948, η 16χρονη μόλις Elizabeth Taylor, έφτασε με ένα χαμηλό φόρεμα στο στούντιο πορτρέτων του Halsman στη Νέα Υόρκη, το οποίο υπάρχει ακόμα και φιλοξενεί το Αρχείο Halsman. «Στο στούντιο μου η Elizabeth ήταν ήσυχη και ντροπαλή. Με εντυπωσίασε ως μέση έφηβη, εκτός από το ότι ήταν απίστευτα όμορφη», γράφει ο Halsman στο βιβλίο του Halsman: Sight and Insight.

Ο Halsman είχε τη μοναδική στο είδος του χειροποίητη κάμερα προβολής 4×5 έτοιμη για χρήση τόσο με ασπρόμαυρο όσο και με έγχρωμο φιλμ.

«Σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές του προσώπου μου φωτογραφήθηκαν διαφορετικά», θυμάται αργότερα η Taylor «Η μία πλευρά φαινόταν νεότερη. H άλλη πιο ώριμη. Ποζάροντας για τον Halsman, συνειδητοποίησα αμέσως το σώμα μου».

Η Taylor είχε φορέσει τα δικά της εκθαμβωτικά σκουλαρίκια, αλλά δεν φορούσε κολιέ. Κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης, ο Halsman δανείστηκε το μπλε τριγωνικό κρεμαστό κολιέ της συζύγου του Yvonne Halsman και το τοποθέτησε στο λαιμό της Elizabeth. Αυτή η διακριτική απόφαση ήταν σημαντική στο αποτέλεσμα του πορτρέτου. . Το κολιέ δόθηκε αργότερα στην κόρη του Halsman, Irene.

Στην αυτοβιογραφία της Taylor το 1988, Elizabeth Takes Off: On Weight Gain, Weight Loss, Self-Image and Self-Esteem, γίνεται περιγραφή της επίδρασης που είχε η φωτογράφιση στην εικόνα που απέκτησε η ίδια για τον εαυτό της: «[ Ο Halsman] ήταν το πρώτο άτομο που με έκανε να κοιτάξω τον εαυτό μου ως γυναίκα… Μετά τη φωτογράφισή μου με τον Halsman, ήμουν πολύ πιο αποφασισμένη να ελέγξω την εικόνα μου στην οθόνη. Ήθελα να φαίνομαι μεγαλύτερη, γι` αυτό επέμενα να κόψω τα μαλλιά μου. Το 1949, από το να ερμηνεύσω την Amy στο Little Women, μια γυναίκα-παιδι, έπαιξα μια πλήρη ρομαντική πρωταγωνίστρια στο The Conspirator. Μόλις στα δεκαεπτά μου, μεγάλωσα για να το δει όλη η Αμερική.»

Ό  Halsman συνάντησε την Taylor μερικές εβδομάδες αργότερα στο Χόλιγουντ και όταν τον πλησίασε, δεν μπορούσε να θυμηθεί πού είχαν συναντηθεί.

«Δεν θα μπορούσε να με πληγώσει περισσότερο», θα σκεφτόταν αργότερα. «Τα λόγια της έδειξαν ξανά πόσο σημαντική μπορεί να είναι μια φωτογραφία και πόσο ασήμαντος ο φωτογράφος που την έκανε».

Έγχρωμο πορτρέτο της Elizabeth Taylor, Οκτ. 1948.

Αρχείο Philippe Halsman Halsman

Έγχρωμο πορτρέτο της Elizabeth Taylor, Οκτ. 1948.

Halsman Halsman

elizabeth-taylor-time-life-magazine-philippe-halsman-02

Μια ασπρόμαυρη φωτογραφία από τη φωτογράφιση του Halsman με την Elizabeth.

Το πορτρέτο που δημιούργησε ο Halsman για την Taylor όπως αρχικά εμφανιζόταν έγχρωμο στο τεύχος LIFE στις 21 Φεβρουαρίου 1949.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συγκίνηση στα Μετέωρα | «Αθάνατες» – Αναρριχητές φώναξαν τα ονόματα των 3 κοριτσιών που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη

Τα ονόματα των τριών κοριτσιών, Θώμης, Χρύσας και Αναστασίας Πλακιά, που έχασαν την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφώνησαν αναρριχητές της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >