AD

Lou Is | Η αγάπη που δώσαμε δεν πάει ποτέ χαμένη

Συνέντευξη με την πολυδιάστατη ερμηνεύτρια Lou Is (Λουίζα Σοφιανοπούλου) που εντυπωσιάζει με κάθε νέο της εγχείρημα. 

 

Η Λουίζα Σοφιανοπούλου, γνωστή ως Lou Is, αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και χαρισματική φιγούρα στον χώρο της ελληνικής μουσικής. Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, η Lou Is αναδείχθηκε ως μια πολυπράγμων καλλιτέχνιδα με εκπληκτικό ταλέντο και ποικίλες μουσικές επιρροές.

Από μικρή ηλικία εξερευνούσε τις δυνατότητες της φωνής της, αφοσιώνοντας τον εαυτό της στον κόσμο της μουσικής. Με πτυχίο στην αρμονία και μελέτη φωνητικής στο Λονδίνο με μεγάλους δασκάλους όπως η Karen Solomon, η Νένη Ζάππα και ο Robert Bicknell, απέκτησε ένα πλούσιο εκπαιδευτικό υπόβαθρο που την οδήγησε σε μια επιτυχημένη καριέρα στον χώρο της μουσικής.

Η Lou Is διακρίνεται για την ευελιξία της στα μουσικά είδη, κινούμενη μεταξύ της alternative pop & rock, της jazz, των blues και της ethnic μουσικής. Το ταλέντο της ως τραγουδίστρια την έφερε σε συνεργασία με κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες όπως η Μαρία Φαραντούρη, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και πολλούς άλλους, ενώ συμμετείχε και σε διάφορα μουσικά έργα και παραστάσεις.

Πέραν της καριέρας της ως τραγουδίστρια, η Lou Is είναι επίσης και εκπαιδευτικός, διδάσκοντας σύγχρονο τραγούδι και ορθοφωνία σε ωδείο τέχνης. Με την πολυδιάστατη πορεία της στον χώρο της μουσικής και την αμέριστη αφοσίωσή της στον τομέα, η Lou Is εμπνέει και εντυπωσιάζει μοναδικά το κοινό της.

Με αφορμή την επικείμενη εμφάνισή της  στις 6 Απριλίου στο WOW Sounds: Time of My Life μαζί με τη Mary Sunshine, για ένα guilty pleasure party με εγχώριες και διεθνείς επιτυχίες της disco και pop σκηνής από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, είχα μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί της. Αξίζει να διαβάσετε τη συνέντευξη που ακολουθεί. 

top article

 Ποιο ήταν το κίνητρό σας να ασχοληθείτε με το τραγούδι και πότε ξεκίνησε αυτό;

Μου άρεσε πολύ να τραγουδάω από πολύ μικρή. Μάθαινα μουσική έτσι κι αλλιώς και σιγά σιγά έγινε η πιο σημαντική δραστηριότητα στη ζωή μου. Μεγαλώνοντας απλώς δε γινόταν να μην ασχοληθώ.

 Πώς αντιλαμβάνεστε την εξέλιξη της δικής σας μουσικής από τα πρώτα βήματα μέχρι σήμερα;

Η εξέλιξη είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της πορείας ενός καλλιτέχνη. Δεν σταματώ ποτέ να μαθαίνω, να δουλεύω τη φωνή, τη μουσική, τους στίχους, τις ερμηνείες μου και όλα όσα σχετίζονται με τη δημιουργικότητά μου. Έτσι γνωρίζω και τον εαυτό μου καλύτερα κι έρχομαι πιο κοντά σε αυτό που θέλω να είμαι.

 Ποιo είναι το μήνυμα που επιθυμείτε να μεταφέρετε μέσω του νέου σας τραγουδιού «Σήμερα»;

Πως η αγάπη και η μοιρασιά είναι αυτό που πλουτίζει τη ζωή μας και της δίνει αξία και ομορφιά. Όσο υπάρχει αγάπη κοιτάμε μπροστά. Η αγάπη που δώσαμε δεν πάει ποτέ χαμένη. 

 Πώς αντιλαμβάνεστε το ρόλο της μουσικής στην αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ μελαγχολίας και εξωστρέφειας;

Όλη μου ζωή είναι κάπως έτσι. Μάλλον επειδή ο χαρακτήρας μου έχει έντονο αυτό το δίπολο. Μελαγχολώ συχνά και βυθίζομαι στις σκέψεις μου αλλά νιώθω χαρά παιδική να βρίσκομαι με αγαπημένους μου και να περνάω όμορφα.

 Πώς σας επηρεάζει η ποικιλία των μουσικών επιρροών σας στη δημιουργική διαδικασία;

Κάποιες από αυτές έχουν ενσωματωθεί σε τέτοιο βαθμό που τις παρατηρώ μετά το τέλος της δημιουργικής διαδικασίας. Έρχονται οι καλλιτέχνες που αγαπώ και με χαιρετούν μέσα από τα τραγούδια μου. Επειδή έχω ακούσει και τραγουδήσει αρκετά πράγματα πλέον για να έχει ταυτότητα αυτό που φτιάχνω προσπαθώ να συγκεντρώνομαι στο ύφος και την αισθητική που  θέλω να έχει.

Η Lou Is επιστρέφει στις ρίζες της και το νέο της δισκογραφικό βήμα είναι μόνο η

 Ποιο είναι το επόμενο βήμα στην καλλιτεχνική σας πορεία μετά την κυκλοφορία του «Σήμερα»;

Βρίσκομαι στο στούντιο και προχωράμε μαζί με τον Κύριο Κ στη δημιουργία του πρώτου μου ελληνόφωνου άλμπουμ. Θα κυκλοφορήσει τουλάχιστον ένα ακόμα single σύντομα.

 Ποιες είναι οι πιο σημαντικές εμπειρίες που σας οδήγησαν στο σημείο που βρίσκεστε σήμερα ως καλλιτέχνης;

Κάθε συνεργασία και κάθε βήμα μου προσέφερε εφόδια και γνώση. Σίγουρα, μεγάλοι σταθμοί στη ζωή μου ήταν η παραγωγή του πρώτου μου άλμπουμ “Dragons”, η σόλο συναυλία μου στο Μέγαρο Μουσικής για την Ανθρώπινη Φωνή, η συμμετοχή μου στην ομάδα Heroes a tribute to David Bowie, το αφιέρωμα στο Leonard Cohen με τη Nalyssa Green και τη Sugahspank! και η παρ’ ολίγον εκπροσώπηση της χώρας μας στη Eurovision το 2022.

 Πώς η εμπειρία σας στο θεατρικό εργαστήρι Θέατρο των Αλλαγών επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τη σκηνή ως μουσικός;

Πριν αποφασίσω να γίνω τραγουδίστρια ήθελα να γίνω ηθοποιός. Αν μετανιώνω για κάτι είναι που δεν πήγα σε μια δραματική σχολή.

Για μένα το τραγούδι είναι η διήγηση μιας ιστορίας, η έκφραση ενός συναισθήματος με μελωδία οπότε είναι πολύ σημαντικός ο λόγος.  Πάντα σκέφτομαι πρώτα πώς θα πω την ιστορία στον κόσμο κι όχι απλώς να απλώνω μια ωραία φωνή. Στο Θέατρο των Αλλαγών πέρασα όμορφα και έμαθα αρκετά πράγματα. Η σκηνική μου παρουσία όμως άλλαξε σιγά σιγά και μου πήρε αρκετό χρόνο να απελευθερωθώ.

 Από τον ελληνικό και διεθνή χώρο, ποιον  ή ποια συνάδελφό σας θαυμάζετε περισσότερο;

Τη Florence Welch. Νοιώθω σαν εκείνη να καταφέρνει να πει όσα δεν έχω μπορέσει εγώ. Με συγκινεί βαθιά και την αγαπώ πάρα πολύ.

Αν είχατε μόνο μία μόνο ευχή, ποια θα ήταν αυτή;  

Αγάπη.

 Ποιο είναι το δικό σας Motto ζωής; 

Να δείχνω πρώτα καλοσύνη.

 H μεγαλύτερή σας φοβία; 

Να μην πάθουν κάτι οι αγαπημένοι μου.

 “Αδιαφορώ για τη δόξα. Με φυλακίζει μες στα πλαίσια που καθορίζει εκείνη κι όχι εγώ.” έχει πει ο Μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις. Τι είναι για εσάς η δόξα;

Δεν με  ενδιέφερε ποτέ η δόξα καθεαυτή.

Σίγουρα η επιτυχία σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις αυτό που αγαπάς και με μεγαλύτερη άνεση. Αυτό που με συγκινεί είναι η σύνδεση με τον κόσμο μέσα από το τραγούδι. Κάτι δικό μου ξαφνικά να εκφράζει άλλους, να ανήκει και σε εκείνους.

Ποιο στίχο ποιήματος ή τραγουδιού αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

“There is a crack in everything, that’s how the light gets in” γιατί ποτέ δεν ξέρουμε από πού θα έρθει το καλό, η χαρά, το θαύμα. Έχω όμως πίστη πάντα ότι από κάπου θα έρθει.

Ποιοι είναι οι ήρωές σας στην πραγματική ζωή;
Η μαμά μου με την αστείρευτη ενέργεια και πίστη της είναι πάντα έμπνευση για μένα. Όπως και όσοι θυσιάζουν κάτι από τον εαυτό τους για να βοηθήσουν τον αδύναμο. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι που αγωνίζονται για όσους δεν έχουν φωνή, όπως τα ζώα.

 Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια;

Όλοι κάνουμε λάθη και είναι απαραίτητα για να μάθουμε και να γίνουμε καλύτεροι.  Γενικώς δείχνω επιείκεια. Εκεί που δυσκολεύομαι είναι στα λάθη που γίνονται από αδιαφορία.

Τι είναι για εσάς ευτυχία;

Οι αγκαλιές με τις αγάπες μου, δίποδες και τετράποδες. Μέσα στην αγκαλιά δεν υπάρχει φόβος.

Ποια είναι τα όνειρά σας- τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο; Θέλω να φτιάχνω τραγούδια και να κάνω συναυλίες σε διάφορα μέρη. Θα μου άρεσε πολύ να ακούσω τραγούδι μου σε κάποια ταινία και να συνεργαστώ με ανθρώπους που θαυμάζω. Εύχομαι να έχω πάντα όρεξη για δημιουργία και να δοκιμάζω νέα πράγματα ώστε να μη βαριέμαι και να εξελίσσομαι.

Από τις εμπειρίες που είχατε έως σήμερα, υπάρχει κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει;
Αν μετανιώνω είναι που δεν πήγα να σπουδάσω στο εξωτερικό. Πιστεύω θα είχα εξελιχθεί γρηγορότερα και θα είχα διαφορετικές ευκαιρίες. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε υποθέσεις, οπότε όλα καλά, είμαι ακριβώς εκεί που πρέπει.

 Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο για τη δουλειά σας ή οτιδήποτε άλλο; 

Θα ήθελα να παροτρύνω τον κόσμο να αναζητά και να γνωρίζει όσο πιο πολλούς καλλιτέχνες, παλιούς και νέους, μπορεί. Να δίνει χρόνο στη μουσική, όχι μόνο 30 δεύτερα στα social media, να ακούει και να εκπαιδεύει τα αυτιά του ώστε να συμβάλλει κι αυτός στη συνεχή ποιοτική παραγωγή και δημιουργία της.

 

Η Lou Is (Λουίζα Σοφιανοπούλου) μας παρουσιάζει το "Σήμερα"! - ERT Open

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Νεαρό μοντέλο δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι σε εστιατόριο

Μια πρώην διαγωνιζόμενη στα καλλιστεία του Ισημερινού δολοφονήθηκε από δύο ενόπλους μέρα μεσημέρι σε εστιατόριο, μερικούς μήνες αφότου το όνομά της είχε συνδεθεί με διαβόητο εγκληματία, ο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Έκρηξη οργής συγγενών μετά την απόφαση για το Μάτι | Πώς τα 111 χρόνια έγιναν 5 και οι καταδικασθέντες είναι ελεύθεροι

Οργισμένη ήταν η αντίδραση των συγγενών των θυμάτων, των εγκαυματιών και του ακροατηρίου με τη χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων στη δίκη για τη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >