AD

Χρήστος Μπότσης | Εγώ αν σταματήσω να τραγουδώ αισθάνομαι νεκρός

Συνέντευξη στο klik με έναν χαρισματικό ερμηνευτή ο οποίος αναδεικνύει το μουσικό του ταλέντο με αυθεντικότητα και συναισθηματική ειλικρίνεια.

 

Ο Χρήστος Μπότσης, ένας νεαρός καλλιτέχνης από τη Θήβα, αναδύεται στη μουσική σκηνή με φρέσκο πνεύμα και ταλέντο που αναγνωρίζεται άμεσα. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην επαρχιακή πόλη, ανακάλυψε την αγάπη του για το τραγούδι από πολύ μικρή ηλικία. Παράλληλα με τις σπουδές του στο τμήμα φιλολογίας του Ρεθύμνου, επενδύει ενεργά στο όνειρό του, ακολουθώντας το μουσικό του πάθος.

Η μουσική του διαδρομή ξεκινά με την έκδοση του πρώτου του ολοκληρωμένου άλμπουμ, με τον τίτλο “Τρίτη Νύχτα”, που φέρνει την υπογραφή της δισκογραφικής εταιρίας Cobalt Music. Από τη στιγμή που πρωτακούσαμε την “Ασπιρίνη”, μια δροσερή διασκευή με τη φωνή της Νατάσσας Μποφίλιου, και το ντουέτο με τον Κώστα Μακεδόνα στο τραγούδι “Καινούργιοι άνθρωποι”, καταλαβαίνουμε ότι ο Χρήστος Μπότσης φέρνει κάτι φρέσκο και ξεχωριστό στην ελληνική μουσική σκηνή.

Η “Τρίτη Νύχτα” δεν είναι απλά ένα άλμπουμ, αλλά μια οδυνηρή αναζήτηση της αυθεντικότητας και της εκφραστικής ευαισθησίας. Η ενορχήστρωση του Νίκου Μερτζάνου αναδεικνύει με έναν μοναδικό τρόπο τα τραγούδια, ενώ η συμμετοχή του Νίκου Μερτζάνου στο ντουέτο του “Έτσι γενικά” προσθέτει ακόμη μια διάσταση στον ήδη πολύπλοκο και πλούσιο ήχο του άλμπουμ.

Από την ατμοσφαιρική μπαλάντα “Έτσι γενικά” μέχρι το σκληρό τραγούδι “Μια μέρα πρέπει”, ο Χρήστος Μπότσης δείχνει την ευρεία γκάμα των μουσικών του ικανοτήτων και το εύρος του συναισθηματικού του φάσματος. Με τους στίχους που γράφονται από συνθέτες όπως η Στέλλα Καμπανού, ο Αλέξανδρος Κούρος και η Βίκυ Γεροθόδωρου, το άλμπουμ γίνεται μια πολυδιάστατη εμπειρία, η οποία κερδίζει τις καρδιές των ακροατών.

Πέρα από το μουσικό του ταλέντο, ο Χρήστος Μπότσης δείχνει επίσης δέσμευση και αφοσίωση στο επάγγελμά του. Οι συμμετοχές του σε σεμινάρια φωνητικής και ερμηνείας, καθώς και η ενασχόλησή του με διάφορα είδη μουσικής, αποτελούν μόνο μερίδα του ευρέος φάσματος της προσπάθειάς του να εξελίξει το ταλέντο του.

Με την”Τρίτη Νύχτα”, ο Χρήστος Μπότσης δείχνει ότι είναι ένα υποσχόμενο όνομα στην ελληνική μουσική σκηνή. Με τον αυθεντικό του ήχο και την ειλικρινή ερμηνεία του, καθιερώνεται ως ένας καλλιτέχνης που αξίζει να παρακολουθήσουμε την πορεία του με ενδιαφέρον και ανυπομονησία.

Αξίζει να διαβάσετε τη συνέντευξη που ακολουθεί:

 Ποιο ήταν το κίνητρό σας να ασχοληθείτε με το τραγούδι και πότε ξεκίνησε αυτό; 

Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία. Η αγάπη μου για τη μουσική ξεκίνησε πολύ νωρίς στη ζωή μου. Από μικρή ηλικία,ήταν μια πηγή χαράς και έκφρασης για μένα. Ξεκίνησα να ασχολούμαι ενεργά με το τραγούδι στην εφηβεία μου κι έκτοτε δεν έχω σταματήσει να μελετώ σε καθημερινή βάση. Νομίζω το κίνητρο στην τέχνη της μουσικής είναι μια εσωτερική ανάγκη. Εγώ αν σταματήσω να τραγουδώ αισθάνομαι νεκρός.

Πώς θα περιγράφατε την εμπειρία σας στη διαδικασία δημιουργίας του πρώτου ολοκληρωμένου σας album, “Τρίτη Νύχτα”;

Με μια λέξη θα έλεγα πως ήταν μαγεία. Μαγεία, κυρίως γιατί οι δημιουργοί του άλμπουμ είναι άνθρωποι που εκτιμούσα από μικρό παιδί. Ξέρετε, είναι για μένα τεράστιο που όχι μόνο με εμπιστεύθηκαν οι άνθρωποι αυτοί, αλλά ήξεραν τι θέλω να καταθέσω και συνδεθήκαμε. Πρόκειται για τον Γιώργο Κυριάκο, τον Νίκο Μωραΐτη, τον Κώστα Τσίρκα, τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο, τον Θέμη Καραμουρατίδη, την Λίνα Δημοπούλου, τον Αλέξανδρο Κούρο, την Στέλλα Καμπανού, τον Σταύρο Σταύρου, την Βίκη Γεροθόδωρου και τον Νίκο Μερτζάνο, ο οποίος υπογράφει την ενορχήστρωση όλου του άλμπουμ καθώς και έχουμε τραγουδήσει το ντουέτο «Έτσι Γενικά». 

Ποιο από τα νέα τραγούδια του album σας έχετε  ιδιαίτερη αδυναμία και γιατί;

Πραγματικά η σχέση που έχω με τα τραγούδια που έχω τραγουδήσει μέχρι στιγμής είναι καθαρά γονεϊκή. Δεν έχω τραγουδήσει τίποτε που να μην με αγγίζει και αφορά. Θέλω να πω, πως τα αντιμετωπίζω σαν παιδιά μου. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή που έχετε ζήσει μέχρι στιγμής στη μουσική σας καριέρα;

Νομίζω η συνεργασία μου με τον Κώστα Μακεδόνα. Τραγουδήσαμε το ντουέτο του Νίκου Μωραΐτη και του Γιώργου Κυριάκου με τίτλο « Καινούργιοι Άνθρωποι». Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι αυτός ο άνθρωπος, μου άνοιξε το «σπίτι του» και μου έδωσε βήμα. 

Πώς θα περιγράφατε το μουσικό σας ύφος και τις επιρροές σας;

Ασχολούμαι με το ελληνικό έντεχνο τραγούδι. Εκεί χωράει και το λαϊκό τραγούδι που αγαπώ πολύ με έναν πιο σύγχρονο ήχο.

Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή που έχετε λάβει στη μουσική σας πορεία;

Νομίζω από τα σεμινάρια της Νατάσσας Μποφίλιου. Μου είχε πει πως να μην πέσω ποτέ στην παγίδα του «έχω ωραία φωνή» διότι αυτός που ξεχωρίζει δουλεύει σκληρά κάθε μέρα. Το ταλέντο στην οποιαδήποτε τέχνη είναι η αφοσίωση σε αυτή.

Πώς βλέπετε τον εαυτό σας στο μέλλον της ελληνικής μουσικής σκηνής;

Να τραγουδάω για τους ανθρώπους που βλέπουμε από την ίδια πλευρά τη ζωή.

Πώς αντιλαμβάνεστε την εξέλιξη της δικής σας μουσικής από τα πρώτα βήματα μέχρι σήμερα;

Βλέπω να αυξάνονται οι άνθρωποι στις συναυλίες που κάνουμε και να γινόμαστε κάθε φορά περισσότεροι. Αυτή είναι η αμοιβή του καλλιτέχνη. Να βρει το κοινό του. Νομίζω πως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές εμπειρίες που σας οδήγησαν στο σημείο που βρίσκεστε σήμερα ως καλλιτέχνης;

Μεγάλο μέρος της εξέλιξής μου ως καλλιτέχνης προήλθε από τις εμπειρίες μου στη σκηνή. Αυτές με έκαναν να μάθω πολλά για τον εαυτό μου και την τέχνη μου, ενώ με καθοδήγησαν να εξερευνήσω νέα είδη μουσικής και να βελτιώσω τις δεξιότητές μου. Επίσης, οι επιρροές από άλλους καλλιτέχνες και η συνεχής αναζήτηση για νέες μουσικές εμπειρίες με έχουν εμπνεύσει και με έχουν βοηθήσει να αναπτύξω το δικό μου μουσικό ύφος. Το σημαντικότερο όμως είναι πως σε κάθε συναυλία τα τραγούδια παίρνουν διαφορετικό ύφος, που τους δίνουμε μαζί με τον ακροατή. Αυτές οι εμπειρίες που δημιουργούμε  κάθε φορά με το κοινό, τις κουβαλώ σαν φυλακτό.

Από τον ελληνικό και διεθνή χώρο, ποιον  ή ποια συνάδελφό σας θαυμάζετε περισσότερο;

Είναι πολλοί και δεν θέλω να αδικήσω κανέναν. Θα πω όμως για μια τραγουδίστρια που δεν είναι στη ζωή και την λάτρεψα όσο τίποτε άλλο με αυτό που δημιούργησε στην εποχή της. Η Μαρία Δημητριάδη. Σπουδαία φωνή!

Αν είχατε μόνο μία μόνο ευχή, ποια θα ήταν αυτή;  

Ειρήνη παντού.

Ποιο είναι το δικό σας Motto ζωής; 

Πάντα θα ξημερώνει.

H μεγαλύτερή σας φοβία; 

Ο θάνατος. Δεν έχω εξοικειωθεί ακόμη.

“Αδιαφορώ για τη δόξα. Με φυλακίζει μες στα πλαίσια που καθορίζει εκείνη κι    όχι εγώ.” έχει πει ο Μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις. Τι είναι για εσάς η δόξα;

Η δόξα είναι συνήθως αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς, της αφοσίωσης και της ταπεινότητας, ενώ η ματαιοδοξία είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Για την ματαιοδοξία μιλούσε ο μεγάλος Μάνος διότι ο ματαιόδοξος δεν έχει προσωπικότητα. Ζει για τους άλλους. Δεν θα μπορούσα να ζήσω έτσι. Θέλω να είμαι εγώ κι η αλήθεια μου.

εξώφυλλο.png

Ποιο στίχο ποιήματος ή τραγουδιού αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

«Να γελάσεις απ’ τα βάθη των χρυσών σου ματιών

είμαστε μες στο δικό μας κόσμο.

Η πιο όμορφη θάλασσα

είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει.

Τα πιο όμορφα παιδιά

δεν έχουν μεγαλώσει ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες μας

δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα.

Κι αυτό που θέλω να σου πω,

το πιο όμορφο απ’ όλα,

δε σ’ τό ‘χω πει ακόμα.»

(Η πιο όμορφη θάλασσα – Ναζίμ Χικμέτ -Μετάφραση Γιάννης Ρίτσος)

Ποιοι είναι οι ήρωές σας στην πραγματική ζωή;

Οι ήρωές μου στην πραγματική ζωή είναι οι άνθρωποι που εμπνέουν με την αφοσίωσή τους να βοηθήσουν τους άλλους, οι οποίοι παλεύουν για τη δικαιοσύνη και την ισότητα, και εκείνοι που δείχνουν ανθρωπιά και συμπόνια σε κάθε ευκαιρία. Ανάμεσα σε αυτούς είναι οι εθελοντές, οι γιατροί και οι νοσοκόμες, οι καθηγητές που ενθαρρύνουν και εμπνέουν τους μαθητές τους και όλοι εκείνοι που προσφέρουν αγάπη και στήριξη στην κοινότητά τους.


Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια;

Δείχνω τη μεγαλύτερη επιείκεια σε αυτά τα λάθη που προέρχονται από την ανθρώπινη αδυναμία και την ανεπάρκεια. Κατανοώ ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι ο καθένας κάνει λάθη κατά καιρούς. Επίσης, είμαι επιεικής με τα λάθη που γίνονται με καλές προθέσεις και με την προσπάθεια να μάθουμε και να βελτιωθούμε από αυτά.

Τι είναι για εσάς ευτυχία;

Η ευτυχία για μένα είναι μια κατάσταση εσωτερικής ικανοποίησης και ευημερίας, όπου νιώθεις ισορροπημένος, ευγνώμων και συνδεδεμένος με τον εαυτό σου και τον κόσμο γύρω σου. Είναι η αίσθηση ότι ζεις τη ζωή σου σύμφωνα με τις αξίες και τις φιλοδοξίες σου και ότι έχεις σημαντικές σχέσεις και εμπειρίες που σε γεμίζουν χαρά και ικανοποίηση.

Ποια είναι τα όνειρά σας- τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο; 

Σε προσωπικό επίπεδο, τα όνειρά μου περιλαμβάνουν την ευτυχία και την ευημερία των αγαπημένων μου ανθρώπων, την εξέλιξη και την αυτοπραγμάτωσή μου ως άτομο, και τη δημιουργία στενών σχέσεων και στιγμών με νόημα.

Σε επαγγελματικό επίπεδο, ελπίζω να συνεχίσω να αναπτύσσομαι σε ένα περιβάλλον που με εμπνέει και με προκαλεί, να εργάζομαι στον τομέα του τραγουδιού, που συνδυάζει τις παθήσεις μου με τις δεξιότητές μου, και να έχω τη δυνατότητα να επηρεάσω θετικά τους άλλους και τον κόσμο γύρω μου μέσω της δουλειάς μου.

Από τις εμπειρίες που είχατε έως σήμερα, υπάρχει κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει;

Κάθε εμπειρία μου έχει συμβάλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μου και στην εξέλιξή μου ως άνθρωπος, οπότε δεν θεωρώ κάποια εμπειρία ως μετανιώσιμη. Ακόμα και από τις δυσάρεστες εμπειρίες, έχω αντλήσει μάθημα και ανάπτυξη. Αντιθέτως, οι εμπειρίες μου με έχουν διδάξει να αντιμετωπίζω τα προβλήματα και τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα και διορατικότητα. Αν για κάτι λοιπόν μετανιώνω είναι για όσες δεν έζησα ακόμη.

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο για τη δουλειά σας ή οτιδήποτε άλλο; 

Στις 17 Απριλίου, ημέρα Τετάρτη κι ώρα 21:00 στον Σταυρό του Νότου Club, θα τραγουδήσουμε για πρώτη φορά live τα τραγούδια του δίσκου καθώς και διασκευές από τον έντεχνο – λαϊκό χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Αλήθεια, μην το χάσετε.

Cue Me In / Χρήστος Μπότσης - CueMagazine

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Νεαρό μοντέλο δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι σε εστιατόριο

Μια πρώην διαγωνιζόμενη στα καλλιστεία του Ισημερινού δολοφονήθηκε από δύο ενόπλους μέρα μεσημέρι σε εστιατόριο, μερικούς μήνες αφότου το όνομά της είχε συνδεθεί με διαβόητο εγκληματία, ο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Έκρηξη οργής συγγενών μετά την απόφαση για το Μάτι | Πώς τα 111 χρόνια έγιναν 5 και οι καταδικασθέντες είναι ελεύθεροι

Οργισμένη ήταν η αντίδραση των συγγενών των θυμάτων, των εγκαυματιών και του ακροατηρίου με τη χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων στη δίκη για τη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >