AD

Iράν – Ισραήλ | Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα είναι ο τελικός στόχος

Όλοι αναρωτιούνται ποια θα είναι η απάντηση του Ισραήλ μετά την αποτυχημένη επίθεση του Ιραν. Σε μια εξέλιξη που θα περάσει από πολλες φάσεις, ο τελικός στόχος θα είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

 

Η σύγκριση των στρατών Ισραήλ – Ιράν
Το Ιράν πιστεύεται ότι διαθέτει πάνω από 370.000 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό, οι περισσότεροι εκ των οποίων στις χερσαίες δυνάμεις.

Το Ισραήλ διαθέτει 169.500 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό και 465.000 εφέδρους, οι μισοί εκ των οποίων είχαν ήδη κληθεί στα όπλα μετά την περσινή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν στο μεταξύ γυρίσει στα σπίτια τους.

Το πυρηνικό οπλοστάσιο
Το Ισραήλ, όπως γίνεται ευρέως αποδεκτό, ανέπτυξε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ατομική βόμβα και τώρα πιστεύεται ότι διαθέτει ένα απόθεμα περίπου 90 πυρηνικών κεφαλών, μολονότι ουδέποτε το παραδέχθηκε επισήμως.

Το Ιράν, από την άλλη, προσπαθεί έκτοτε να μη μείνει πίσω στην κούρσα. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αρκετές ομάδες Ιρανών αντιφρονούντων αποκάλυψαν την ύπαρξη μιας μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου και μιας εγκατάστασης παραγωγής βαρέος ύδατος. Και μολονότι αμφότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, μπορούν επίσης να επαναχρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ουρανίου και πλουτώνιου για όπλα, εγείροντας υποψίες ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

Το Ιράν ανέκαθεν επέμενε ότι οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις εξυπηρετούν μόνο ειρηνικούς σκοπούς. Το 2015 η Τεχεράνη υπέγραψε συμφωνία με τη Δύση αποδεχόμενη σημαντικούς περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα προκειμένου να χαλαρώσουν οι δυτικές κυρώσεις, ενώ επέτρεψε σε διεθνείς παρατηρητές να επισκεφθούν ορισμένες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του–αν και όχι όλες –.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε το 2018 τη χώρα του από τη συμφωνία και λίγο αργότερα το Ιράν άρχισε να αγνοεί τους περιορισμούς. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Washington Post το Ιράν διαθέτει επαρκείς ποσότητες ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για την κατασκευή τουλάχιστον τριών πυρηνικών βομβών εντός λίγων εβδομάδων. Το Ιράν θα χρειαζόταν μερικούς ακόμη μήνες για να κατασκευάσει «βρώμικη» πυρηνική βόμβα, και δύο χρόνια για την κατασκευής πυρηνικής κεφαλής, που θα θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε πύραυλ, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επικαλέστηκε η εφημερίδα χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά τους.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

3 πρώην – και νυν- μεγαλόσχημοι στο στόχαστρο των διεθνών αρχών

Η Ιντερπόλ έχει στείλει σήμα στις αρχές σχετικά με τη διερεύνηση εταιρικού σχήματος στο οποίο μετέχουν τραπεζίτες, εφοπλιστές και επιχειρηματίες και το οποίο είχε συμμετοχή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >