AD

Πολυξένη Καράκογλου | Η δόξα είναι ανίατη ασθένεια, αν κολλήσεις, μετά χάνεις εσένα

Συνέντευξη με μια ταλαντούχα τραγουδοποιό και ερμηνεύτρια που με τη μοναδική της φωνή, δημιουργεί μια μουσική εμπειρία που αγγίζει και εμπνέει.

Η τραγουδοποιός κι ερμηνεύτρια Πολυξένη Καράκογλου αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα ποιοτικής και πολυδιάστατης δημιουργίας. Με τη φωνή της να αποπνέει ευαισθησία και ένταση και τη μουσική της να αγγίζει τις ψυχές, καταφέρνει να συνδυάσει τον ποιητικό λυρισμό με την ευαισθησία της ερμηνείας.

Η πορεία της στη μουσική έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες, από τη συμμετοχή της σε διαγωνισμούς όπως η 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου, έως την κυκλοφορία προσωπικών της άλμπουμ, όπως το αγαπημένο “Πολύχρωμες Ζακέτες” και το πρόσφατο “Σημεία Στίξης”. Συνεργάζεται με καταξιωμένους μουσικούς και στιχουργούς, προσφέροντας μια πλούσια και ποικίλη μουσική εμπειρία στο κοινό της.

Με ένα προσωπικό στυλ που συνδυάζει την παράδοση με τον πειραματισμό, η Πολυξένη Καράκογλου δημιουργεί έναν μουσικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον και την αγάπη των ακροατών. Με την ιδιαίτερη ενέργειά της στη σκηνή, μας ταξιδεύει με την υπέροχη φωνή της.

Με αφορμή την εμφάνισή της στο μουσικό στέκι Caja de Musica στη Μιχαλακοπούλου,  όπου θα παρουσιάσει  τραγούδια από το πιο πρόσφατο άλμπουμ της «Σημεία Στίξης», τραγούδια από την προηγούμενη δισκογραφική της εργασία «Πολύχρωμες ζακέτες», τραγούδια από συμμετοχές της όπως το «Ο άνθρωπος μπορεί» αλλά και επιλογές από την ελληνική δισκογραφία (Θάνος Μικρούτσικος, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Λοΐζος, Γιάννης Παπαϊωάννου, Νίκος Παπάζογλου, Χαΐνηδες, Κίτρινα Ποδήλατα κ.ά)., είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Αξίζει να διαβάσετε τη συνέντευξη που ακολουθεί.

Πώς ξεκίνησε η μουσική σας πορεία και ποια ήταν η εμπειρία σας από τη συμμετοχή στην 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία. Συγκεκριμένα δεν θυμάμαι να μην με συντροφεύει στα εύκολα και στα δύσκολα. Όταν τελείωσα το Μουσικό Σχολείο και πέρασα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, άρχισα να ψάχνω δάσκαλο εκ νέου. Βρήκα λοιπόν τον Γιάννη Φίλια, έναν υπέροχο δάσκαλο και υπέροχο άνθρωπο που μου πρότεινε να πάω σε αυτή την ακρόαση. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Ήταν η αρχή που με έβαλε στο χώρο, γνωρίστηκα με ανθρώπους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη συνέχεια της ζωής μου, συνάντησα όλη τη συγκίνηση αλλά και τις δυσκολίες που συνυπάρχουν στο χώρο της μουσικής και ό,τι έμαθα ήταν χρήσιμο για την μετέπειτα πορεία μου.

Eίστε ερμηνεύτρια με δική σας ταυτότητα και πολύχρονη παρουσία στη δισκογραφία, με νέα τραγούδια και επαναπροσεγγίσεις κλασικών στιγμών. Ποιος ήταν ο καλύτερος επαγγελματικός σας σταθμός μέχρι σήμερα  και γιατί;

Η απόφαση μου να ανοίξω το δικό μου label και να κυκλοφορώ τη μουσική μου αυτόνομα παρά τις δυσκολίες.

Πώς αντιλαμβάνεστε την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής σκηνής, και πώς πιστεύετε ότι επηρεάζει το έργο σας;

Σε όλες τις εποχές υπήρχε μουσική που είχε κάτι να πει και να προβληματίσει και μουσική που διασκέδαζε τον κόσμο. Αυτό δεν πιστεύω πως έχει αλλάξει. Η μια κατηγορία κερδίζει έδαφος μέρα τη μέρα αλλά αυτό δεν είναι κάτι που με αγχώνει καθώς δεν μπορώ να σταματήσω να είμαι αυτή που είμαι, ούτε να γράψω τραγούδια που δεν με εκφράζουν.Πολυξένη Καράκογλου: Δεν πιστεύω στην ισότητα, αλλά στην ισοτιμία - vwoman.gr

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλατε να μεταδώσετε με το τελευταίο σας άλμπουμ “Σημεία Στίξης” και ποιο ρόλο έπαιξαν οι στίχοι της Αθηνάς Σπανού σε αυτό;

Το άλμπουμ αποτελείται από 12 τραγούδια που όλα μαζί συνθέτουν μια ιστορία ενός ανθρώπου που συστήνεται στον κόσμο και κυνηγάει την καλύτερη εκδοχή του μέσα από τη βελτίωση του κόσμου που ζει. Στο τέλος γίνεται αυτός που δίνει τη σκυτάλη στο νέο άνθρωπο.

Ποιο είναι το σημαντικότερο μάθημα που έχετε αποκομίσει από τη μουσική καριέρα σας μέχρι σήμερα;

Να είμαι αληθινή. Ετσι θα ξέρω πως όλοι όσοι ακούνε τη μουσική μου γνωρίζουν ένα αληθινό μου κομμάτι.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον, όσον αφορά σε νέα εγχειρήματα ή

συνεργασίες;

Καταρχάς, μέσα στις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ «Τα τραγούδια του Νόμου και της Τάξης» σε ποίηση του σπουδαίου «Φώντα Λάδη» και μουσική του θεατρικού μουσικοσυνθέτη Γιώργου Κομπογιάννη από τις εκδόσεις «Μετρονόμος». Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτή τη συνεργασία καθώς είναι σπουδαίο να αλληλεπιδράς με καλλιτέχνες που μελετούσες και θαύμαζες πριν τους γνωρίσεις. Ανυπομονώ να το μοιραστώ. Έπειτα ετοιμάζω το επόμενο άλμπουμ σε στίχους της Αθηνάς και δικούς μου, σε μουσική δική μου που θα κυκλοφορήσει από το δικό μου label. Αυτό που με έχει συναρπάσει όμως τις τελευταίες μέρες και την Παρασκευή στο live θα το μοιραστώ με όλους όσοι έρθουν,  είναι η συνεργασία μου με την σπουδαία ζωγράφο Ρουμπίνη Καρέλη. Είχε την υπέροχη ιδέα να δημιουργήσουμε τσάντες με στίχους και εικόνες από κάποια τραγούδια μου και έχουν γίνει και τα 4 σχέδια πανέμορφα. Από τη Δευτέρα 1 Απριλίου θα είναι διαθέσιμες και στο eshop: polyxenikarakoglou.gr.

Από τον ελληνικό και διεθνή χώρο, ποιον ή ποια συνάδελφό σας θαυμάζετε περισσότερο και γιατί;

Θαυμάζω πολλούς συναδέλφους αλλά αν έπρεπε να διαλέξω θα έλεγα τη Βιολέτα Ίκαρη γιατί είναι συγκλονιστική ερμηνεύτρια.

Τι απεχθάνεστε περισσότερο από όλα στη ζωή σας;

Τις απαιτήσεις που έχουν όλοι από όλους και ποτέ δεν είναι  ικανοποιημένοι.

Στις σημαντικές αποφάσεις της ζωής σας, σας κυριεύει η λογική ή το συναίσθημα;

Η λογική, αν και είμαι πολύ συναισθηματικός άνθρωπος.

Αν είχατε μόνο μία μόνο ευχή, ποια θα ήταν αυτή;

Να είναι υγιής και ευτυχισμένος ο γιος μου μέχρι τα βαθιά του γεράματα.

Ποιο είναι το δικό σας Motto ζωής;

Μην αφήνεις για αύριο ότι μπορείς να κάνεις σήμερα.

H μεγαλύτερή σας φοβία;

Η μοναξιά.

“Αδιαφορώ για τη δόξα. Με φυλακίζει μες στα πλαίσια που καθορίζει εκείνη κι όχι εγώ.” έχει πει ο Μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις. Τι είναι για εσάς η δόξα;

Συμφωνώ τόσο με αυτή τη δήλωση. Είναι πολύ δεσμευτικό να παλεύεις για την καταξίωση και να χάνεις ποιος είσαι και τι θες σε αυτό το μονοπάτι. Η δόξα είναι ανίατη ασθένεια, αν κολλήσεις, μετά χάνεις εσένα.

Ποιο στίχο ποιήματος ή τραγουδιού αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Πώς να τους πεις πως ο χορός έχει πολέμου ρίζα; Πώς να τους πεις τα σύννεφα δεν είναι μόνο γκρίζα; (Αθηνά Σπανού)

Ποιοι είναι οι ήρωές σας στην πραγματική ζωή;

Όσοι ξυπνούν και πηγαίνουν για δουλειά κάθε πρωί για να βγάλουν τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση τους.

Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια;

Σε αυτά που δεν επαναλαμβάνονται.

Πολυξένη Καράκογλου Αρχεία - showbiz-tv.gr

Τι είναι για εσάς ευτυχία;

Είναι αυτό το συναίσθημα που δεν χρειάζεται να το αποδείξεις σε κανέναν και δεν μπορεί να στο στερήσει κανείς.

Ποια είναι τα όνειρά σας- τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο- και με ποιους καλλιτέχνες θα θέλατε να συνεργαστείτε.

Όσον αφορά στη μουσική μου το μόνο όνειρο που έχω είναι να ταξιδέψει σε πολλά στόματα, σε σπίτια και γιορτές, σε πορείες και βουρκωμένα μάτια. Τίποτα άλλο.

Θα ήθελα να βρεθώ στη σκηνή με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον θαυμάζω πολλά χρόνια για την μουσική του και τη στάση του.

Από τις εμπειρίες που είχατε έως σήμερα, υπάρχει κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει ;

Έχω μετανιώσει που άργησα να μοιραστώ τη μουσική που γράφω, τώρα όμως που βλέπω την αποδοχή και την αγκαλιά που έχει δεχτεί θα ήθελα να γυρίζω το χρόνο πίσω.

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο για τη δουλειά σας ή οτιδήποτε άλλο;

Ναι αμέ! Σας περιμένω την Παρασκευή στο Caja De Musica!

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Τα συγκοινωνούντα δοχεία της «αδέσμευτης δημοσιογραφίας»

Το «Μαύρο Ράσο» της Πελοποννήσου, το «γιουσουφάκι» και ο «μικρομέγαλος» παράγοντας συνδέονται μεταξύ τους πέραν πάσης αμφιβολίας – Η «σύγκλιση» Βορείων Προαστείων με την Νότια

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Νεαρό μοντέλο δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι σε εστιατόριο

Μια πρώην διαγωνιζόμενη στα καλλιστεία του Ισημερινού δολοφονήθηκε από δύο ενόπλους μέρα μεσημέρι σε εστιατόριο, μερικούς μήνες αφότου το όνομά της είχε συνδεθεί με διαβόητο εγκληματία, ο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >