AD

Εγώ και το χωριό | Το ευφάνταστο οπτικό ημερολόγιο του Marc Chagall

Mε αφορμή τα 39 χρόνια από τον θάνατο του διάσημου ζωγράφου, στις 28 Μαρτίου του 1985, ας θυμηθούμε τον ευφάνταστο πίνακα με τα παιδικά όνειρα και τις αναμνήσεις του κορυφαίου ζωγράφου. Μια «αφηγηματική αυτοπροσωπογραφία» που περιέχει αναμνήσεις από την παιδική ηλικία του στη Ρωσία.

 

Ο διάσημος Ρώσο-Εβραίος καλλιτέχνης, Marc Chagall θεωρείται ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της μοντέρνας τέχνης. Γεννήθηκε στη Λευκορωσία, αλλά το 1909 πολιτογραφήθηκε πολιτογραφημένος Γάλλος. Το γεγονός ότι μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό έπαιξε εξέχοντα ρόλο σε πολλούς από τους πίνακές του, μεταξύ των οποίων η γνωστή δημιουργία του «Εγώ και το Χωριό» ζωγραφισμένη στο Παρίσι το 1911.

Ο Chagall ζωγράφισε τον εν λόγω πίνακα ένα χρόνο μετά τη μετακόμισή του από τη Ρωσία στο Παρίσι. Εκεί, εντάχθηκε σε μια κοινότητα διεθνών καλλιτεχνών γνωστών ως La Ruche (The Beehive) που ζούσαν σε έναν οικισμό στα περίχωρα της περιοχής Montparnasse του Παρισιού. Κανένα ενιαίο στυλ δεν κυριάρχησε στην ομάδα, ενώ τους δόθηκε η ευκαιρία για πολλούς πειραματισμούς.  Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Chagall επηρεάστηκε από τον κυβισμό – αλλά σε αντίθεση με το έργο του Picasso- ο Ρώσος καλλιτέχνης ήταν αρκετά πιο παιχνιδιάρικος με τις συνθέσεις του.

 

Το έργο τέχνης είναι μια ζωντανή σύνθεση από διάφορα αντικείμενα, ανθρώπινα χαρακτηριστικά και στοιχεία ζώων που βρίσκονται κατακερματισμένα, σε τυχαία διάταξη.

 Τα χρώματα είναι ιδιαίτερα ζωντανά, ενώ υπάρχει έντονη αντίθεση ανάμεσα στο κόκκινο, το πράσινο και το μπλε. Πρόκειται για έναν πίνακα που παρέχει πολλαπλές απόψεις και ξεχωριστές προοπτικές.

Απεικονίζει το δόσιμο και τη λήψη μεταξύ των όντων και τον ζωντανό φυσικό κόσμο που τα περιβάλλει. Είναι μια ισχυρή επίδειξη της αμοιβαίας σχέσης μεταξύ ανθρώπων, ζώων και φυτών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο καλλιτέχνης επηρεάστηκε από την παιδική ηλικία που πέρασε σε αγροτικό περιβάλλον. Το  «Εγώ και το χωριό» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως   μια ονειρική αναπαράσταση κατσικιών, βοσκοτόπων, αγρότη και εικόνων απλοϊκών σπιτιών. Μερικά από αυτά, δε, βρίσκονται ανάποδα. Το σύνολο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα παζλ που εξάγεται από τη φαντασία ενός παιδιού.

 

Ο πίνακας διαθέτει αρκετούς συμβολισμούς. Σε πρώτο πλάνο ένας άντρας με πράσινο πρόσωπο, φορώντας ένα σταυρό στο λαιμό του, ένα λευκό – σαν καπέλο- στο κεφάλι του και κρατώντας ένα φωτεινό, πολύχρωμο δέντρο, κοιτάζει κατευθείαν το κεφάλι ενός τράγου, το οποίο περιλαμβάνει ένα άλλο μικρότερο κατσίκι που το αρμέγει μια γυναίκα. Στο βάθος, μια σειρά από σπίτια, μια ορθόδοξη εκκλησία και ένας άντρας ντυμένος στα μαύρα κουβαλώντας ένα δρεπάνι δίπλα σε μια ανάποδη γυναίκα που παίζει βιολί.

Τα γεωμετρικά σχήματα και τα σύμβολα τραβούν την προσοχή του θεατή. Οι μικροί και μεγάλοι κύκλοι λέγεται ότι αντιπροσωπεύουν 3 χωρικά φαινόμενα: την επανάσταση του ήλιου σε τροχιά, την περιστροφή της γης γύρω από τον ήλιο και την περιστροφή του φεγγαριού γύρω από τη γη. Μερικοί έχουν ερμηνεύσει τον μικρότερο κύκλο στην κάτω αριστερή γωνία ως έκλειψη.

Ο συμβολικός πίνακας του κορυφαίου ζωγράφου στεγάζεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ως μια «αφηγηματική αυτοπροσωπογραφία» που περιέχει αναμνήσεις από την παιδική ηλικία του ζωγράφου στη Ρωσία. Μοιάζει έντονα άλλωστε με μια αντανάκλαση των ονείρων και των παιδικών στιγμών που θυμάται από την τρυφερή του ηλικία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους πίνακες του Chagall (συμπεριλαμβανομένου αυτού) έχουν σύμβολα που σχετίζονται ειδικά με την εβραϊκή λαογραφία.

Photo of I and the Village by Marc Chagall

Το “Εγώ και το χωριό” είναι ένα από τα πρώτα έργα που σώθηκαν από τον Chagall. Το πρώτο ίσως που κάνει εντύπωση είναι ότι σε αυτό αγνόησε τους νόμους της βαρύτητας. Τα αντικείμενα είναι ανάποδα, τα πράγματα φαίνεται να επιπλέουν και η προοπτική αγνοείται εντελώς. Αντ `αυτού επέλεξε να εστιάσει στο χρώμα, τη μορφή και το σχήμα. Αγνόησε επίσης τα φυσικά χρώματα και χρησιμοποίησε τη φαντασία του για να γεμίσει τα σχήματα που καθορίζονται από τα μαύρα περιγράμματα, που χαρακτηρίζονται από ένα κυβιστικό στυλ τέχνης.

Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικά συναισθηματικό έργο – ένα οπτικό ημερολόγιο της ζωής του κορυφαίου Marc Chagall.

 

Το έργο “Εγώ και το χωριό” εκτίθεται αυτή τη στιγμή στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Η Ουκρανία εξοπλίζεται με πυραύλους Patriot, που θα αλλάξουν τις ισορροπίες στον πόλεμο με την Ρωσία

Σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται η προσπάθεια της Δύσης και συγκεκριμένα των ΗΠΑ να συντονιστεί η αποστολή των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην Ουκρανία την ώρα που το Κίεβο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η πιθανή αντιπρόεδρος του Τραμπ περιγράφει πως πυροβόλησε τον «άχρηστο» σκυλό της και μια κατσίκα

«Αν θέλετε και άλλες αληθινές, έντιμες και ΜΗ πολιτικά ορθές ιστορίες, που θα αφήσουν τα Media χωρίς ανάσα…», γράφει η πιθανή αντιπρόεδρος του Τραμπ, Κρίστι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

John Olson | O άνθρωπος που βοήθησε τους τυφλούς να ‘δουν’ τις φωτογραφίες μέσω της αφής & του ήχου

Ξεκίνησε μια εταιρεία που αποδίδει φωτογραφίες σε τρεις διαστάσεις και περιλαμβάνει επίσης αισθητήρες που ανταποκρίνονται στην αφή με ηχητικά κλιπ, έτσι ώστε οι τυφλοί να περνούν τα χέρια τους πάνω από τις φωτογραφίες και να απορροφούν τις πληροφορίες τους.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ιρίνα Σάικ | «Ψάχνω έναν άντρα όμορφο, διάσημο και με πολλά χρήματα»

Το ειδύλλιο της Ιρίνα Σάικ και του Τομ Μπρέιντι δεν είχε όπως φάνηκε ευτυχισμένο τέλος και το 37χρονο σούπερ μόντελ, ψάχνει ξανά τον έρωτα.   Όπως ανέφερε μάλιστα πηγή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >