AD

Iράν – Ισραήλ | Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα είναι ο τελικός στόχος

Όλοι αναρωτιούνται ποια θα είναι η απάντηση του Ισραήλ μετά την αποτυχημένη επίθεση του Ιραν. Σε μια εξέλιξη που θα περάσει από πολλες φάσεις, ο τελικός στόχος θα είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

 

Η σύγκριση των στρατών Ισραήλ – Ιράν
Το Ιράν πιστεύεται ότι διαθέτει πάνω από 370.000 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό, οι περισσότεροι εκ των οποίων στις χερσαίες δυνάμεις.

Το Ισραήλ διαθέτει 169.500 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό και 465.000 εφέδρους, οι μισοί εκ των οποίων είχαν ήδη κληθεί στα όπλα μετά την περσινή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν στο μεταξύ γυρίσει στα σπίτια τους.

Το πυρηνικό οπλοστάσιο
Το Ισραήλ, όπως γίνεται ευρέως αποδεκτό, ανέπτυξε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ατομική βόμβα και τώρα πιστεύεται ότι διαθέτει ένα απόθεμα περίπου 90 πυρηνικών κεφαλών, μολονότι ουδέποτε το παραδέχθηκε επισήμως.

Το Ιράν, από την άλλη, προσπαθεί έκτοτε να μη μείνει πίσω στην κούρσα. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αρκετές ομάδες Ιρανών αντιφρονούντων αποκάλυψαν την ύπαρξη μιας μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου και μιας εγκατάστασης παραγωγής βαρέος ύδατος. Και μολονότι αμφότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, μπορούν επίσης να επαναχρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ουρανίου και πλουτώνιου για όπλα, εγείροντας υποψίες ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

Το Ιράν ανέκαθεν επέμενε ότι οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις εξυπηρετούν μόνο ειρηνικούς σκοπούς. Το 2015 η Τεχεράνη υπέγραψε συμφωνία με τη Δύση αποδεχόμενη σημαντικούς περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα προκειμένου να χαλαρώσουν οι δυτικές κυρώσεις, ενώ επέτρεψε σε διεθνείς παρατηρητές να επισκεφθούν ορισμένες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του–αν και όχι όλες –.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε το 2018 τη χώρα του από τη συμφωνία και λίγο αργότερα το Ιράν άρχισε να αγνοεί τους περιορισμούς. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Washington Post το Ιράν διαθέτει επαρκείς ποσότητες ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για την κατασκευή τουλάχιστον τριών πυρηνικών βομβών εντός λίγων εβδομάδων. Το Ιράν θα χρειαζόταν μερικούς ακόμη μήνες για να κατασκευάσει «βρώμικη» πυρηνική βόμβα, και δύο χρόνια για την κατασκευής πυρηνικής κεφαλής, που θα θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε πύραυλ, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επικαλέστηκε η εφημερίδα χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά τους.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Πάνω από 3 εκατ. πολίτες έχουν θέσει ερωτήματα στον Ψηφιακό Βοηθό

Έχουν ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια συνολικά τα ερωτήματα των πολιτών στον Ψηφιακό Βοηθό mAigov από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι σήμερα. Τα κυριότερα θέματα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Γερμανία θα πληρώσει το τοπικό προσωπικό στις αμερικανικές βάσεις παρά το «Shutdown» στις ΗΠΑ

Η Γερμανία θα καταβάλει τους μισθούς περίπου 11.000 υπαλλήλων σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην επικράτειά της τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Υπουργείο Οικονομικών στο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Υπέρ της εκλογικής συμπόρευσης με Τσίπρα ο Φάμελλος – «Είναι διάσπαση» εξερράγη ο Πολάκης

Άναψαν τα αίματα στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά την παραίτηση Τσίπρα, όταν ο Σωκράτης Φάμελλος στην εισήγησή του πρότεινε τη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βουλή: Την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια οι αλλαγές για τους χρόνους ομιλιών – «Εφαρμογή θα διακόπτει αυτόματα τη χρήση μικροφώνου»

Την ερχόμενη Πέμπτη τίθεται στην κρίση της Ολομέλειας η εισήγηση του προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής. Με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κώστας Πρέκας: «Της έχω κάνει την πρόταση γάμου αλλά σε λίγο καιρό θα με συντροφεύσει ο θάνατος»

Στην κάμερα της εκπομπής «Happy Day» παραχώρησε δηλώσεις ο γνωστός ηθοποιός Κώστας Πρέκας. Σε μια ειλικρινή και συναισθηματική συνέντευξη, ο ηθοποιός μίλησε για την προσωπική

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >