AD

«Καμπάνες» έως 20.000 ευρώ για τα POS – Ελεγκτικό σαφάρι της ΑΑΔΕ σε λαϊκές αγορές, ταξί, περίπτερα

Περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις οι οποίες όχι μόνο δεν ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS αλλά ούτε ραντεβού δεν έκλεισαν με τον τεχνικό για τη διασύνδεση μέχρι την 1η Απριλίου 2024 βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ.

Η ΑΑΔΕ θα τις καλέσει προκειμένου να δώσουν τις σχετικές εξηγήσεις. Εάν διαπιστωθεί ότι η καθυστέρηση στις διαδικασίες της διασύνδεσης οφείλεται σε ανωτέρα βία, τότε οι επιχειρήσεις θα γλιτώσουν το πρόστιμο. Αν όμως οφείλεται σε αμέλεια, τότε θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα, 10.000 ευρώ, εάν τηρούν απλογραφικά βιβλία, και 20.000 ευρώ, εάν τηρούν διπλογραφικά στοιχεία.

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Έλεγχοι στην αγορά

Όμως από σήμερα ειδικά ελεγκτικά συνεργεία της ΑΑΔΕ ξεκινούν ελέγχους στους επαγγελματίες των 35 κλάδων, οι οποίοι από την 1η Απριλίου 2024 είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες. Όσοι εντοπιστούν να μην διαθέτουν POS θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά παράβαση. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα μέχρι και θέατρα και κινηματογράφους.

Μέχρι στιγμής πάνω από 255.000 επιχειρήσεις ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για να το κάνουν μέχρι την 30ή Απριλίου, οπότε και είναι η καταληκτική προθεσμία. Πρόκειται ουσιαστικά για το 90% των επιχειρήσεων που είναι υποχρεωμένες να «παντρέψουν» τις ταμειακές με τα POS.

Οι προθεσμίες

Το χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές προβλέπει τα εξής:

  1.  Προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας έως την 30ή Απριλίου 2024 έχουν:
    -Οι επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στην διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου.
    -Επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης. Ήδη, έχουν εγκριθεί δύο πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις και πολύ σύντομα αναμένονται περισσότερες.
  2. Έως την 30ή Απριλίου 2024 έχει οριστεί και η προθεσμία απόσυρσης των φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ) από τις επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν.
  3.  Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 για τα POS τους, έχουν προθεσμία ως την 31η Μαΐου 2024.
  4.  Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ερντογάν: Η κυβέρνηση Νετανιάχου σκοπεύει να να βυθίσει τη Μέση Ανατολή στο χάος – Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει χωρίς κυρώσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στην έκτακτη αραβοϊσλαμική σύνοδο κορυφής που διοργανώνεται στη Ντόχα του Κατάρ μετά την επίθεση του Ισραήλ κατά μελών

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πώς να αποφύγετε ενοχλητικό περιεχόμενο στα social media και να προστατεύσετε την ψυχική σας ηρεμία

Όταν βίαια βίντεο γίνονται viral, όπως η πρόσφατη θανατηφόρα επίθεση κατά του Τσάρλι Κερκ (Charlie Kirk), μπορεί να μοιάζει αδύνατο να προστατευτεί κανείς από εικόνες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ο Τραμπ επικρίνει την κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης για τη στήριξή της στον «μικρούλη κομμουνιστή» υποψήφιο των Δημοκρατικών Ζοχράν Μαμντάνι

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε σήμερα, Δευτέρα (15/9) στη Δημοκρατική κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ επειδή υποστήριξε τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, Ζοχράν Μαμντάνι στις

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Novartis: Ραντεβού στο Εφετείο δίνουν οι «Σαράφης» και «Κελέση» μετά την καταδίκη

Τη ενοχή των δύο πρώην προστατευομένων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis, αποφάσισε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο, για ψευδείς καταθέσεις αλλά και ψευδή καταμήνυση. Οι Φιλίστορας Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αυστραλία: Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών θα απειλήσει 1,5 εκατομμύριο κατοίκους παράκτιων περιοχών έως το 2050

Η πρώτη Εθνική Εκτίμηση Κλιματικού Κινδύνου της Αυστραλίας προέβλεψε συχνότερους και σοβαρότερους κλιματικούς κινδύνους τα επόμενα χρόνια, όπως πλημμύρες, κυκλώνες, καύσωνες, ξηρασίες και πυρκαγιές. «Οι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >