AD

Kurt Cobain & Courtney Love| Η θυελλώδης σχέση & τo μυστήριο γύρω από τον θάνατο ενός μουσικού ειδώλου

Το χρονικό της σχέσης & του ύποπτου θανάτου του διάσημου ερμηνευτή ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 5 Απριλίου του 1994.
Ο Kurt Cobain, ο τραγουδιστής του grunge συγκροτήματος της δεκαετίας του `90 Nirvana, πέθανε τραγικά στις 5 Απριλίου 1994. Ο μουσικός αυτοκτόνησε στο σπίτι του στο Σιάτλ με ένα κυνηγετικό όπλο. Άφησε πίσω του ένα σημείωμα αυτοκτονίας, τη σύζυγό του, Courtney Love, και την κόρη του Frances Bean Cobain.
Ο θάνατός του συγκλόνισε τον κόσμο της μουσικής και άφησε αμέτρητους θαυμαστές συντετριμμένους. Αν και πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τον θάνατό του παραμένουν αδιευκρίνιστες, υπάρχουν λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το τι συνέβη πριν από τον θάνατο του Kurt Cobain.

Kurt Cobain of Nirvana

Kurt Cobain & Courtney Love

Ένα ζευγάρι που έζησε μια θυελλώδη σχέση και δημιούργησε πολλά ερωτήματα -μετά το θάνατο του διάσημου ερμηνευτή…

Στις 24 Φεβρουαρίου του 1992, ο Cobain παντρεύτηκε την τραγουδίστρια Courtney Love- αρχηγό του συγκροτήματος Hole- και απέκτησαν μία κόρη.

Είναι γνωστό ότι ο διάσημος καλλιτέχνης, αντιμετώπισε προβλήματα εθισμού σε ναρκωτικές ουσίες. Στις 8 Απριλίου του 1994 βρέθηκε νεκρός στην κατοικία του στο Σιάτλ. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, ο θάνατός του επήλθε τρεις μέρες νωρίτερα, στις 5 Απριλίου. Δεν είναι λίγες οι θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για το θάνατό του. Συνήθως όταν ένας αγαπημένος  καλλιτέχνης φεύγει από τη ζωή, οι θαυμαστές του ανά τον κόσμο επιζητούν μια ύστατη παρηγοριά μέσα από αμέτρητα αφιερώματα στον ηλεκτρονικό τύπο, στα κανάλια, στα περιοδικά και στα βιβλία, κλπ. Το ίδιο συνέβη και με τον μύθο του Kurt Cobain  που κάλλιστα μπορούσε να τροφοδοτήσει δεκάδες πλοκές και εξιστορήσεις.

 

Ποιό ήταν όμως το χρονικό του τέλους του;

Ήταν 1η Μαρτίου του 1994 -ύστερα από μια συναυλία στο Μόναχο της Γερμανίας- όταν διαγνώστηκε πως έπασχε από βρογχίτιδα και οξεία λαρυγγίτιδα. Πέταξε στη Ρώμη μαζί και η σύζυγος του, Courtney, στις 3 Μαρτίου. Εκεί του φέρνει μια ιατρική συνταγή για Rohypnol. Το επόμενη μέρα,  ξύπνησε και βρήκε τον Cobain αναίσθητο εξαιτίας του συνδυασμού μεγάλων ποσοτήτων σαμπάνιας και Rohypnol. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και μετά από πέντε μέρες του δόθηκε εξιτήριο. Επέστρεψε, λοιπόν, στο  Σιάτλ.

Στις 18 Μαρτίου, η Love τηλεφώνησε στην αστυνομία λέγοντάς τους πως ο Κομπέιν είχε κλειδωθεί σε ένα δωμάτιο μαζί με ένα όπλο. Η αστυνομία έφτασε και κατάσχεσε μαζί με αρκετά όπλα και ένα μπουκαλάκι χάπια από τον Κομπέιν. Εκείνος  επέμενε πως είχε κλειδωθεί στο δωμάτιο για να κρυφτεί από την Courtney. Όταν ρωτήθηκε από την αστυνομία,  εκείνη απάντησε ότι ο σύζυγός της δεν είχε αναφέρει ποτέ πως ήθελε να αυτοκτονήσει και ότι εκείνη δεν τον είχε δει ποτέ με όπλο.

Photo of Kurt COBAIN and NIRVANA, Kurt Cobain recording in Hilversum Studios

Η Courtney, θέλοντας να βοηθήσει τον Cobain να απεξαρτοποιηθεί από τα ναρκωτικά, κάλεσε συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαρτίου. Συμμετείχαν δέκα άτομα οι οποίοι ήταν φίλοι του μουσικοί, εντεταλμένοι της δισκογραφικής εταιρίας με την οποία συνεργαζόταν και ένας από τους καλύτερούς του φίλους, ο Dylan Carlson. Το αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας έδειξε καλό, καθώς ο Cobain συμφώνησε να μπει σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης και πήγε στο Exodus Recovery Center στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια, στις 30 Μαρτίου. Την επόμενη νύχτα, όμως, βγήκε έξω να κάνει ένα τσιγάρο, σκαρφάλωσε πάνω από τον φράκτη και έφυγε από την εγκατάσταση. Πήρε ένα ταξί για το αεροδρόμιο του Λος Άντζελες από όπου πέταξε με προορισμό το Σιάτλ. Στις 2 με 3 Μαρτίου, εθεάθη σε διάφορες τοποθεσίες του Σιάτλ, οι περισσότεροι όμως φίλοι του και η οικογένειά του δεν είχαν ιδέα για το που βρισκόταν. Στις 3 Απριλίου, η Courtney επικοινώνησε με τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Tom Grant προσλαμβάνοντάς τον να εντοπίσει τον Cobain. Στις 7 Απριλίου, το συγκρότημα ανακοίνωσε πως δεv θα συμμετείχε στο μουσικό φεστιβάλ Lollapalooza εκείνη τη χρονιά.

Μία μέρα αργότερα, στις 8 Απριλίου 1994, ένας ηλεκτρολόγος που είχε πάει για να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας στο σπίτι του Cobain στη λίμνη Ουάσινγκτον, βρήκε το νεκρό του σώμα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, δεν είδε κανένα σημάδι τραυματισμού. Αρχικά, μάλιστα, είχε την εντύπωση ότι  ο Cobain κοιμόταν, μέχρι τη στιγμή που είδε το όπλο που ήταν στραμμένο προς το πρόσωπο του. Εκεί, βρέθηκε ένα σημείωμα που έλεγε “Δεν έχω νιώσει τη διέγερση που μου προκαλούσε το να ακούω και να δημιουργώ μουσική, μαζί με το πραγματικό γράψιμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια”. Σύμφωνα με ιατροδικαστική έκθεση εκτιμάται πως το τέλος του ήρθε στις 5 Απριλίου 1994. Το άψυχο σώμα του βρέθηκε δίπλα σε μεγάλες ποσότητες ηρωίνης και ίχνη από ηρεμιστικά.

Στις 10 Απριλίου έγινε ολονυχτία για τον αγαπημένο Κομπέιν σε ένα πάρκο στο κέντρο του Σιάτλ. Εκεί  συγκεντρώθηκαν περίπου εφτά χιλιάδες άτομα για να θρηνήσουν. Στο μνημόσυνο προβλήθηκαν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα, τραγούδια και η Courtney Love διάβασε στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο για να τον τιμήσει, κομμάτια από το σημείωμα που είχε αφήσει ο Kurt. Ενώ μιλούσε έκλαιγε και καταριόταν τον Κερτ  επειδή έφυγε… Προς το τέλος της ολονυχτίας, η Courtney μοίρασε στον κόσμο που είχε απομείνει, κάποια από τα ρούχα του Cobain.

Ψάχνοντας για την αλήθεια

Kurt Cobain from Nirvana performs live on stage at Paradiso in Amsterdam, Netherlands on November 25 1991

Δυστυχώς, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, πολλοί πιστεύουν ότι ο θάνατός του δεν ήταν αυτοκτονία.

Ως αποτέλεσμα του ξαφνικού θανάτου του Cobain, έχουν διαδοθεί πολλές συνωμοσίες, κυρίως γύρω από την Courtney Love.

Ο Tom Grant, ένας ιδιωτικός ερευνητής που προσλήφθηκε από την Love, πιστεύει ότι δολοφονήθηκε.

Ο Grant λέει ότι τα γεγονότα γύρω από τον θάνατο του Cobain είναι «γεμάτα με ψέματα, αντιφάσεις στη λογική και αμέτρητες ασυνέπειες.

Μια άλλη θεωρία συνωμοσίας προέρχεται από τον σκηνοθέτη Nick Broomfield.

Στην ταινία του Kurt & Courtney, ο Broomfield πήρε συνέντευξη από τον αρχηγό του συγκροτήματος των Mentors, Eldon “El Duce” Hoke, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Love του είχε προσφέρει 50.000 $ για να σκοτώσει τον Cobain.

Τελικά, ο Broomfield αποδέχτηκε την ιδέα ότι ο Cobain είχε αυτοκτονήσει.

Όπως και ο Broomfield, οι δημοσιογράφοι Ian Halperin και Max Wallace αποφάσισαν να ερευνήσουν τη θεωρία τους.

Οι δυο τους κυκλοφόρησαν δύο βιβλία: Who Killed Kurt Cobain; και Love and Death: The Murder of Kurt Cobain.

Αν και δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν οριστικά το κακό παιχνίδι, οι δυο τους μοιράστηκαν την πεποίθησή του ότι η Love είχε ένα κίνητρο.

Οι φίλοι και η οικογένεια είναι ακόμα αβέβαιοι

Photo of NIRVANA, Kurt Cobain, posed, looking to camera, recording in Hilversum Studios

Αρκετοί άλλοι φίλοι και συγγενείς πιστεύουν επίσης ότι ο Cobain δεν θα το είχε κάνει ο ίδιος.

Ο πατέρας του Love, Hank Harrison, και ο Kim Gordon του Sonic Youth έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για τον θάνατό του.

«Ο Kurt πέθανε με πολύ σκληρό τρόπο.» είπε ο Gordon στο Uncut Magazine το 2005. «Δεν ήταν απλώς ένα OD. Στην πραγματικότητα αυτοκτόνησε βίαια».

«Ήταν τόσο επιθετικό, και δεν ήταν επιθετικό άτομο, ήταν ένα έξυπνο άτομο, είχε μια ενδιαφέρουσα διάνοια», συνέχισε ο Gordon.

Άλλοι, όπως ο πρώην μάνατζερ των Nirvana, Danny Goldberg, επέκριναν τις θεωρίες.

«Είναι γελοίο», είπε ο Goldberg στον Guardian το 2015. «Αυτοκτόνησε. Τον είδα την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν σε κατάθλιψη».

«Προσπάθησε να αυτοκτονήσει έξι εβδομάδες νωρίτερα, είχε μιλήσει και έγραψε πολύ για την αυτοκτονία, έπαιρνε ναρκωτικά, πήρε όπλο», συνέχισε ο Goldberg.

Το τί συνέβη τότε, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει … Ίσως η αλήθεια κρύβεται στο προφητικό τραγούδι που ερμήνευσε μοναδικά… “Come as you are”, όπου λέει ότι “δεν κρατάει όπλο”… Αυτό που εμείς μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι ότι ένας ταλαντούχος άνθρωπος έφυγε τόσο νέος και τόσο άδικα…

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >