AD

Λιζ Τρας | Η συνάντηση με την βασίλισσα Ελισάβετ δυο ημέρες πριν πεθάνει και τα τελευταία της λόγια

Στα νέα της απομνημονεύματα, η Λιζ Τρας αφηγείται τις συμβουλές που της έδωσε η βασίλισσα Ελισάβετ όταν συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν είχε γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας.

 

 

Σε απόσπασμα από το βιβλίο, όπως το δημοσιεύει η Daily Mail, η Λιζ Τρας περιγράφει τη συνάντησή της με τη βασίλισσα Ελισάβετ και αναφέρει ποια ήταν τα τελευταία λόγια που της είπε πριν πεθάνει.

Από τη συνάντηση προέκυψε η τελευταία δημόσια φωτογραφία της βασίλισσας πριν πεθάνει στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 στην κατοικία της στη Σκωτία.

Το βιβλίο της Λιζ Τρας καταπιάνεται με την επίσκεψη αυτή μεταξύ άλλων ιστοριών από τη σύντομη θητεία της ως πρωθυπουργού, η οποία διήρκεσε μόλις 49 ημέρες.

Ταξίδεψε στο κάστρο Μπαλμόραλ για να συναντήσει την Ελισάβετ στις 6 Σεπτεμβρίου και περιέγραψε τη μονάρχη ως «εύθραυστη» αλλά «πνευματικά σε εγρήγορση» πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου.

Παρακάτω, όσα έγραψε η Λιζ Τρας για τη συνάντησή της με τη βασίλισσα Ελισάβετ
«Την ημέρα που κέρδισα τις εκλογές για την ηγεσία των Συντηρητικών, το μυαλό μου γυρνούσε γύρω από τον τεράστιο αριθμό των πραγμάτων που έπρεπε να κάνω μόλις αναλάμβανα την πρωθυπουργία. Αλλά πριν από αυτό, είχα ένα ραντεβού στο Μπαλμόραλ.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο προκάτοχός μου, είχε πετάξει πριν από μένα με διαφορετικό αεροπλάνο. Είχε προτείνει να πετάξουμε μαζί, αλλά το υπουργικό συμβούλιο άσκησε βέτο σε αυτή την ιδέα – προφανώς επειδή ήταν πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια να έχουμε τον απερχόμενο και τον επερχόμενο πρωθυπουργό στο ίδιο αεροπλάνο.

Αν και αισθητά πιο αδύναμη από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο, η βασίλισσα ήταν αποφασισμένη να εκτελέσει το συνταγματικό της καθήκον να διορίσει αυτοπροσώπως τον νέο πρωθυπουργό της -όπως είχε κάνει για κάθε έναν από τους 13 προκατόχους μου- και να αποδεχθεί την παραίτηση του τελευταίου.

Εκείνη την Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2022, ήταν όρθια καθώς με υποδεχόταν στο σαλόνι της. Μου είπαν ότι είχε καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να το κάνει, αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη δυσφορίας καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησής μας.

Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη κατ’ ιδίαν ακρόασή μου μαζί της. Στην προηγούμενη περίπτωση, αφού είχα απομακρυνθεί από μια άλλη θέση στην κυβέρνηση, είχε παρατηρήσει ότι το να είσαι γυναίκα στην πολιτική ήταν δύσκολο.

Για περίπου 20 λεπτά, συζητήσαμε για την πολιτική -και ήταν σαφές ότι ήταν απόλυτα συντονισμένη με όλα όσα συνέβαιναν, καθώς και ότι ήταν αιχμηρή και πνευματώδης. Δεν υπήρχε καμία αίσθηση ότι το τέλος θα ερχόταν τόσο γρήγορα όσο ήρθε.

Η πρώτη πραγματική ένδειξη που είχα ήταν το βράδυ της Τετάρτης, την επομένη της ανάληψης της πρωθυπουργίας μου. Οι νέοι μου υπουργοί επρόκειτο να ορκιστούν επίσημα στο αξίωμά τους, με τη βασίλισσα να συμμετέχει εξ αποστάσεως μέσω βιντεοσύνδεσης – αλλά λίγο πριν από τη συνάντηση, μάθαμε ότι η Μεγαλειότητά της δεν θα ήταν διαθέσιμη.

Τότε ήταν που ο μηχανισμός τέθηκε σε λειτουργία. Μου έφεραν το μαύρο πένθιμο φόρεμά μου από το σπίτι μου στο Γκρίνουιτς του Νότιου Λονδίνου.

Αγωνιώδη τηλεφωνήματα έγιναν με το Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Άρχισα να σκέφτομαι τι στο καλό θα έλεγα αν συνέβαινε το αδιανόητο.

Την Πέμπτη, λάβαμε την είδηση ότι η βασίλισσα είχε πεθάνει ειρηνικά στο Μπαλμόραλ. Το να μου το λένε αυτό μόλις τη δεύτερη ημέρα μου ως πρωθυπουργού, μου φάνηκε εντελώς εξωπραγματικό. Σε κατάσταση σοκ, έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται: «Γιατί εγώ; Γιατί τώρα;»

Τα τελευταία λόγια της βασίλισσας Ελισάβετ στη Λιζ Τρας
Κάποιοι πρωθυπουργοί θα ήταν ίσως καταλληλότεροι για να σηματοδοτήσουν αυτή την ιστορική στιγμή με ρητορική, αλλά για μένα δεν ήταν εύκολο. Είχα απλώς μια βαθιά αίσθηση θλίψης. Την επόμενη ημέρα, είχα την πρώτη μου ακρόαση με τον βασιλιά Κάρολο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ένιωσα μια ελαφρώς παράξενη συντροφικότητα μεταξύ μας, καθώς και οι δύο ξεκινούσαμε τους νέους μας ρόλους και περιηγούμασταν σε άγνωστο έδαφος.

Το πρώτο μου Σαββατοκύριακο ως πρωθυπουργός το πέρασα με την οικογένειά μου, παρακολουθώντας από την τηλεόραση το φέρετρο της βασίλισσας να φεύγει από το Μπαλμόραλ για να μεταβεί στο Εδιμβούργο. Ξαφνικά συγκλονισμένη από τη συγκίνηση όλων αυτών, ξέσπασα σε δάκρυα στον καναπέ.

Ήξερα ότι δεν θα ξεχνούσα ποτέ την τελευταία μου συνάντηση με την Αυτής Μεγαλειότητα -και ιδίως αυτό που είπε προς το τέλος της συζήτησής μας στο σαλόνι της. Το να είσαι πρωθυπουργός, με προειδοποίησε, σε γερνά απίστευτα. Μου έδωσε επίσης μια συμβουλή με δύο λέξεις: «Μην βιάζεσαι».

Ίσως θα έπρεπε να είχα ακούσει».

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Νεαρό μοντέλο δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι σε εστιατόριο

Μια πρώην διαγωνιζόμενη στα καλλιστεία του Ισημερινού δολοφονήθηκε από δύο ενόπλους μέρα μεσημέρι σε εστιατόριο, μερικούς μήνες αφότου το όνομά της είχε συνδεθεί με διαβόητο εγκληματία, ο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Έκρηξη οργής συγγενών μετά την απόφαση για το Μάτι | Πώς τα 111 χρόνια έγιναν 5 και οι καταδικασθέντες είναι ελεύθεροι

Οργισμένη ήταν η αντίδραση των συγγενών των θυμάτων, των εγκαυματιών και του ακροατηρίου με τη χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων στη δίκη για τη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >