AD

Η αφρικανική σκόνη σκεπάζει την Ευρώπη

Απόκοσμες εικόνες έχει δημιουργήσει το κύμα αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Ελβετία και πόλεις της Γαλλίας
Μια τεράστια ποσότητα άμμου από τη Σαχάρα έχει καλύψει τον ελβετικό ουρανό από την Παρασκευή, μειώνοντας δραματικά την ορατότητα και δίνοντας μια κιτρινωπή απόχρωση στο φως της ημέρας σε μεγάλο μέρος της χώρας.

“Η άφιξη άμμου από τη Σαχάρα οδηγεί σε πολύ σαφή μείωση της ηλιοφάνειας και της ορατότητας. Υπάρχει επίσης μια αύξηση στις συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων”, υπογραμμίζει η ελβετική μετεωρολογική υπηρεσία MétéoSwiss σε μήνυμα στο X.

Καθώς η άμμος συγκεντρώνεται κάτω από τα 3000 μέτρα, η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα, από τις όχθες της λίμνης της Γενεύης μέχρι την υπόλοιπη χώρα.

Το AirCHeck, η εφαρμογή που ξεκίνησε από τα καντόνια για την παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την ποιότητα του αέρα στην Ελβετία, αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υψηλή σε μια ακτίνα από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά της χώρας.

Αυτή η σκόνη έφτασε περίπου τους 180.000 τόνους, σύμφωνα με τα μοντέλα υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκαν, δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο ο μετεωρολόγος Ρομάν Μπρόλι της SRF Meteo.

Ήδη την Παρασκευή, ένας ισχυρός νότιος άνεμος είχε μεταφέρει άμμο από τη Σαχάρα από τη βόρεια Αφρική στην Ελβετία.

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή ορυκτής σκόνης, απελευθερώνοντας από 60 έως 200 εκατομμύρια τόνους ετησίως και ενώ τα μεγαλύτερα σωματίδια πέφτουν γρήγορα στο έδαφος, τα μικρότερα μπορούν να μεταφερθούν χιλιάδες χιλιόμετρα και να φτάσουν σε όλη την Ευρώπη.

Καθώς κατακάθεται, αυτή η άμμος δίνει μια πορτοκαλί απόχρωση στο χιόνι.

Δείτε φωτογραφίες από την Ελβετία

28521014
28521015
28521016

Συναγερμός και στη Γαλλία

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί και η νοτιοανατολική Γαλλία λόγω της άμμου από τη Σαχάρα και τις συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων

Η διαδικασία του συναγερμού ενεργοποιήθηκε την Παρασκευή στην Κορσική, και αναμένεται να συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καθώς όπως αναφέρουν οι επιστήμονες θα παραμείνει το νέφος της Άμμου.

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι γαλλικές αρχές το όριο συναγερμού ξεπεράστηκε το Σάββατο σε ολόκληρη την περιοχή της Προβηγκίας.

Νέο κύμα σκόνης στην Ελλάδα

Σε ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει και δεύτερο κύμα αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα το οποίο όμως θα είναι ηπιότερο από το πρώτο:

«Το πρώτο κύμα αφρικανικής σκόνης μας αποχαιρετά και ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το δεύτερο το οποίο δείχνει κάπως ηπιότερο, εκτός και αν στην πορεία το μετανιώσει κι ενισχυθεί. Δείτε την προσομοίωση από το μετεωρολογικό μας μοντέλο. Με άγριες διαθέσεις μας ήρθε η Άνοιξη…» ανέφερε στην ανάρτησή του.

Δείτε την ανάρτησή του

ΕΜΥ: Από τη Δευτέρα το νέο κύμα της αφρικανικής σκόνης

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη στην χώρα μας ευνοούν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

3 πρώην – και νυν- μεγαλόσχημοι στο στόχαστρο των διεθνών αρχών

Η Ιντερπόλ έχει στείλει σήμα στις αρχές σχετικά με τη διερεύνηση εταιρικού σχήματος στο οποίο μετέχουν τραπεζίτες, εφοπλιστές και επιχειρηματίες και το οποίο είχε συμμετοχή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >